Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80

 Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80 Facebook Twitter
0
 Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80 Facebook Twitter
Φωτο: Gregoire Alessandrini

Οι αλλαγές που συνέβησαν στην Νεοϋορκέζικη Times Square κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ήταν καθοριστικές για την μετέπειτα εξέλιξη ολόκληρης της πόλης.


Και μπορεί για τους τουρίστες και για τους κάτοικους των προαστίων ο εξευγενισμός της πιο διάσημης πλατείας του Μανχάταν να ήταν προαπαιτούμενο για να την επισκεφθούν, για τους ντόπιους τα σημάδια της ολικής "ανακαίνισής" της προμήνυαν την εικόνα μιας πόλης αποστειρωμένης, μιας πόλης που θα έχανε την σπιρτάδα και την αστική της θρασύτητα.


Όπως ακριβώς την ήθελε ο δήμαρχος Τζουλιάνι.


Όσοι είναι σήμερα αρκετά μεγάλοι, όμως, θυμούνται πολύ καλά ότι τα πράγμα εκεί γύρω δεν ήταν πάντα έτσι.

Θυμούνται τα άγρια χρόνια της πλατείας και την γοητευτική επικινδυνότητα που την χαρακτήριζε την δεκαετία του '80.

 Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80 Facebook Twitter
Φωτο: Gregoire Alessandrini


Κακόφημα σινεμά και peep shows, μικρο-έμποροι ναρκωτικών, τσαμπουκάδες στο δρόμο, και εναλλακτικοί καλλιτέχνες που πάσχιζαν να λάβουν το βάπτισμα τους πυρός δίπλα από εκκολαπτόμενους γκάνγκστερ πρωταγωνιστούσαν στην πλατεία που λίγο αργότερα θα γινόταν το πιο φωτισμένο εμπορικό και τουριστικό κέντρο του Μανχάταν.


Το ξεκαθάρισμα δεν ήταν μια μακρά διαδικασία, αλλά συνέβη σχεδόν αστραπιαία. Μέχρι τα μέσα στης δεκαετίας του '90 η Times Square δεν θύμιζε σε τίποτα τον παλιό καλό κακόφημο εαυτό της.


"Κάποτε, όπου και να γυρνούσες την κάμερα σου έπεφτες πάνω σε τοιχογραφίες του Keith Herring, σε γκράφιτι, και σε τρελούς ανθρώπους που πήγαιναν σε τρελά πάρτι", θυμάται ο φωτογράφος Gregoire Alessandrini που ως φοιτητής κατάφερε να καταγράψει εκτενώς την Times Square όπως πραγματικά ήταν, πριν την επέλαση της "κακόγουστα εκτυφλωτικής αισθητικής των billboards".

 Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80 Facebook Twitter
Φωτο: Gregoire Alessandrini
 Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80 Facebook Twitter
Φωτο: Gregoire Alessandrini
 Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80 Facebook Twitter
Φωτο: Gregoire Alessandrini


Κι αν οι φωτογραφίες του Alessandrini μας δίνουν μια εικόνα για το παρελθόν της πλατείας, είναι το 40λεπτο φιλμ του σκηνοθέτη Charlie Ahearn που ολοκληρώνει το παζλ με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο.


Από το 1981 μέχρι το 1983 ο Ahearn κατέγραφε κρυφά τη ζωή της πλατείας, όπως τη ζούσε και την έβλεπε από το διαμέρισμά του στην 43η Οδό. Την ίδια περίοδο ο ίδιος εργαζόταν στην πρωτοποριακή hip hop εταιρεία "Wild Style" (Fab Five Freddy, Lady Pink, the Rock Steady Crew, κ.α.)


Το φιλμ "Doin' Time in Times Square" μοιάζει με ένα ντοκιμαντέρ της ζωής του σκηνοθέτη με φόντο τους επικούς καυγάδες που συνέβαιναν καθημερινά στην πλατεία, τα απαραίτητα Jesus freaks που την τριγυρνούσαν, τις συχνές επεμβάσεις των μπάτσων κ.ο.κ


Ενδιάμεσα ο σκηνοθέτης διακόπτει την "παρακολούθηση" τραβώντας σκηνές από μέσα από το σπίτι του, οικογενειακές γιορτές, πάρτι γενεθλίων, και τα σχετικά.


Το φιλμάκι παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης το 1992, και εμείς μπορούμε να το δούμε εδώ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είδαμε το «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ και είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Οθόνες / To «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Αλλά δυστυχώς δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, επειδή οι υπεύθυνοι του στούντιο θεωρούν ότι το ενήλικο σινεμά αυτού του τύπου ανήκει στις streaming πλατφόρμες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM