Γεννήθηκαν οι πρώτοι μεταλλαγμένοι χοίροι που δεν αρρωσταίνουν

Γεννήθηκαν οι πρώτοι μεταλλαγμένοι χοίροι που δεν αρρωσταίνουν Facebook Twitter
1

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν τους πρώτους γενετικά τροποποιημένους χοίρους που δεν αρρωσταίνουν από το Αναπαραγωγικό και Αναπνευστικό Σύνδρομο των Χοίρων, μια από τις συχνότερες ζωικές νόσους παγκοσμίως, η οποία κοστίζει δισεκατομμύρια στην κτηνοτροφία.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο κοστίζει στους παραγωγούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα κάθε χρόνο.

Η νόσος προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και πρόωρο θάνατο στους άρρωστους χοίρους, ενώ τα έγκυα θηλυκά ζώα μπορεί να αποβάλουν. Το Σύνδρομο ενδημεί σε πολλές χώρες με χοιροτροφία, ενώ τα εμβόλια έχουν αποτύχει να σταματήσουν την εξάπλωση και τη συνεχή μετάλλαξη του ιού PRRS που προκαλεί τη συγκεκριμένη ζωονόσο.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (εκεί όπου δημιουργήθηκε το διάσημο κλωνοποιημένο πρόβατο «Ντόλι»), με επικεφαλής τη δρα Κριστίν Τέιτ-Μπέρκαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιολογίας "Journal of Virology", βρήκαν ένα τρόπο να κάνουν τα ζώα ανθεκτικά στον ιό.

Με την κατάλληλη μικρή τροποποίηση του DNA, συγκεκριμένα χάρη στην αφαίρεση ενός τμήματος του υποδοχέα CD163 από την επιφάνεια των κυττάρων, ο ιός δεν μπορεί πλέον να προσδεθεί στα κύτταρα των χοίρων και να τα μολύνει. Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα τροποποιημένα ζώα δεν μολύνθηκαν καθόλου, ενώ δεν υπήρχαν ούτε ίχνη του ιού στο αίμα τους.

Δεν παρατηρήθηκαν επίσης κάποιες παρενέργειες στα μεταλλαγμένα πειραματόζωα. Η γενετική τροποποποίηση είναι μόνιμη, συνεπώς θα κληροδοτηθεί -μαζί με την ανθεκτικότητα απέναντι στον ιό- στους απογόνους των χοίρων.

Η δρ Τέτι-Μπέρκαρντ δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά πιθανότατα θα περάσουν αρκετά χρόνια, εωσότου φάμε μπέικον από τέτοιους τροποποιημένους χοίρους ανθεκτικούς στον ιό PRRS», καθώς, όπως είπε, χρειάζεται ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος για την αποδοχή του κρέατος από ζώα με μεταλλάξεις στο DNA τους.

Επίσης, τόνισε πως «πρέπει να γίνουν πιο μακρόχρονες μελέτες που θα επιβεβαιώσουν ότι αυτές οι γενετικές αλλαγές δεν έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στα ζώα. Αν αυτές οι μελέτες είναι επιτυχείς και αν το κοινό αποδεχθεί τη γενετική τεχνολογία, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με κτηνοτροφικές εταιρείες, ώστε να ενσωματώσουν αυτές τις γενετικές τροποποιήσεις στα ζώα τους που προορίζονται για το εμπόριο».

Προς το παρόν, τα γενετικά τροποποιημένα ζώα απαγορεύεται να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα στην Ευρώπη και οι καταναλωτές είναι από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί απέναντι σε τέτοια προϊόντα, φοβούμενοι για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, κάτι που αναπόφευκτα «φρενάρει» τους κτηνοτρόφους και τις εταιρείες.

Όμως, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές και γενικότερα οι υπέρμαχοι της γενετικής τεχνολογίας, υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στην εισαγωγή σε ένα ζώο ενός ξένου γονιδίου από ένα άλλο είδος ζώου και σε μια μικρή τροποποίηση του DNA του ίδιου του ζώου, κάτι που, ούτως η άλλως, κάνει η ίδια η φύση στην πορεία του χρόνου και της εξέλιξης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, έχει διαβεβαιώσει ότι «δεν έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ως συνέπεια της κατανάλωσης γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων από το γενικό πληθυσμό στις χώρες όπου αυτά είναι εγκεκριμένα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Όλοι οι επιστήμονες σκίζουν τα καλσόν τους ότι η τεχνολογία (τους) είναι απόλυτα σίγουρη και "υπό απόλυτο έλεγχο". Λογικό. Αν δεν τα ισχυριστούν αυτά, δεν θα πάρουν φράγκα.Σε μια εποχή που η επιστημονική έρευνα εξαρτάται από τα φράγκα που θα πάρεις, η επιστήμη έχει μετατραπεί σε πληρωμένο τσιράκι της οικονομικής ολιγαρχίας. Αν δεν σου δώσουν κονδύλια οι εταιρείες, ούτε (επιστημονικό) σουβλάκι δεν μπορείς να τυλίξεις.Οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν λοιπόν ότι η τεχνολογία (τους) είναι υπό έλεγχο, ότι εξέτασαν όλα τα ρίσκα, ότι έχουν πάρει όλα τα ασφαλιστικά μέτρα για να μην υπάρξει ποτέ καμμία αρνητική επίπτωση από την επιστήμη τους.Την Φουκουσίμα την θυμάται κανείς; Το Τσερνομπίλ; Τα χιλιάδες αυτχήματα με τις χιλιάδες πετρελαιοκηλίδες; Την θαλιδομίδη; Το Μποπάλ στην Ινδία; Τις διοξίνες; Τις χιλιάδες διαροές καυστικών και δηλητιριωδών χημικών;Όταν δεν μπορείς να μεταφέρεις με ασφάλεια ούτε 5 τόνους πετρέλαιο από το σημείο Α στο σημείο Β, όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς ούτε 100 τόνους σκουπίδια στον ΧΥΤΑ, θα μπορέσεις να χειριστείς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς; Με τι φόντα;Και μη μου πεις ότι όλα τα ατυχήματα οφείλονται στον "ανθρώπινο παράγοντα". Τα γενετικά τροποποιημένα γουρούνια δηλαδή θα τα διαχειρίζονται ρομπότ; Δεν θα τα διαχειρίζονται άνθρωποι;Το ιό της γρίππης μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε; Οχι.Την ιο της γρίππης των πτηνών; Οχι.Τα εκατομμύρια είδη των άλλων ιών; Οχι.Τον ιο του έμπολα; Οχι. Συγνώμη, ξέχασα. Ο έμπολα αφορά κάτι εκατομμύρια μαύρους χωρίς φράγκα, άρα ποιός αδειάζει να τους χέσει. Ενώ η κτηνοτροφία χάνει δισεκατομμύρια από τον ιό των χοίρων, άρα εκεί μας έπιασε η πηλάλα να τον αντιμετωπίσουμε.Κατά τα άλλα, αγνοί επιστήμονες εργάζονται μέρα - νύχτα μόνο και μόνο για την ιδεολογική ικανοποίηση να προσφέρουν χρήσιμη επιστήμη στην ανθρωπότητα. Όλα για την Επιστήμη. Όποιος πει κάτι αρνητικό, θα χαρακτηριστεί και σκοταδιστής (για να προλάβω: έχω δύο πτυχία σε θετικές επιστήμες από τα πιο πρώτα παν/μια στον κόσμο - αρα μόνο σκοταδιστής δεν είμαι).Δεν έχω απολύτως τίποτα εναντίον της επιστημονικής έρευνας. Όταν όμως "επιστημονική έρευνα" = "συμφέροντα της κρεατοβιομηχανίας" τότε στα μάτια μου δεν είναι ΟΥΤΕ επιστημονική ΟΥΤΕ έρευνα.Και οτιδήποτε γίνεται με σκοπό να βγάλουν κάποιοι χοντρά φράγκα, ΔΕΝ μπορεί να είναι "υπό έλεγχο". Πολύ απλά γιατί ο έλεγχος και η ασφάλεια κοστίζουν.Και η (κρεατο)βιομηχανία έχει αποδείξει χιλιάδες φορές ότι μπροστά στα κέρδη της, όλοι οι υπόλοιποι μπορούν άνετα να κόψουν τον λαιμό τους.