Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter
0

Η Παλμύρα, διάσημη για τις άριστα διατηρημένες ελληνορωμαϊκές της αρχαιότητες, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο του 2015 και παρέμεινε στα χέρια τους μέχρι πριν από μερικές μέρες, όταν και την ανακατέλαβαν οι δυνάμεις του συριακού στρατού.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της κατοχής από το ΙΚ, η διεθνής κοινότητα εξέφραζε φόβους για την ολοσχερή εξαφάνιση των ιστορικών μνημείων και εν μέρει, είχε δίκιο. Πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί τα υπέροχα μνημεία της Αρχαίας Παλμύρας;

Η εφημερίδα «Guardian» δημιούργησε έναν οπτικό, τρισδιάστατο οδηγό και ιχνηλατεί βήμα προς βήμα το μέγεθος της ζημιάς των αρχαιοτήτων.

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Ναός του Μπελ

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2009 / Το 2016

Μία και μοναδική, πέτρινη αψίδα είναι ότι έχει απομείνει από το πιο σημαντικό μνημείο της Παλμύρας και τον πιο αναγνωρίσιμο αρχαίο ναό στη Μέση Ανατολή. Τον Αύγουστο του 2015, το ISIS ανατίναξε το ναό, καταστρέφοντας δύο εσωτερικά ιερά αφιερωμένα στην ανώτερη θεότητα της Παλμύρας, τον Μεσοποτάμιο θεό Μπελ, που λατρεύονταν στην Παλμύρα ως μέρος της τριάδας με τον σελήνιο θεό Αγκλιμπόλ και τον ηλιακό θεό Γιαρχιμπόλ.

Η Αψίδα του Θριάμβου

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2010/ Το 2016

Σύμβολο των ερειπίων της Παλμύρας, η τριπλή Αψίδα χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.). Ήταν τοποθετημένη στην αρχή της περίφημης οδού με τους κίονες. Οι τζιχαντιστές την ανατίναξαν τον περασμένο Οκτώβριο, αφήνοντας μόνο τις δύο πλαϊνές σειρές κιόνων.

Ναός του Μπάαλ Σαμίν

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2008/ Το 2016

Ο ναός του Μπαάλ Σαμίν κατασκευάσθηκε το 17 μ.Χ., ενώ το κτίσμα επεκτάθηκε σημαντικά από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 130 μ.Χ. Ήταν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίσματα της Παλμύρας. Το κεντρικό κτίριο ανατινάχτηκε από το ISIS τον Αύγουστο του 2015. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στο θεό του ουρανού και των ανέμων και οι κίονες του έφεραν ελληνικές και αραμαϊκές επιγραφές.

Η Ακρόπολη της Παλμύρας

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2015/Το2016

Από τα μνημεία που υπέστησαν τις μικρότερες ζημιές. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν μία σκάλα που οδηγούσε στην είσοδο της ακρόπολης καθώς οπισθοχωρούσαν στα κύρια μνημεία που βρίσκονται από κάτω. Το οχυρό που χρονολογείται από το 13ο αιώνα υπέστη ακόμη μερικές ζημιές κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους τζιχαντιστές, αλλά σε γενικές γραμμές παρέμεινε ανέπαφο.

Το Λιοντάρι της Αλ Λατ

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2008 / Το 2016

Αφιερωμένο σε μία προ - ισλαμική, αραβική θεότητα, αυτό το βάρους 15 τόνων και ηλικίας 2000 ετών άγαλμα ήταν πολύ βαρύ για να μεταφερθεί όταν οι επιμελητές και οι αρχαιολόγοι της Παλμύρας προσπάθησαν να σώσουν κάποια από τα πολύτιμα αντικείμενα της περιοχής κατά την εκκένωσή της. Η μύτη του λιονταριού έσπασε όταν οι τζιχαντιστές το έριξαν κάτω, αλλά το υπόλοιπο άγαλμα γλύτωσε την ολοσχερή καταστροφή.

Η Μεγάλη Κιονοστοιχία και το Ρωμαϊκό Θέατρο

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter


Το ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα βρέθηκε ανέπαφο μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας. Τον Ιούλιο του 2015, το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που κατά τα φαινόμενα, έδειχνε εφήβους μαχητές της οργάνωσης να εκτελούν 25 άντρες μέσα στον αρχαίο χώρο. Η Μεγάλη Κιονοστοιχία της Παλμύρας έχει υποστεί μόνο μικρές ζημιές. Τα σωζόμενα τμήματα μιας αρχαίας κιονοστοιχίας, μήκους ενός χιλιομέτρου, που ένωνε το ναό του Μπελ με τη δυτική πύλη της πόλης παραμένουν ανέπαφα.

Όσο για το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα στην Παλμύρα, ο κορυφαίος αρχαιολόγος της Συρίας και διευθυντής αρχαιοτήτων της χώρας Maamoun Abdelkarim δήλωσε ότι οι παγκοσμίου φήμης ναοί της Παλμύρας που έγιναν σκόνη θα αναστηλωθούν. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους ναούς κατεστραμμένους» τόνισε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναστήλωσης θα πάρει μέχρι και πέντε χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το πόσο εφικτή είναι μια διαδικασία αναστήλωσης την ώρα που ο πόλεμος ακόμη μαίνεται.

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ