Η Γη κινδυνεύει να εισέλθει σε μια ακραία και αμετάκλητη φάση του «φαινόμενου του θερμοκηπίου», με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 4 ή ακόμα και 5 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κίνδυνος αυτός παραμένει υψηλός ακόμα και αν επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων της συμφωνίας των Παρισίων, που αποσκοπούσαν στη διατήρηση αυτής της αύξησης κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Επιστήμονες ινστιτούτων και πανεπιστημίων της Στοκχόλμης, της Κοπεγχάγης, του Πότσδαμ αλλά και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό, αν ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο, να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και διεργασίες που θα οδηγήσουν σε βίαιες αλλαγές του κλίματος της Γης.
Το λιώσιμο των στρωμάτων μόνιμου πάγου, η απώλεια των υδριτών μεθανίου από τους βυθούς των ωκεανών, η χαμηλότερη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τη γη και τους ωκεανούς και η απώλεια μεγάλων στρωμάτων πάγου στην Αρκτική και στην Ανταρκτική, προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες.
Όλα μπορεί να αρχίσουν να ανατρέπονται σαν «σειρά από ντόμινο», προειδοποιεί ο Γιόχαν Ρόκστρεμ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου της Στοκχόλμης για την Ανθεκτικότητα.
«Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, ή αδύνατο, να σταματήσουμε όλα τα ντόμινο πριν ανατραπούν. Ολόκληρα τμήματα της Γης μπορεί να ερημοποιηθούν, να γίνουν μη κατοικήσιμα», συμπλήρωσε.
Για να αποφευχθεί η αμετάκλητη μετατροπή του πλανήτη σε επικίνδυνο «θερμοκήπιο» δεν αρκεί η μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο, τονίζεται στη μελέτη.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως απαιτείται καλύτερη διαχείριση των δασών, των αγροτικών καλλιεργειών και των καλλιεργούμενων εδαφών, καθώς και προστασία της βιοποικιλότητας με παράλληλη ανάπτυξη τεχνολογιών για τη μείωση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
σχόλια