Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή

Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
10
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας την περίοδο 1979-1990
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Μάργκαρετ-Χίλντα Ρόμπερτς το πατρικό της όνομα, κόρη μανάβη, γεννήθηκε το 1925 στο Λινκολνσάιρ.
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Το 1951 παντρέυεται τον διαζευγμένο επιχειρηματία Ντένις Θάτσερ και ξεκινάει σπουδές στη νομική. Το 1953, τη χρονιά γέννησης των παιδιών της, γίνεται δικηγόρος.
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Μιλώντας με έναν καπνοδοχοκαθαριστή κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας το 1951. Εκείνη τη φορά χάνει, μπαίνει όμως τελικά στο Κοινοβούλιο το 1959.
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Το 1979 η Θάτσερ μπαίνει στη Downing Street ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, με την υπόσχεση ότι οι Συντηρητικοί θα μειώσουν το φόρο εισοδήματος, τη δημόσια σπατάλη, θα κάνουν ευκολότερη την αγορά ακινήτων και θα μειώσουν την ισχύ των συντεχνιών.
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Στο γραφείο της σύντομα καλλιέργησε την εικόνα της «Σιδηράς Κυρίας.»
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Η σκληρή φήμη της ενισχύθηκε από την στρατιωτική επέμβαση κατά της Αργεντινής στα Φόκλαντς.
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Επέζησε της επίθεσης του IRA στο Brighton Hotel που τη φιλοξενούσε το 1984, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Συντηρητικών.
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Η Θάτσερ είχε αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τον πρόεδρο την ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν - την «αδελφή ψυχή της» στην πολιτική. Όταν πέθανε, τον χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο Αμερικάνο που «κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο.»
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Η πρωθυπουργία της άρχισε να καταρρέει όταν προκάλεσε διασπάσεις στο κόμμα των Tory για το θέμα της Ευρώπης και του κεφαλικού φόρου.
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Εκδιώχθηκε από ηγέτης -και κατ' επέκταση από την πρωθυπουργία- από το ίδιο της το κόμμα το 1990. Μετά την ήττα της επιστρέφει στον αριθμό 10 της Downing Street, έπειτα από μια δακρύβρεχτη αποχώρηση μπροστά στο διεθνή τύπο.
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Το 2007 η Βαρόνη Θάτσερ έγινε η πρώτη εν ζωή πρώην πρωθυπουργός που τιμήθηκε με άγαλμα στο Βρετανικό κοινοβούλιο.
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Αν και είχε υποστεί έναν αριθμό μικρών εγκεφαλικών, συνέχισε να εκτελεί αρκετές δημόσιες υποχρεώσεις.
Θάτσερ: 14 εικόνες από μια ταραχώδη ζωή Facebook Twitter
Η Μάργκαρετ Θάτσερ έχει χαρακτηριστεί ως η ισχυρότερη πολιτική φιγούρα στη Βρετανία από την εποχή του Τσόρτσιλ και υπήρξε μια από τις ισχυρότερες μορφές στην πολιτική σκηνή του 20ου αιώνα.

[via]

Φωτογραφία
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Φωτογραφία / 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Κατέγραψε την πραγματική Αμερική, έβρισκε τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες ανάμεσα στους λιγότερο προνομιούχους, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την πορεία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Μάρτιν Παρ επιστρέφει για να φωτογραφίσει το ελληνικό καλοκαίρι

Φωτογραφία / Ο Μάρτιν Παρ ετοιμάζεται να φωτογραφίσει ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

Ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς φωτογράφους θα εκθέσει έργα του στο Hyper Hypo και θα υπογράψει βιβλία και αναμνηστικά που θα είναι διαθέσιμα για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
M. HULOT

σχόλια

6 σχόλια
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=460001Η είδηση μου θύμισε το σημείωμα ενός αυτόχειρα... Παραθέτω χωρίς σχόλιο."Εύχομαι τα εγγόνια μου να μην γεννηθούν στην Ελλάδα μιας και δεν θα αποτελείται από Eλληνες. Από εδώ και στο εξής δεν θα ξέρουν την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά θα τα έχουν καταργήσει τελείως. Μόνο ένας πολιτικός, όπως η Θάτσερ, θα μπορέσει να αλλάξει η κατάσταση."
Είτε κομμουνιστής δικτάτορας, είτε υπέρμαχος συντηρητικών προτάσεων τόσο (μα τόσο κοντά) σε φασιστικές πρακτικές, άνθρωποι -κοινωνικές ομάδες κάθε είδους- συνεχίζουν να υποφέρουν από πολιτικές αποφάσεις της ίδιας και των ομοίων της (πολλές φορές όπως προανέφερα και της ακριβώς αντίπερας όχθης). Σεβασμός σε μια ψυχή που χάθηκε αλλά όχι στις πολιτικές, που αυτή πρέσβευε. Η κληρονομιά που μας άφησαν οι Θάτσερ-Ρίγκαν-Φρίντμαν, εξακολουθεί να βαραίνει τις πλάτες όλων, σε ένα μεγάλο οικονομικό- πολιτικό μα πάνω απ'όλα, κοινωνικό φάσμα.
Σεβασμος σε μια ψυχη που ελεγε τον Νελσον Μαντελα "τρομοκρατη" και τον σφαγεα τον Πινοτσετ "σπουδαιο ανδρα"; Ε, να κανουμε και ενα τρισαγιο για την ψυχη του Ρουντολφ Ες τοτε...
Και σκατόψυχη να ήταν έχασε το δικαίωμα να βρίσκεται εδώ -ανάμεσά μας. Θεωρώ λίγο άκαρδο το να χαίρομαι για έναν θάνατο. Θα χαρώ όταν το σύστημα που αυτή (και πολλοί άλλοι) υποστηρίζαν/ζουν με τόσο σθένος, αρχίσει να πέφτει ανεπιστρεπτί.
Έχω να προσθέσω και μια 15η εικόνα, από εκείνες τις νοσταλγικές μέρες που φωτογραφιζόταν με τον δικτάτορα της Χιλής Πινοσέτ, μία ακόμη "αδελφή ψυχή" της στην πολιτική.http://anticomunismo.8m.com/tata2.html
Ναι, σωστά, "σκότωσες έναν πεθαμένο". Παρ' όλα αυτά, με συγκλονίζει η λογική "μας ενοχλούν τα κόκκινα καθάρματα, αλλά τα μαύρα τα καταπίνουμε αμάσητα".Επαναλάβατε παρακαλώ μετά από μένα το ψυχωφελές: Καταδικάζω την ανελευθερία, τη δικτατορία και την καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο απ' όπου κι αν προέρχεται.