Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter
0

Η Παλμύρα, διάσημη για τις άριστα διατηρημένες ελληνορωμαϊκές της αρχαιότητες, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο του 2015 και παρέμεινε στα χέρια τους μέχρι πριν από μερικές μέρες, όταν και την ανακατέλαβαν οι δυνάμεις του συριακού στρατού.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της κατοχής από το ΙΚ, η διεθνής κοινότητα εξέφραζε φόβους για την ολοσχερή εξαφάνιση των ιστορικών μνημείων και εν μέρει, είχε δίκιο. Πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί τα υπέροχα μνημεία της Αρχαίας Παλμύρας;

Η εφημερίδα «Guardian» δημιούργησε έναν οπτικό, τρισδιάστατο οδηγό και ιχνηλατεί βήμα προς βήμα το μέγεθος της ζημιάς των αρχαιοτήτων.

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Ναός του Μπελ

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2009 / Το 2016

Μία και μοναδική, πέτρινη αψίδα είναι ότι έχει απομείνει από το πιο σημαντικό μνημείο της Παλμύρας και τον πιο αναγνωρίσιμο αρχαίο ναό στη Μέση Ανατολή. Τον Αύγουστο του 2015, το ISIS ανατίναξε το ναό, καταστρέφοντας δύο εσωτερικά ιερά αφιερωμένα στην ανώτερη θεότητα της Παλμύρας, τον Μεσοποτάμιο θεό Μπελ, που λατρεύονταν στην Παλμύρα ως μέρος της τριάδας με τον σελήνιο θεό Αγκλιμπόλ και τον ηλιακό θεό Γιαρχιμπόλ.

Η Αψίδα του Θριάμβου

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2010/ Το 2016

Σύμβολο των ερειπίων της Παλμύρας, η τριπλή Αψίδα χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.). Ήταν τοποθετημένη στην αρχή της περίφημης οδού με τους κίονες. Οι τζιχαντιστές την ανατίναξαν τον περασμένο Οκτώβριο, αφήνοντας μόνο τις δύο πλαϊνές σειρές κιόνων.

Ναός του Μπάαλ Σαμίν

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2008/ Το 2016

Ο ναός του Μπαάλ Σαμίν κατασκευάσθηκε το 17 μ.Χ., ενώ το κτίσμα επεκτάθηκε σημαντικά από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 130 μ.Χ. Ήταν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίσματα της Παλμύρας. Το κεντρικό κτίριο ανατινάχτηκε από το ISIS τον Αύγουστο του 2015. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στο θεό του ουρανού και των ανέμων και οι κίονες του έφεραν ελληνικές και αραμαϊκές επιγραφές.

Η Ακρόπολη της Παλμύρας

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2015/Το2016

Από τα μνημεία που υπέστησαν τις μικρότερες ζημιές. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν μία σκάλα που οδηγούσε στην είσοδο της ακρόπολης καθώς οπισθοχωρούσαν στα κύρια μνημεία που βρίσκονται από κάτω. Το οχυρό που χρονολογείται από το 13ο αιώνα υπέστη ακόμη μερικές ζημιές κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους τζιχαντιστές, αλλά σε γενικές γραμμές παρέμεινε ανέπαφο.

Το Λιοντάρι της Αλ Λατ

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter

Το 2008 / Το 2016

Αφιερωμένο σε μία προ - ισλαμική, αραβική θεότητα, αυτό το βάρους 15 τόνων και ηλικίας 2000 ετών άγαλμα ήταν πολύ βαρύ για να μεταφερθεί όταν οι επιμελητές και οι αρχαιολόγοι της Παλμύρας προσπάθησαν να σώσουν κάποια από τα πολύτιμα αντικείμενα της περιοχής κατά την εκκένωσή της. Η μύτη του λιονταριού έσπασε όταν οι τζιχαντιστές το έριξαν κάτω, αλλά το υπόλοιπο άγαλμα γλύτωσε την ολοσχερή καταστροφή.

Η Μεγάλη Κιονοστοιχία και το Ρωμαϊκό Θέατρο

 

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter


Το ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα βρέθηκε ανέπαφο μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας. Τον Ιούλιο του 2015, το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που κατά τα φαινόμενα, έδειχνε εφήβους μαχητές της οργάνωσης να εκτελούν 25 άντρες μέσα στον αρχαίο χώρο. Η Μεγάλη Κιονοστοιχία της Παλμύρας έχει υποστεί μόνο μικρές ζημιές. Τα σωζόμενα τμήματα μιας αρχαίας κιονοστοιχίας, μήκους ενός χιλιομέτρου, που ένωνε το ναό του Μπελ με τη δυτική πύλη της πόλης παραμένουν ανέπαφα.

Όσο για το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα στην Παλμύρα, ο κορυφαίος αρχαιολόγος της Συρίας και διευθυντής αρχαιοτήτων της χώρας Maamoun Abdelkarim δήλωσε ότι οι παγκοσμίου φήμης ναοί της Παλμύρας που έγιναν σκόνη θα αναστηλωθούν. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους ναούς κατεστραμμένους» τόνισε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναστήλωσης θα πάρει μέχρι και πέντε χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το πόσο εφικτή είναι μια διαδικασία αναστήλωσης την ώρα που ο πόλεμος ακόμη μαίνεται.

Η Παλμύρα πριν και μετά το ISIS - Ένας τρισδιάστατος οδηγός ανάμεσα στα χαλάσματα Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Στην αρχαία Αθήνα, ο λαγός δεν ήταν μόνο θήραμα, αλλά και σύμβολο ερωτικής επιθυμίας και γονιμότητας, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως προσφορά στους θεούς. Ο Ξενοφών έγραψε για το κυνήγι του, ενώ εμφανίζεται συχνά στην τέχνη - στα αγγεία, στις παραστάσεις συμποσίων, ακόμη και σε ταφικά μνημεία. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Κάτια Μαργαρίτη ρίχνοντας φως στο παρελθόν ενός ζώου που είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι ίσως φανταζόμαστε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / «Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Πόσο μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο στη σεξουαλική χειραφέτηση των Ελληνίδων; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Παναγιώτα Βογιατζή για την Ντόρα Ρωζέττη και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην Αθήνα των αρχών του 20ού αώνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Άκου την επιστήμη / Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Η εποχή μας και τα «φαντάσματα» του Μεσοπολέμου. Ο ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ