Λίγο πριν ερημώσει για το Πάσχα, το Μιλάνο υποδέχεται την ετήσια υπερπαραγωγή της Εβδομάδας Design, την κορυφαία στιγμή στην ατζέντα μιας πόλης που περισσότερο από μητρόπολη της μόδας θεωρείται η καρδιά του ευρωπαϊκού craftmanship στην επιπλοποιία και τον βιομηχανικό σχεδιασμό. Μια σειρά από εκθέσεις, εγκαταστάσεις και εκδηλώσεις, διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της πόλης από το Σάββατο 5 ως και την Κυριακή13 Απριλίου, σκιαγραφούν την αιχμή του διεθνούς σχεδιασμού σήμερα, συγκεντρώνοντας στο Μιλάνο σχεδιαστές, εταιρείες, ιδρύματα και ερευνητές που ορίζουν το πώς θα ζούμε και θα δημιουργούμε στο μέλλον.
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα πιο συναρπαστικά…
• Από τη στιγμή που συστήθηκε, το 2018, ως μια νομαδική πλατφόρμα design για ελεύθερα πνεύματα, η Alcova της Valentina Ciuffi (Studio Vedèt) και του Joseph Grima (Space Caviar) ξεχώρισε για την τολμηρή επιμέλεια των project της, αλλά και για την ιδέα να τα φιλοξενεί σε εγκαταλελειμμένα αρχιτεκτονήματα, τα οποία προβάλλουν την ιδέα του Μιλάνου ως μιας πόλης με συναρπαστικό παρελθόν που διαρκώς επεκτείνεται και αλλάζει. Στην 9η διοργάνωσή της φέτος, η Alcova δίνει το στίγμα της εποχής σε χώρους, προϊόντα, υλικά και τεχνολογική πρωτοπορία, μέσα από τη δουλειά καταξιωμένων και ανερχόμενων σχεδιαστών, σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους που συμπαρασύρουν τον επισκέπτη σε αφηγήσεις διαμορφωμένες από τη φύση, τη φθορά, τον πειραματισμό και το φως: σε δυο ιστορικές κατοικίες στο Varedo (Villa Borsani και Villa Bagatti Valsecchi), έξω από τα όρια του Μιλάνου, που το κοινό γνώρισε για πρώτη φορά πέρσι, και δυο νέα σημεία, στα θερμοκήπια Pasino (που άλλοτε στέγαζαν τις μεγαλύτερες καλλιέργειες ορχιδέας στην Ευρώπη) και στο πρώην εργοστάσιo παραγωγής συνθετικών ινών SNIA, ένα τεράστιο βιομηχανικό ερείπιο από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ερημωμένο για πάνω από 20 χρόνια και παραδομένο πλέον στη φύση.
Τέσσερα σπάνια σχέδια επίπλων της Charlotte Perriand, που δημιουργήθηκαν στο διάστημα 1943-1963, και τα οποία ως τώρα υπήρχαν μόνο σε σκίτσα στο χαρτί ή ως μοναδικά πρωτότυπα κομμάτια, παράχθηκαν για πρώτη φορά σε νέες editions, αποκλειστικά για την Εβδομάδα Design του Μιλάνου, υπό την επιμέλεια του γαλλικού οίκου μόδας Saint Laurent.
Στους εσωτερικούς χώρους της Villa Borsani φιλοξενούνται projects που συνδιαλέγονται με την αρχιτεκτονική της ταυτότητα – ανάμεσά τους μια νέα σειρά κεραμικών της Faye Toogood σε συνεργασία με το ίδρυμα Noritake, το Voids project των Objects of Common Interest για την γκαλερί Breeder, μια συλλογή έργων από χρωματιστή ρητίνη, εμπνευσμένη από τα σιδερένια ρολά των παλιών καταστημάτων στην Αθήνα και το The Library Project για την Eleftheria Tseliou Gallery (και τα δυο σε επιμέλεια της Joy Herro). Στον κήπο της βίλας, χειροποίητες κεραμικές γλάστρες της αμερικανικής εταιρείας Mostruosus, σε σχεδιασμό του Michael Anastassiades, αναπαράγουν τις ταφικές υδρίες της ελληνικής αρχαιότητας σε σύγχρονη φόρμα.


Το ζευγάρι των Objects of Common Interest, Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδα Τραμπούκη, το ξανασυναντάμε στα θερμοκήπια Pasino, με την επιβλητική εγκατάσταση Soft Horizons που παρουσιάζουν σε συνεργασία με την Greek Marble | Then. Now. Forever (συνεργασία 7 εταιρειών μαρμάρου), όπου θραύσματα πέτρας επανασυναρμολογούνται, παίρνοντας τη μορφή γλυπτών που αιωρούνται με μια απρόσμενη ελαφρότητα και αντιδρούν απαλά στην ανθρώπινη παρουσία, ενώ ένας δίσκος από πάνω τους αντικαθρεπτίζει τοπία που συνδέουν το έργο με τη γεωλογική προέλευση του μαρμάρου.
Στη βίλα Bagatti Valsecchi, η Σλοβένα σχεδιάστρια Lara Bohinc παρουσιάζει δύο σειρές επίπλων εμπνευσμένων από τον φυσικό κόσμο: την περιορισμένη συλλογή γλυπτικών επίπλων και αντικειμένων Anima –ένα σουρεαλιστικό τοπίο με κυματιστούς λόφους, ακτές και οργανικές υφές, σε συνεργασία με τον οίκο χαλιών Phelippeau και τα υφάσματα αλπακά Inata– και την Betsy Collection, με χειροποίητα δερμάτινα έπιπλα σε συνεργασία με το εργαστήριο Uniqka της Κωνσταντινούπολης.
Villa Borsani, Via Umberto I, 148, 20814 & Villa Bagatti Valsecchi, Via Vittorio Emanuele II, 48, 20814 Varedo MB



• Το Salone del Mobile παραμένει η κορυφαία διεθνής έκθεση design, σταθερό σημείο αναφοράς για την καινοτομία, την τεχνική δεξιότητα και τις τάσεις στον τομέα του επίπλου, του φωτισμού και της εσωτερικής διακόσμησης, που κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από 2.000 εκθέτες – αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και brands. Στην 63η του διοργάνωση φέτος, το Salone εστιάζει στη βιωσιμότητα της παραγωγής, την έρευνα στα υλικά και τις σχεδιαστικές λύσεις που προωθούνται με τη νέα τεχνολογία. Παράλληλα με την κεντρική έκθεση, τρέχει κι ένα πυκνό πολιτιστικό πρόγραμμα με masterclasses, συζητήσεις, εργαστήρια και site-specific installations σε ιστορικά σημεία του Μιλάνου.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το νέο έργο του Robert Wilson «Mother», μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από το γλυπτικό σύμπλεγμα του Μικελάντζελο «Pietà Rondanini», η οποία αναπτύσσεται στον χώρο που φιλοξενεί το γλυπτό μέσα στο ομώνυμο μουσείο στη μορφή μιας δραματουργικής εμπειρίας 30 λεπτών, όπου εικόνες και τέχνη συνδιαλέγονται με τους ήχους της μεσαιωνικής προσευχής «Stabat Mater», όπως τη διασκεύασε για όργανα και χορωδία ο Εσθονός συνθέτης Arvo Pärt. Η εγκατάσταση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 18 Μαΐου, γεφυρώνοντας έτσι την Εβδομάδα Design με την Εβδομάδα Τέχνης που ακολουθεί στο Μιλάνο, ενώ οι ζωντανές μουσικές παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 6-13 Απριλίου, κατόπιν κράτησης.
“Mother”, Museo della Pietà Rondanini, Castello Sforzesc, 2021 Milano

Μια εντελώς διαφορετική εμπειρία τέχνης φέρει την υπογραφή του αυστραλέζικου brand φυτικών καλλυντικών Aesop, που συμμετέχει στο Salone ως Sensory Patron, συνδέοντας τα προϊόντα τoυ με τη χαρακτηριστική οπτική ταυτότητα με τον κόσμο του design. Στη Santa Maria del Carmine, ένα υπέροχο δείγμα μιλανέζικης αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα στη συνοικία Brera, η Aesop έστησε το The Second Skin (8-13/4), μια αρχιτεκτονική ωδή στις λειτουργίες και τη φροντίδα του δέρματος. Υφές και αρώματα κατακλύζουν τους σκεπαστούς διαδρόμους του μοναστηριού, περνώντας από το σκευοφυλάκιο και την εσωτερική αυλή, προεκτείνοντας την αισθαντική εμπειρία των καταστημάτων της Aesop σε ένα περιβάλλον υψηλής αρχιτεκτονικής ποιότητας. Οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν κι ένα χαλαρωτικό μασάζ χεριών με τις φόρμουλες Eleos σε δωμάτιο επιπλωμένο με κομμάτια εκλεκτών Ιταλών designer, ενώ η τελετουργία του The Second Skin θα μεταφέρεται και στα τέσσερα καταστήματα Aesop στο Μιλάνο, ένα από τα οποία βρίσκεται στην πλατεία της εκκλησίας.
“The Second Skin”, Aesop, Salone del Mobile.Milano 2025

• Η Nina Yashar, ξακουστή γκαλερίστα, συλλέκτρια και πρωτοπόρος στη διαμόρφωση τάσεων στο σύγχρονο design, παρουσιάζει το Nilufar Repertorio, μια αχανή έκθεση σε πέντε πράξεις όπου το design ξεδιπλώνεται με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται η Νίνα, σαν μια «σκηνογραφημένη» σύνθεση στην οποία εμπλέκονται η τέχνη και οι τεχνικές, το παρελθόν και το μέλλον, η φύση και η επινοητικότητα. Στο θρυλικό κατάστημα της Via della Spiga παρουσιάζονται έπιπλα του Αμερικανοϊάπωνα επιπλοποιού George Nakashima (1905-1990), θίγοντας την «πνευματικότητα του ξύλου». Παράλληλα, η Nina έχει επιμεληθεί τη συλλογική έκθεση «Ex Terrā», με νέα έπιπλα, αντικείμενα και φωτιστικά των σχεδιαστών Andrea Mancuso, Maximilian Marchesani και Etienne Marc (με θέμα τον διαχωρισμό ανθρώπου και φύσης), ενώ για τα 10 χρόνια της γκαλερί Nilufar, επίσης ιδιοκτησίας της, παρουσιάζει στον βιομηχανικό χώρο όπου στεγάζεται το depot της (ένα πρώην εργοστάσιο ασημικών σκευών) το έργο της κολεκτίβας Fosbury Architecture, «Silver Lining». Πρόκειται για μια δαιδαλώδη, «διαστημική» εγκατάσταση, αποτελούμενη από ανακλαστικές μεταλλικές επιφάνειες, με έμπνευση τα ’70s, που προσφέρεται στο κοινό σαν «μια μονοχρωματική βουτιά στην απόλαυση». Στον ίδιο χώρο εκτίθενται έργα σύγχρονων δημιουργών ανάμεσα σε vintage αριστουργήματα από τη συλλογή της γκαλερί, ενώ ο Βρετανός σχεδιαστής φωτισμού Joe Armitage εγκαινιάζει τη συλλογή Cycad που δημιούργησε αποκλειστικά για τη Nilufar, μια σειρά από γλυπτικές λάμπες που εμπνεύστηκε από τις παιδικές του περιπλανήσεις στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους στο Κιου.
Nilufar Depot, Viale Vincenzo Lancetti, 3420158 Milano


• Για την 60ή επέτειο της συλλογής Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand, η Cassina επανακυκλοφορεί περιορισμένα κομμάτια των τεσσάρων πρώτων σχεδίων που έβαλε σε παραγωγή. Τιμώντας αυτήν την επέτειο, η εταιρεία συνεργάστηκε με το design studio των Formafantasma –που διερευνά τις ιστορικές, πολιτικο-κοινωνικές και οικολογικές δυνάμεις που διαμορφώνουν την πρακτική του design σήμερα– στη δημιουργία της «Staging Modernity», μιας δραματουργικής εγκατάστασης που για μια βδομάδα θα παρουσιάζεται στη σκηνή του πρόσφατα ανακαινισμένου Teatro Lirico Giorgio Gaber. To project μπλέκει το design με το θέατρο και τη φιλοσοφία, ανοίγοντας έναν διάλογο για την ασυμφωνία ανάμεσα στα ιδανικά του μοντερνισμού και τη σύγχρονη οικολογική ευαισθησία.
Staging Modernity των Formafantasma για την Cassina, Teatro Lirico Giorgio Gaber, Via Larga 14
• Τέσσερα σπάνια σχέδια επίπλων της Charlotte Perriand, που δημιουργήθηκαν στο διάστημα 1943-1963, και τα οποία ως τώρα υπήρχαν μόνο σε σκίτσα στο χαρτί ή ως μοναδικά πρωτότυπα κομμάτια, παράχθηκαν για πρώτη φορά σε νέες editions, αποκλειστικά για την Εβδομάδα Design του Μιλάνου, υπό την επιμέλεια του γαλλικού οίκου μόδας Saint Laurent. Τα αριστουργήματα της έκθεσης «Saint Laurent – Charlotte Perriand» αναζητήθηκαν από τον σταρ καλλιτεχνικό διευθυντή του fashion brand, Anthony Vaccarello, σε ιδιωτικές συλλογές και αρχεία, κι επανεκδόθηκαν για να φέρουν σε επαφή το κοινό με ξεχασμένα έργα της πρωτοπόρου σχεδιάστριας του 20ού αιώνα, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία της επαναδημιουργίας κάθε σχεδίου σε περιορισμένο αριθμό κατόπιν παραγγελίας. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει ο 5θέσιος καναπές-πάγκος που σχεδιάστηκε το 1967 για την κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στο Παρίσι, ένα μονολιθικό έργο από παλίσανδρο, βλαστό μπαμπού και ταϋλανδέζικο μεταξωτό Jim Thompson. Εκτίθεται, ακόμα, η βιβλιοθήκη Rio de Janeiro (1962) που η σχεδιάστρια είχε δημιουργήσει για τα βιβλία και τα έργα τέχνης του συζύγου της, επίσης από βραζιλιάνικο παλίσανδρο και συρόμενα πορτάκια από μπαμπού, καθώς και μια υπέροχη πολυθρόνα επισκέπτη (Le Fauteil Visiteur Indochine, 1943) από την περίοδο που η Perriand ζούσε στο Βιετνάμ ως επιθεωρήτρια εφαρμοσμένων τεχνών για λογαριασμό της γαλλικής αποικιοκρατικής διοίκησης. Ίσως το πιο περίπλοκο σχέδιο από άποψη παραγωγής είναι το τραπέζι Mille-feuilles του 1963, που βρέθηκε ως σχέδιο και κατασκευάστηκε από 10 στρώσεις δύο διαφορετικών ποικιλιών ξύλου, σε διαφορετικούς τόνους, και του οποίου το κέντρο είναι χωνευτό για να σχηματίζει ομόκεντρους κύκλους.




Παράλληλα με την έκθεση στο Μιλάνο, το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί ένα προσωρινό κιόσκι με εκδόσεις Saint Laurent, έξω από την μπουτίκ του οίκου στην πλατεία San Babila, όπου εκτός από τον κατάλογο της νέας συλλογής επίπλων θα πωλείται κι ένα βιβλίο με φωτογραφίες της Perriand.
Saint Laurent - Charlotte Perriand, Padiglione Visconti, 8-13 Απριλίου
• Σε μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στην ιαπωνική τεχνική δεξιοτεχνία και την ιταλική ευαισθησία στο design, το Dimore Studio παρουσιάζει στο Μιλάνο τη συλλογή υφασμάτων Hemispheres της Hosoo (hosoo-kyoto.com), μιας κλωστοϋφαντουργίας ετών 337 στο Κιότο. Τα 33 σχέδια της σειράς προέρχονται από ένα συγκλονιστικό αρχείο με περισσότερα από 20.000 παραδοσιακά μοτίβα obi, που παραμένει στα χέρια της οικογένειας Hosoo εδώ και 12 γενιές. Τα μοτίβα αυτά, αρχικά στη μορφή αχρωμάτιστων σχεδίων που αναπαριστούν άνθη ή μπαμπού αλλά και αφηρημένες συνθέσεις, προτείνονται σε μια ραφινάτη παλέτα απαλών γκρι και πράσινων, καπνισμένων μπλε και τόνων σέπιας. Τα υφάσματα θα εκτεθούν στο Ατελιέ Osanna Visconti στο πλαίσιο ενός επιβλητικού σκηνικού που σχεδίασαν ο Emiliano Salci και ο Britt Moran, το ιταλο-αμερικανικό δίδυμο του Dimore Studio που εδώ και 15 χρόνια έχει ταυτιστεί μια πολυτελή υπερ- διακοσμημένη αισθητική που αναμειγνύει ιδιαίτερα υφάσματα, vintage έπιπλα και σύγχρονα έργα τέχνης.
Atelier Osanna Visconti, Via Santa Marta 13, 20124

• Tα 30 χρόνια παρουσίας του στο Design Week του Μιλάνo, ο σουηδικός κολοσσός IKEA τα γιορτάζει με πολλές παραλλαγές πάνω στο θέμα της χαράς, μια που σύμφωνα με το πρόσφατο «Life at Home Report» του, την έρευνα που έχει καθιερώσει εδώ και 11 χρόνια σε 39 χώρες, 1 στους 3 ανθρώπους στον κόσμο δεν περνάει καλά στο σπίτι του. Οργάνωσε, έτσι, μια ευφάνταστη σειρά από θεματικά περιβάλλοντα σε ένα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο του ’30, στην περιοχή Navigli, σχεδιασμένα από το ισπανικό Ulises Studio. Διακόσμηση που ενεργοποιεί την έκλυση ντοπαμίνης, βιοφιλικός σχεδιασμός ή άδυτα ηρεμίας με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας… κάθε χώρος εκφράζει αναδυόμενες τάσεις στη διαβίωση, βασισμένες, φυσικά, σε προσιτά, χαρούμενα προϊόντα IKEA. Επιπλέον οι επισκέπτες θα ψυχαγωγηθούν με εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις, πάρτι και ζωντανή μουσική, ενώ ένα εστιατόριο στημένο στον ίδιο συγκρότημα θα σερβίρει μια εμπειρία σουηδικών γεύσεων, με τίτλο Smörgås Sensation.
Tenoha, Via Vigevano 18, 20144