Έκλεισα τον κύκλο 'φαγητό' για την imatioθiki (προς το παρόν δηλαδή) με μια φωτογράφιση στο σπίτι του Marko Rossi. Πρώτα ήρθε η φήμη του και μετά ο ίδιος δηλαδή. Θυμάμαι να μου λένε φίλοι μου γιατί δεν είμαι τις Κυριακές στο Nixon να δοκιμάζω το υπέροχο brunch που σερβίρει εκεί ο ταλαντούχος chef. Τους απαντούσα ότι τίποτα δεν θα μου στερούσε τον ύπνο μου. Και έκανα λάθος.
Πέρα από το συγκεκριμένο μαγαζί όμως, έμεινα έκπληκτη με την θέληση και την φαντασία που έχει αυτό το παιδί, αν μάθετε την ηλικία του και μετά τι κάνει θα μείνετε άφωνοι.
Ο Marko, λοιπόν, με υποδέχτηκε στο σπίτι του στο κέντρο της πόλης, και μου μίλησε για το πόσο αγαπάει το φαγητό, χαρακτηρίζοντας ανασφάλεια το να πνίγεις ένα πιάτο στα τυριά και τα bacon και δηλώνοντας ότι αν θέλεις να λέγεσαι σεφ, πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή, από το να φυτέψεις τα λαχανικά σου και να μεγαλώσεις τα δικά σου ζώα μέχρι να τα μαγειρέψεις όλα αυτά.
Στη συνέχεια ανακάλυψα ότι ολόκληρος ο κόσμος χωράει στο μυαλό του και στην κουζίνα του, αφού μέσα από την Gastronoic Collectiva αλλά και τις δικές του προσωπικές δουλειές πάντα θα ανοίξει τους ορίζοντές του, αλλά και τους γευστικούς ορίζοντες όσων γεύονται τα θαύματά του.
Για αυτό το τοπ τεν του ζήτησα να μου φτιάξει ένα γεύμα δέκα πιάτων που προέρχονται από διαφορετικές κουζίνες και χώρες του κόσμου.
. τοπ τεν: world menu .
από τον Marko Rossi
1. Amuse bouche από πατάτες kumara και sour cream
(Maori, Νέα Ζηλανδία)
2. Gulerod og appelsuppe σούπα βελουτέ με καρότα και μήλο
(Δανία)
3. Cheviche από λαυράκι με λάιμ, κόλιανδρο και τσίλι
(Περού)
4. Empanadas με τόνο, καλαμπόκι και τυρί
(Χιλή)
5. Σαλάτα με λαχανικά, καρπός λίτσι και dressing βανίλιας
(Μαδαγασκάρη)
6. Μοσχαράκι σοτέ με μανιτάρια, πατάτες ρόστι και σάλτσα πάπρικας
(Ελβετία)
7. Μπανάνες plantains και κρέμα καραμέλας dulce di leche
(Κούβα)
8. Mimolette με κριτσίνια και chutney από αχλάδι
(Γαλλία)
9. Πραλίνες με φουντούκι
(Βέλγιο)
10. Φρέσκος καφές
(Εκουαδόρ)
σχόλια