Τέσσερις δίκες για παραβιάσεις του αντιρατσιστικού νόμου σήμερα στο Πλημμελειοδικείο

Τέσσερις δίκες για παραβιάσεις του αντιρατσιστικού νόμου σήμερα στο Πλημμελειοδικείο Facebook Twitter
Ο αντιρατσιστικός νόμος αρχικά θεσπίστηκε το 1979 και αναθεωρήθηκε επί το αυστηρότερο –όχι χωρίς αντιδράσεις– το '14 και το '16, ύστερα από μια χρονική περίοδο που η προπαγάνδα παραπληροφόρησης, συκοφαντίας και μίσους είχε γιγαντωθεί, όπως και ο αριθμός των βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων.
1

«Πακιστανοί φανατικοί ισλαμιστές κηρύσσουν τζιχάντ στην Ελλάδα», «Η Γερμανία θα εξαγάγει μαζικά πρόσφυγες στην Κρήτη, που θα καταλήξουν να είναι πάνω από 10% του πληθυσμού στο νησί...», «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος. Εγώ το πιστεύω γιατί δεν έχω βρει καλό Τούρκο. Τους λείπουν στοιχειώδεις έννοιες. Ο Τούρκος δεν έχει την έννοια του δικαίου», «Γέμισε δημοκρατία η Θεσσαλονίκη σήμερα με τον αποκλεισμό των δρόμων και τις πορείες των ομοφυλόφιλων, αμφί και τρανς. Φώναζαν φασίστες και τους έβριζαν τις μάνες σε όσους δεν τους αποδέχονται. Σωστά, είναι φασισμός να μην αποδέχεσαι την ανωμαλία και το αφύσικο».


Όχι, τα «μαργαριτάρια» αυτά δεν κοσμούν κάποια νεοφασιστική μπροσούρα, ούτε τα εκστόμισαν τίποτε ψεκασμένοι με περικεφαλαία. Τα επωμίζονται κατά σειρά... εμφανίσεως η Μαρία Νικολακάκη, υπεύθυνη της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Pronews όπου στις 17/8/2016 προβλήθηκε ένα εντελώς fake βίντεο που αναφερόταν σε δήθεν ισλαμική τζιχάντ εν εξελίξει στα «άγια» χώματά μας, ο ευφάνταστος πρόεδρος ενός αμφιλεγόμενης πολιτικής ταυτότητας κόμματος, του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ) Δημήτρης Καζάζης που στις 14/19/2016 κάλεσε τους Κρητικούς σε... γενικό ξεσηκωμό ενάντια στους εκ Γερμανίας «εισαγόμενους» και ύποπτους για τρομοκρατία μετανάστες και πρόσφυγες, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος που με την απαράδεκτη δήλωση «καλός Τούρκος-νεκρός Τούρκος» (13/2/2018, ΣΚΑΪ) ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του, το δε ομοφοβικό παραλήρημα «καρπώνεται» το αιρετό μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσόπουλος (ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook στις 27/5/2017 εξ αφορμής του 1ου αυτοοργανωμένου Pride στη συμπρωτεύουσα).

Σκοπός του νόμου αυτού ήταν να το σκέφτονται κάποιοι δύο φορές προτού ασχημονήσουν λόγω και έργω κατά συμπολιτών τους επειδή έχουν απλώς διαφορετικό χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία ή σεξουαλικότητα. Να υποχρεώνονται να βουτάνε πριν, τρόπον τινά, τη γλώσσα τους στο μυαλό τους ακόμα κι αν η καρδιά παραμένει ανεπίδεκτη μαθήσεως.


Τις μηνύσεις κατά των προαναφερόμενων με βάση τον αντιρατσιστικό άσκησαν στις τρεις πρώτες περιπτώσεις το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και στην τελευταία ο ακτιβιστής Βαγγέλης Σκούφας, μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέπεσε δε να εκδικάζονται όλες την ίδια μέρα, δηλαδή σήμερα! Και όχι, δεν πρόκειται για κάποιες γραφικές εξαιρέσεις που αντιμετωπίζονται με ένα απαξιωτικό μειδίαμα. Το πρόβλημα είναι ότι δηλώσεις και «ειδήσεις» σαν αυτές αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια ένα σεβαστό κομμάτι της καθημερινής μας ενημέρωσης, του ίδιου του δημόσιου λόγου, δίχως μέχρι πρόσφατα να ιδρώνει το αφτί κανενός.

 

Ακούστε τη δήλωση του Θ. Πάγκαλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στις 13/2/2018

Οι εκδικαζόμενες σήμερα υποθέσεις μοιάζουν δυστυχώς σταγόνα στον ωκεανό. Όσο δε εμπαθείς, υπερβολικές ή απίθανες κι αν φαντάζουν η καθεμιά μόνη της, προστιθέμενες όλες μαζί η μια πάνω στην άλλη δημιουργούν κλίμα – και όλοι πια ξέρουμε πόσο εύκολα διαδίδεται και γίνεται πιστευτό ένα ψέμα, όσο εξόφθαλμο κι αν είναι, πόσο δυσκολότερα αποκαθίσταται η αλήθεια ακόμα κι αν το ψέμα διαψευστεί πανηγυρικά. Άνθρωποι συγκροτημένοι, με στοιχειώδη μόρφωση και συναίσθηση της πραγματικότητας θα γελούσαν ή και θα αγανακτούσαν με τέτοιες ρατσιστικές ηλιθιότητες ανεξαρτήτως προσωπικών πιστεύω, φαίνεται όμως ότι μια μεγάλη πλειοψηφία «καταπίνει αμάσητο» οτιδήποτε ταιριάζει στις εμμονές και τις προκαταλήψεις που της έχουν επίμονα και συστηματικά καλλιεργήσει με την αγαστή συνδρομή πολλών ΜΜΕ αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων όσοι έχουν συμφέροντα από την κατάσταση αυτή.

Ο αντιρατσιστικός νόμος αρχικά θεσπίστηκε το 1979 και αναθεωρήθηκε επί το αυστηρότερο –όχι χωρίς αντιδράσεις– το '14 και το '16, ύστερα από μια χρονική περίοδο που η προπαγάνδα παραπληροφόρησης, συκοφαντίας και μίσους είχε γιγαντωθεί, όπως και ο αριθμός των βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων. «Μπροστάρισσα» ήταν η Χρυσή Αυγή, τα υπόδικα μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν επίσης τέτοιες κατηγορίες, εντούτοις σε ρατσιστικά «ατοπήματα» υπέπεσαν και υποπίπτουν συχνά-πυκνά πολιτικοί όλων σχεδόν των παρατάξεων, δημοσιογράφοι, ιερωμένοι, αθλητές κ.λπ. δημόσια πρόσωπα. Σκοπός του νόμου αυτού ήταν να το σκέφτονται κάποιοι δύο φορές προτού ασχημονήσουν λόγω και έργω κατά συμπολιτών τους επειδή έχουν απλώς διαφορετικό χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία ή σεξουαλικότητα. Να υποχρεώνονται να βουτάνε πριν, τρόπον τινά, τη γλώσσα τους στο μυαλό τους ακόμα κι αν η καρδιά παραμένει ανεπίδεκτη μαθήσεως.


Παρά τις ατέλειες και την αμφιλεγόμενη σε κάποιες περιπτώσεις επίκλησή του, αποτέλεσε σίγουρα ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση – σε αυτόν οφείλεται και η καταδίκη στις 27/1/19 του «κοπρόστομου» μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου Λενή που είχε κάνει αίσθηση, ο ίδιος δε δεν ξανακούστηκε έκτοτε να ασχημονεί λεκτικά, άρα κάπου τον έτσουξε (έφαγε επτά μήνες με αναστολή για φράσεις τύπου «φτύστε τους» και «αποβράσματα της κοινωνίας» σε κείμενό του που αναφέρονταν στους ομοφυλόφιλους). Με μεγάλο οπότε ενδιαφέρον αναμένονται οι ετυμηγορίες για τις τέσσερις αυτές υποθέσεις, ένα νούμερο εντυπωσιακό για μία μόνο μέρα εφόσον πολύ λίγες αναλογικά δίκες έχουν γίνει μέχρι σήμερα με βάση την εν λόγω νομοθεσία.

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρητορική μίσους και ρατσιστικός λόγος στην Ελλάδα: ένα μικρό χρονικό

Casus Belli / Ρητορική μίσους και ρατσιστικός λόγος στην Ελλάδα: ένα μικρό χρονικό

Με αφορμή αφενός την πρωτόδικη καταδίκη των δραστών των πρόσφατων ρατσιστικών κρουσμάτων κατά προσφύγων στη Χίο με βάση τον αντιτρατσιστικό, αφετέρου τις εκθέσεις για το 2016 τόσο του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών όσο και του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, ιδού ένα σύντομο «χρονικό» των κηρυγμάτων μίσους, του ρατσιστικού λόγου και των δράσεων εναντίον τους
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Γιώργου Καρκά: Βιασμός ταξιτζή ή «άσκηση ομοφοβίας»;

Ελλάδα / Υπόθεση Γιώργου Καρκά: Βιασμός ταξιτζή ή «άσκηση ομοφοβίας»;

Μια πολυσυζητημένη υπόθεση βιασμού φαίνεται να καταρρέει, με τον φερόμενο ως δράστη να παραμένει ωστόσο έγκλειστος έχοντας πριν αρκούντως διαπομπευθεί αλλά και υποστεί «ακραία ομοφοβική συμπεριφορά». Συνάδελφοι ηθοποιοί, ακτιβιστές και οι ίδιοι οι γονείς του στηρίζουν τον αγώνα του να αποδειχθεί αθώος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: «Αύριο θα επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα έκδοσης νέας προειδοποίησης» λέει ο Κολυδάς μετά την κατσάδα Ζιακόπουλου

Ελλάδα / Καιρός: «Αύριο θα επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα έκδοσης νέας προειδοποίησης» λέει ο Κολυδάς μετά την κριτική Ζιακόπουλου

«Η αξιοπιστία πρέπει να διαφυλάσσεται, γιατί όταν θα έρθει ένα πραγματικά ακραίο γεγονός, δεν θα μας πιστεύει κανένας» σημείωσε ο Δημήτρης Ζιακόπουλος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δημητράδες και Συριζαίοι θα κάνουν κάθε λογής βοθρολογία να φαίνεται λιγότερο ειδεχθής.Ο αντιρατσιστικός νόμος είναι τόσο ύπουλα γραμμένος που πχ το "φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμαλες" ή το "φάτε τους πλούσιους" ή το "μίσος ταξικό όχι εθνικο" ή το "μπατσοι γουρουνια δολοφονοι" ή το "να καει να καεί το μπουρδέλο η βουλή" (συνθημα εγνωσμενης δημοκρατικης ευαισθησίας) είναι εκτός του πεδίου ενδιαφέροντός του.Καλύπτει όλες τις μορφές υποκινησης βίας ή διακρισεων ΕΚΤΟΣ απο ό,τι κατα συρροή τελείται από την (ακρο)αριστερά.Τι εννοείς η κακή νομοθεσία απαξιώνει το κύρος του νομου; Πφφφτ!... Και ποτε μας ενοιαξε το κυρος το νομου ή των θεσμών; Ή ιδεολογία μας να κερδάει κι όλοι οι άλλοι να πάνε να...