Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter
4

Στα χέρια ενός ικανού σεφ, ένα μενού γευσιγνωσίας μπορεί να είναι ένα πολύωρο μαγικό ταξίδι που διαφορετικά δεν είναι εύκολο να ενορχηστρωθεί. Στα χέρια ενός υπερενθουσιώδους σεφ μπορεί να φτάσει και σε άκρα, με μενού 12 και 18 πιάτων που διαρκούν τρεις και τέσσερις ώρες, σε ποσότητες που είναι αδύνατον να φαγωθούν (ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι στα ακριβά εστιατόρια «δε χορταίνεις». Όποιος έχει πάει, ξέρει ότι το φαγητό είναι τόσο πλούσιο που ισχύει ακριβώς το αντίθετο). Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τα υλικά, το εστιατόριο και τις ποσότητες, και ενώ συχνά πρόκειται για πολύ καλές προτάσεις σε σχέση ποιότητας/τιμής, πάντα υπάρχουν και εστιατόρια που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απλησίαστα. Τα παρακάτω μενού είναι τα πέντε πιο ακριβά της γης:

5. Joël Robuchon, Λας Βέγκας

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

660 ευρώ για δύο άτομα – 16 πιάτα

Τα αγαπημένα του κοινού είναι το Le Caviar (ένα τρίο από ψιλό κους κους) και το χαβιάρι Osetra, που συνοδεύεται από κρέμα από κουνουπίδι και ζελέ από σπαράγγια

4. Masa, Νέα Υόρκη

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

683 ευρώ για δύο άτομα – 18 πιάτα

Ο σούσι σεφ του διάσημου αυτού εστιατορίου είναι ο Masa Takayama, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους που εργάζονται στις ΗΠΑ.
Ο Masa επιβλέπει και παρασκευάζει προσωπικά το φαγητό. Τα πιο διάσημα πιάτα είναι το ριζότο με αχινό και φουά γκρα μαγειρεμένο σε σκεύος shabu-shabu.

3. L'Arpège, Παρίσι

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

700 ευρώ για δύο άτομα – 10 πιάτα

Ο Alain Passard μαγειρεύει κυρίως λαχανικά από τον κήπο του (μια έκταση πέντε εκταρίων). Το εστιατόριο έχει τρία αστέρια Μισελέν αλλά το διάσημο πιάτο είναι το Oeuf à la Coque. Πρόκειται για ένα ελαφρά μαγειρεμένο αβγό με crème fraîche, σιρόπι μύρτιλο, ξίδι και μπαχαρικά. Δεν ακούγεται σπουδαίο αλλά υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν στο Παρίσι γι' αυτό το πιάτο (που είναι amuse bouche).

2. Alain Ducasse au Plaza Athenee, Παρίσι

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

743 ευρώ για δύο άτομα – 6 πιάτα

Ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Γαλλίας, με σεφ τον Christophe Saintagne, ο οποίος χρησιμοποιεί κυρίως υπερπολυτελή υλικά. Τα αγαπημένα πιάτα είναι καραβίδες σερβιρισμένες κρύες μαζί με χαβιάρι, πίτα φραγκόκοτα με μαύρη τρούφα, ραβιόλι με φουά γκρα.

1. Guy Savoy, Παρίσι

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

933 ευρώ για δύο άτομα – 18 πιάτα

Το μενού το έχει την πρώτη θέση μεταξύ των ακριβότερων της γης. Μεταξύ των αγαπημένων πιάτων είναι τα στρείδια με πουρέ από λεμόνι και σκόρδο, χαβιάρι με σπαράγγια και καπνιστό αβγό σαμπαγιόν.

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια
18 πιατα για να υπαρχει η πιθανοτητα να...χορτασεις.Διοτι ολες αυτες οι γκουρμεδιες εινα σε μεγεθος τσιχλας.Μια σκατουλα τοση δα σε ενα ΤΕΕΕΡΑΑΑΑΣΤΤΤΤΙΙΙΟΟΟΟ πιατο.Προσωπικα οσο και να μου αρεσει η γκουρμε κουζινα--σαν ιδεα γιατι λεφτα δε παιζουν--και οσο τεχνη και να ειναι το θεωρω κοροιδια να δινεις για ενα πιατο 30 ευρω και σε 2 πιρουνιες να χεις φαει.