Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο Μάνσον έγινε το εφιαλτικό έσχατο κεφάλαιο στο βιβλίο του ελεύθερου έρωτα και του πολιτικού ριζοσπαστισμού.
0


ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ τον Τσαρλς Μάνσον, η εικόνα που γνωρίζουμε είναι εκείνη ενός δαιμονικού «χίπη» με ρόμπες και αυτό το πυκνό ατημέλητο μούσι που καλύπτει το πρόσωπό του και γίνεται αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητας ενός μεσσία-αντίχριστου που τον συνοδεύει.

«Στην πραγματικότητα, ο Μάνσον δεν είχε γένια», λέει ο Μπίλι Μιντζ, σκηνοθέτης ενός νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο Making Manson, μιλώντας για την περίοδο κατά την οποία ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για την ενορχήστρωση φρικιαστικών δολοφονιών –ανάμεσά τους και της ηθοποιού Σάρον Τέιτ– ήταν ο ηγέτης ενός κοινοβίου χαμένων νεαρών ψυχών του που έμεινε γνωστό ως Οικογένεια Μάνσον.

Εκείνη την εποχή, και σε αντίθεση με την εικόνα που γνωρίσαμε μέσα από φωτογραφίες της σύλληψης του και από τα πλάνα της δίκης που ακολούθησε, ο Μάνσον ήταν μονίμως φρεσκοξυρισμένος. Στο ντοκιμαντέρ του Μιντζ, το οποίο απλώνεται σε τρία επεισόδια, ακούμε για πρώτη φορά σε ηχογραφήσεις τον Μάνσον να εξηγεί μεταξύ άλλων τον πολύ πρακτικό λόγο για τον οποίο άφησε τη γενειάδα που μας είναι τόσο οικεία, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική επιτήρηση: δεν τον άφησαν ποτέ κοντά σε ξυράφι.

Ακούμε αποκαλύψεις-βόμβες από τον Μάνσον (ισχυρίζεται ότι συμμετείχε σε προηγούμενες δολοφονίες στο Μεξικό) καθώς και τους επίμονους ισχυρισμούς του ότι δεν είχε καμία σχέση με τις διαβόητες δολοφονίες στα σπίτια των Tate-LaBianca τον Αύγουστο του 1969.

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει και συχνά αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα της οποίας τα εγκλήματα συνδέθηκαν με τις σεισμικές κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70. Ο Μάνσον έγινε το εφιαλτικό έσχατο κεφάλαιο στο βιβλίο του ελεύθερου έρωτα και του πολιτικού ριζοσπαστισμού, ενώ η ιστορία του προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον λόγω του τρόπου με τον οποίο διασταυρώθηκε με το Χόλιγουντ: όχι μόνο με την Τέιτ, αλλά και με τους Beach Boys και τους Beatles.

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Η ταινία του Μιντζ ζωγραφίζει ένα πιο ανθρωπιστικό πορτρέτο ενός βαθιά προβληματικού πρώην κατάδικου που προερχόταν από ένα οδυνηρά διαλυμένο σπίτι.

Η επιτυχία των πρώτων Never Learn Not to Love κλέβει στοιχεία από το τραγούδι Cease to Exist του ίδιου του Μάνσον, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιούσε το κομμάτι Helter Skelter των Beatles ως ένα υποσυνείδητο κάλεσμα για έναν αποκαλυπτικό φυλετικό πόλεμο. Οι κατά καιρούς αφηγήσεις που προβάλλονται πάνω του έχουν περιπλέξει αλλά και διευρύνει την «κληρονομιά» του, καθιστώντας τον μια φιγούρα ώριμη για νέες ερμηνείες, όπως είδαμε και στην πρόσφατη ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, Once Upon a Time ... In Hollywood.

Η ταινία του Μιντζ τον επαναφέρει στα μέτρα του, ξεφορτώνοντας τη μυθολογία που έχει χτιστεί γύρω από το πρόσωπό του, για να ζωγραφίσει ένα πιο ανθρωπιστικό πορτρέτο ενός βαθιά προβληματικού πρώην κατάδικου που προερχόταν από ένα οδυνηρά διαλυμένο σπίτι, ο οποίος, αφού πέρασε τη μισή του ζωή στη φυλακή, απελευθερώθηκε σε μια εποχή σύγχυσης και σεισμικών αλλαγών.

Όμως το πιο κρίσιμο στοιχείο που η ταινία συνεισφέρει στη συζήτηση για τον Μάνσον, είναι τα λόγια του ίδιου σε μαγνητοταινίες που δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ, ηχογραφημένες σε διάστημα είκοσι ετών και περιέχουν ιδιωτικές συνομιλίες με τον Τζον Μάικλ Τζόουνς, ο οποίος έγινε φίλος με τον καταδικασμένο δολοφόνο στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Σε αυτές τις κασέτες, ακούμε αποκαλύψεις-βόμβες από τον Μάνσον (ισχυρίζεται ότι συμμετείχε σε προηγούμενες δολοφονίες στο Μεξικό) καθώς και τους επίμονους ισχυρισμούς του ότι δεν είχε καμία σχέση με τις διαβόητες δολοφονίες στα σπίτια των Tate-LaBianca τον Αύγουστο του 1969, στο Λος Άντζελες, (επιμένοντας ότι οι οπαδοί του ήταν που διέπραξαν αυτές τις πράξεις με δική τους πρωτοβουλία). Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ακούμε πληροφορίες για τη δική του ζωή, την ανατροφή, τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις του.

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ακούμε πληροφορίες για τη δική του ζωή, την ανατροφή, τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις του.

Στις συνομιλίες, ο Μάνσον αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τα παιδικά του τραύματα και για μια ζωή που σε μεγάλο βαθμό την πέρασε μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα. Συγχρόνως βέβαια, υποβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο του ως χειριστικού ηγέτη μιας αίρεσης, στην οποία εκμεταλλευόταν παιδιά από διαλυμένες οικογένειες, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με πολλές από τις μαρτυρίες που δίνουν τα μέλη της Οικογένειας Μάνσον που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ.

«Νομίζω ότι αυτό που μένει ακούγοντας τον Μάνσον είναι ότι αναρωτιέσαι αν αυτός ο τύπος είχε την ικανότητα να ελέγχει τόσο αποτελεσματικά το μυαλό των ανθρώπων», λέει Μιντζ. «Μπορούμε πλέον να ανατρέξουμε ξανά σ’ αυτή την ιστορία όχι μόνο με τα 20 χρόνια (των ηχογραφήσεων) που έχουμε, αλλά και με μια πολύ μεγαλύτερη κατανόηση της ψυχικής υγείας – μια πολύ μεγαλύτερη κατανόηση της φυλάκισης και των συνεπειών του εγκλεισμού, αλλά και των βαθιών ρηγμάτων που δημιουργούνται στην κοινωνία και μέσα τους πέφτουν ορισμένοι άνθρωποι…».

Making Manson | Official Trailer | Peacock Original

Με στοιχεία από The Guardian

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Ζούμε, ρε! / Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Πόσο κοντά είμαστε στο να βλέπουμε ανάπηρους ηθοποιούς στην οθόνη μας; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον σεναριογράφο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη για τη συμπερίληψη στην ελληνική τηλεόραση και τη δική του προσπάθεια να γράψει ανάπηρους χαρακτήρες για μία νέα σειρά.
THE LIFO TEAM
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Μυθολογίες / «Στα 13 μου φρίκαρα με το The Ring»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Παιδί των ’90s, ο ηθοποιός έχει φτιάξει μια λίστα που χωράει από τη «Μικρή γοργόνα» της Disney και τον Harry Potter του Κουαρόν μέχρι Ινιάριτου και Γουόνγκ Καρ Γουάι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έξι ηθοποιοί θυμούνται τη συνεργασία τους με τον Παντελή Βούλγαρη

Οθόνες / «Ο Παντελής Βούλγαρης είναι ένας σκηνοθέτης που σου αφήνει πολλά περιθώρια»

Άννα Βαγενά, Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Στράτος Τζώρτζογλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου: Έξι ηθοποιοί θυμούνται στιγμές από τα γυρίσματα ταινιών του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, με αφορμή το αφιέρωμα «Όλα είναι δρόμος» του Cinobo.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Οθόνες / «Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί μια Ισραηλινή ηθοποιός, δέχεται επιθέσεις από δύο (τουλάχιστον) κατευθύνσεις ταυτόχρονα, εξοργίζοντας τόσο τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης όσο και τους συντηρητικούς χριστιανούς.
THE LIFO TEAM
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα (κι ανάμεσά τους «Ο δολοφόνος του Τόκιο»)

Μυθολογίες / «Όλοι ξέρουμε για τι μιλάνε οι "Ηλίθιοι" του Τρίερ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα

Κουρασάουα, Ταρκόφσκι, Βέντερς, διπλό Κασσαβέτη και τη «Διαφθορά» του Έιμπελ Φεράρα περιλαμβάνει η δεκάδα του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τέιλορ Σέρινταν: Ποιος είναι ο νέος Μίδας της τηλεόρασης;

Οθόνες / Τέιλορ Σέρινταν: Ποιος είναι ο νέος Μίδας της τηλεόρασης;

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία του «Yellowstone» και ενός ολόκληρου τηλεοπτικού σύμπαντος παραμένει ένας καουμπόι που αρνείται ότι οι σειρές του απευθύνονται σε συντηρητικό ακροατήριο.
THE LIFO TEAM
Ο δημιουργός του «Love Actually» χαρίζει στα παιδιά ένα χριστουγεννιάτικο animation

Οθόνες / Ο δημιουργός του «Love Actually» χαρίζει στα παιδιά ένα χριστουγεννιάτικο animation

Ο Ρίτσαρντ Κέρτις διασκευάζει για λογαριασμό του Netflix μια τριλογία δικών του βιβλίων, σε ένα σπονδυλωτό, χαριτωμένο και καλόψυχο φιλμ, απευθυνόμενο κυρίως σε θεατές μικρότερης ηλικίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και Kalamata Short Docs Film Festival 

Οθόνες / 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Ένα πλούσιο κινηματογραφικό δωδεκαήμερο

Η Καλαμάτα και άλλες δεκατρείς πόλεις της Πελοποννήσου έγιναν σημεία αναφοράς για τους λάτρεις του ντοκιμαντέρ, ενώ υπήρξαν και αφορμές για προβληματισμό, όχι μόνο αναφορικά με την έβδομη τέχνη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μας έπεισε η Τζολί ως Μαρία Κάλλας;

The Review / Μας έπεισε η Τζολί ως Μαρία Κάλλας;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο Βασίλης Λούρας σχολιάζουν το πολυαναμενόμενο biopic «Maria», την ερμηνεία της Αντζελίνα Τζολί, τις ιστορικές ανακρίβειες και το αν τελικά μαθαίνουμε κάτι καινούργιο για την πολύπαθη divina.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ