ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Είσαι όσων χρονών νιώθεις -το λέει και η επιστήμη

Είσαι όσων χρονών νιώθεις -το λέει και η επιστήμη Facebook Twitter
Κάποιοι νιώθουν μεγαλύτεροι απ' 'ό,τι πραγματικά είναι και κάποιοι μικρότεροι.... Εικονογράφηση: Cristina Daura
2

Για ένα λεπτό φανταστείτε ότι δεν έχετε κανένα πιστοποιητικό γέννησης, δεν γνωρίζετε πότε ακριβώς γεννηθήκατε και ότι η ηλικία σας προκύπτει αποκλειστικά από το πώς νιώθετε. Πόσων ετών θα λέγατε ότι είστε;

Ακριβώς, όπως το ύψος ή το νούμερο των παπουτσιών σας, τα χρόνια που έχουν περάσει από πάνω σας, από τη μέρα που αντικρίσατε για πρώτη φορά το φως, είναι ένα δεδομένο, κάτι που είναι αδύνατον να αλλάξει. Ωστόσο, η καθημερινή εμπειρία έχει να πει ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την ηλικία τους, τον τρόπο που μεγαλώνουν: κάποιοι νιώθουν μεγαλύτεροι απ' 'ό,τι πραγματικά είναι και κάποιοι μικρότεροι. 

Το πόσο σπουδαία είναι αυτή η διαπίστωση προκύπτει από διάφορες μελέτες που δείχνουν ότι η "υποκειμενική ηλικία", το πόσων ετών αισθάνεται ο καθένας, δηλαδή, κι όχι το πόσο αντικειμενικά είναι, μπορεί να αποτελέσει πρόβλεψη για ζητήματα υγείας, ακόμη και για τον υπολογισμό του θανάτου ενός ανθρώπου. Κατά κάποιον τρόπο -μπορεί και κατά πολλούς- είστε πραγματικά «μόνο όσο αισθάνεστε».

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό προβληματίζονται πάνω στο συγκεκριμένο φαινόμενο. Σταδιακά ανακαλύπτουν ότι αυτό που γνωρίζουμε ως "αντικειμενική ηλικία" μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για την κατανόηση των αιτίων, εξαιτίας των οποίων κάποιοι άνθρωποι πραγματικά ανθίζουν όσο μεγαλώνουν και κάποιοι άλλοι κυριολεκτικά μαραίνονται. 

"Ο βαθμός στον οποίο οι μεγαλύτεροι ενήλικες αισθάνονται πολύ νεότεροι από ό,τι είναι μπορεί να καθορίσει σημαντικές αποφάσεις τόσο για την καθημερινότητά τους όσο και για το απώτερο μέλλον τους", εξηγεί ο Brian Nosek από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Το πόσο σπουδαία είναι αυτή η διαπίστωση προκύπτει από διάφορες μελέτες που δείχνουν ότι η "υποκειμενική ηλικία", το πόσων ετών αισθάνεται ο καθένας, δηλαδή, κι όχι το πόσο αντικειμενικά είναι, μπορεί να αποτελέσει πρόβλεψη για ζητήματα υγείας, ακόμη και για τον υπολογισμό του θανάτου ενός ανθρώπου. Κατά κάποιον τρόπο -μπορεί και κατά πολλούς- είστε πραγματικά «μόνο όσο αισθάνεστε».

Δεδομένων αυτών των παρήγορων αποτελεσμάτων, πολλοί ερευνητές προσπαθούν τώρα να καταρρίψουν πολλούς βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες -κάποτε και μύθους- που διαμορφώνουν την ατομική εμπειρία της γήρανσης - και ταυτόχρονα προσπαθούν να κάνουν σαφές το πώς αυτή η γνώση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερα χρόνια, με υγεία και καλές συνθήκες. 

Αυτή η νέα αντίληψη της διαδικασίας γήρανσης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες. Μερικές από τις πρώτες μελέτες που καταγράφουν το χάσμα ανάμεσα στην υποκειμενική και την αντικειμενική ηλικία εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1970 και του 1980. Αυτός ο μικρός προβληματισμός μετατράπηκε σε χείμαρρο ερωτημάτων με όλο και περισσότερες μελέτες την τελευταία δεκαετία να επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις για τις πιθανές ψυχολογικές και σωματικές συνέπειες που παρατηρούνται σε αυτή την απόκλιση, ανάμεσα δηλαδή στο πόσων ετών νιώθουμε και στην πραγματική μας ηλικία. 

Είσαι όσων χρονών νιώθεις -το λέει και η επιστήμη Facebook Twitter
Μέχρι την ηλικία των 30 ετών, περίπου το 70% των ανθρώπων αισθάνονται νεότεροι από ό,τι είναι πραγματικά... Εικονογράφηση: Cristina Daura

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σκέλη αυτής της έρευνας έχει διερευνήσει τον τρόπο που η υποκειμενική ηλικία αλληλεπιδρά με την προσωπικότητά μας. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο ευαίσθητοι μεγαλώνοντας, λιγότερο εξωστρεφείς και σίγουρα όχι ιδιαίτερα ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες - να κάτι στο οποίο διαφέρουν όσοι διατηρούν νεανικό πνεύμα και καταφέρνουν να επιφέρουν βελτιώσεις στην προσωπικότητά τους, παρά την προχωρημένη ηλικία τους. 

Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι από την πραγματική ηλικία τους, βάσει των ερευνών γίνονται πιο ευσυνείδητοι με τα χρόνια, διατηρούν καλύτερα ανακλαστικά παρά τη φυσιολογική γήρανση και κερδίζουν ένα είδος σοφίας που ναι μεν έρχεται με την πάροδο των ετών, αλλά δεν τους καταδικάζει σε απόλυτες απόψεις, σε φθορά της φυσικής κατάστασης και σε απώλεια της ενέργειάς τους και της όρεξης τους για ζωή και νέες εμπειρίες. 

Βάσει των ίδιων αποτελεσμάτων το να αισθάνεσαι νεότερος απ' όσο χρονολογικά είσαι,  μειώνει την πιθανότητα κατάθλιψης, εξασφαλίζει ψυχική ευεξία, καλύτερη σωματική υγεία, ενώ απομακρύνει τον κίνδυνο της γεροντικής άνοιας και της καταπόνησης του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Ο Yannick Stephan από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ εξέτασε τα δεδομένα από τρεις διαχρονικές μελέτες, οι οποίες παρακολούθησαν περισσότερους από 17.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους συμμετέχοντες.

Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωναν ότι αισθάνονται περίπου οκτώ χρόνια νεότεροι από την πραγματική χρονολογική ηλικία τους. Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιοι που συναισθάνονταν το βάρος της πραγματικής ηλικίας τους ή ένιωθαν αρκετά μεγαλύτεροι - και γι' αυτούς οι συνέπειες αυτής της αίσθησης ήταν σοβαρές.

Το να αισθάνεσαι 8 -13  χρόνια μεγαλύτερος από την πραγματική σου ηλικία, είχε ως αποτέλεσμα 18-25% αυξημένο κίνδυνο θανάτου και οργανισμό επιρρεπή στις ασθένειες. Αυτά ίσχυαν ακόμη κι όταν διαφοροποιούνταν από άτομο σε άτομο οι παράγοντες της εκπαίδευσης, της φυλής ή της οικογενειακής κατάστασης.

Είσαι όσων χρονών νιώθεις -το λέει και η επιστήμη Facebook Twitter
Oι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο ευαίσθητοι μεγαλώνοντας, λιγότερο εξωστρεφείς και σίγουρα όχι ιδιαίτερα ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες... Εικονογράφηση: Cristina Daura

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η υποκειμενική ηλικία μας λέει τόσα πολλά για την υγεία μας. Μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα αυτών που συνοδεύουν τις αλλαγές προσωπικότητας σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων που μπορεί να απολαμβάνουμε  (όπως τα ταξίδια ή η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή το να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι).

"Οι μελέτες έχουν δείξει, ότι η υποκειμενική ηλικία δεν είναι παρά μία πρόβλεψη των μοτίβων σωματικής δραστηριότητας", λέει ο Stephan.

Ο μηχανισμός που συνδέει τη σωματική και την πνευματική ευεξία με την υποκειμενική ηλικία σχεδόν σίγουρα επιδρά και στις δύο κατευθύνσεις. Εάν αισθάνεστε κατάθλιψη, απόρριψη και σωματική κόπωση είναι πιθανό να νιώθετε άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας.

Αποτέλεσμα αυτού του αισθήματος είναι η δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, όπου κακή ψυχολογία και κακή φυσική κατάσταση επιβαρύνουν την υγεία μας και μας κάνουν να νιώθουμε υπερήλικες και ευάλωτοι. 

Η ανάλυση του Stephan, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό Psychosomatic Medicine, είναι η μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με την επίδραση της υποκειμενικής ηλικίας στη θνησιμότητα μέχρι σήμερα. Με απλά λόγια: η υποκειμενική σας ηλικία μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υγείας σας καλύτερα απ'οποιοδήποτε πιστοποιητικό γέννησης με οποιαδήποτε ημερομηνία να αναγράφεται σ' αυτό. 

Βάσει αυτού του σκεπτικού, πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν αυτή τη σύνθετη διαδικασία. Πότε αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι το μυαλό και το σώμα μας γερνάει και γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο ευαίσθητοι μεγαλώνοντας, λιγότερο εξωστρεφείς και σίγουρα όχι ιδιαίτερα ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες - να κάτι στο οποίο διαφέρουν όσοι διατηρούν νεανικό πνεύμα και καταφέρνουν να επιφέρουν βελτιώσεις στην προσωπικότητά τους, παρά την προχωρημένη ηλικία τους.

Σε συνεργασία με τη Nicole Lindner (επίσης από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια), ο Nosek διερεύνησε τους τρόπους που εξελίσσεται η διαφορά μεταξύ της υποκειμενικής και της χρονολογικής ηλικίας καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Όπως θα περίμενε κανείς, τα περισσότερα παιδιά και οι έφηβοι νιώθουν μεγαλύτερης ηλικίας από ό, τι είναι πραγματικά. Αλλά αυτό αλλάζει περίπου στα 25 μας, όταν αρχίζουμε να νιώθουμε και πάλι μικρότεροι από τη χρονολογική ηλικία μας. Μέχρι την ηλικία των 30 ετών, περίπου το 70% των ανθρώπων αισθάνονται νεότεροι από ό,τι είναι πραγματικά.

Και αυτή η διαφορά αυξάνεται μόνο με την πάροδο του χρόνου. Όπως διαπίστωσαν οι Nosek και Lindner στη μελέτη τους, "η υποκειμενική γήρανση φαίνεται να συμβαίνει στον Άρη, όπου μια γήινη δεκαετία ισοδυναμεί μόνο με 5.3 αρειανά χρόνια...".

Την ίδια στιγμή, αρκετοί ψυχολόγοι επιμένουν ότι να νιώθει κανείς μικρότερος από την πραγματική ηλικία του είναι μια μορφή αυτοάμυνας που προστατεύει το άτομο από τα αρνητικά, περί ηλικίας, στερεότυπα, κάτι που υποστηρίζει σε πρόσφατη μελέτη της και η καθηγήτρια, Anna Kornadt από το Πανεπιστήμιο του Bielefeld στη Γερμανία. 

Η ίδια κατέγραψε και αυτό που πολύ συχνά νιώθουμε, χωρίς πάντα να ομολόγούμε: σε κάποιους τομείς της ζωής μας αισθανόμαστε νεότεροι, σε κάποιους άλλους όχι. Όταν πρέπει, για παράδειγμα, να συγκριθούμε με κάποιον νεότερο στο πεδίο της εργασιακής μας ζωής εκεί ίσως νιώθουμε το βάρος της ηλικίας μας. Από την άλλη, σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνική ζωή, τις δραστηριότητες και τα χόμπι μας, εκεί μπορεί να νιώθουμε πιο νέοι και ανθεκτικοί, ακόμη κι από ανθρώπους μικρότερους μας σε ηλικία.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, να αφομοιώσουν και να χρησιμοποιήσουν όλη αυτή τη γνώση που συγκεντρώνεται για τις διαφορές υποκειμενικής και αντικειμενικής ηλικίας, με στόχο στο απώτερο μέλλον να είναι σε θέση να προλαμβάνουν προβλήματα υγείας, αλλά και να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, φυσικής κατάστασης και εν γένει καταπόνησης του οργανισμού μέσα στα χρόνια. 

  

Σύμφωνα με τον ο Stephan οι γιατροί οφείλουν πλέον να ζητούν απ' όλους τους ασθενείς τους να τους αποκαλύπτουν την ηλικία που πραγματικά νιώθουν ότι είναι, έτσι ώστε να μπορούν να τους βοηθήσουν αποτελεσματικά σε όποιο ζήτημα σωματικής, πνευματικής ή ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν. Αυτός θεωρεί ότι θα είναι και ο αποτελεσματικότερος τρόπος περίθαλψης στο εγγύς μέλλον. 

Όσο για εμάς; Όλη αυτή η διερεύνηση, πέρα από γνώσεις και μία εκλεπτυσμένη άποψη για το πώς πραγματικά δουλεύει η κατασκευή που λέγεται μυαλό - σώμα - πνεύμα απέναντι στον χρόνο, μας βοηθά σε απόλυτο βαθμό. Γιατί μας αποκαλύπτει ότι τελικά, ναι, είμαστε όσων ετών αισθανόμαστε και αξίζει να αμφισβητούμε περιορισμούς, στερεότυπα και κάπως παρωχημένες εσωτερικές εντολές, αν είναι να ζήσουμε περισσότερο, καλύτερα και κυρίως πιο ευτυχισμένοι. 

Με στοιχεία από το BBC.com

Υγεία & Σώμα
2

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Αν κρίνω αυστηρά από την προσωπική μου εμπειρία, η μελέτη έχει δίκαιο βουνό. Όντως, η «υποκειμενική ηλικία» σου, όπως την ονομάζει η μελέτη, δηλαδή η ηλικία που αισθάνεσαι υποκειμενικά πως έχεις σε κάθε φάση ετών της ζωής σου, και η οποία εννοείται πως οφείλεται καθαρά στην ψυχοπνευματική συνθήκη που διανύεις την εκάστοτε περίοδο, επηρεάζει και την σωματικότητά σου εν γένει. Από όλες τις απόψεις· υγεία, κοινωνικές δραστηριότητες, κινητική ευελιξία, σεξ, τα πάντα. Γενικότερα την ποιότητα της σχέσης που έχεις με το σώμα σου και τις φυσικές του ανάγκες και δυνατότητες. Όσο για την πνευματική υγεία που αναφέρεται, τί να σας πω, δεν ξέρω, νέα είμαι ακόμα, δεν είχα κάποιο πρόβλημα ποτέ σε αυτόν τον τομέα, δόξα τω Θεώ, χτύπα ξύλο, να φτύσω τον κόρφο μου, να κουνηθώ και από τη θέση μου.Αφού βολεύτηκα πάλι λοιπόν, συνεχίζω... Που λέτε, η ανάγνωση του άρθρου μου προκάλεσε έναν ενθουσιασμό. Αφενός επειδή πάντα, από 20 ετών, παρατηρούσα μόνη μου πολύ έντονα - για αυτό και τα θυμάμαι πεντακάθαρα - τί ηλικία νιώθω πως είμαι/τί ηλικία έχω αντικειμενικά, δίχως να υποψιαστώ καθόλου ότι αυτό κάποτε θα γίνει αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Αφετέρου, επειδή μόλις τώρα που ενημερώθηκα για τον συσχετισμό που υπάρχει ανάμεσα στους συγκεκριμένους παράγοντες και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα συμπλήρωσα το παζλ. Δηλαδή αυτή την στιγμή τα συνδύασα όλα... οπότε σχεδόν αυτόματα τώρα στην σκέψη μου αντιστοίχησα την κάθε μια φάση της ζωής μου με την «υποκειμενική μου ηλικία» σε εκείνη (έμαθα επιτέλους και πώς λέγεται αυτό που κάνω χρόνια στο μυαλό μου) με την επίδραση που είχε αυτή η τελευταία στον τομέα πχ. (επειδή εγώ τυχαίνει να τον έχω πιο ανάγλυφα στο νου μου για να ανατρέξω) της υγείας μου. Διαπίστωση; Bingo! Το άρθρο επιβεβαιώνεται στο ακέραιο. Πλήρης ταύτιση υποκειμενικής ηλικίας με ανάλογο δείκτη φυσικής υγείας/σωματικών συμπεριφορών. Πλήρης!Αν και, εδώ που τα λέμε, αν εξαιρέσεις το παιγνιώδες στοιχείο της ιδέας μιας εντελώς δικής σου ηλικίας που καθίσταται κυρίαρχη επιρροή στο ταξίδι σου μέσα στον χρόνο, κυρίως επειδή ηχεί από αστεία και παράξενη έως συναρπαστική, το κεντρικό μήνυμα που κρύβεται πίσω από τις γραμμές δεν είναι καθόλου άγνωστο ή καινούργιο : Η ψυχολογία μας μπορεί να μας κάνει ικανούς να κινήσουμε βουνά ή να μας πεθάνει πριν καλά καλά ζήσουμε. Σε κάθε περίπτωση η επίδραση που ασκεί η ψυχική μας διάθεση στον οργανισμό μας είναι πελώρια, φίλοι μου. Το προσωπικό μας βλέμμα πάνω στη ζωή έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ίδια τη ζωή μας, όχι μόνο φιλοσοφικά, όχι μόνο πρακτικά, μα και βιολογικά τελικά.
Εγώ πάντως συμφωνώ με αυτό.Έτσι όπως πλέον πας στο δικαστήριο και λες τι φύλο νιώθεις ότι έχεις και αυτό γίνεται σεβαστό, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και με την ηλικία. Το τι νιώθεις να επηρεάζει πχ τα συντάξιμα έτη ή τη φορολογική σου δήλωση (μπορεί να νιώθεις πχ πτωχός).