Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter
4
Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

Το "Shebeenείναι έναμπαρ που άνοιξε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και πουλάει 25 διαφορετικές μπύρες από 10 χώρες. Μπύρα Dashen από την Αιθιοπία, Windhoek Lager από τη Ναμίμπια, Boschendal Chenin Blanc από τη Νότια Αφρική. Όλα τα κέρδη πηγαίνουν σε εφτά ΜΚΟ, όπως την Mothers2mother κατά του AIDS, την Vision Spring που δίνει γυαλιά όρασης σε όσους δεν μπορούν να τα αγοράσουν με έδρα στην Ινδία και την Room To Read με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

 

Ο Simon Griffiths, ιδρυτής του Shebeen και ο εμπνευστής του χαρτιού τουαλέτας Who Gives A Crap (το 50% των εσόδων αυτού του χαρτιού τουαλέτας πηγαίνει στη κατασκευή αποχέτευσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο), λέει ότι οι πρώτες οχτώ εβδομάδες του μπαρ ήταν πολύ πετυχημένες. «Το μπαρ είναι πολύ δημοφιλές, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη βγάζουμε κέρδη, αλλά έχουμε μόνιμο πρόβλημα στοκ. Ήπιαμε όλη την μπύρα της Αιθιοπίας που βρίσκεται στην Αυστραλία».

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

Η λέξη "Shebeen" αρχικά σήμαινε «παράνομο μπαρ» στην Ιρλανδία, αλλά πρόσφατα ο όρος υιοθετήθηκε στη Νότιο Αφρική και στη Ζιμπάμπουε. Κατά τη διάρκεια του apartheid οι ακτιβιστές κανόνιζαν συναντήσεις σε μπαρ με τσίγκινες στέγες. Το "Shebeen" μοιάζει με αυτά τα μπαρ.

Ο Griffiths, ο οποίος δούλευε σε επενδυτική τράπεζα, πήρε την ιδέα από μια φίλη του από το κολέγιο, την Zanna McComish. «Όταν ήμουν 20 και κάτι, ήθελα να κάνω κάτι καλό για τους άλλους κάνοντας κάτι που μου άρεσε πολύ – το να πηγαίνω σε μπαρ. Πριν φύγει η Zanna από τη χώρα, δουλέψαμε μαζί το business plan. Μετά το ανέλαβα μόνος μου».

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter
Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter
Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

Τώρα πιστεύει ότι έχει μοιράσει πάνω από 200.000 δολάρια για καλό σκοπό μέσα στον πρώτο χρόνο και 800.000 μέσα σε τρία χρόνια. Για το μέλλον ελπίζει ότι θα ανοίξει και άλλα μπαρ και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας.

[via], [via], [via]

Αλλάζοντας τον κόσμο με μπύρα: η ομιλία που άρεσε περισσότερο στο TEDx Μελβούρνης

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια