Ανακαλύφθηκε λαβή μαχαιριού μονομάχου στον ποταμό Τάιν: Ένα ειδώλιο από χαλκό

Ανακαλύφθηκε λαβή μαχαιριού μονομάχου στον ποταμό Τάιν: Ένα ειδώλιο από χαλκό Facebook Twitter
0

Ένα σπάνιο κειμήλιο από την εποχή των μονομάχων ανακαλύφθηκε στον ποταμό Τάιν. 

Ένα ειδώλιο κατασκευασμένο από κράμα χαλκού ήταν μια διακοσμητική λαβή σε πτυσσόμενο μαχαίρι. Βρέθηκε κοντά στο Κόρμπριτζ, στο Νορθάμπερλαντ της Βρετανίας, και θεωρείται απόδειξη ότι το καθεστώς των μονομάχων επεκτάθηκε μέχρι τις απομακρυσμένες άκρες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

«Είναι καταπληκτικό, είναι απολύτως αυθεντικό», είπε η Frances McIntosh, επιμελήτρια συλλογών του English Heritage για το Hadrian’s Wall. Είναι σπάνιο να βρεις κειμήλιο μονομάχων στη Βρετανία, αλλά «να βρεις ένα τόσο καλοδιατηρημένο και ενδιαφέρον κομμάτι, είναι αξιοσημείωτο». «Αυτή η όμορφα κατασκευασμένη λαβή μαχαιριού είναι απόδειξη του πόσο διάχυτη ήταν αυτή η κουλτούρα των διάσημων μονομάχων, που έφτασε μέχρι το Τείχος του Αδριανού, στην άκρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

Η McIntosh είπε ότι οι επιτυχημένοι μονομάχοι ήταν διάσημοι στην αυτοκρατορία και είχαν φοβερό σεξ απίλ. «Υπάρχουν πολλές αναφορές για γυναίκες της υψηλής κοινωνίας που ερωτεύονταν μονομάχους», είπε. «Συχνά μια προσβολή σε κάποιον ήταν ότι ήταν γιος μονομάχου επειδή η μητέρα του ήταν… ξέρετε».

Η λαβή του μαχαιριού θα εκτεθεί μέσα το 2025. Η ανακοίνωση της ανακάλυψης συμπίπτει με την κυκλοφορία Μονομάχου ΙΙ του Ρίντλεϊ Σκοτ, 24 χρόνια μετά το πρωτότυπο, με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου. Η νέα ταινία, με πρωταγωνιστή τον Πολ Μεσκάλ, έχει διχάσει τους κριτικούς, με τον Guardian να την αποκαλεί «συναρπαστική» και τους Times να την αποκαλούν «θλιβερή».

Η λαβή του μαχαιριού από τον ποταμό Τάιν απεικονίζει έναν μονομάχο γνωστό ως secutor, έναν μυώδη μαχητή που μετέφερε βαρύ εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης ασπίδας, ένα βαρύ κράνος με περιορισμένη ορατότητα και ένα σπαθί.

Οι μάχες των μονομάχων στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία συνήθως ολοκλήρωναν μια μέρα διασκέδασης που ξεκινούσε με κυνήγι ζώων και ακολουθούνταν από εκτελέσεις αιχμαλώτων. Το αντικείμενο του Τάιν δείχνει κάποιον που ήταν αριστερόχειρας, κάτι που είναι ασυνήθιστο καθώς θεωρούνταν κακοτυχία.

«Θα μπορούσε να είναι ένας πολύ συγκεκριμένος μονομάχος επειδή οι μονομάχοι ήταν οι διάσημοι στον ρωμαϊκό κόσμο», είπε η McIntosh. «Οι μονομάχοι που κέρδιζαν πολλούς αγώνες, γίνονταν ακόμα πιο γνωστοί».

Το πώς το αναμνηστικό κατέληξε στο ποτάμι είναι ένα μυστήριο. «Πάντα αναρωτιέσαι για το πώς βρέθηκε εκεί», είπε η McIntosh. «Έπεσε από την τσέπη κάποιου; Το πέταξε κάποιος;».

Η English Heritage είπε ότι σχεδίαζε να παρουσιάσει το αναμνηστικό στη Ρωμαϊκή Πόλη του Κόρμπριτζ το 2025 μαζί με άλλα ευρήματα από τον Τάιν.

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
 
Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ