Ένας πάπυρος αναφέρει τα πρώτα καταγεγραμμένα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης

Ένας πάπυρος αναφέρει τα πρώτα καταγεγραμμένα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης Facebook Twitter
Η ιστορία του Πάνεμπ δεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στην πραγματικότητα είναι γνωστός εδώ και χρόνια ως «κακό αγόρι» της αρχαίας Αιγύπτου.
0

Πριν από περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια ζούσε στην Αίγυπτο ένας άνδρας που ονομαζόταν Πάνεμπ. Ο Πάνεμπ ήταν ένας ξακουστός τεχνίτης και κατοικούσε σε μία πόλη όπου ζούσαν οι περισσότεροι εργάτες και τεχνίτες στους οποίους ανέθεταν τη λάξευση των τάφων των Φαραώ.

Ωστόσο, η διεφθαρμένη φύση και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόταν στις γυναίκες -ακόμα και για τα στάνταρ της εποχής- τον είχε κάνει ανυπόφορο και κατά πάσα πιθανότητα του κόστισε την εργασία του. Η περίπτωσή του μάλλον στοιχειοθετεί την πρώτη γνωστή περίπτωση ισχυρού άνδρα που κατέπεσε εξαιτίας κατηγοριών σεξουαλικής παρενόχλησης. 

Οφείλουμε να πούμε πως η ιστορία του Πάνεμπ δεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στην πραγματικότητα είναι γνωστός εδώ και χρόνια ως «κακό αγόρι» της αρχαίας Αιγύπτου, αλλά πλέον υπό το πρίσμα του κινήματος #MeToo, αξίζει τον κόπο να μελετήσουμε ξανά την περιγραφή του ιδίου και της συμπεριφοράς του και να επαναξιολογήσουμε τον χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί. 

Μέσα στο κατεβατό των αναίσχυντων πράξεων του συμπεριλαμβάνεται το ότι έγδυσε μία γυναίκα, την Γεγεμουάου, και στη συνέχεια τη στρίμωξε πάνω σε έναν τοίχο και τη βίασε.

Η αφήγηση των ανάρμοστων πράξεων και των ατασθαλιών του έχει αποτυπωθεί στον Πάπυρο Salt 124, ο οποίος ανήκει στην συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο αιγυπτιολόγος Henry Salt τον έφερε από την Αίγυπτο. 

Ο πάπυρος χρονολογείται από το 1.200 π.Χ. και στην ουσία πρόκειται για την γραπτή καταγγελία ενός άνδρα, του Αμεννάχτ, που απευθύνεται στον αξιωματούχο Χόρι, σχετικά με την συμπεριφορά του Πάνεμπ, επικεφαλής τεχνίτη στο Ντέιρ Ελ Μεντίνα, την κοινότητα τεχνιτών που έχτισαν τους τάφους των Θηβών. Στην καταγγελία αναφέρεται η εικασία πως ο Πάνεμπ έκλεψε τη θέση που κανονικά ήταν κληροδοτούμενη, λαδώνοντας τον τοπικό αξιωματούχο. 

Η παλαιότερη μετάφραση της ιστορίας αυτής ήταν το 1870, αλλά μία λεπτομερέστερη μετάφραση του Jaroslav Černý το 1929 βγάζει στη φόρα όλα τα άπλυτα του Πάνεμπ, εστιάζοντας στο πώς έκλεψε τη δουλειά του Αμεννάχτ και αναφέροντας όλα τα αντικείμενα που βούτηξε από τους βασιλικούς τάφους. 

Ένας πάπυρος αναφέρει τα πρώτα καταγεγραμμένα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης Facebook Twitter
Ο πάπυρος Salt 124 περιέχει την καταγγελία εναντίον του Πάνεμπ. Τηρουμένων των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψιν την θέση των γυναικών την εποχή εκείνη, το γεγονός και μόνο πως οι πράξεις του καταγράφονται ως έγκλημα και ότι τα θύματα κατονομάζονται είναι αξιοσημείωτο.

Μέσα στο κατεβατό των αναίσχυντων πράξεων του συμπεριλαμβάνεται το ότι έγδυσε μία γυναίκα, την Γεγεμουάου, και στη συνέχεια τη στρίμωξε πάνω σε έναν τοίχο και τη βίασε.

Στο κάτω μέρος του παπύρου με τις κατηγορίες εναντίον του, ως ένα έγκλημα αναφέρεται σωρεία γυναικείων ονομάτων που «αποπλάνησε», δίνοντας μας μια ιδέα της βαρύτητας που απέδιδαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στα εγκλήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης, σε σύγκριση με την τυμβωρυχία.

Επιπλέον, εικάζεται πως μάλλον χρειάστηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός καταγγελιών γυναικών προκειμένου να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι πράξεις του Πάνεμπ εναντίον τους. Μήπως αυτό σας θυμίζει κάτι;

Ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψιν την θέση των γυναικών την εποχή εκείνη, το γεγονός και μόνο πως οι πράξεις του καταγράφονται ως έγκλημα και ότι τα θύματα κατονομάζονται είναι αξιοσημείωτο.

Εξίσου αξιοσημείωτο και ενδεικτικό των αντιλήψεων της σύγχρονης εποχής είναι πως ούτε οι προηγούμενες μελέτες και αναλύσεις του Παπύρου Salt 124 εστίασαν στις κατηγορίες σεξουαλικών επιθέσεων. Στη μετά-Weisntein εποχή όμως, όπου πλέον υπάρχει μηδενική ανοχή για τέτοιου είδους ανάρμοστες πράξεις, η όποια άφατη ανεκτικότητα υπήρχε για την συμπεριφορά του Πάνεμπ έχει εξατμιστεί.

Ένας πάπυρος αναφέρει τα πρώτα καταγεγραμμένα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης Facebook Twitter
Εξίσου αξιοσημείωτο και ενδεικτικό των αντιλήψεων της σύγχρονης εποχής είναι πως οι προηγούμενες μελέτες και αναλύσεις του Παπύρου Salt 124 εστίασαν στις κατηγορίες σεξουαλικών επιθέσεων.

«Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όσα αναφέρονται στον πάπυρο έχουν όσα παραλείπονται από αυτόν, δηλαδή το ζήτημα της συναίνεσης, στοιχείο που εγείρει ερωτήματα όχι μόνο για την αρχαία Αίγυπτο αλλά και για τον σύγχρονο κόσμο» αναφέρει η ιστορικός Carly Silver.

Η χρήση μάλιστα της λέξης «ακολασία» για τον χαρακτηρισμό των πράξεων είναι εξαιρετικά αμφίσημη, καθώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τη μοιχεία, όταν κάποιος από τους συνουσιαζόμενους ήταν παντρεμένος, απαράδεκτη, ενώ δεν υπήρχαν αντίστοιχες προσδοκίες για τους ελεύθερους Αιγυπτίους.

Η αναφορά ωστόσο της περίπτωσης της Γεγεμουάου ως ξεχωριστής κατηγορίας δείχνει τη βαρύτητα του συγκεκριμένου περιστατικού.

Δεν είναι σαφές το τι ακριβώς συνέβη στον Πάνεμπ από τη στιγμή που ο αξιωματούχος ανέλαβε την υπόθεσή του, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εγγράφου από το οποίο αντλούμε τις πληροφορίες μας βασίζεται στον καταγγέλλοντα Αμεννάχτ που ήταν έξαλλος επειδή είχε χάσει την θέση του. 

Αιώνες αργότερα όμως φωτίζει κάπως το πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία τους άνδρες που κατέχουν σημαντικές θέσεις εντός της κοινότητάς τους, καθώς και το πρίσμα μέσα από το οποίο οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί εξετάζουν τις πληροφορίες που περιέχονται στα αρχεία που είχαμε την τύχη να διασωθούν ώστε να μελετήσουμε τους πολιτισμούς που γέννησαν τον δικό μας πολιτισμό. 

Πηγή: QZ

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942, ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM