Ερευνητές εντόπισαν κατά τύχην 40 αρχαία ναυάγια στη Μαύρη Θάλασσα

Ερευνητές εντόπισαν κατά τύχην 40 αρχαία ναυάγια στη Μαύρη Θάλασσα Facebook Twitter
3

Το ερευνητικό πρότζεκτ της Ναυτικής Αρχαιολογίας του Εύξεινου Πόντου δεν έψαχνε για ναυάγια. Η αποστολή του ήταν να ερευνήσει τη Βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας για δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα της ανόδου της θάλασσας μετά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων 20.000 χρόνια πριν.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι θαλάσσιοι αρχαιολόγοι ερευνούν την κοίτη της θάλασσας χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας τηλεκατευθυνόμενα οχήματα που μπορούν να ανιχνεύσουν επιφάνειες ξηράς κάτω απ' αυτό που τώρα είναι η Μαύρη Θάλασσα, αλλά στην προϊστορία ήταν ξηρά.

Έχουν επίσης ληφθεί δείγματα του πυρήνα και έχουν ερευνήσει με λέιζερ και "κινηματογραφήσει" τον βυθό, τόσο σε βίντεο όσο και σε υψηλής ανάλυσης 3D. Ένα από τα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα του πρότζεκτ έχει μάλιστα καταρρίψει ρεκόρ βάθους 1800 μέτρων και ταχύτητας πάνω από έξι κόμβους, ενώ κατάφερε να επιθεωρήσει πάνω από 1.250 χλμ καταγράφοντας τα πάντα στο πέρασμα του, χρησιμοποιώντας ένα οπλοστάσιο γεωφυσικών οργάνων, κάμερες υψηλής ευκρίνειας και έναν σαρωτή λέιζερ.

Ερευνητές εντόπισαν κατά τύχην 40 αρχαία ναυάγια στη Μαύρη Θάλασσα Facebook Twitter

Μια ευτυχής αλλά εντελώς απροσχεδίαστη παρενέργεια αυτής της εξαιρετικά διεξοδικής γεωφυσικής επιθεώρησης είναι η ανακάλυψη περισσότερων από 40 ιστορικών ναυαγίων, περιλαμβανομένων αρχαίων Βυζαντινών, Μεσαιωνικών και Οθωμανικών πλοίων. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι τα πρώτα στο είδος τους που έχουν βρεθεί πότε και τα οποία παλαιότερα ήταν γνωστά μόνο από γραπτές πηγές. Μια τόσο μεγάλη και ποικίλη ομάδα ναυαγίων από διαφορετικές περιόδους θα προσφέρει στους αρχαιολόγους μια εντελώς νέα κατανόηση του εμπορίου και των ναυτικών συνδέσμων, ανάμεσα στις πόλεις της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Jon Adams, καθηγητής του Πανεπιστημίου Southampton και κύριος ερευνητής του πρότζεκτ, σχολιάζει: "Τα ναυάγια ήταν κάτι σαν μπόνους, αλλά είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη, που έγινε κατά την διάρκεια των εκτεταμένων γεωφυσικών ερευνών μας. Είναι εκπληκτικά συντηρημένα, εξαιτίας της απουσίας οξυγόνου στον Εύξεινο Πόντο κάτω από τα 150 μέτρα. Χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη καταγραφή και τεχνική 3D για υποβρύχιες κατασκευές, μπορέσαμε να απαθανατίσουμε μερικές εκπληκτικές εικόνες χωρίς να ενοχλήσουμε τον βυθό. Τώρα είμαστε μεταξύ των μεγαλύτερων υπερμάχων αυτής της μεθοδολογίας και σίγουρα κανείς δεν έχει επιτύχει μοντέλα τέτοιας πληρότητας σε ναυάγια σ αυτά τα βάθη".

Ερευνητές εντόπισαν κατά τύχην 40 αρχαία ναυάγια στη Μαύρη Θάλασσα Facebook Twitter

Με τα δεδομένα από τα τηλεκατευθυνόμενα οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ψηφιακά μοντέλα 3D χρησιμοποιώντας τη διαδικασία photogrammetry. Λογισμικό υπολογίζει τη θέση εκατομμυρίων σημείων που λαμβάνονται σε χιλιάδες φωτογραφίες και κατασκευάζει ένα μοντέλο πάνω στο οποίο μετά τοποθετούνται τα οπτικά σημεία από τις εικόνες για να το κάνουν να μοιάζει αληθινό. Τα 3d μοντέλα των ναυαγίων που προκύπτουν είναι θεαματικά.

Ερευνητές εντόπισαν κατά τύχην 40 αρχαία ναυάγια στη Μαύρη Θάλασσα Facebook Twitter
Ερευνητές εντόπισαν κατά τύχην 40 αρχαία ναυάγια στη Μαύρη Θάλασσα Facebook Twitter
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Eγώ κατάλαβα τι εννοεί, και συ επίσης. Η διατύπωση είναι λάθος όμως. Γιατί κάποιος που δεν ξέρει δεν μπορεί να μαντεύει. Χρονολογικά, το Βυζάντιο ήταν αυτοκρατορία του Μεσαίωνα. Ξεκίνησε στα ύστερα Ρωμαϊκά χρόνια και τέλειωσε πριν την ανακάλυψη της Αμερικής και την Αναγέννηση.