Ανακαλύπτοντας μετά από χρόνια τι έκρυβε ένα σπάνιο αυγό Φαμπερζέ στο εσωτερικό του

Ανακαλύπτοντας μετά από χρόνια τι έκρυβε ένα σπάνιο αυγό Φαμπερζέ στο εσωτερικό του Facebook Twitter
Τα δύο μέρη του πολυτελούς αντικειμένου είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20, ενώ πρόκειται για μία κατασκευή από φίλντισι, διαμάντια και άλλα πολύτιμα πετράδια, με εξαίσιο φινίρισμα και λεπταίσθητη δουλειά σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση των πολύτιμων λίθων.
3

Ένα σπάνιο αυγό Φαμπερζέ -και από τα πλέον ακριβά και πολυτελή της διάσημης συλλογής- αναμένεται να συμπληρωθεί με το πολυτελές αντικείμενο που κρυβόταν στο εσωτερικό του, μετά από χρόνια και κατά τη διάρκεια έκθεσης που διοργανώνεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Χιούστον.

Τα δύο μέρη του πολυτελούς αντικειμένου είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20, ενώ πρόκειται για μία κατασκευή από φίλντισι, διαμάντια και άλλα πολύτιμα πετράδια, με εξαίσιο φινίρισμα και λεπταίσθητη δουλειά σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση των πολύτιμων λίθων.

Το αυγό ανήκει στη συλλογή McFerrin Fabergé Collection, μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές στον κόσμο, ενώ το πολύτιμο αντικείμενο που αρχικά βρισκόταν στο εσωτερικό του αυγού αποτελεί τμήμα της βρετανικής Βασιλικής Συλλογής και στο Μουσείο του Χιούστον φτάνει ως δάνειο της Βασίλισσας Ελισάβετ. 

Αντίστοιχης σπουδαιότητας με το αυγό είναι το εσωτερικό του, ένα χειροποίητο φιλντισένιο ελεφαντάκι, μικροσκοπικό, ωστόσο λεπτοδουλεμένο και με μεγάλη ιστορία. Το συγκεκριμένο Φαμπερζέ είχε δημιουργηθεί κατά παραγγελία του Τσάρου Αλέξανδρου Γ' ως δώρο για τη σύζυγό του Μαρία Φιοντόροβνα το Πάσχα του 1892.

Όταν οι συντηρητές καθάρισαν και επιμελήθηκαν τα δύο αντικείμενα, εκστατικοί διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός που εξαρχής τα κρατούσε ενωμένα δούλευε ακόμη.

Η Φιοντόροβνα, γνωστή και ως Πριγκίπισσα Δάγμαρ του Κίτρινου Παλατιού της Δανίας είχε λάβει τότε ένα ακριβές αντίγραφο του σήματος της Ορδής των Ελεφάντων, που αποτελούσε και το ανώτατο ιπποτικό αξίωμα της χώρας της. Ήταν επίσης το πρώτο Φαμπερζέ που διέθετε τέτοιο αυτοματισμό στο άνοιγμα, ενώ ήταν το δεύτερο αυγό που ο Τσάρος είχε παραγγείλει για τη σύζυγό του και μάλιστα με θέμα εμπνευσμένο από την πατρίδα της.

Η Τσαρίνα έπαψε να λαμβάνει ως δώρα τις πανάκριβες μινιατούρες, όταν ο Τσάρος Αλέξανδρος πέθανε ξαφνικά στα 49 του χρόνια το 1894. Λίγα χρόνια αργότερα αυτή την παράδοση επιχείρησε να συνεχίσει ο γιος τους Τσάρος Νικόλαος ΙΙ, χαρίζοντας αυγά Φαμπερζέ τόσο στη μητέρα όσο και στη δική του σύζυγο. Από τη συλλογή του συγκεκριμένου είναι που χάθηκαν -όπως εκτιμάται- και κάποια από τα πολυτιμότερα κομμάτια, πάλι με θέμα εμπνευσμένο από τη γενέτειρα της μητέρας του.

Ανακαλύπτοντας μετά από χρόνια τι έκρυβε ένα σπάνιο αυγό Φαμπερζέ στο εσωτερικό του Facebook Twitter

Το διαμαντένιο αυγό και ο ελέφαντας που κρυβόταν στο εσωτερικό του κατασχέθηκε από τους Μπολσεβίκους, όταν κατέλαβαν το παλάτι της Αγίας Πετρούπολης το 1917. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1930, το πολύτιμο αντικείμενο θα έβγαινε στο σφυρί από τη Σοβιετική κυβέρνηση και προκειμένου να ενισχυθεί το κρατικό ταμείο.

Τότε είναι που το περίτεχνο αντικείμενο σπάει σε τρία κομμάτια -στη βάση του, στο αυγό και το εσωτερικό του- για να πουληθεί ευκολότερα και, φυσικά, ακριβότερα. Το 1935 ο Βασιλιάς Γεώργιος V αγοράζει το πολύτιμο ελεφαντάκι, αγνοώντας, ωστόσο ότι είναι τμήμα του Αυτοκρατορικού Αυγού ή έστω ότι αποτελεί τμήμα ενός αυγού Φαμπερζέ.

Από τότε ο Ελέφαντας θα μείνει στη Βασιλική Συλλογή για δεκαετίες. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, όταν η Caroline de Guitaut, επικεφαλής της Βασιλικής Συλλογής παρατήρησε την ομοιότητα των υλικών ανάμεσα στη μινιατούρα του ελέφαντα της Βασιλικής Συλλογής και στο αυγό Φαμπερζέ που εικονιζόταν, και με λεπτομερή περιγραφή σε έναν σχετικό κατάλογο.

Αυτό ήταν αρκετό για να κινήσει τις διαδικασίες έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν όντως υπήρχε κάποια σχέση ανάμεσα στα δύο πολύτιμα αντικείμενα.

Ανακαλύπτοντας μετά από χρόνια τι έκρυβε ένα σπάνιο αυγό Φαμπερζέ στο εσωτερικό του Facebook Twitter
Ανακαλύπτοντας μετά από χρόνια τι έκρυβε ένα σπάνιο αυγό Φαμπερζέ στο εσωτερικό του Facebook Twitter

Άλλωστε, το να εξακριβωθεί αυτό δεν ήταν καθόλου δύσκολο: μια ματιά στον εσωτερικό μηχανισμό της μινιατούρας και στο κάστρο που κουβαλούσε στην πλάτη ο ελέφαντας ήταν αρκετές για να διαπιστώσει ο έμπειρος εκτιμητής το σήμα - κατατεθέν του Καρλ Φαμπερζέ και του περιώνυμου οίκου του.

Το ακόμη ωραιότερο; Όταν οι συντηρητές καθάρισαν και επιμελήθηκαν τα δύο αντικείμενα, εκστατικοί διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός που εξαρχής τα κρατούσε ενωμένα δούλευε ακόμη. Στο βίντεο μπορεί κανείς να δει τα πόδια του ελέφαντα να κινούνται και να δείχνουν με τι πραγματικά έμοιαζε αυτό το πανάκριβο δώρο - παιχνίδι προς μία αυτοκράτειρα.


 
Ανακαλύπτοντας μετά από χρόνια τι έκρυβε ένα σπάνιο αυγό Φαμπερζέ στο εσωτερικό του Facebook Twitter
Ανακαλύπτοντας μετά από χρόνια τι έκρυβε ένα σπάνιο αυγό Φαμπερζέ στο εσωτερικό του Facebook Twitter
Αρχαιολογία & Ιστορία
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM