Αποτυπώματα δείχνουν συνύπαρξη 2 ειδών ανθρώπων στην Κένυα πριν από 1,5 εκατ. χρόνια

Αποτυπώματα δείχνουν συνύπαρξη 2 ειδών ανθρώπων στην Κένυα πριν από 1,5 εκατ. χρόνια Facebook Twitter
Λίμνη Τουρκάνα στην Κένυα/ Φωτ. Αρχείου: Getty
0

Λασπωμένα αποτυπώματα που εντοπίστηκαν στις όχθες μιας λίμνης στην Κένυα υποδηλώνουν ότι δύο από τα πρώιμα είδη ανθρώπινων προγόνων ήταν γείτονες πριν από 1,5 εκατομμύρια χρόνια.

Τα αποτυπώματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, δημιουργήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες ή, το πολύ, σε λίγες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο είδη, Homo erectus και Paranthropus boisei, πιθανότατα ήρθαν σε επαφή ή γνώριζαν την ύπαρξη το ένα του άλλου, δήλωσε η παλαιοανθρωπολόγος Louise Leakey, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Τα αποτυπώματα αποκαλύφθηκαν το 2021 στην περιοχή Koobi Fora, κοντά στη λίμνη Turkana. Παρότι οι επιστήμονες γνώριζαν από απολιθώματα ότι τα δύο είδη συνυπήρξαν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, η ακριβής χρονολόγηση απολιθωμάτων συχνά παρουσιάζει αποκλίσεις χιλιάδων ετών. Ωστόσο, τα απολιθωμένα αποτυπώματα καταγράφουν μια συγκεκριμένη στιγμή στον χρόνο, καθιστώντας την ανακάλυψη ιδιαίτερα σημαντική.

Τι μαρτυρούν τα αποτυπώματα

Οι επιστήμονες διαχώρισαν τα δύο είδη βάσει της μορφολογίας των αποτυπωμάτων. Ο Homo erectus περπατούσε με τρόπο παρόμοιο με τους σύγχρονους ανθρώπους, πατώντας πρώτα τη φτέρνα και κυλώντας το βάρος στο μπροστινό μέρος του ποδιού πριν το σπρώξιμο. Αντίθετα, ο Paranthropus boisei είχε διαφορετικό τρόπο βάδισης, που δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα, με μεγαλύτερη κινητικότητα στον μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Η ανακάλυψη ενισχύει την άποψη ότι η εξέλιξη της δίποδης βάδισης δεν ήταν μια μονοδιάστατη διαδικασία, αλλά περιλάμβανε διαφορετικούς μηχανισμούς κίνησης. Σύμφωνα με τον Kevin Hatala, συν-συγγραφέα της μελέτης, η συνύπαρξη των δύο ειδών πιθανότατα επηρέασε τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους.

Αυτή η ανακάλυψη προσθέτει ένα νέο κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης εξέλιξης, δείχνοντας ότι η μετάβαση στη δίποδη βάδιση δεν ήταν απλή. 

Με πληροφορίες από Αssocaited Press

 
 


 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT