Γκρέτα Τούνμπεργκ:«Αν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες, τότε μπορούμε και τον κόσμο»

Γκρέτα Τούνμπεργκ:«Αν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες, τότε μπορούμε και τον κόσμο» Facebook Twitter
2

«Αν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες, τότε μπορούμε να σώσουμε και τον κόσμο». Με αυτή τη φράση η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, έδωσε τον τόνο για την εβδομάδα κατά την οποία αναμένεται η κορύφωση των διαδηλώσεων.

Έχοντας στο πλευρό της την συγγραφέα Ναόμι Κλάιν, η Τούνμπεργκ, η οποία έχει συμπαρασύρει στο σκοπό της εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους, απάντησε με το παράδειγμα των τραπεζών στην κριτική για το πόσο ακριβή είναι η λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

Όμως η Τούνμπεργκ είναι αποφασισμένη και δείχνει πως θα φτάσει μέχρι τέρμα στον αγώνα της ο οποίος θα κορυφωθεί σε λίγες μέρες. Στις 20 Σεπτεμβρίου, εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βγουν στους δρόμους 150 πόλεων προκειμένου να υψώσουν τη φωνή τους για το κλίμα, την ημέρα που ξεκινά η σύνοδος του ΟΗΕ.

Χθες, η 16χρονη έφτασε στο κατώφλι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με μια κινητοποίηση έξω από τον Λευκό Οίκο έχοντας στο πλευρό της εκατοντάδες νέους, αλλά δεσμεύθηκε πως η διαδήλωση στις 20 του μήνα θα είναι το σημείο αιχμής για το κίνημά της.

Για την ώρα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ πραγματοποιεί εξαήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον με σκοπό να ασκήσει πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση ενόψει της συνόδου όπου θα ζητηθεί από τους ηγέτες όλου του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Τραμπ είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που αμφισβητούν ανοιχτά την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής. Έχει ήδη ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ότι θα μεγιστοποιήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.Η 16χρονη Γκρέτα έχει πει ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να πείσει τον Τραμπ ή τους άλλους αμφισβητίες ότι η υπερθέρμανση είναι γεγονός, όμως ελπίζει ότι οι ηγέτες θα ακούσουν τους "πραγματικούς επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα".

Η Τούνμπεργκ είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, αφού ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν πλέον στις "Παρασκευές για το Μέλλον", τις κινητοποιήσεις που οργανώνει εδώ και έναν χρόνο, ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια σε 135 χώρες. 

Διεθνή
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Διεθνή / Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Ο πρίγκιπας Λοράν του Βελγίου υποστήριξε ότι η δουλειά του του παρείχε τα ίδια οφέλη με τους ανεξάρτητους επιχειρηματίες, αλλά το δικαστήριο στις Βρυξέλλες διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Μέγκαν Μαρκλ: «Ήταν τρομακτικό» - Η αποκάλυψη για την εμπειρία της με την προεκλαμψία

Διεθνή / Μέγκαν Μαρκλ: «Ήταν τρομακτικό» - Η αποκάλυψη για την εμπειρία της με την προεκλαμψία

Η 43χρονη αποκάλυψε την περίοδο όπου αντιμετώπιζε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση και παράλληλα έπρεπε να ανταποκρίνεται και στις δημόσιες υποχρεώσεις της ως Δούκισσα του Σάσεξ
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Στο Λονδίνο για την έφεση κατά της απόφασης για την αστυνομική προστασία του

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Στο Λονδίνο για την έφεση κατά της απόφασης για την αστυνομική προστασία του

Η νομική διαμάχη του με το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε το 2020, όταν η επιτροπή RAVEC αποφάσισε ότι, εφόσον δεν είναι πλέον «ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας», δεν δικαιούται κρατική φύλαξη
LIFO NEWSROOM
Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Διεθνή / Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Μπλιν Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Κρυπτονομίσματα, φορτηγά και μετρητά: Σπείρα ξεπλενε εκατομμύρια εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διεθνή / Κρυπτονομίσματα, φορτηγά και μετρητά: Σπείρα ξεπλενε εκατομμύρια εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δύο άτομα φυλακίστηκαν στο Λονδίνο για ξέπλυμα £6,6 εκατ. μέσω ψεύτικης εξαγωγικής εταιρείας και κρυπτονομισμάτων. Εμπλέκονται Ουκρανία και Ρώσος ενορχηστρωτής.
LIFO NEWSROOM
Αποκαλύψεις για τις απελάσεις του Τραμπ στο Ελ Σαλβαδόρ: Το 75% των μεταναστών δεν είχε ποινικό μητρώο

Διεθνή / Αποκαλύψεις για τις απελάσεις του Τραμπ στο Ελ Σαλβαδόρ: Το 75% των μεταναστών δεν είχε ποινικό μητρώο

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πολλοί από τους απελαθέντες είναι «στην πραγματικότητα τρομοκράτες, εγκληματίες πολέμου και μέλη συμμοριών», ακόμη και αν δεν έχουν ποινικό μητρώο στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Στην Φινλανδία, λέει, κάθε πολυκατοικία πληρώνει τον λογαριασμό για τα σκουπίδια της ανάλογα με το βάρος, καλώντας την αποκομιδή μόλις γεμίσουν οι –δικοί της- κάδοι. Δεν πετάνε τα σκουπίδια τους σε όποιον κάδο βρουν, όπως εδώ (ξέρετε, από αυτούς τους που βρωμοκοπάνε και δεν πλένονται ποτέ). Επιπλέον, οι πλαστικές συσκευασίες (όλα αυτά τα μπουκάλια από τα απορρυπαντικά και τα αφρόλουτρα κ.λπ.) αγοράζονται πίσω από τα σούπερ μάρκετ έναντι σεβαστού αντιτίμου (λ.χ. 25 σεντς, όχι 1 σεντ όπως στα "σπιτάκια") ούτε με δωροεπιταγή προς εξαργύρωση ("δεν θέλω να ψωνίσω, βρε αδελφέ!") όπως κάνουν - και μάλιστα με εξαργύρωση αυθημερόν - για τα γυάλινα μπουκάλια. Αυτό θα ήταν μεγάλο κίνητρο για τα πιτσιρίκια εδώ, αφενός να εξασφαλίζουν χαρτζιλίκι προσφέροντας ουσιαστικά στο περιβάλλον, αφετέρου εκπαιδεύοντας εαυτούς (και άλλους) στην σημασία της απορρύπανσης από τα πλαστικά. Ωστόσο, πρέπει να πειστούν και οι εταιρείες (δηλαδή, να υποχρεωθούν δια νόμου) να αγοράζουν πίσω τις συσκευασίες τους. Ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει, λέει, μηχάνημα όπου τοποθετείς πλαστικά μπουκάλια του νερού μέχρι να σου βγάλει εισιτήριο για το μετρό.Εδώ οι κουκουέδες αντιδρούν στην ανακύκλωση επειδή την έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, οι σταρχιδιστές δεν ενδιαφέρονται και έχουμε απομείνει μερικοί που στεναχωριόμαστε για την σκουπιδολαίλαπα και τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε να πλένουμε και να διαχωρίζουμε συσκευασίες, και στο σπίτι και στην δουλειά.
Είμαι περίεργος να δω πότε κάποιος θα διατυπώσει την προφανή απαίτηση να πληρώσει τον λογαριασμό για όσες υποδομές θα κριθούν απαραίτητες για την απορρύπανση του περιβάλλοντος, το 1% του πληθυσμού που κατέχει περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 50% (τουλάχιστον) του υπόλοιπου πληθυσμού.