Γεννήθηκες Ελλάδα λοιπόν. «Και εγώ και η αδερφή μου που είναι 4 χρονών».
Οι γονείς σου τι δουλειά έκαναν στην Ελλάδα; «Η μητέρα μου καθαρίστρια, ο πατέρας μου σε οικοδομή».
Και στην Αλβανία; «Η μητέρα φυλάει 8 ώρες κάθε μέρα ένα παιδάκι και παίρνει 130 ευρώ το μήνα, ο πατέρας μου μία δουλεύει, μία δεν δουλεύει».
Αλβανία πήγαινες καθόλου; «Τα καλοκαίρια».
Και τώρα μόνιμα. «Στην αρχή ήταν χάλια».
Δηλαδή; «Η μάνα μου πριν 5 μήνες μου είπε: "Άγγελε, δεν υπάρχει δουλειά στην Ελλάδα, άρα δεν υπάρχει και ζωή, πρέπει να φύγουμε". Εγώ στεναχωρήθηκα πολύ, θύμωσα αλλά μέσα μου. Δεν έφερα αντίρρηση, δεν υπήρχε άλλη λύση. Παλιά οι γονείς μου δούλευαν όλη μέρα, όμως τα τελευταία δύο χρόνια έβλεπα τον πάτερα μου να μην δουλεύει καθόλου γιατί δεν έφτιαχναν οικοδομές στην Ελλάδα και τη μητέρα μου να "χάνει" τα σπίτια που καθάριζε. Αναγκαστήκαμε να έρθουμε Αλβανία. Ούτε οι γονείς μου ήθελαν να γυρίσουμε... 15 χρόνια έμειναν στην Ελλάδα, με τα χρήματα που έβγαλαν αγόρασαν σπίτι στην πόλη Αυλώνα. Γυρίσαμε πίσω για να γλιτώσουμε και το ενοίκιο που δίναμε στην Ελλάδα».
Έχεις προσαρμοστεί τώρα; «Έχω κάνει νέους φίλους από το σχολείο».
Πώς είναι η ζωή εκεί; «Φτώχεια, δεν υπάρχουν δρόμοι, είναι λίγοι αυτοί που ζουν καλά. Είναι μια χώρα που ζει από τα λεφτά που στέλνουν οι Αλβανοί που έχουν μεταναστεύσει».
Υπάρχουν και άλλοι που έχουν γυρίσει πίσω; «Πάρα πολλοί. Αλβανοί που ήταν και 20 χρόνια στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία, επέστρεψαν».
Στην Αλβανία τα άλλα παιδιά πώς σε αντιμετωπίζουν; «Καλά. Στην Αλβανία δεν υπάρχει ρατσισμός. Εδώ, από πού και αν είσαι δεν σου λένε τίποτα. Εγώ από μονός μου νιώθω ξένος».
Γιατί; «Εγώ στην Ελλάδα γεννήθηκα, στην Ελλάδα μεγάλωσα. Όταν ήμουν 10 χρονών βαφτίστηκα κιόλας -πιο ωραία περνάω εκεί».
Τι σου λείπει περισσότερο; «Οι φίλοι μου. Μου λείπει που μαζευόμασταν στην πλατεία και παίζαμε ποδόσφαιρο ή που γυρνάγαμε με τα ποδήλατα».
Τι σου λένε; «Όλο με ρωτάνε πότε θα γυρίσω, μιλάμε στο skype».
Θα γυρίσεις; «Εγώ θέλω να γυρίσω πίσω μόνιμα».
Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου εκεί; «Κάνω προπονήσεις στην πυγμαχία και παίζω στον υπολογιστή».
Στην Ελλάδα είχες δεχτεί ρατσισμό; «Ναι, και εγώ και ακόμα περισσότερο ο ξάδερφός μου. Του λέγανε "Φύγε από εδώ, δεν είσαι μαζί μας, είσαι από Αλβανία και δεν σε θέλουμε"».
Η λέξη Αλβανός στην Ελλάδα είναι βρισιά; «Ναι, δυστυχώς».
Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις; «Μηχανικός αυτοκίνητων. Αυτό μ' αρέσει».
σχόλια