Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο Μάνσον έγινε το εφιαλτικό έσχατο κεφάλαιο στο βιβλίο του ελεύθερου έρωτα και του πολιτικού ριζοσπαστισμού.
0


ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ τον Τσαρλς Μάνσον, η εικόνα που γνωρίζουμε είναι εκείνη ενός δαιμονικού «χίπη» με ρόμπες και αυτό το πυκνό ατημέλητο μούσι που καλύπτει το πρόσωπό του και γίνεται αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητας ενός μεσσία-αντίχριστου που τον συνοδεύει.

«Στην πραγματικότητα, ο Μάνσον δεν είχε γένια», λέει ο Μπίλι Μιντζ, σκηνοθέτης ενός νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο Making Manson, μιλώντας για την περίοδο κατά την οποία ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για την ενορχήστρωση φρικιαστικών δολοφονιών –ανάμεσά τους και της ηθοποιού Σάρον Τέιτ– ήταν ο ηγέτης ενός κοινοβίου χαμένων νεαρών ψυχών του που έμεινε γνωστό ως Οικογένεια Μάνσον.

Εκείνη την εποχή, και σε αντίθεση με την εικόνα που γνωρίσαμε μέσα από φωτογραφίες της σύλληψης του και από τα πλάνα της δίκης που ακολούθησε, ο Μάνσον ήταν μονίμως φρεσκοξυρισμένος. Στο ντοκιμαντέρ του Μιντζ, το οποίο απλώνεται σε τρία επεισόδια, ακούμε για πρώτη φορά σε ηχογραφήσεις τον Μάνσον να εξηγεί μεταξύ άλλων τον πολύ πρακτικό λόγο για τον οποίο άφησε τη γενειάδα που μας είναι τόσο οικεία, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική επιτήρηση: δεν τον άφησαν ποτέ κοντά σε ξυράφι.

Ακούμε αποκαλύψεις-βόμβες από τον Μάνσον (ισχυρίζεται ότι συμμετείχε σε προηγούμενες δολοφονίες στο Μεξικό) καθώς και τους επίμονους ισχυρισμούς του ότι δεν είχε καμία σχέση με τις διαβόητες δολοφονίες στα σπίτια των Tate-LaBianca τον Αύγουστο του 1969.

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει και συχνά αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα της οποίας τα εγκλήματα συνδέθηκαν με τις σεισμικές κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70. Ο Μάνσον έγινε το εφιαλτικό έσχατο κεφάλαιο στο βιβλίο του ελεύθερου έρωτα και του πολιτικού ριζοσπαστισμού, ενώ η ιστορία του προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον λόγω του τρόπου με τον οποίο διασταυρώθηκε με το Χόλιγουντ: όχι μόνο με την Τέιτ, αλλά και με τους Beach Boys και τους Beatles.

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Η ταινία του Μιντζ ζωγραφίζει ένα πιο ανθρωπιστικό πορτρέτο ενός βαθιά προβληματικού πρώην κατάδικου που προερχόταν από ένα οδυνηρά διαλυμένο σπίτι.

Η επιτυχία των πρώτων Never Learn Not to Love κλέβει στοιχεία από το τραγούδι Cease to Exist του ίδιου του Μάνσον, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιούσε το κομμάτι Helter Skelter των Beatles ως ένα υποσυνείδητο κάλεσμα για έναν αποκαλυπτικό φυλετικό πόλεμο. Οι κατά καιρούς αφηγήσεις που προβάλλονται πάνω του έχουν περιπλέξει αλλά και διευρύνει την «κληρονομιά» του, καθιστώντας τον μια φιγούρα ώριμη για νέες ερμηνείες, όπως είδαμε και στην πρόσφατη ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, Once Upon a Time ... In Hollywood.

Η ταινία του Μιντζ τον επαναφέρει στα μέτρα του, ξεφορτώνοντας τη μυθολογία που έχει χτιστεί γύρω από το πρόσωπό του, για να ζωγραφίσει ένα πιο ανθρωπιστικό πορτρέτο ενός βαθιά προβληματικού πρώην κατάδικου που προερχόταν από ένα οδυνηρά διαλυμένο σπίτι, ο οποίος, αφού πέρασε τη μισή του ζωή στη φυλακή, απελευθερώθηκε σε μια εποχή σύγχυσης και σεισμικών αλλαγών.

Όμως το πιο κρίσιμο στοιχείο που η ταινία συνεισφέρει στη συζήτηση για τον Μάνσον, είναι τα λόγια του ίδιου σε μαγνητοταινίες που δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ, ηχογραφημένες σε διάστημα είκοσι ετών και περιέχουν ιδιωτικές συνομιλίες με τον Τζον Μάικλ Τζόουνς, ο οποίος έγινε φίλος με τον καταδικασμένο δολοφόνο στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Σε αυτές τις κασέτες, ακούμε αποκαλύψεις-βόμβες από τον Μάνσον (ισχυρίζεται ότι συμμετείχε σε προηγούμενες δολοφονίες στο Μεξικό) καθώς και τους επίμονους ισχυρισμούς του ότι δεν είχε καμία σχέση με τις διαβόητες δολοφονίες στα σπίτια των Tate-LaBianca τον Αύγουστο του 1969, στο Λος Άντζελες, (επιμένοντας ότι οι οπαδοί του ήταν που διέπραξαν αυτές τις πράξεις με δική τους πρωτοβουλία). Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ακούμε πληροφορίες για τη δική του ζωή, την ανατροφή, τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις του.

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ακούμε πληροφορίες για τη δική του ζωή, την ανατροφή, τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις του.

Στις συνομιλίες, ο Μάνσον αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τα παιδικά του τραύματα και για μια ζωή που σε μεγάλο βαθμό την πέρασε μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα. Συγχρόνως βέβαια, υποβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο του ως χειριστικού ηγέτη μιας αίρεσης, στην οποία εκμεταλλευόταν παιδιά από διαλυμένες οικογένειες, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με πολλές από τις μαρτυρίες που δίνουν τα μέλη της Οικογένειας Μάνσον που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ.

«Νομίζω ότι αυτό που μένει ακούγοντας τον Μάνσον είναι ότι αναρωτιέσαι αν αυτός ο τύπος είχε την ικανότητα να ελέγχει τόσο αποτελεσματικά το μυαλό των ανθρώπων», λέει Μιντζ. «Μπορούμε πλέον να ανατρέξουμε ξανά σ’ αυτή την ιστορία όχι μόνο με τα 20 χρόνια (των ηχογραφήσεων) που έχουμε, αλλά και με μια πολύ μεγαλύτερη κατανόηση της ψυχικής υγείας – μια πολύ μεγαλύτερη κατανόηση της φυλάκισης και των συνεπειών του εγκλεισμού, αλλά και των βαθιών ρηγμάτων που δημιουργούνται στην κοινωνία και μέσα τους πέφτουν ορισμένοι άνθρωποι…».

Making Manson | Official Trailer | Peacock Original

Με στοιχεία από The Guardian

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Μυθολογίες / «Αγάπησα τόσο τη "Lola Rennt" που βάσισα το καλλιτεχνικό μου όνομα πάνω της»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Λάρι Κλαρκ, Μίκαελ Χάνεκε, «Στρέλλα», «Κυνόδοντα» και Κωνσταντίνο Γιάνναρη περιλαμβάνει η δεκάδα αγαπημένων ταινιών του φωτογράφου Spyros Rennt.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ