Oscars 2019: Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν

Oscars 2019: Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν Facebook Twitter
2

Η ψηφοφορία για τα 91α βραβεία Όσκαρ λήγει την ερχόμενη Τρίτη όταν θα έχουν στείλει τις επιλογές τους στην Ακαδημία μέσω ενός ιδιωτικού website, οι 8.200 περίπου "insiders" της βιομηχανίας του κινηματογράφου.

Σε ένα μεγάλο βαθμό, η ψηφοφορία έχει να κάνει με προσωπικές προκαταλήψεις και μικροπρεπείς πικρίες. Έχει να κάνει επίσης με ποιος έχει τους περισσότερους κολλητούς στην «δεξαμενή των ψήφων» (64% άντρες, 84% λευκοί/ές) αλλά και με τις αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο του Χόλιγουντ και ειδικότερα με το εξής δίλημμα: Να εναγκαλιστεί το Netflix η βιομηχανία ή να το κρατήσει μακριά από την κλειστή λέσχη όσο γίνεται περισσότερο, ασχέτως της ποιότητας των ταινιών που σερβίρει;

Εν όψει της προσεχούς τελετής, οι New York Times προσκάλεσαν 20 μέλη της Ακαδημίας να αξιολογήσουν (ανωνύμως φυσικά) τις οχτώ φετινές υποψήφιες Καλύτερης Ταινίας και να προσδιορίσουν προς τα πού θα στρέψουν την ψήφο τους. Ας σημειωθεί ότι το σύστημα ψηφοφορίας της Ακαδημίας είναι αρκετά πολύπλοκο και οι υποψήφιες ταινίες ψηφίζονται με αξιολογική σειρά από το 1 ως το 8, με συνέπεια να είναι σημαντικές και οι δεύτερες και οι τρίτες επιλογές στο συνολικό άθροισμα.

Σε ένα μεγάλο βαθμό, η ψηφοφορία έχει να κάνει με προσωπικές προκαταλήψεις και μικροπρεπείς πικρίες. Έχει να κάνει επίσης με ποιος έχει τους περισσότερους κολλητούς στην «δεξαμενή των ψήφων» και ειδικότερα με το εξής δίλημμα: Να εναγκαλιστεί το Netflix η βιομηχανία ή να το κρατήσει μακριά από την κλειστή λέσχη όσο γίνεται περισσότερο

 

Black Panther

Oscars 2019: Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν Facebook Twitter

Αρκετοί από τους «εκλογείς» με τους οποίους μιλήσαμε, τοποθέτησαν την ταινία ψηλά στις προτιμήσεις τους, τονίζοντας τις ερμηνείες, την εντυπωσιακή καλλιτεχνική παραγωγή και το συνολικό «πολιτισμικό» βάρος της.

Το πρόβλημα για κάποιους είναι ότι πρόκειται για παραγωγή της Marvel, η οποία ανήκει στην Disney που έχει εκμηδενίσει εμπορικά κάθε άλλο στούντιο και σύντομα θα ολοκληρώσει και την εξαγορά της 20th Century Fox.

Όπως χαρακτηριστικά αναρωτήθηκε ένας ψηφοφόρος «Τα έχουν αγοράσει όλα και θα τους επιβραβεύσουμε κι από πάνω με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας;»

BlacKkKlansman

Oscars 2019: Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν Facebook Twitter

Όπως δήλωσε ένας από τους ερωτώμενους, η ταινία του Σπάικ Λι είναι από αυτές που αντέχουν στον χρόνο και στην ιστορία και δε θα σκεφτεί κάποιος εκ των υστέρων «πώς είναι δυνατόν να ψηφίσαμε κάτι τέτοιο;» (όπως με τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ» φερ' ειπείν).

Άλλοι όμως θεωρούν ότι ανήκει στην κατηγορία «εκτιμώ βαθιά την ταινία αλλά δεν νιώθω την ανάγκη να την ξαναδώ». Στα συν επίσης το ότι αν σηκώσει (για πρώτη φορά) Όσκαρ ο Σπάικ Λι, ο οποίος είναι και υποψήφιος για τη σκηνοθεσία, σίγουρα θα μας χαρίσει αξέχαστες viral στιγμές με τον λόγο του.

Bohemian Rhapsody

Oscars 2019: Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν Facebook Twitter

Όλοι σχεδόν όσους ρωτήσαμε, παραδέχτηκαν ότι παρά τις αντιρρήσεις της κριτικής, η ταινία υπήρξε σαφώς μια «ένοχη απόλαυση», δεν αποτελεί όμως ακριβώς υλικό «καλύτερης ταινίας», ενώ βεβαίως η απόφασή τους θα επηρεαστεί από τις κατηγορίες απρεπούς σεξουαλικής συμπεριφοράς που κυκλώνουν όλο και πιο πολύ τον σκηνοθέτη της, Μπράιαν Σίνγκερ.

Όλοι πάντως μίλησαν με θαυμασμό για την ερμηνεία του Ράμι Μάλεκ ως Φρέντι Μέρκιουρι, δηλώνοντας ότι έχει την ψήφο τους για το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου.

The Favourite

Oscars 2019: Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν Facebook Twitter
«Μου άρεσε το Favourite αλλά φοβάμαι ότι θα πάει χαμένη η ψήφος»

Κατά κανόνα, οι ψηφοφόροι θέλουν να είναι με τους νικητές. Και αυτή η σκοτεινή κομεντί με φόντο την αυλή της Βασίλισσας Άννας, παρότι έχει κερδίσει τον γενικό θαυμασμό για τη σκηνοθεσία, τις ερμηνείες, το σενάριο και τα κουστούμια, έχει αποδειχτεί ελαφρώς 'loser' στις απονομές καλύτερης ταινίας στις διάφορες προ- οσκαρικές τελετές.

Όπως μας δήλωσε κάποιος: «Μου άρεσε πολύ αυτή η τολμηρή ταινιούλα [nasty little movie] αλλά φοβάμαι ότι θα πάει χαμένη η ψήφος μου».

Άλλοι πάλι μοιάζουν να μην είναι βέβαιοι αν η ταινία στέλνει ένα θετικό μήνυμα για τις γυναίκες ή τελικά αναπαράγει το στερεότυπο του «μοχθηρού θηλυκού» που ραδιουργεί, χειραγωγεί και προδίδει.

Green Book

Oscars 2019: Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν Facebook Twitter

Κανείς απ΄ όσους ερωτήθηκαν δεν πιστεύει ότι είναι τέλεια αυτή η κομεντί με φόντο την περίοδο του φυλετικού διαχωρισμού. Φαίνεται όμως να αρέσει πολύ ειδικά στους μεγαλύτερους.

Όπως παραδέχτηκε μάλιστα κάποιος από τους ψηφοφόρους που μιλήσαμε, θα την ψηφίσει μόνο και μόνο από αντίδραση, λέγοντας ότι έχει βαρεθεί να του υποδεικνύουν ποιες ταινίες πρέπει να του αρέσουν και ποιες όχι.

Roma

Oscars 2019: Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν Facebook Twitter

Περισσότερο από τις υπόλοιπες υποψήφιες, το "Roma" φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας κρίσης συνειδήσεως.

Την ψηφίζουμε επειδή πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη ή αναιρούμε την στήριξή μας επειδή θεωρούμε ότι το Netflix αποτελεί σοβαρότατη απειλή για την εμπειρία της κινηματογραφικής αίθουσας;
Υπάρχουν πολλοί και στα δύο στρατόπεδα. Κάποιοι από την «αντι – Netflix» συνομοταξία μας είπαν ότι δεν θα την ψηφίσουν ως καλύτερη ταινία αλλά θα ψηφίσουν τον Κουαρόν ως καλύτερο σκηνοθέτη για να καταλαγιάσουν έτσι τις ενοχές τους.

Πέρα όμως από το ζήτημα του Netflix, ένα βασικό μειονέκτημα για πολλούς ψηφοφόρους είναι οι εξαντλητικά αργοί ρυθμοί της ταινίας. Όπως μας είπε ένας από αυτούς, «είναι σίγουρα σημαντική ταινία, αλλά συγχρόνως μάλλον βαρετή».

A Star Is Born

Oscars 2019: Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν Facebook Twitter

Είναι μακρύς και ολισθηρός ο δρόμος προς τα Όσκαρ και η ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ – που πριν μερικούς μήνες μόλις φάνταζε ακλόνητο φαβορί – μοιάζει να χωλαίνει στη διαδρομή.

Κάποιοι μας είπαν ότι έχασαν τον ενθουσιασμό τους όταν η ταινία κέρδισε μόνο το βραβείο καλύτερου τραγουδιού στις Χρυσές Σφαίρες ενώ άλλοι δήλωσαν εκνευρισμένοι από τις ομιλίες της Lady Gaga στις διάφορες τελετές απονομής που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Vice

Oscars 2019: Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν Facebook Twitter

Μόνο ένας μας είπε ότι προτίθεται να ψηφίσει την ταινία και η αιτιολόγησή της προτίμησής του δεν ήταν και η πιο ενθουσιώδης ακριβώς: «Οι παραγωγοί είναι φίλοι μου και αισθάνομαι υποχρέωση...»

Ένας άλλος ψηφοφόρος μας υπενθύμισε την καμπάνια #OscarsSoWhite που υπήρξε πολύ έντονη κατά τις απονομές του 2015 και του 2016: «Έχουμε έναν οργανισμό – την Ακαδημία – γεμάτο μεσήλικες και πάνω λευκούς άντρες. Έτσι και επιβραβεύσουμε μια ταινία με πρωταγωνιστή έναν λευκό ηλικιωμένο άντρα, που είναι μάλιστα ο Ντικ Τσένεϊ, θα μας λιντσάρουν σίγουρα!»

Με στοιχεία από τους New York Times

2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Mr Bates vs The Post Office»: Όταν οι Βρετανοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη

Οθόνες / «Mr Bates vs The Post Office»: Όταν οι Βρετανοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη

Μια σειρά τεσσάρων επεισοδίων υπενθυμίζει μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές αδικίες στη βρετανική ιστορία, όταν εκατοντάδες αθώοι υπεύθυνοι ταχυδρομείων κατηγορήθηκαν για κλοπή και απάτη εξαιτίας ενός ελαττωματικού πληροφοριακού συστήματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λόρεν Γκρίνφιλντ: «Μόλις αποκτήσουμε ξανά χρήματα, επιστρέφουμε στις ίδιες συμπεριφορές»

Οθόνες / «Είμαστε εθισμένοι, θέλουμε παραπάνω χρήματα, παραπάνω ομορφιά, παραπάνω νιότη»

Με αφορμή το αφιέρωμα του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο έργο της, μια δημιουργός που ξέρει πώς να φτιάχνει σωστά crowdpleasers, η Λόρεν Γκρίνφιλντ μιλά στη LiFO για την απροθυμία μας να διδαχτούμε από τις οικονομικές κρίσεις και εξηγεί γιατί βλέπει τις ταινίες τεκμηρίωσης ως μηχανές ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Bong Joon Ho: «Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος»

Μπονγκ Τζουν-Χο / «Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος»

Μετά τα πολυβραβευμένα «Παράσιτα», ο Μπονγκ Τζουν-Χο επιστρέφει με το «Mickey 17», μια σάτιρα επιστημονικής φαντασίας, και μιλά στη LiFO για τις ιστορίες που επιλέγει να αφηγείται.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«To Magnolia με κάνει να νιώθω ότι η καρδιά μου θα εκραγεί»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Κατσή

Μυθολογίες / «To Magnolia με κάνει να νιώθω ότι η καρδιά μου θα εκραγεί»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Κατσή

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μοιράζεται μια λίστα με ταινίες που έχει δει δεκάδες φορές και του έχουν προκαλέσει έντονα συναισθήματα, όπως εκείνη που κάνει τη ζωή του πιο υποφερτή και αυτή που τον έφερε αντιμέτωπο με τη φθορά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Movies

Οθόνες / Οι ταινίες της εβδομάδας: «Mickey 17» και 7 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μαζί με τον Μπονγκ Τζουν-Χο που επιστρέφει δυναμικά μετά τα «Παράσιτα», αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες προβάλλεται ένα καλοδουλεμένο θρίλερ, και ένα ντοκιμαντέρ που θα μιλήσει στην καρδιά των Αθηναίων – και δη των Εξαρχειωτών και των σκακιστών.
THE LIFO TEAM
15 επιλογές από το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 6-16/3/25

Οθόνες / 15 πολύ καλά ντοκιμαντέρ που έρχονται στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το φεστιβάλ-θεσμός επιστρέφει από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου με μια ποικιλία από συναρπαστικά ντοκιμαντέρ, που καλύπτουν επίκαιρα και διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, καθώς και προσωπικές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Οθόνες / «Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Παρά τη μεταγραφή της στη Disney από το Netflix, η σειρά διατηρεί τον βλοσυρό τόνο και τα αιματοβαμμένα set-pieces, επιχειρώντας, παράλληλα, να μιλήσει για κάτι πέρα από το είδος της – σπάνιο αυτό για δημιουργία της Marvel.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Οθόνες / «Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Γοητεύτηκε ξαφνικά από το θέατρο και διάβαζε γι' αυτό ενώ εργαζόταν σε ένα περίπτερο. Όταν, δίχως να ξέρει τι τον περιμένει, ο Γιάννης Καράμπαμπας βρέθηκε μπροστά από την κάμερα της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο «Wishbone», διακρίθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

Οθόνες / Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

«Αν δεν ξέρεις το όνομα Keyser Söze, τότε έχεις ένα σοβαρό κινηματογραφικό κενό» - Είναι δυνατόν μια συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων να μην ξέρει από ατμόσφαιρα που κόβει την ανάσα και σασπένς; Αποκλείεται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

OSCARS 2025 / H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

Ο Σον Μπέικερ έσπασε τα κοντέρ κερδίζοντας 4 προσωπικά Όσκαρ για την άγρια κωμικοτραγική κινηματογραφική του χειροτεχνία. Η Μάϊκι Μάντισον χάλασε το πάρτι της Ντέμι Μουρ. Και η ιστορία της σεξεργάτριας, έδωσε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη του σινεμά να φτιάχνει ταινίες θαρραλέες και αυθεντικές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching

Οθόνες / 11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching (και πού να τις δείτε)

Καθώς πλησιάζει η 97η απονομή των Όσκαρ, επιλέγουμε 11 νικήτριες του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που μπορείτε να βρείτε σε streaming πλατφόρμες και στη συνδρομητική τηλεόραση, για να κάνετε προθέρμανση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
CHECK Gene Hackman 1930-2025

Απώλειες / Τζιν Χάκμαν (1930-2025): Ο πιο ευαίσθητος σκληρός του αμερικανικού σινεμά

Ήθελε να τον θυμούνται ως τίμιο ηθοποιό, που έντυσε με ειλικρίνεια τους χαρακτήρες που υποδύθηκε. Ο Τζιν Χάκμαν πέτυχε πολύ περισσότερα, αφού κατάφερε να γίνει ο σπουδαιότερος καρατερίστας του αμερικανικού σινεμά από την εποχή του Σπένσερ Τρέισι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη

Οθόνες / «Η καρδιά του ταύρου»: Ένα ντοκιμαντέρ για την πίστη στην ψευδαίσθηση

Σε παραγωγή Onassis Culture, η Εύα Στεφανή επιχειρεί μια κατάδυση στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Παπαϊωάννου και της προετοιμασίας της παράστασής του «Εγκάρσιος Προσανατολισμός».
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Oscar stories: Οι «ξένοι» στα Όσκαρ

Pulp Fiction / Οι «ξένοι» στα Όσκαρ

Από το αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ μέχρι τη σαρωτική διάκριση της Εμίλια Πέρεζ με τις 13 υποψηφιότητες, η πορεία των ξενόγλωσσων ταινιών στα Όσκαρ είναι γεμάτη από σταθμούς που αμφισβητούν και αναμορφώνουν τα όρια του κινηματογράφου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
20 μέλη της Ακαδημίας κινηματογραφικών βραβεύσεων "Όσκαρ"! Μάλιστα!...Πόσο αντικειμενικό και «προφητικό» μπορεί να θεωρηθεί αυτό το άρθρο από τη στιγμή που η ακαδημία αριθμεί πάνω από 6.500 μέλη;;... ..ούτε ως στατιστικό δείγμα δεν μπορεί να υπολογιστεί!...Το κατά πόσο θα ισχύσουν τα όποια συμπεράσματα των συγκεκριμένων, είκοσι μελών, θα φανεί μετά το τέλος της φετινής απονομής Όσκαρ.