Να τι έγινε στον Καναδά την πρώτη μέρα νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής μαριχουάνας

Να τι έγινε στον Καναδά την πρώτη μέρα νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής μαριχουάνας Facebook Twitter
7

Εκατοντάδες Καναδοί γιόρτασαν, χθες, στους δρόμους όλης της χώρας, τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς λόγους, μετά από σχεδόν 100 χρόνια απαγόρευσης.


Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στα 111 καταστήματα που άνοιξαν τις πόρτες τους σε όλον τον Καναδά, ενώ χιλιάδες άνθρωποι κάπνισαν μαζικά μαριχουάνα σε δημόσιους χώρους: σε πλατείες, πάρκα και αλλά και στα πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων.


Στο Τορόντο, η αστυνομία αναγκάστηκε να υπενθυμίσει στον κόσμο που αντιτίθεται στο μέτρο, ότι δεν μπορεί να πια να καλεί στην άμεση δράση για να καταγγέλλει όσους καπνίζουν δημοσίως μαριχουάνα.

Να τι έγινε στον Καναδά την πρώτη μέρα νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής μαριχουάνας Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image
Να τι έγινε στον Καναδά την πρώτη μέρα νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής μαριχουάνας Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τρουντό εργάστηκε σθεναρά τα τελευταία δύο χρόνια για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, με την ελπίδα η νόμιμη αγορά να οδηγήσει σε κατάρρευσή τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης.


Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο, η νόμιμη αγορά θα χρειαστεί αρκετό καιρό μέχρι να ανταποκριθεί πλήρως στην αντίστοιχη ζήτηση και πολύ ήταν εκείνοι που έσπευσαν να παρατηρήσουν πως, στην πλειονότητά της, η κάνναβη που κάπνισαν οι Καναδοί στους χθεσινούς εορτασμούς, είχε αποκτηθεί στην μαύρη αγορά.

Στον δρόμο που έδειξε η Ουρουγουάη

Ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα της G20 που νομιμοποιεί την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, και η δεύτερη παγκοσμίως, μετά την Ουρουγουάη που νομιμοποίησε την μαριχουάνα το 2013.

Από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα στο Σεν-Ζαν-ντε-Τερ-Νεβ, στον ανατολικό Καναδά, δεκάδες άνθρωποι αψήφησαν το κρύο για πολλές ώρες για να αγοράσουν τα πρώτα γραμμάρια κάνναβης που θα πωλούνταν νόμιμα από κατάστημα της εταιρείας Tweed, το οποίο άνοιξε για λίγο από τα μεσάνυχτα.

Στις ΗΠΑ η χρήση του ήπιου ναρκωτικού για ψυχαγωγικούς σκοπούς έχει νομιμοποιηθεί μόνο σε 8 Πολιτείες, με την Καλιφόρνια να αποτελεί, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, τη μεγαλύτερη νόμιμη αγορά παγκοσμίως.

Χώρες όπως η Ολλανδία ή η Ισπανία έχουν αποποινικοποιήσει την χρήση και την κατοχή μαριχουάνας.

Η εφαρμογή του μέτρου θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί από τους πολίτες Καναδά, που θα προσέλθουν στις κάλπες σε έναν χρόνο, για τις βουλευτικές εκλογές.

Να τι έγινε στον Καναδά την πρώτη μέρα νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής μαριχουάνας Facebook Twitter
EPA
Να τι έγινε στον Καναδά την πρώτη μέρα νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής μαριχουάνας Facebook Twitter
EPA
Να τι έγινε στον Καναδά την πρώτη μέρα νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής μαριχουάνας Facebook Twitter
Globe&Mail Canada
 
Διεθνή
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Μου ήρθε στο νου ένα ρεπορτάζ έμπειρου Βρετανού πολεμικού ανταποκριτή στο Αφγανιστάν (δεν θυμάμαι το όνομά του, μάλλον από Guardian ή Independant). Είχε κερδίσει την εμποστοσύνη των ντόπιων, σε βαθμό που τον κάλεσαν σε ένα γάμο σε ένα χωριό στα βάθη του Αφγανιστάν. Κάθε προσκεκλημένος έφερνε και το χασίσι του, ακριβώς όπως εμείς πηγαίνουμε επίσκεψη με ένα μπουκάλι κρασί ή ουίσκι. Κάποια στιγμή αργά, όταν το γλέντι -και τα ντουμάνια- είχαν ανάψει για τα καλά, χρειάστηκε να ανακουφίσει μια πιεστική σωματική ανάγκη και απομακρύνθηκε από την ομήγυρη. Κάπου μακρύτερα, άκουσε πνιχτές ομιλίες και γέλια. Πλησίασε προσεκτικά και, πίσω από κάτι χαλάσματα, είδε μια παρέα νεαρών αντρών: ένα μπουκάλι ουίσκι περνούσε από χέρι σε χέρι. Αν τους έβρισκαν, ο στιγματισμός τους θα ήταν αντίστοιχος του πρεζονιού στα μέρη μας...
Και κλάμα οι μεγαλοναρκέμποροι, οι διακινητές, όσοι από τον χρηματοοικονομικό τομέα ξεπλένουν τα υπερκέρδη τους, οι ντήλερ, οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί και δικαστικοί, οι δικηγόροι...
(α) Το εμπόριο κάνναβης στον Καναδά είναι κρατικό μονοπώλιο όπως και το εμπόριο αλκοόλ.(β) Τον τελευταίο χρόνο ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας στον Καναδά ήταν ό,τι είχε να κάνει με την κάνναβη.(γ) Οι Καναδοί, ένα έθνος μεταναστών, έχουν αναγάγει σε φαινομενική θρησκεία της χώρας την ελευθερία του ατόμου. Του ατόμου. Διότι όπου πχ υπάρχουν ισχυρά trade unions (δηλ. στις γαλλόφωνες περιοχές) έπεται αποεπένδυση καθώς η μία και πραγματική θρησκεία είναι η ελευθερία της οικονομίας.(δ) Η οικονομία του Καναδά εκμεταλλευόμενη τόσο τις άφθονες πλουτοπαραγωγικές πηγές όσο και τα φθηνά (για Καναδά) εργατικά χέρια που συρρέουν κάθε χρόνο από όλες τις γωνιές του πλανήτη που εγκαθίστανται στις αχανείς έρημες εκτάσεις. Συνήθως όποιου η οικονομία πάει καλά τότε επιβάλλεται και ο αξιακός του κώδικας. Η Ευρώπη δεν αποτελείται από έθνη μεταναστών. Δεν έχει αχανείς έρημες εκτάσεις. Δεν έχει ανεκμετάλλευτες πλουτοπαραγωγικές πηγές.Επιβάλλεται να έχει δικό της αξιακό κώδικα. Αν θέλουμε στην ΕΕ να είναι νόμιμη η κάνναβη ας είναι. Αλλά να είναι διότι θα είναι δικιά μας επιλογή. Όχι γιατί το κάνουν κι άλλοι. Οι άλλοι είναι άλλοι κι έχουν άλλες ανάγκες και άλλους στόχους.