Πριν από λίγο καιρό η εταιρεία Cool Mini Or Not ανακοίνωσε την αναβίωση μίας από τις κλασικότερες ταινίες του κινηματογράφου σε μορφή επιτραπέζιου παιχνιδιού. Το «Godfather» θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες και θα είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής για 3-5 παίκτες που θα χειρίζονται αντίστοιχες οικογένειες μαφιόζων της Νέας Υόρκης που μάχονται για τον έλεγχο της πόλης, αλλά ταυτόχρονα οφείλουν να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Δον Βίτο Κορλεόνε.
Η συγκεκριμένη είδηση, ιδιαίτερα καλοδεχούμενη για τους φίλους του είδους, θα μπορούσε και να μην είναι είδηση, αν συνέβαινε πριν από 30 χρόνια περίπου, καθώς ήταν πολύ συνηθισμένη η μεταφορά κινηματογραφικών έργων στο «τραπέζι» μας. Η τακτική αυτή μειώθηκε με τα χρόνια, καθώς ολοένα αυξανόταν ο αριθμός ταινιών που μεταφέρονταν σε video games, που είναι μέχρι και σήμερα ο βασική εναλλακτική αγορά στην οποία απευθύνονται τα στούντιο για τα προϊόντα τους. Πριν από αυτά όμως, ξεκινώντας περίπου από τις αρχές της δεκαετίας του '70, τα επιτραπέζια παιχνίδια που βασίστηκαν σε ταινίες ήταν πάρα πολλά, αλλά δυστυχώς σπανίως συναρπαστικά, καθώς τα ονόματα των τίτλων ορισμένες φορές έφταναν από μόνα τους για ικανοποιητικές πωλήσεις, οπότε η υλοποίηση του παιχνιδιού περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Βαρετά ή όχι, βρήκαμε 15 από αυτά στην παρακάτω νοσταλγική λίστα.
Άλιεν: Ο Επιβάτης του Διαστήματος
Κυκλοφόρησε το 1979, και παρά το R-Rated της ταινίας στην οποία βασίζονταν, απευθύνθηκε κυρίως σε μικρά παιδιά, έχοντας έναν σχετικά απλό πίνακα όπου ο κάθε παίκτης έπαιρνε τον ρόλο ενός αστροναύτη με στόχο να φτάσει γρηγορότερα από τους υπόλοιπους στο διαστημικό σκάφος «Narcissus».
E.T. ο Εξωγήινος
Κυκλοφόρησε το 1982 και ήταν φιλικό προς τις μικρές ηλικίες, καθώς ο πολύχρωμος πίνακάς του αποτελούσε το πεδίο όπου ο παίκτης έπρεπε να τρέξει (ή να πετάξει με το ποδήλατο, αν έβρισκε μια συγκεκριμένη κάρτα) και να μαζέψει τα απαραίτητα αντικείμενα, ώστε ο E.T. να τηλεφωνήσει στο σπίτι. Κυκλοφόρησε και στη χώρα μας με τον σουρεαλιστικό τίτλο Ε.Γ., από τα δύο συνθετικά της λέξης «εξωγήινος».
The Goonies
Μαζί με την κυκλοφορία της ταινίας το 1985, φιλοδοξούσε να πάρει κάτι από το κλίμα της, να βάλει στο ταμπλό παγίδες, θησαυρούς και τις θρυλικές περιπέτειες του μονόφθαλμου Γουίλι, αλλά βασιζόταν κι αυτό περισσότερο στην τύχη παρά στις ικανότητες του κάθε παίκτη.
Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού
Μεγάλη επιτυχία της εποχής, σε ταυτόχρονη κυκλοφορία με την ομώνυμη ταινία που μας εισήγαγε στις περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς. Το παιχνίδι χρησιμοποιούσε έναν παγκόσμιο χάρτη ως πίνακα, με τους παίκτες να ταξιδεύουν σε διάφορα σημεία του κόσμου μαζεύοντας την Κιβωτό, το κατάλληλο προσωπικό και χάρτες ώστε να πάνε με όλα αυτά μαζί στον τελικό προορισμό.
Όσα παίρνει ο άνεμος
Κι όμως, το 1993 η εταιρεία «Classic Games» χρησιμοποίησε την κλασική αυτή ταινία για να φτιάξει κάτι που έμοιαζε με πολυθεματικό αφιέρωμα. Οι κάρτες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και ως απλή τράπουλα, με τις φιγούρες να είναι προσαρμοσμένες στην ταινία, είχαν όμως γραμμένες και οδηγίες ώστε να χρησιμεύουν και στον πίνακα του παιχνιδιού αλλά και ως μέρος ενός απλού trivia game.
Το Κεντρί
Κυκλοφόρησε το 1975 με έναν πίνακα που έμοιαζε με απλοποιημένη εκδοχή του Monopoly, ώστε να είναι ελκυστικότερο και στις αρκετά μικρές ηλικίες, χωρίς όμως να το καταφέρει ποτέ και χωρίς επίσης να τραβήξει και τους μεγάλους, καθώς ένας γύρος του παιχνιδιού μπορούσε να τελειώσει πάρα πολύ γρήγορα.
Τζουμάντζι
Ήταν δυνατόν να μην κυκλοφορήσει σε επιτραπέζιο, όταν στην ταινία πρωταγωνιστούσε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι; Εννοείται πως κυκλοφόρησε παράλληλα με την ταινία, το 1995, και πως ήταν και αυτό μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μπορούσε να κρατήσει αρκετή ώρα χωρίς να χάνει το ενδιαφέρον του και διατήρησε (όσο ήταν δυνατόν, βέβαια) την ατμόσφαιρα του φιλμ.
Απόδραση από τη Νέα Υόρκη
Πάρα πολύ καλή μεταφορά, με τους παίκτες να έχουν τον ρόλο του πρωταγωνιστή Snake (ο Κερτ Ράσελ στην ταινία) και στην πορεία να συναντούν κι άλλους ήρωες, προσπαθώντας να τους κάνουν συμμάχους. Τα στοιχεία και οι κάρτες είναι προσεκτικά φτιαγμένα και σε στιγμές αναβιώνουν σκηνές του φιλμ. Βγήκε μαζί με την ταινία, το 1981.
Το ξύπνημα των νεκρών
Βασισμένο στην κλασική ταινία του Ρομέρο, του 1978 (χρονιά που κυκλοφόρησε και το παιχνίδι), έφερνε αντιμέτωπους ανθρώπους και ζόμπι μέσα στο εμπορικό κέντρο της ταινίας, με τους μεν να προσπαθούν να σφραγίσουν όλες τις εξόδους και τα δε να πρέπει να σκοτώσουν τρεις τουλάχιστον χαρακτήρες. Μπορούσε να παιχτεί και με ένα άτομο ή με 2 αντιπάλους, αλλά και ως παιχνίδι συνεργασίας.
Tron
Το λαβυρινθώδες Tron αποτελούσε προσομοίωση του περιβάλλοντος εικονικής πραγματικότητας της ταινίας, φέρνοντας μέσα σε αυτό αντιμέτωπους τους παίκτες μεταξύ τους αλλά και εναντίον του Master Control που έστηνε παγίδες.
Υδάτινος Κόσμος
Η ταινία που κατέστρεψε τους χρηματοδότες της και τον Κέβιν Κόστνερ συνοδεύτηκε και από παιχνίδι που μπορεί να μην είχε τα χάλια της, αλλά δεν έκανε, ούτε κι αυτό, καλύτερη καριέρα. Δύο με τέσσερις παίκτες, στηριζόμενοι κυρίως στην τύχη, μάχονται για να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες κάρτες ώστε να βρουν πρώτοι τη στεριά.
Jurassic Park
Με τεράστιο πίνακα που απαιτούσε μεγάλο τραπέζι για να χωρέσει, το συνοδευτικό παιχνίδι της ταινίας του 1993 έβαζε τους παίκτες να ακολουθήσουν τη διαδρομή των ηρώων του φιλμ. Family-friendly λεπτομέρεια πως οι δεινόσαυροι εδώ δεν σκοτώνουν τους παίκτες, απλώς τους καθυστερούν, αφού με μια κάρτα απόδρασης είναι και πάλι ελεύθεροι.
Μόνος στο Σπίτι
Το παιχνίδι με την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να φτιάξεις παγίδες, αντί να τις αποφύγεις ως συνήθως. Οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο του Κέβιν και πρέπει να φτιάξουν όσο περισσότερες και καλύτερες παγίδες μπορούν αλλά και να σώσουν όσο περισσότερα αντικείμενα του σπιτιού τους γίνεται. Κυκλοφόρησε μαζί με το φιλμ, το 1991.
Ο Πόλεμος των Άστρων
Πόση σημασία έδωσε στο κομμάτι του merchandising το διαστημικό έπος του Λούκας φαίνεται και από το γεγονός ότι, παράλληλα με το πρώτο φιλμ του 1977, κυκλοφόρησαν 2 επίσημα επιτραπέζια παιχνίδια, τα Escape from Death Star και Destroy Death Star. Το πρώτο, που ήταν και το πιο δημοφιλές, περιείχε τους βασικούς ήρωες της ταινίας που προσπαθούσαν να φτάσουν στο Millennium Falcon, παίρνοντας μέσα στο παιχνίδι κάρτες καλής ή κακής δύναμης, για βοήθεια ή εμπόδιο αντίστοιχα.
Ed Wood
Το μόνο παιχνίδι της λίστας που κυκλοφόρησε μετά το 2000 (το 2004), βασισμένο περισσότερο στη μυθολογία γύρω από τον ήρωά του παρά στα περιστατικά της ταινίας του Τιμ Μπέρτον, με λεπτομέρειες όμως που το ανάγουν σχεδόν σε φετίχ. Σκοπός είναι η συγκέντρωση χρημάτων ώστε ο μέγας Edward Wood Jr να ολοκληρώσει το νέο του αριστούργημα και όποιος παίκτης φτάσει πρώτος στο κουτάκι World Premiere είναι νικητής.