Citizen Queer: Όλες οι ταινίες του μεγάλου αφιερώματος του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Citizen Queer: Το μεγάλο αφιέρωμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Gendernauts (1999)
0

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ η ταινία τεκμηρίωσης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, με τους σινεφίλ να κάμπτουν τις αναστολές τους, να αψηφούν προκαταλήψεις του παρελθόντος και να την αγκαλιάζουν, όπως διαπιστώνουμε και από τη συνεχόμενη αύξηση της προσέλευσης στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο, ως προς το σκέλος των κινηματογραφικών συγκινήσεων, σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από το μεγάλο αδερφάκι του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Κατά κάποιον τρόπο το queer σινεμά ακολούθησε μια αντίστοιχη πορεία. Στο παρελθόν ήταν συνδυασμένο με avant-guarde κινηματογραφικά ρεύματα και με τον ακτιβισμό, με τα χρόνια όμως το queer στοιχείο πέρασε περήφανα στη mainstream παραγωγή και το queer σινεμά έγινε μια ομπρέλα που χώρεσε από κάτω της, πέρα από τις διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, ιστορίες και εμπειρίες ανθρώπων της queer κοινότητας ενσωματωμένες σε θεάματα συναρπαστικά, συγκινητικά, σύνθετα, σε ταινίες που αφορούν τους πάντες.

Το μεγάλο αφιέρωμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης λέγεται Citizen Queer. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του φεστιβάλ, το αφιέρωμα περιλαμβάνει «ιστορίες της διπλανής πόρτας, αλλά και πολύτιμες ιστορικές καταγραφές για τις απαρχές και την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, ιστορίες προσωπικές και οικουμενικές, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους γύρω μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, εμάς τους ίδιους, εξερευνούν ό,τι μάς ορίζει και μας περιβάλλει».

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του φεστιβάλ, το αφιέρωμα περιλαμβάνει «ιστορίες της διπλανής πόρτας, αλλά και πολύτιμες ιστορικές καταγραφές για τις απαρχές και την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.

Τις προβολές θα προλογίσουν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως καλλιτέχνες ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές, καθώς και προσωπικότητες από τον χώρο του θεάματος. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο Χάρης Δημητρακόπουλος, εκπαιδευτικός και μέλος του Πολύχρωμου Σχολείου, η Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια στο ΑΠΘ, το αγαπημένο δίδυμο των Γιώργου Καπουτζίδη και Φώτη Σεργουλόπουλου, η Άννα Κωνσταντινίδη Απέργη, Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ο Μιχάλης Λώλης, αξιωματικός ΕΛΑΣ, μέλος της Δράσης Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της European LGBT Police Association, ο σκηνοθέτης Ιωσήφ Βαρδάκης, ο διοργανωτής του Thessaloniki Europride 2024 Κωνσταντίνος Μαραγκός, η ιδιοκτήτρια αίθουσας τέχνης Ρεβέκκα Καμχή, η ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος, αλλά και σκηνοθέτες με ταινίες στο αφιέρωμα, όπως ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, o Γιόνι Λέισερ, η Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber), ο Απολέν Σιέγουε και η Πάολα Ρεβενιώτη.

Citizen Queer: Το μεγάλο αφιέρωμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Η εμβληματική Μπέττυ (1979) του Δημήτρη Σταύρακα αφηγείται το 24ωρο της Μπέττυς Βακαλίδου.

Περνώντας στις ταινίες που ξεχωρίζουμε, η αντιμετώπιση της queer κοινότητας από την έννομη τάξη του Ιράν και του Καμερούν βρίσκεται στον θεματικό πυρήνα των ντοκιμαντέρ Be like Others και Code of Fear αντίστοιχα. Στο πρώτο εξερευνάται η αντίφαση η ομοφυλοφιλία να τιμωρείται με θάνατο κατά το ιρανικό δίκαιο, αλλά η φυλομετάβαση να είναι νόμιμη, με αποτέλεσμα μια γενιά ανθρώπων που έλκονται από το ίδιο φύλο να ζει κρυμμένη και να προσδιορίζεται ως τρανς, τη μόνη ταυτότητα που τους επιτρέπεται. Στο δεύτερο, με αφορμή τη φριχτή δολοφονία του γκέι δημοσιογράφου Έρικ Λεμπέμπε, ο σκηνοθέτης Απολέν Σιέγουε ταξιδεύει ως το Καμερούν για να διαπιστώσει ότι δεν ήταν «μεμονωμένο περιστατικό» και να καταδείξει τις δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες διαβιεί η queer κοινότητα εκεί.

Στο Flee, που έγραψε ιστορία ως υποψήφιο ταυτόχρονα στην κατηγορία του Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας του Ντοκιμαντέρ και του Animation, 36χρονος Αφγανός ακαδημαϊκός που ζει στη Δανία ετοιμάζεται να παντρευτεί τον σύντροφό του, σε μια συγκινητική ταινία που συνδυάζει το προσφυγικό τραύμα με την queer εμπειρία σε ανελεύθερα καθεστώτα.

Oι σινεφίλ πρέπει οπωσδήποτε να χτυπήσουν κάρτα στο απολαυστικό Celluloid Closet, ένα από τα απολαυστικότερα ντοκιμαντέρ με αντικείμενο το σινεμά που γυρίστηκαν ποτέ. Οι Ρομπ Έπστιν και Τζέφρι Φρίντμαν ανατρέχουν στα πρώτα βήματα του Χόλιγουντ και εντοπίζουν την κρυμμένη και τη φανερή απεικόνιση του queer στοιχείου στο mainstream αμερικανικό σινεμά, φτάνοντας ως το 1995.

Ένα άλλο ντοκιμαντέρ σινεφιλικού ενδιαφέροντος είναι το Nτόροθι Άρζνερ: Πρωτοπόρος, Queer, Φεμινίστρια, με αντικείμενο την πρώτη ανοιχτά queer γυναίκα που σκηνοθέτησε ταινία του ομιλούντος κινηματογράφου.

Citizen Queer: Το μεγάλο αφιέρωμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
The Celluloid Closet (1996)

To Dykes, Camera, Action! της Καρολάιν Μπέρλερ ανατρέχει σε περασμένες εποχές και εξερευνά τις απαρχές του λεσβιακού pride, ενώ το Gendernauts: A Journey through Shifting Identities αποτέλεσε μια από τις πρώτες ταινίες που πραγματεύτηκαν ανοιχτά το ζήτημα της φυλομετάβασης. Μένοντας στο παρελθόν, το γυρισμένο το 1970 Homosexual Century ιχνηλατεί την ιστορία της ομοφυλοφιλίας κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, ενώ το συγκλονιστικό Killing Patient Zero, στέκεται σε μια πολύ αρνητική στιγμή της ιστορίας του Δυτικού Κόσμου, τον στιγματισμό του αεροσυνοδού Γκαετάν Ντιγκά, που θεωρήθηκε ο «ασθενής μηδέν» και κατηγορήθηκε ότι έφερε την επιδημία του AIDS στις ΗΠΑ.

Το αφιέρωμα του φεστιβάλ ρίχνει φως και σε μια σειρά από φιγούρες της Τέχνης που αποτέλεσαν σημαντικές queer φωνές. Το Λεμεμπέλ αφορά τον Χιλιανό συγγραφέα Πέδρο Λεμεμπέλ, που αντιστάθηκε περήφανα στον ολοκληρωτισμό του καθεστώτος Πινοσέτ, στο Looking for Langston ο Άιζακ Τζούλιεν παρουσιάζει μέσα από εξεζητημένη αφήγηση τον ποιητή της Αναγέννησης του Χάρλεμ Λάνγκστον Χιούζ ως μαύρο γκέι σύμβολο μιας ολόκληρης κουλτούρας, ενώ το of Girls μάς μεταφέρει στο Τόκιο και στη Γιοκοχάμα και αφιερώνεται στη Γιουρίκο Γιαμαμότο και τη Φουμίκο Χαγιάσι, δυο ξεχωριστές φωνές του λογοτεχνικού και πολιτικού παρελθόντος της Ιαπωνίας.

Citizen Queer: Το μεγάλο αφιέρωμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Tο of Girls μάς μεταφέρει στο Τόκιο και στη Γιοκοχάμα και αφιερώνεται στη Γιουρίκο Γιαμαμότο και τη Φουμίκο Χαγιάσι, δυο ξεχωριστές φωνές του λογοτεχνικού και πολιτικού παρελθόντος της Ιαπωνίας.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και ταινίες με ελληνική υπογραφή. To ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…) του Ιωσήφ Βαρδάκη ήρθε έβδομο στην ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για τις καλύτερες ταινίες του 2023 και έχει ως αντικείμενο τη γέννηση του ελληνικού ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.

Τα Καλιαρντά της Πάολα Ρεβενιώτη επιχειρoύν να χαρτογραφήσουν την ιστορία αυτής της απολαυστικής, μυστικής gay διαλέκτου. Δύο μικρού μήκους του Κωνσταντίνου Γιάνναρη θα μας ταξιδέψουν στα ‘90s, το σινεφιλικά τιτλοφορούμενο A Matter of Life and Death, με θέμα τη μάστιγα του AIDS στη Βρετανία, και το Greeks, μια ματιά στην πραγματικότητα της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα τoυ ’91, ενώ θα προβληθεί και το Disco’s Revenge, μια ταινία που επιχειρεί να απομονώσει το queer γονίδιο της disco. Θα δούμε επίσης και δυο μικρού μήκους της Μαρίας Cyber, το 10 Χρόνια Athens Pride, γυρισμένο με αφορμή την επέτειο της διοργάνωσης το 2014, και το Dildo Riot, που γυρίστηκε μέσα στην καραντίνα.

Τέλος, θα παρακολουθήσουμε και την Μπέτυ του Δημήτρη Σταύρακα, μια μικρού μήκους βασισμένη στο βιβλίο και τη ζωή της Μπετυς Βακαλίδου που γυρίστηκε το 1979 και προβλήθηκε στους κινηματογράφους μπροστά από την Πρόβα Ορχήστρας του Φεντερίκο Φελίνι, παρακαλώ.

Citizen Queer: Το μεγάλο αφιέρωμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Tο queer σινεμά έγινε μια ομπρέλα που χώρεσε από κάτω της τις διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από 7 ως 17 Μαρτίου. Για ανακοινώσεις σχετικές με το πρόγραμμα προβολών και λοιπές πληροφορίες μείνετε συντονισμένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν»: Το ελληνικό queer cinema περνά στο επόμενο επίπεδο

Οθόνες / «Το καλοκαίρι της Κάρμεν»: Το ελληνικό queer cinema περνά στο επόμενο επίπεδο

Η νέα ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή είναι μια low budget, «ξεδιάντροπη», out and proud κωμωδία για δυο φίλους που προσπαθούν να γράψουν ένα σενάριο. Έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης έτσι όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί. Ο δημιουργός της και οι φωτογενείς πρωταγωνιστές του, Γιώργος Τσιαντούλας και Ανδρέας Λαμπρόπουλος, μιλούν στη LiFO, λίγο πριν από την ελληνική της πρεμιέρα στο 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την εμπειρία τους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ