Γκρέτα Τούνμπεργκ:«Αν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες, τότε μπορούμε και τον κόσμο»

Γκρέτα Τούνμπεργκ:«Αν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες, τότε μπορούμε και τον κόσμο» Facebook Twitter
2

«Αν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες, τότε μπορούμε να σώσουμε και τον κόσμο». Με αυτή τη φράση η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, έδωσε τον τόνο για την εβδομάδα κατά την οποία αναμένεται η κορύφωση των διαδηλώσεων.

Έχοντας στο πλευρό της την συγγραφέα Ναόμι Κλάιν, η Τούνμπεργκ, η οποία έχει συμπαρασύρει στο σκοπό της εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους, απάντησε με το παράδειγμα των τραπεζών στην κριτική για το πόσο ακριβή είναι η λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

Όμως η Τούνμπεργκ είναι αποφασισμένη και δείχνει πως θα φτάσει μέχρι τέρμα στον αγώνα της ο οποίος θα κορυφωθεί σε λίγες μέρες. Στις 20 Σεπτεμβρίου, εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βγουν στους δρόμους 150 πόλεων προκειμένου να υψώσουν τη φωνή τους για το κλίμα, την ημέρα που ξεκινά η σύνοδος του ΟΗΕ.

Χθες, η 16χρονη έφτασε στο κατώφλι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με μια κινητοποίηση έξω από τον Λευκό Οίκο έχοντας στο πλευρό της εκατοντάδες νέους, αλλά δεσμεύθηκε πως η διαδήλωση στις 20 του μήνα θα είναι το σημείο αιχμής για το κίνημά της.

Για την ώρα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ πραγματοποιεί εξαήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον με σκοπό να ασκήσει πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση ενόψει της συνόδου όπου θα ζητηθεί από τους ηγέτες όλου του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Τραμπ είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που αμφισβητούν ανοιχτά την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής. Έχει ήδη ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ότι θα μεγιστοποιήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.Η 16χρονη Γκρέτα έχει πει ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να πείσει τον Τραμπ ή τους άλλους αμφισβητίες ότι η υπερθέρμανση είναι γεγονός, όμως ελπίζει ότι οι ηγέτες θα ακούσουν τους "πραγματικούς επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα".

Η Τούνμπεργκ είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, αφού ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν πλέον στις "Παρασκευές για το Μέλλον", τις κινητοποιήσεις που οργανώνει εδώ και έναν χρόνο, ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια σε 135 χώρες. 

Διεθνή
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Στην Φινλανδία, λέει, κάθε πολυκατοικία πληρώνει τον λογαριασμό για τα σκουπίδια της ανάλογα με το βάρος, καλώντας την αποκομιδή μόλις γεμίσουν οι –δικοί της- κάδοι. Δεν πετάνε τα σκουπίδια τους σε όποιον κάδο βρουν, όπως εδώ (ξέρετε, από αυτούς τους που βρωμοκοπάνε και δεν πλένονται ποτέ). Επιπλέον, οι πλαστικές συσκευασίες (όλα αυτά τα μπουκάλια από τα απορρυπαντικά και τα αφρόλουτρα κ.λπ.) αγοράζονται πίσω από τα σούπερ μάρκετ έναντι σεβαστού αντιτίμου (λ.χ. 25 σεντς, όχι 1 σεντ όπως στα "σπιτάκια") ούτε με δωροεπιταγή προς εξαργύρωση ("δεν θέλω να ψωνίσω, βρε αδελφέ!") όπως κάνουν - και μάλιστα με εξαργύρωση αυθημερόν - για τα γυάλινα μπουκάλια. Αυτό θα ήταν μεγάλο κίνητρο για τα πιτσιρίκια εδώ, αφενός να εξασφαλίζουν χαρτζιλίκι προσφέροντας ουσιαστικά στο περιβάλλον, αφετέρου εκπαιδεύοντας εαυτούς (και άλλους) στην σημασία της απορρύπανσης από τα πλαστικά. Ωστόσο, πρέπει να πειστούν και οι εταιρείες (δηλαδή, να υποχρεωθούν δια νόμου) να αγοράζουν πίσω τις συσκευασίες τους. Ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει, λέει, μηχάνημα όπου τοποθετείς πλαστικά μπουκάλια του νερού μέχρι να σου βγάλει εισιτήριο για το μετρό.Εδώ οι κουκουέδες αντιδρούν στην ανακύκλωση επειδή την έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, οι σταρχιδιστές δεν ενδιαφέρονται και έχουμε απομείνει μερικοί που στεναχωριόμαστε για την σκουπιδολαίλαπα και τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε να πλένουμε και να διαχωρίζουμε συσκευασίες, και στο σπίτι και στην δουλειά.
Είμαι περίεργος να δω πότε κάποιος θα διατυπώσει την προφανή απαίτηση να πληρώσει τον λογαριασμό για όσες υποδομές θα κριθούν απαραίτητες για την απορρύπανση του περιβάλλοντος, το 1% του πληθυσμού που κατέχει περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 50% (τουλάχιστον) του υπόλοιπου πληθυσμού.