Tο απαγορευμένο «Τhere is no evil» για τις εκτελέσεις στο Ιραν κερδίζει τη Χρυσή Άρκτο στη Berlinale 2020

Tο απαγορευμένο «Τhere is no evil» για τις εκτελέσεις στο Ιραν κερδίζει τη Χρυσή Άρκτο στη Berlinale 2020 Facebook Twitter
Το καστ του «Τhere is no evil»... Φωτ.: EPA
1

Ταινία Ιρανού σκηνοθέτη με θέμα την θανατική ποινή κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Πρόκειται για την ταινία «There Is No Evil» του Μοχάμεντ Ρασούλοφ στον οποίο είχε απαγορευτεί να σκηνοθετεί το 2017 και γι αυτό η παραγωγή του συγκεκριμένου έργου έγινε σε πλήρη μυστικότητα.


Στον Ιρανό σκηνοθέτη έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα λόγω κατηγοριών που σχετίζονται με τις προηγούμενες ταινίες του. Η κόρη του, Μπάραν, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, παρέλαβε τη Χρυσή Άρκτο εκ μέρους του.


Ο ηθοποιός και πρόεδρος της επιτροπής του φεστιβάλ, Τζέρεμι Άιρονς, είπε ότι η ταινία αφηγείται τέσσερις ιστορίες για τη θανατική ποινή, που δείχνουν ότι «ο ιστός είναι ένα αυταρχικό καθεστώς που εγκλωβίζει τους απλούς ανθρώπους, πνίγοντάς τους στην απανθρωπιά».

Το δεύτερο βραβείο του φεστιβάλ κέρδισε το «Never Rarely Sometimes Always», μία ταινία για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, από τη σκηνοθέτη Ελίζα Χίτμαν.

Απευθυνόμενος στο κοινό μέσω βιντεοκλήσης ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ εξήγησε ότι το «There Is No Evil» έχει να κάνει με τους «ανθρώπους που αναλαμβάνουν την ευθύνη». Όπως είπε «ήθελα να μιλήσω για εκείνους που πιέζουν την ευθύνη μακριά από τον εαυτό τους και λένε ότι η απόφαση πάρθηκε από ανώτερες δυνάμεις» και πρόσθεσε «αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να πουν όχι, και αυτή είναι η δύναμή τους»

Tο απαγορευμένο «Τhere is no evil» για τις εκτελέσεις στο Ιραν κερδίζει τη Χρυσή Άρκτο στη Berlinale 2020 Facebook Twitter


«Η ιστορία κάθε μέρους της ταινίας είναι βασισμένη σε δικές μου εμπειρίες» ανέφερε σε συνέντευξή του μία μέρα πριν την ανακοίνωση των νικητών. Συνέχισε περιγράφοντας η έμπνευση για μία από τις ιστορίες της ταινίας ήρθε καθώς είδε έναν άνδρα που τον είχε ανακρίνει στην φυλακή να βγαίνει από μία τράπεζα. Αφότου ακολούθησε τον άνδρα για λίγο συνειδητοποίησε «πόσο κανονικός ήταν και πόσο έμοιαζε με όλους τους άλλους ανθρώπους. Συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε κανένα τέρας, κανένα κακό μπροστά μου, απλά ένα άτομο που δεν αμφισβήτησε τις δικές του ενέργειες».

 

Σύμφωνα με διεθνείς ομάδες δικαιωμάτων, εκατοντάδες άνθρωποι εκτελούνται κάθε χρόνο στο Ιράν.

Με πληροφορίες από BBC

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ