Ο παγωτατζής και ο αεριτζής

Ο παγωτατζής και ο αεριτζής Facebook Twitter
4

Θα σταθώ σε δυο ιστορίες του καλοκαιριού. Λίγα λόγια μόνο θα πω για την πρώτη. Αυτός και η γυναίκα του είναι και οι δύο αργόμισθοι του Δημοσίου. Διατηρούν επιπλέον μια τουριστική επιχείρηση, που αποφεύγει συστηματικά ναδώσει αποδείξεις. Μου έκανε εντύπωση πόσο αυτάρεσκα δήλωσε ο πετυχημένος της ιστορίας μας πως δεν υπάρχει κρίση. Ακόμα και στη βουτηγμένη στη φοροδιαφυγή τουριστική του περιφέρεια έχουν κλείσει εκατοντάδες μαγαζιά - ένα πρώτο κύμα από αυτό που θα νιώσουν με λίγη καθυστέρηση ακόμα και τα «αυτόνομα κρατίδια» της αδούλωτης φορολογικά επαρχίας. Αυτός ο καπάτσος έψαχνε κάποιον να του

πει σε μισή-μία ώρα μια συνταγή για ένα πρόβλημά του, αντί να δώσει έναν μισθό σε έναν 28άρη γνώστη του θέματος...

Σε μια άλλη (λιγότερο) τουριστική περιοχή ένας επαγγελματίας διατηρεί ένα κατάστημα πώλησης παγωτού, απ’ όπου θα ‘πρεπε να περνούν για σεμινάρια όχι μόνο φοιτητές οικονομικών σχολών αλλά και -τωρινοί ή μελλοντικοί υπεύθυνοι οικογενειακών επιχειρήσεων. Άψογο σέρβις, ευγενικά πρόσωπα... Πεντακάθαρο κατάστημα... Γεύσεις παγωτού που φαινόταν ότι ήταν προσεγμένες και κάποιες μπορούσες να τις βρεις μόνο σ’ αυτό το μαγαζί.

Εκ των υστέρων έμαθα από τοπικό παράγοντα ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο κατάστημα είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. Ήταν επιτυχία που δεν το καταλάβαινες γιατί οι πιο πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα πάσχουν από το ότι τα περισσότερα μέλη της οικογένειας κάνουν τα αφεντικά και οι υπάλληλοι είναι συνήθως κατσουφιασμένοι (με ευθύνη κυρίως του ιδιοκτήτη).

Ο πληροφοριοδότης μου μού μετέφερε ότι δεν είναι μόνο η βιτρίνα του μαγαζιού προσεγμένη αλλά και ότι τα υλικά, όπως τα είδε στο εργαστήριο, είναι επίσης προσεγμένα και υψηλής ποιότητας. Η πελατεία που έκανε ουρά δεν το ήξερε αυτό, αλλά το ένιωθε από όλη την ατμόσφαιρα.

Ένας πρόχειρος υπολογισμός λέει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση πρέπει να έχει κέρδη περί τα 400.000 ευρώ τον χρόνο (προ φόρων, που ελπίζω ότι τους πληρώνει, έστω σε έναν μεγάλο βαθμό). Μαγκιά της οικογένειας που βγάζει αυτά τα κέρδη. Όχι μόνο γιατί έχει αναγάγει την αγορά ενός παγωτού σε μια όμορφη εμπειρία αλλά κυρίως γιατί αποτελεί μια καλή πρακτική που μπορούν να μελετήσουν οι χιλιάδες οικογενειακές (και όχι μόνο) επιχειρήσεις της χώρας που, αν και έχουν ακόμα αγορά, παραδέρνουν στην τσαπατσουλιά και στην αρπαχτή. Χαλάλι του αν χρεώνει το παγωτό 15% παραπάνω. Δυο άλλοι προσπάθησαν να τον αντιγράψουν, μα έκλεισαν τον πρώτο χρόνο γιατί το έκαναν μόνο για το κέρδος. Χωρίς αγάπη για τη δουλειά... Μαγκιά του, όμως, και για έναν άλλο λόγο...

Ο παγωτατζής δείχνει έναν δρόμο, ίσως μονόδρομο, για να ανοίξουν δουλειές και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχει η χώρα σε όσους έχουν ακόμα τη διάθεση να την επισκεφτούν..

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Respublika / Onassis Stegi / Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Ο DJ και παραγωγός που μπήκε σαν «φύτουλας» στην techno δεν σκοπεύει να την παρατήσει επειδή έγινε mainstream. Προσπαθεί να κάνει το κοινό να χορεύει με τα μάτια ερμητικά κλειστά, όπως θέλει να συμβεί και στο set του στη Μαλακάσα. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

σχόλια

4 σχόλια
400000 κέρδη προ φόρων με ένα 15% περιθώριο κέρδους που έχουν στην καλύτερη περίπτωση οι επιχειρήσεις εστίασης σημαίνει οτι κάνει ένα τζίρο της τάξης των 6εκ. Αν υποθέσουμε οτι η μέση μερίδα πωλείται για 5 εύρω τότε πουλάει 1.2 εκ μερίδες το χρόνο η πολυ χονδρικα 3300 μερίδες τη μέρα.Είσαι σίγουρος οτι αυτο είναι παγωτατζιδικο σε όχι και τόσο τουριστική περιοχή η μήπως είναι η Algida ολόκληρη;
Απέτυχες παταγωδώς... Πες μας για λαϊκές διεκδικήσεις, συστημική κρίση, πορείες αγανακτισμένων, αντιμνημονιακών αγώνων, αντιρατσιστικών συναυλιών, αντι.... Γιατί μας το χαλάς; Μαθήματα καπιταλισμού σε άλλες χώρες...
Το πιάσαμε το δίδαγμα (μαγκιά του και μπράβο του και χαλαλί του, οκ), αλλά τι έγινε με τον καπάτσο και τη γυναίκα του, βρήκαν τη συνταγή για το πρόβλημα τους; Ή δώσανε μισθό σε έναν 28άρη;Θα παρακαλούσα τον επόμενο που με γενναιοδωρία θα αποφασίσει να μοιραστεί μαζί μας τις ιστορίες του από το φετινό καλοκαίρι, να φροντίσει ώστε αυτές να έχουν αρχή, μέση και τέλος.