6 φράσεις που δεν θα 'πρεπε να χρησιμοποιείτε σε καμία συζήτηση

6 φράσεις που δεν θα 'πρεπε να χρησιμοποιείτε σε καμία συζήτηση Facebook Twitter
Mπορεί να έχετε πει αρκετές φορές κάτι που δεν εισακούστηκε. Μόνο που επισημαίνοντας το, σχεδόν υπονοείτε πρόβλημα στην αντίληψη ή απλώς ανυπακοή.
2

Υπάρχουν κάποια κακοτράχαλα σημεία στον προφορικό λόγο και κυρίως στον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους, που ακόμη κι όταν δεν το θέλουμε, «παγώνουμε» τις σχέσεις μας, εμποδίζουμε τη φυσική τους ροή, δίνουμε αφορμή για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ίσως απολύτως στρεβλών σε ό,τι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας. 

Και ενώ συνηθίζουμε να προσπερνάμε σιωπηλοί αυτά τα λεκτικά ολισθήματα, αλλά πάντα με κάποια πίκρα να εξετάζουμε «τι ακριβώς μάς είπαν» μετά, ο Travis Bradberry, κλινικός ψυχολόγος με ειδικότητα στη συμβουλευτική επιχειρήσεων και οργανισμών, επιμένει ότι υπάρχουν 6 φράσεις που καλό είναι να μην αναφέρονται ποτέ κατά τη διάρκεια καμίας συζήτησης, είτε αυτή είναι επαγγελματική είτε προσωπική. 

Ο ίδιος συνιστά να αποφεύγονται όχι απλώς γιατί δημιουργούν κλίμα και προηγούμενο για αντιπαραθέσεις, αλλά γιατί επηρεάζουν την ψυχολογία και κατ' επέκταση την απόδοση των εργαζομένων ή των μελών μίας οποιασδήποτε ομάδας με κοινό στόχο. Και να ποιες είναι αυτές, αλλά και με ποιες κουβέντες μπορείτε να τις αντικαταστήσετε. 

Κανείς δεν κάνει ή λέει για πάντα κάτι λάθος. Ή ποτέ. Είναι λέξεις που ακυρώνουν αυτομάτως την καλή πρόθεση και την προσπάθεια του οποιουδήποτε να βελτιωθεί σε οτιδήποτε.

1.

«Δείχνεις κουρασμένος/-η»

Λέγοντας σε έναν άνθρωπο ότι φαίνεται κουρασμένος μπορεί να μην εννοείτε τίποτα κακό. Το αντίθετο. Μπορεί να θέλετε να του δείξετε ότι συναισθάνεστε την κούρασή του. Δυστυχώς, όμως, οι κουρασμένοι αυτού του κόσμου συνήθως δεν έχουν την καλύτερη δυνατή εξωτερική εμφάνιση, δεν συγκεντρώνονται εύκολα σ' αυτό που κάνουν και ενδεχομένως δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε. Επισημαίνοντας το περί κούρασης, πρακτικά υπονοείτε όλα τα παραπάνω. Προτιμήστε το «είναι όλα καλά; Μήπως χρειάζεσαι λίγη βοήθεια;». Είναι πιο ανθρώπινο και δείχνει ότι πραγματικά νοιάζεστε. 

 2.

«Πάντα κάνεις ή λες αυτό...» και «ποτέ δεν...»

Κανείς δεν κάνει ή λέει για πάντα κάτι λάθος. Ή ποτέ. Είναι λέξεις που ακυρώνουν αυτομάτως την καλή πρόθεση και την προσπάθεια του οποιουδήποτε να βελτιωθεί σε οτιδήποτε. Είναι φράση που προεξοφλεί το αποτέλεσμα μίας κατάστασης και μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Αν όντως πρέπει να επισημάνετε την επανάληψη ενός λάθους, προτιμήστε το «φαίνεται ότι σου συμβαίνει συχνά αυτό». Είναι λιγότερο επιθετικό και αφήνει περιθώρια βελτίωσης. 

3.

«Σου έχω ξαναπεί»

Όντως, μπορεί να το έχετε πει αρκετές φορές αυτό το κάτι που δεν εισακούστηκε. Μόνο που επισημαίνοντας το έτσι, σχεδόν υπονοείτε πρόβλημα στην αντίληψη ή απλώς ανυπακοή. Βρείτε έναν ενδιαφέροντα τρόπο, ακόμη και παραστατικό για να θυμάται πάντα ο άλλος τι ακριβώς του ζητήσατε να κάνει ή να μην κάνει.  

4.

«Καλή τύχη»

Πρακτικά είναι σα να υπονοείτε ότι για να τα καταφέρει κάποιος σε μια δοκιμασία, μία επαγγελματική πρόκληση ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί σθένος και ικανότητες, θα πρέπει απλά να είναι τυχερός. Ότι δηλαδή μόνο η τύχη τον σώζει... Όχι πολύ ενθαρρυντικό, ακόμη κι αν το εκστομίζετε για να ευχηθείτε από καρδιάς σε κάποιον. Προτιμήστε το «καλή επιτυχία» ή το ακόμη πιο αλληλέγγυο «ξέρω ότι έχεις όλα όσα χρειάζονται για να τα καταφέρεις / για να πετύχεις».

5.

«Τουλάχιστον, εγώ ποτέ δεν θα...»

Είναι το σημείο που όλες οι αντιπαραθέσεις θυμίζουν παιδικό καβγά. Η χρήση του «εγώ» σε αντίστιξη με την κατάσταση που περιγράφετε, απλώς εκπέμπει αλαζονεία. «Εγώ είμαι ανώτερος από εσένα / εγώ είχα σκεφτεί κάτι που εσύ ποτέ σου γιατί δεν είσαι έξυπνος / αλτρουϊστής», προσθέστε ό,τι θέλετε. Προτιμήσετε το «δεν θα ήταν καλύτερα αν είχαμε κάνει αυτό ή το άλλο». Είναι ένας τρόπος να μη χαθεί το ομαδικό πνεύμα και να διατηρηθεί η ισότητα σε μια ομάδα. 

6.

«Ποιος/-α νομίζεις πως είσαι;»

Φράση που έχει γίνει τραγούδι, αλλά μέχρι εκεί. Ο καθένας μπορεί να νομίζει ό,τι θέλει για τον εαυτό του και τις ικανότητες του, οι οποίες κρίνονται πάντοτε εκ του αποτελέσματος. Εσείς δεν έχετε καμία απολύτως δικαιοδοσία σε αυτό το σημείο, ακόμη κι αν είστε προϊστάμενος κάποιου. Το προσωπικό όραμα του καθενός κινητοποιεί τα θέλω και τους στόχους του και εσάς δεν σας περιλαμβάνει όλο αυτό. Προτιμήσετε το «είσαι μέλος μιας ομάδας με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις». Ωστόσο, αν πείτε κάτι τέτοιο, σιγουρευτείτε ότι τα πράγματα έχουν έτσι ακριβώς και δεν υπάρχουν μέλη πολλών ταχυτήτων, κάποια υπερπρονομιούχα και κάποια εξόχως αδικημένα.

Με στοιχεία από το "Emotional Intelligence 2.0" του Travis Bradberry

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Για το 4, το «καλή επιτυχία» δεν υπάρχει, η επιτυχία πάντα καλή είναι, δεν μπορεί να είναι κακή η επιτυχία. Το «καλή τύχη» δεν σημαίνει ότι ο άλλος δεν έχει δουλέψει, σημαίνει μάλλον ότι ένα ποσοστό επιτυχίας είναι θέμα τύχης ή ατυχίας. Είναι μια καλή ευχή το «καλή τύχη». Με τα υπόλοιπα συμφωνώ πάντως.
Οταν ακομα και η ευχη γίνεται προβληματικη κατι αλλο φταίει. Αν πω σε ανθρωπο καλη τυχη και παραξηγηθει οι επομενες εκφρασεις θα είναι πραγματικα αβολες. Γενικα διαφωνω σε όλα για τον πιο απλο λογο, θεωρω ότι οι συναθρωποι μου δεν είναι μικρα παιδια που δεν μπορουν να διαχειρηστουν συναισθηματικα τα παντα και ότι αν μεταφερεις το ίδιο μηνυμα με διαφορετικες λεξεις δεν θα το παρουν χαμπάρι. Αυτου του ειδους η ευγενια μου κανει ότι αντιμετωπίζεις τους αλλους ως χαζους. Συν ότι οι φρασεις αυτες καθ'αυτες εξαρτώνται απο τις σχεσεις των ανθρώπων, τον χρόνο, την περιπτωση, τις συγκηρίες και βασικα απειρες παραμετρους που καθιστουν μια τετοια είδους κανονολογία ατοπη.