Ο Γουίλιαμ Γκίμπσον δεν θέλει πια να είναι δυστοπικός προφήτης

Ο Γουίλιαμ Γκίμπσον δεν θέλει πια να είναι δυστοπικός προφήτης Facebook Twitter
Γουίλιαμ Γκίμπσον: «Λένε ότι προφήτεψα τον κυβερνοχώρο με τον 'Νευρομάντη' αλλά δεν εξελίχθηκε καθόλου έτσι το διαδίκτυο...».
1

Ο τίτλος του «μάντη» και του «προφήτη» ακολουθεί τον 71χρονο Αμερικανό συγγραφέα από την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου, του απείρως εμβληματικού και επιδραστικού για την σύγχρονη επιστημονική φαντασία, «Νευρομάντη» του 1984. Στο νέο του βιβλίο, που έχει τίτλο "Agency", η πλοκή κινείται μπρος-πίσω σε δύο διαφορετικές εποχές: στο έτος 2136 – όπου η δυστοπία που παρουσιάζεται μοιάζει ανατριχιαστικά αναγνωρίσιμη ως μελλοντική προβολή των τωρινών συνθηκών – και σε ένα 2017 «εναλλακτικής πραγματικότητας» κατά το οποίο ούτε ο Τραμπ εξελέγη στις προεδρικές εκλογές ούτε το Brexit επικράτησε στο βρετανικό δημοψήφισμα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα πράγματα είναι καλύτερα στο χωροχρονικό σύμπαν του βιβλίου απ΄ ό,τι τα αντιλαμβανόμαστε στην δική μας πραγματικότητα.

«Ένα από τα πράγματα για τα οποία ανησυχούσα γράφοντας το βιβλίο, είναι ότι δεν ήθελα να προκαλέσω κατάθλιψη στους αναγνώστες», λέει ο συγγραφέας που παρά τα πολλά και σημαντικά βιβλία του, παραμένει ακόμα διάσημος στο ευρύ κοινό για την κατοχύρωση της «κυβερνοπάνκ» αισθητικής και για την καθιέρωση του όρου «κυβερνοχώρος» που κυριαρχούσε στον «Νευρομάντη» (παρότι είχε εμφανιστεί και σε ένα προηγούμενο διήγημα), όρος που σηματοδότησε αυτό που αργότερα θα αναγνωρίζαμε ως παγκόσμιο ιστό, διαδίκτυο, ίντερνετ.

Στο "Agency" εμφανίζεται ξανά μετά το προηγούμενο βιβλίο του Γκίμπσον – το "The Peripeheral" του 2014 – η απειλητική ιδέα του «Τζάκποτ», της αποκαλυπτικής καταστροφής κατά την οποία ένας συνδυασμός κατάρρευσης των δημοκρατικών θεσμών, πλήρους εκτροχιασμού του ύστερου καπιταλισμού και κλιματικής αλλαγής, προκαλεί την εξολόθρευση του 80% του ανθρώπινου είδους.

Στο "Agency" εμφανίζεται ξανά μετά το προηγούμενο βιβλίο του Γκίμπσον – το "The Peripeheral" του 2014 – η απειλητική ιδέα του «Τζάκποτ», της αποκαλυπτικής καταστροφής κατά την οποία ένας συνδυασμός κατάρρευσης των δημοκρατικών θεσμών, πλήρους εκτροχιασμού του ύστερου καπιταλισμού και κλιματικής αλλαγής, προκαλεί την εξολόθρευση του 80% του ανθρώπινου είδους.

Το Τζάκποτ δεν είναι ραγδαίος αφανισμός, αλλά αργός και επώδυνος. Δεν συγκρούονται κομήτες, ούτε συντελείται πυρηνικός όλεθρος, πάει στραβά όμως οτιδήποτε θα μπορούσε να πάει στραβά σε σχέση με τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: ξηρασία, έλλειψη νερού, κακές σοδειές, ξεκληρισμένες μέλισσες, κατάρρευση του οικοσυστήματος, εξαφάνιση ειδών, εντελώς ανίσχυρα αντιβιοτικά, ασθένειες και ιοί που δεν συνιστούν ακριβώς μια τεράστια πανδημία αλλά εξαπλώνονται τόσο όσο χρειάζεται για να αφανίσουν μεγάλους πληθυσμούς σε βάθος χρόνου.

Αν πιστέψουμε την αφήγηση του νέου βιβλίου, το μέλλον εμφανίζεται εξαιρετικά δυσοίωνο. Ακόμα κι όσοι επιζήσουν από το Τζάκποτ, θα ζουν με μινιατούρες κινητών τηλεφώνων εμφυτευμένες στο μυαλό τους, θα μεγαλώνουν τα παιδιά τους υπό την επίβλεψη ρομπότ και θα μπορούν να αναπνέουν μόνο με τη βοήθεια ειδικής τεχνολογίας καθαρισμού της μολυσμένης ατμόσφαιρας. Τρομακτικά, αλλά όχι ασύλληπτα πράγματα.

Ο Γουίλιαμ Γκίμπσον δεν θέλει πια να είναι δυστοπικός προφήτης Facebook Twitter
Ο ίδιος ο συγγραφέας πάντως, θα ήθελε – όπως λέει με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του – να σημειώσει ότι έχει κάνει πολλές φορές «λάθος» στις προβολές του για το εγγύς μέλλον και ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα στον ρόλο του «προφήτη».

Ο ίδιος ο συγγραφέας πάντως, θα ήθελε – όπως λέει με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του – να σημειώσει ότι έχει κάνει πολλές φορές «λάθος» στις προβολές του για το εγγύς μέλλον και ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα στον ρόλο του «προφήτη»: «Λένε ότι προφήτεψα τον κυβερνοχώρο με τον 'Νευρομάντη' αλλά δεν εξελίχθηκε καθόλου έτσι το διαδίκτυο...».

Παραδέχεται επίσης ότι απέτυχε να προβλέψει την επικράτηση των smartphones καθώς και σύγχρονων εφαρμογών όπως το Uber, το AirBnb ή το Tinder, λέγοντας ότι οι ακριβείς προβλέψεις σπανίως συνιστούν ενδιαφέρουσα μυθοπλασία: «Αν κάποιος καθόταν να γράψει στην δεκαετία του '60 μια νουβέλα με θέμα το online dating φερ΄ ειπείν όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα, αυτό θα αποτελούσε μια εκπληκτικά ακριβή πρόβλεψη, κατά πάσα πιθανότητα όμως το βιβλίο δεν θα είχε εκδοθεί ποτέ, αφού θα είχε θεωρηθεί, δικαίως, μάλλον βαρετό».

Αυτά τα «ελλείμματα» μάλιστα της αποκαλούμενης προφητικής διάστασης του έργου του, είναι που του δίνουν ελπίδα, όπως λέει: «Είμαι ένας άνθρωπος που όλη του τη ζωή έχει αναλωθεί σε μια αφηγηματική καταστροφολογία. Παρηγορώ όμως τον εαυτό μου με την ιδέα ότι πολύ σπανίως έχουν συμβεί τα φριχτά πράγματα που είχα πείσει τον εαυτό μου ότι θα συμβαίνανε».

Πηγή: Penguin.Co.

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Βιβλίο / Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Η πανεπιστημιακός και «celebrity historian» Μαίρη Μπίαρντ αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες – όπως ότι ο Νέρωνας, που έχει μείνει στην ιστορία ως πυρομανής και μεγαλομανής, ήταν επίσης ριζοσπάστης φιλότεχνος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάτρικ Λι Φέρμορ «Η εποχή της δωρεάς»

Το πίσω ράφι / Το «χωριατόπουλο χωρίς χαλινάρι» που εξελίχθηκε σε ρομαντικό ταξιδιωτικό συγγραφέα

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ και το συναρπαστικό χρονικό της νεανικής του περιπλάνησης στην Ευρώπη, πριν αρχίσει να ακούει στο όνομα «Μιχάλης» στην Κρήτη και «Παντελής» στη Μάνη, προτού γίνει ο «ξένος» που διαφήμισε την Ελλάδα όσο ελάχιστοι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
H «Διεθνής» της Alt-right, τα γνωρίσματα, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Βιβλίο / H «Διεθνής» της Alt-right, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Οι διαστάσεις του αντιεμβολιαστικού αντι-κινήματος, η πολιτικοποίηση της θρησκείας, ο ακροδεξιός κυβερνοχώρος, οι αντιδράσεις απέναντι στη λεγόμενη woke ατζέντα: Μια επίκαιρη συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Η Εναλλακτική Δεξιά στην Ελλάδα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Βιβλίο / «Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Το βιβλίο της «Εκείνοι που δεν έφυγαν» μπήκε στις λίστες με τα καλύτερα του 2024. Η Αταλάντη Ευριπίδου έγραψε εφτά ιστορίες-χρονικά ανθρώπων στο περιθώριο της Ιστορίας, queer ατόμων, γυναικών και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, σε μια συλλογή που συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού και τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη ματιά για τον κόσμο.
M. HULOT
Η Σαντορίνη σε βιβλία

Βιβλίο / Η Σαντορίνη των ποιητών, των φωτογράφων, των περιηγητών

Το φημισμένο νησί των Κυκλάδων ανέκαθεν κέντριζε τη συγγραφική φαντασία και κινητοποιούσε την επιστημονική έρευνα με πολλαπλούς τρόπους. Μια συλλογή από τις πιο σημαντικές εκδόσεις για τη Σαντορίνη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Τσιόλκας: «Μπαρακούντα»

Το Πίσω Ράφι / Πώς αναμετριέται κανείς με την αποτυχία και την ντροπή που τον τυλίγει πατόκορφα;

Ο Χρήστος Τσιόλκας, ο συγγραφέας που μεσουράνησε με το «Χαστούκι» δεν σταμάτησε να μας δίνει λογοτεχνία για τα καυτά θέματα της εποχής μας. Και το «Μπαρακούντα» δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Βιβλίο / Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Το έργο του Έρμαν Έσε, είτε ως λαμπρού εκφραστή της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, είτε ως σύγχρονου μελετητή της ενδοσκόπησης, αποδεικνύεται πολύ πιο επίκαιρο και επιδραστικό από οποιοδήποτε life coaching, δεσπόζοντας ακόμα στις κορυφές των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Οι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν τα πιο γνωστά βιβλία του με μοντέρνα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Βιβλίο / Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

«Ένα πράγμα μας σώζει», λέει ο Τσακ Πάλανιουκ για τον Ίλον Μασκ στη συνέντευξή του στον Telegraph. «Συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
The sky was the color of television tuned to a dead channel.Δεν έχει σημασία αν προέβλεψε ή όχι το μέλλον ή αν ήταν μάντης ή προφήτης. Σημασία έχει ότι βιβλία σαν το Νευρομάντη βγαίνουν το πολύ 1-2 ανά δεκαετία. Το απόλυτο αριστούργημα του κυβερνοπάνκ.