10+1 ροζέ κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ

10+1 ροζέ κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ Facebook Twitter
Οι καταναλωτές το προτιμούν και το αναζητούν, οι ειδικοί εκθειάζουν τις αρετές του και οι οινοπαραγωγοί φροντίζουν να προσφέρουν στην αγορά νέα, ελκυστικά προϊόντα.
2

Το ροζέ κρασί, παρεξηγημένο μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όπως όλα δείχνουν έχει πάρει την... εμπορική του «εκδίκηση». Οι καταναλωτές το προτιμούν και το αναζητούν, οι ειδικοί εκθειάζουν τις αρετές του και οι οινοπαραγωγοί φροντίζουν να προσφέρουν στην αγορά νέα, ελκυστικά προϊόντα. Το γεγονός ότι το ροζέ κρασί τραβάει το ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο. Πέρα από τα θελκτικά χαρακτηριστικά του, όπως το χρώμα και τα αρώματά του, θεωρείται δυνατός μπαλαντέρ στους γευστικούς συνδυασμούς. Διαλέξαμε από τη μεγάλη γκάμα των ελληνικών ροζέ κρασιών έντεκα ετικέτες που διακρίνονται, πέραν των άλλων χαρακτηριστικών, και για την προσιτή τους τιμή.

Άκρες - Ροζέ, Κτήμα Σκούρα

ενδεικτική τιμή €6,60

Οι δύο χαρακτηριστικές ποικιλίες της Πελοποννήσου, το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο, συμμετέχουν στην παραγωγή αυτού του ροζέ κρασιού που οινοποιεί ο Γιώργος Σκούρας στο κτήμα του. Από τον συνδυασμό αυτό προκύπτουν οι «Άκρες», με χρώμα λαμπερό, ανοιχτό κερασί με ροδαλές ανταύγειες. Η μύτη του είναι ζωντανή, με αρώματα ώριμων κερασιών και φραμπουάζ με νύξεις ανθέων και νότες ροδοπέταλου. Το στόμα είναι μεσαίου σώματος, με μεσαία προς υψηλή οξύτητα και μια ελαφριά αίσθηση πολύ ώριμων τανινών. Τα αρώματα στόματος ακολουθούν αυτά της μύτης, ενώ η επίγευση έχει μεσαία διάρκεια και συνεχή εξέλιξη, οδηγώντας στην πολυπλοκότητα. Συνοδεύει εξαιρετικά τα περισσότερα από τα κλασικά ελληνικά πιάτα αλλά και δημιουργίες με ασιατική προέλευση.

Ροζέ Κατώγι Αβέρωφ

ενδεικτική τιμή €6,55

Το ροζέ που φτιάχνει το Κατώγι Αβέρωφ από αμπέλια Ξινόμαυρου της Νάουσας έχει γλυκύτητα λίγο υψηλότερη από αυτή των ξηρών κρασιών, γι' αυτό κατατάσσεται στα ημίξηρα, γεγονός που του δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να συνοδεύσει πιάτα με ιδιαιτερότητες αλλά και να καταναλωθεί ευχάριστα και ως απεριτίφ. Έχει απαλό τριανταφυλλί χρώμα, αρώματα λουλουδιών και κόκκινων φρούτων, με κυρίαρχες τις νότες κερασιού και φράουλας. Διακρίνεται για τη λεπτή και ισορροπημένη γεύση του και για την πολύ ευχάριστη επίγευσή του. Ταιριάζει με λευκά κρέατα, ζυμαρικά, πιάτα με γλυκίζουσες σάλτσες, όπου κυριαρχεί σάλτσα ντομάτας, αλλά και με τυριά κίτρινα ή φρέσκα λευκά.

Φιλέρι Ροζέ, Οινοποιία Νέστωρ

ενδεικτική τιμή €8,30

Η σπάνια ελληνική ποικιλία Φιλέρι, που καλλιεργείται στην περιοχή Πυργάκι-Αμπελόφυτο, δίνει στην Οινοποιία Νέστωρ, της Οικογένειας Λαφαζάνη και του Συνεταιρισμού Μεσσηνίας, την πρώτη ύλη για να γίνει το Ροζέ Φιλέρι ένα κρασί που προσφέρει γενναιόδωρα τον λουλουδένιο και φρουτώδη χαρακτήρα του. Το απαλό του χρώμα με ρόδινες και κίτρινες αποχρώσεις συνοδεύεται από το άρωμα και τη γεύση φρούτων με απαλές νότες ανθέων, βοτάνων και βασιλικού. Το φρούτο κυριαρχεί και στην όμορφη επίγευσή του. Πίνεται φρέσκο και στο τραπέζι βρίσκει πολλούς καλούς συνοδούς, όπως τα ελαφρώς μαγειρεμένα θαλασσινά, τα σοταρισμένα ή τηγανητά λαχανικά, τα αρωματικά ελληνικά λαδερά, τα λευκά κρέατα με απαλές σάλτσες και τα λευκά τυριά.

Τρεις Μάγισσες, Κτήμα Μπαραφάκα

ενδεικτική τιμή €8,60

Τρεις διαφορετικές ποικιλίες αμπέλου (Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο και Syrah) συναντιούνται σε αυτό το μπουκάλι και το όνομα που έδωσε ο δημιουργός του, το Κτήμα Μπαραφάκα, «Τρεις Μάγισσες», είναι χαρακτηριστικό των προθέσεών του. Το αποτέλεσμα της ειδικής διαδικασίας οινοποίησης που εφαρμόζεται είναι ένα ροζέ κρασί όχι μόνο ημίγλυκο αλλά και ημιαφρώδες, που είναι πραγματικά ικανό να σε χαλαρώσει. Λαμπερό ροζ με ιώδεις ανταύγειες, μπουκέτο εκλεπτυσμένο αλλά και γενναιόδωρο, δελεαστικά αρώματα κόκκινων φρούτων –φράουλα και κράνα‒ δένουν αρμονικά με νότες λευκών ανθέων. Στο στόμα εμφανίζεται πληθωρικό και γεμάτο ισορροπημένη οξύτητα. Έτσι, συνολικά δίνει ένα γενναιόδωρο και κρεμώδες στόμα με αρμονική γλυκύτητα και φρουτώδη αρωματική επίγευση. Πίνεται φρέσκο και δροσερό και είναι ιδανικό ως απεριτίφ, αλλά μπορεί να συνοδέψει και πικάντικα ασιατικά πιάτα, φρουτοσαλάτες και ποικιλίες τυριών με έντονες γεύσεις.

Παράγκα Flowers, Κτήμα Κυρ Γιάννη

ενδεικτική τιμή €7,30

Το καινούργιο κρασί της σειράς «Παράγκα» του Κτήματος Κυρ Γιάννη συνδυάζει τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Melort με διαδικασία οινοποίησης που του επιτρέπει να έχει διακριτική γλυκύτητα. Εντυπωσιακό λαμπερό σομόν χρώμα, στη μύτη του οποίου ξεδιπλώνονται ζωηρά αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου, και ακολουθούν νότες λευκών λουλουδιών. Στόμα με δροσερή οξύτητα που ισορροπεί όμορφα τη διακριτική γλυκύτητα και την ευχάριστη αρωματική επίγευση. Πίνεται απολαυστικά ως απεριτίφ, ταιριάζει στο τραπέζι με ελαφριές σαλάτες ενισχυμένες με κόκκινα φρούτα, αλλά αποδεικνύεται δυνατός συνοδός σε πικάντικα έθνικ πιάτα από την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Ροζέ Αμπελώνων Τριανταφυλλοπούλου

ενδεικτική τιμή €8

Οι Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου καλλιεργούν στην περιοχή Ασφενδιού της Κω τις ποικιλίες Grenache Rouge και Syrah που δίνουν ένα ξηρό ροζέ κρασί με λαμπερό, ζωηρό, τριανταφυλλί χρώμα. Στη μύτη αναδίδει φρέσκα διακριτικά αρώματα λουλουδιών, κόκκινων φρούτων, στο στόμα είναι δροσερό, απαλό, φρέσκο και πιπεράτο και η επίγευσή του είναι ευχάριστη. Συνοδεύει καλοκαιρινά μαγειρευτά με ελαφριά κόκκινη σάλτσα, μακαρονάδες με θαλασσινά και φρέσκια ντομάτα. Πίνεται δροσερό και φρέσκο.

Ξινόμαυρο αφρώδες Demi Sec ΠΟΠ, Συνεταιρισμός Αμύνταιον

ενδεικτική τιμή €6,99

O Συνεταιρισμός Αμύνταιον έχει παράδοση στην παραγωγή αφρώδους οίνου από καλλιέργειες αμπελιών σε περιοχές με το ιδιαίτερο αμμοαργυλώδες έδαφος. Το συγκεκριμένο ξινόμαυρο διαθέτει λεπτοκεντημένο κορδόνι φυσαλίδων, λαμπερό, τριανταφυλλί χρώμα, εκφραστική μύτη που θυμίζει βατόμουρο και μπισκότα με γέμιση λεμόνι, ανάλαφρη παρουσία στο στόμα και απαλή γλυκύτητα που ισορροπεί αρμονικά τη δροσιστική οξύτητα. Ένα ροζέ, αφρώδες κρασί Ονομασίας Προέλευσης που χαρακτηρίζεται από φινέτσα και κομψότητα και το βρίσκετε στα καταστήματα της Lidl Hellas. Απέσπασε αργυρό βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων.

«9» Ροζέ, Κτήμα Μουσών

ενδεικτική τιμή €7,50

Από τις ποικιλίες Syrah και Μούχταρο που έχουν καλλιεργηθεί στον Ελικώνα της κεντρικής Ελλάδας φτιάχνεται το ροζέ της σειράς «9»του Κτήματος Μουσών και αντλεί το όνομά του από τις εννέα Μούσες που ζούσαν στην Κοιλάδα των Μουσών, όπου βρίσκεται το οινοποιείο της Οικογένειας Ζαχαρία. Το κρασί έχει λαμπερό ροζέ ρουμπινί χρώμα και καλοδομημένο σώμα με διακριτικό μπουκέτο αρωμάτων, όπου συνυπάρχουν το κεράσι, το βατόμουρο, το γλυκό βύσσινο και το τριαντάφυλλο. Το φρουτώδες τελείωμά του έχει μεγάλη διάρκεια. Συνοδεύει ιδανικά ελληνικά πιάτα όπως το παστίτσιο και ο μουσακάς, τηγανητά ψάρια αλλά και καυτερά πιάτα της ασιατικής κουζίνας.

Σημείο Στίξης Ροζέ, Μπουτάρης Οινοποιητική

ενδεικτική τιμή €7,40

Το Μοσχοφίλερο και το Cabernet Sauvignon συνδυάζονται από την Οινοποιία Μπουτάρη σε ένα ημίξηρο ροζέ με αρκετά απροσδόκητη γεύση που χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα και γλυκό, φρουτώδες άρωμα από βατόμουρο, φράουλα, νότες μελιού και άνθη τριαντάφυλλου. Στο μάτι αποκαλύπτει βαθύ χρώμα κρεμμυδόφλουδας. Πίνεται φρέσκο και δροσερό και συνδυάζεται ιδανικά με πιάτα ζυμαρικών με ελαφριά λευκή σάλτσα, γαλοπούλα αλλά και με ψητό ξιφία και τόνο. Ταιριάζει με επιδόρπια με πρωταγωνιστή την φράουλα.

XS Ροζέ, Οινοποιίας Ντούγκου

ενδεικτική τιμή €9,20

Η βορειοελλαδίτη ποικιλία του Ξινόμαυρου συναντά το κοσμοπολίτικο Syrah στο XS Ροζέ που φτιάχνει η οινοποιία Ντούγκου, αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που παράγει στους αμπελώνες της, στη Ραψάνη. Το XS έχει υψηλότερη γλυκύτητα και κατατάσσεται στην κατηγορία των ημίξηρων. Απαλό χρώμα και έντονη μύτη φρέσκιας φράουλας, κερασιού και τριαντάφυλλων. Ελαφρύ στο στόμα, ευχάριστο και ισορροπημένο. Πίνεται δροσερό και φρέσκο, ιδανικό ως απεριτίφ ή σε συνδυασμό με ελαφριά πιάτα, όπως οι πράσινες σαλάτες με κόκκινα φρούτα, ζυμαρικά και λευκά κρέατα με ελαφριές σάλτσες, κίτρινα τυριά.

Μικρή Αρκούδα Ροζέ, Κτήμα Ζαφειράκη

ενδεικτική τιμή €7,20

Με ζυμαρικά λουσμένα με κόκκινες σάλτσες, με σαγανάκι τυριών αλλά και με κοτόπουλο ψητό στα κάρβουνα η Μικρή Αρκούδα θα αποδειχτεί εξαιρετικός συνοδός στο φιλικό τραπέζι. Ένα ροζέ κρασί από την ποικιλία Syrah που οινοποιεί ο οινολόγος Χρήστος Ζαφειράκης στο Κτήμα Ζαφειράκη στην περιοχή Παλαιόμυλος Τυρνάβου. Χρώμα λαμπερό τριανταφυλλί που στο ποτήρι αποκαλύπτει αρώματα φράουλας και κερασιού με υπαινικτικές νότες κανέλας. Η δροσιστική παιχνιδιάρικη γεύση του φτιάχνει τη διάθεση. Ένα κρασί νόστιμο, απολαυστικό, που χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
...καλό το Κατώγι, αλλά το Μέτσοβο έχει να μας προσφέρει κάτι ακόμη πιο ιδιαίτερο πλέον:Πρόσφατα εκεί δημιουργήθηκε ένα κρασί ιδιαίτερο και αυθεντικό με την κυριολεκτική έννοια, όπως το παλιό καλό σπιτικό κρασί: το IMPERATOR. Και στην κατηγορία των ροζέ υψηλής ποιότητας, συγκεκριμένα το IMPERATOR Rubini Rosé.