Επιστήμονες ανακάλυψαν στη Συρία το αρχαιότερο αλφάβητο - Είναι 500 χρόνια παλαιότερο όσων γνωρίζαμε

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη Συρία το αρχαιότερο αλφάβητο - Είναι 500 χρόνια παλαιότερο όσων γνωρίζαμε Facebook Twitter
0

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακάλυψαν στοιχεία του αρχαιότερου αλφαβήτου στην ανθρώπινη ιστορία. Η γραφή ήταν χαραγμένη σε πήλινους κυλίνδρους μήκους του δακτύλου που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής σε μια αρχαία πόλη της Συρίας.

Η ανακάλυψη του αρχαίου αλφαβήτου ανακοινώθηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Υπερπόντιων Ερευνών (ASOR).

Κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής σε έναν αρχαίο τάφο στο Ουμ ελ Μάρα στη Συρία, η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γκλεν Σβαρτς, ανακάλυψε μικρούς πήλινους κυλίνδρους σημειωμένους με σύμβολα που θα μπορούσαν να είναι αλφάβητο.

Κάποτε μεγάλη πόλη στη δυτική Συρία, το Ουμ ελ Μάρα είναι γνωστό ως ένα από τα πρώτα αστικά κέντρα της περιοχής. Μαζί με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ο καθηγητής Σβαρτς, ειδήμων σε ό,τι αφορά τις αρχαίες πόλεις, συμμετείχε σε μια 16ετή ανασκαφή στην τοποθεσία. Κατά την ανασκαφή βρέθηκαν τάφοι της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Ένας από τους καλύτερα διατηρημένους τάφους περιείχε έξι σκελετούς, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, μαγειρικά σκεύη, αιχμή δόρατος και άθικτα κεραμικά αγγεία.

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη Συρία το αρχαιότερο αλφάβητο - Είναι 500 χρόνια παλαιότερο όσων γνωρίζαμε Facebook Twitter

Τέσσερις μικροί πήλινοι κύλινδροι που έμοιαζαν να έχουν πρώιμη αλφαβητική γραφή ανακαλύφθηκαν από ερευνητές κοντά στα αγγεία. Κάθε κύλινδρος είχε μια τρύπα και ο πηλός ήταν μόνο ελαφρά ψημένος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκλεν Σβαρτς, τα αντικείμενα μπορεί να χρησίμευαν ως ετικέτες. Η γραφή, η οποία χρονολογείται γύρω στο 2400 π.Χ., προηγείται άλλων γνωστών αλφαβητικών γραφών κατά περίπου 500 χρόνια, ανατρέποντας όσα γνωρίζουν οι αρχαιολόγοι για το από πού προήλθαν τα αλφάβητα, πώς μοιράζονται στις κοινωνίες και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τους πρώιμους αστικούς πολιτισμούς, σύμφωνα με οι ερευνητές.

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη Συρία το αρχαιότερο αλφάβητο - Είναι 500 χρόνια παλαιότερο όσων γνωρίζαμε Facebook Twitter

«Οι κύλινδροι ήταν διάτρητοι, οπότε φαντάζομαι μια χορδή που τους δένει σε άλλο αντικείμενο για να λειτουργήσει ως ετικέτα. Ίσως περιγράφουν λεπτομερώς το περιεχόμενο ενός σκάφους, ή ίσως από πού προήλθε το σκάφος ή σε ποιον ανήκε», είπε ο Σβαρτς. «Χωρίς μέσο για τη μετάφραση του γραπτού, μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες». Χρησιμοποιώντας τεχνικές χρονολόγησης με άνθρακα-14, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ηλικία των τάφων, τα τεχνουργήματα και τη γραφή. «Προηγουμένως, οι μελετητές πίστευαν ότι το αλφάβητο επινοήθηκε στην Αίγυπτο ή γύρω από αυτήν κάποια στιγμή μετά το 1900 π.Χ.», είπε ο Σβαρτς. «Αλλά τα τεχνουργήματά μας είναι παλαιότερα και από διαφορετική περιοχή στον χάρτη, υποδηλώνοντας ότι το αλφάβητο μπορεί να έχει μια εντελώς διαφορετική ιστορία προέλευσης από ό,τι πιστεύαμε».

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ