Λίγοι ταυτίστηκαν με το μεγάλο αφιέρωμα του M. Hulot (κείμενο) και Freddie F. (φωτογραφίες) στους εικοσάρηδες. Αλλά όλοι το διάβασαν. Στο facebook, στο twitter, ακόμα και στις «Εξομολογήσεις» του LIFO.gr, το αμφιλεγόμενο αφιέρωμα έκανε κάποιους να διαμαρτύρονται για την επιλογή των προσώπων (ήταν πιο κουλ απ' ό,τι έπρεπε και λίγοι δήλωναν άνεργοι) και άλλους να γκρινιάζουν για την κατάντια της σημερινής νεολαίας, θεωρώντας φυσικά πως όταν αυτοί ήταν εικοσάρηδες ήταν και γαμώ τα παιδιά...
«Ναρκισσισμός στο έπακρο» σχολιάζει ο Γιάννης Γ. «Χωρίς καθρέφτη, γυαλιά υπερτεράστια με κοκάλινο, ας πούμε, σκελετό, instagram και πανάκριβα ρούχα δεν θα άντεχαν ούτε δευτερόλεπτο. Ακαλλιεργησιά (όχι αμορφωσιά), παιχνιδομηχανές, τεμπελιά, "smart" phone, facebook, twitter και Μύκονο. Δεν μιλάω για όλα βεβαίως τα παιδιά, αλλά για τη συντριπτικότατη πλειονότητα. Είμαι πολύ απαισιόδοξος, ε; Μάλλον ρεαλιστής».
«Δεν μου αρέσει η γενιά μου» γράφει ο/η Friday. «Από το σχολείο έβλεπα ότι δεν πάμε καλά. Βγαίνω με φίλους και πιο πολύ τους νοιάζει να κάνουν check-in για να "δείξουν" ότι βγαίνουν κι έχουν κοινωνική ζωή από το να πούμε δυο κουβέντες. Το φαίνεσθαι έχει αλλάξει τα φώτα τού είναι. Όσο για σχέσεις, σεξ κ.λπ., μόνο εμένα μου φαίνονται δύσκολα; Οk, εκεί, πες, φταίω, αλλά αυτή η ευκολία κάνει εμάς τους ρομαντικούς να δυσκολευόμαστε διπλά. Μια γενιά κακομαθημένων άφραγκων, ρε παιδιά. Οξύμωρο...».
O DLAB στέκεται σε μια φράση του αφιερώματος: «Λέει ένας από τους εικοσάρηδες: "Νομίζω ότι είμαστε η γενιά που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί περισσότερο και συμβιβάζεται λιγότερο από τις προηγούμενες". Κάποιος να τον ενημερώσει ότι στην ακμή της γενιάς του καταργήθηκαν όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Εκτός και αν "δεν συμβιβάζομαι" σημαίνει κάνω ένα ακόμα τατουάζ».
Ο/η Picknick διαφωνεί. «Από τη γενιά των '90s που έτρωγε τα λεφτά του μπαμπά για να πάει σε ρέιβ πάρτι στη Σαμοθράκη σίγουρα αυτή είναι καλύτερη, δεν έχει τίποτε αυτονόητο... Και ενηλικιώθηκε όταν άρχιζε η οικονομική κρίση στη χώρα... Οπότε, για την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, σίγουρα δεν φταίνε αυτά τα παιδιά...».
Άλλο που ιντριγκάρει πολλούς σχολιαστές είναι το πώς βαθμολογούν οι εικοσάρηδες την ερωτική τους ζωή. Π.χ. γράφει ο MrQuestions: «Μα, όλους τους πορνοστάρ μαζέψατε; 8,5/10 ο ένας, 9 ο άλλος, 10 η άλλη... Μας γαμάτε την ψυχολογία εκεί στη Λάιφο!».
Ενδιαφέροντες (αλλά μάλλον παρατραβηγμένους) συνειρμούς κάνει ο Σταμάτης: «Άμα έκανε όλη η νεολαία σεξ έτσι όπως περιγράφουν τα παιδιά εδώ ή αν ήταν, έστω, τόσο εύκολο, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο ούτε ως χώρα, ούτε ως γενιά. Μια γενιά που έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο και απλώς κάνει ό,τι όλοι. Νομίζω ότι μαζί με τη φθορά της κρίσης ήρθε και η φθορά της προσωπικότητας των νέων. Δεν θέλω να σκέφτομαι πώς θα είμαστε σε 10 χρόνια ή όταν θα έρθουν τα πραγματικά προβλήματα και δεν θα έχουμε το θάρρος να τα αντιμετωπίσουμε».
«Έχω παρατηρήσει το εξής και το οποίο είναι πολύ έντονο – και νομίζω θα συμφωνήσετε», γράφει ο Νοών... νοείτω. «Οι σημερινοί σαραντάρηδες, εκ των οποίων αρκετοί είναι και γονείς, έχουν ακόμα την ψυχοσύνθεση της μετεφηβείας. Κύριο αίτιο αυτής της κατάστασης είναι οι οικογένειές τους αλλά και η γενικότερη ελληνική νοοτροπία: "είναι ακόμα νέοι, είναι ακόμα παιδιά" (!). Με δεδομένη αυτή την κατάσταση των περισσότερων σαραντάρηδων, φανταστείτε πώς πρέπει να νιώθουν οι εικοσάρηδες... Όταν όλοι πραγματικά ωριμάσουμε (δεν είναι εύκολο), τότε και οι εκάστοτε εικοσάρηδες θα ανέβουν μια βαθμίδα. Μην αναφερθώ στους εξηντάρηδες... γεμίσαμε μεγαλομπεμπέκες και μεγαλομπεμπέκους...».
Ο/η Dark Nevada υποστηρίζει ότι διαφέρει απ' την υπόλοιπη νέα γενιά: «Είμαι 17 χρόνων. Από επιλογή εδώ κι έναν χρόνο έχω κλείσει το facebook, έχω μόνο το mail μου, τον λογαριασμό στο Lifo.gr. και το tumblr μου (που είναι καθαρά προσωπικός λογαριασμός με τη δουλειά μου – φωτό, κείμενα). Είναι λυπηρό να ξέρεις πως η νεολαία σήμερα έχει βυθιστεί στην καφρίλα των social media. Φίλοι είναι αυτοί που θα σε ψάξουν εκτός facebook, θα στείλουν "Καλημέρα" με ένα απλό sms, θα πάρουν τηλέφωνο, και όχι οι φαινομενικοί "φίλοι" που απλώς θα σε τσατάρουν με ένα "Χάθηκες"!».
Στο τέλος, πάντως, κι επειδή μερικές φορές η αλήθεια βρίσκεται στη μέση, γράφει ο Βαγγέλης: «Κάθε γενιά έχει τα υπέρ και τα κατά της και είναι όλα συζητήσιμα, εκτός ίσως από ένα: θα είναι η γενιά που θα κάνει τα λιγότερα παιδιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πώς θα μοιάζει ο κόσμος του μέλλοντος».
Αλλά και ο/η LT12 τα είπε όλα με μια πρόταση: «Οι εικοσάρηδες είναι νάρκισσοι εκ φύσεως, είτε είμαστε στο 2013 είτε στο 1960».
σχόλια