Ένα σπάνιο αυγό Φαμπερζέ -και από τα πλέον ακριβά και πολυτελή της διάσημης συλλογής- αναμένεται να συμπληρωθεί με το πολυτελές αντικείμενο που κρυβόταν στο εσωτερικό του, μετά από χρόνια και κατά τη διάρκεια έκθεσης που διοργανώνεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Χιούστον.
Τα δύο μέρη του πολυτελούς αντικειμένου είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20, ενώ πρόκειται για μία κατασκευή από φίλντισι, διαμάντια και άλλα πολύτιμα πετράδια, με εξαίσιο φινίρισμα και λεπταίσθητη δουλειά σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση των πολύτιμων λίθων.
Το αυγό ανήκει στη συλλογή McFerrin Fabergé Collection, μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές στον κόσμο, ενώ το πολύτιμο αντικείμενο που αρχικά βρισκόταν στο εσωτερικό του αυγού αποτελεί τμήμα της βρετανικής Βασιλικής Συλλογής και στο Μουσείο του Χιούστον φτάνει ως δάνειο της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Αντίστοιχης σπουδαιότητας με το αυγό είναι το εσωτερικό του, ένα χειροποίητο φιλντισένιο ελεφαντάκι, μικροσκοπικό, ωστόσο λεπτοδουλεμένο και με μεγάλη ιστορία. Το συγκεκριμένο Φαμπερζέ είχε δημιουργηθεί κατά παραγγελία του Τσάρου Αλέξανδρου Γ' ως δώρο για τη σύζυγό του Μαρία Φιοντόροβνα το Πάσχα του 1892.
Όταν οι συντηρητές καθάρισαν και επιμελήθηκαν τα δύο αντικείμενα, εκστατικοί διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός που εξαρχής τα κρατούσε ενωμένα δούλευε ακόμη.
Η Φιοντόροβνα, γνωστή και ως Πριγκίπισσα Δάγμαρ του Κίτρινου Παλατιού της Δανίας είχε λάβει τότε ένα ακριβές αντίγραφο του σήματος της Ορδής των Ελεφάντων, που αποτελούσε και το ανώτατο ιπποτικό αξίωμα της χώρας της. Ήταν επίσης το πρώτο Φαμπερζέ που διέθετε τέτοιο αυτοματισμό στο άνοιγμα, ενώ ήταν το δεύτερο αυγό που ο Τσάρος είχε παραγγείλει για τη σύζυγό του και μάλιστα με θέμα εμπνευσμένο από την πατρίδα της.
Η Τσαρίνα έπαψε να λαμβάνει ως δώρα τις πανάκριβες μινιατούρες, όταν ο Τσάρος Αλέξανδρος πέθανε ξαφνικά στα 49 του χρόνια το 1894. Λίγα χρόνια αργότερα αυτή την παράδοση επιχείρησε να συνεχίσει ο γιος τους Τσάρος Νικόλαος ΙΙ, χαρίζοντας αυγά Φαμπερζέ τόσο στη μητέρα όσο και στη δική του σύζυγο. Από τη συλλογή του συγκεκριμένου είναι που χάθηκαν -όπως εκτιμάται- και κάποια από τα πολυτιμότερα κομμάτια, πάλι με θέμα εμπνευσμένο από τη γενέτειρα της μητέρας του.
Το διαμαντένιο αυγό και ο ελέφαντας που κρυβόταν στο εσωτερικό του κατασχέθηκε από τους Μπολσεβίκους, όταν κατέλαβαν το παλάτι της Αγίας Πετρούπολης το 1917. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1930, το πολύτιμο αντικείμενο θα έβγαινε στο σφυρί από τη Σοβιετική κυβέρνηση και προκειμένου να ενισχυθεί το κρατικό ταμείο.
Τότε είναι που το περίτεχνο αντικείμενο σπάει σε τρία κομμάτια -στη βάση του, στο αυγό και το εσωτερικό του- για να πουληθεί ευκολότερα και, φυσικά, ακριβότερα. Το 1935 ο Βασιλιάς Γεώργιος V αγοράζει το πολύτιμο ελεφαντάκι, αγνοώντας, ωστόσο ότι είναι τμήμα του Αυτοκρατορικού Αυγού ή έστω ότι αποτελεί τμήμα ενός αυγού Φαμπερζέ.
Από τότε ο Ελέφαντας θα μείνει στη Βασιλική Συλλογή για δεκαετίες. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, όταν η Caroline de Guitaut, επικεφαλής της Βασιλικής Συλλογής παρατήρησε την ομοιότητα των υλικών ανάμεσα στη μινιατούρα του ελέφαντα της Βασιλικής Συλλογής και στο αυγό Φαμπερζέ που εικονιζόταν, και με λεπτομερή περιγραφή σε έναν σχετικό κατάλογο.
Αυτό ήταν αρκετό για να κινήσει τις διαδικασίες έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν όντως υπήρχε κάποια σχέση ανάμεσα στα δύο πολύτιμα αντικείμενα.
Άλλωστε, το να εξακριβωθεί αυτό δεν ήταν καθόλου δύσκολο: μια ματιά στον εσωτερικό μηχανισμό της μινιατούρας και στο κάστρο που κουβαλούσε στην πλάτη ο ελέφαντας ήταν αρκετές για να διαπιστώσει ο έμπειρος εκτιμητής το σήμα - κατατεθέν του Καρλ Φαμπερζέ και του περιώνυμου οίκου του.
Το ακόμη ωραιότερο; Όταν οι συντηρητές καθάρισαν και επιμελήθηκαν τα δύο αντικείμενα, εκστατικοί διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός που εξαρχής τα κρατούσε ενωμένα δούλευε ακόμη. Στο βίντεο μπορεί κανείς να δει τα πόδια του ελέφαντα να κινούνται και να δείχνουν με τι πραγματικά έμοιαζε αυτό το πανάκριβο δώρο - παιχνίδι προς μία αυτοκράτειρα.