«Το κόστος κάθε λεπτού μiας ταινίας ισοδυναμεί με πολλά μεροκάματα στο γραφείο»

«Το κόστος κάθε λεπτού μiας ταινίας ισοδυναμεί με πολλά μεροκάματα στο γραφείο» Facebook Twitter
0

«Το κόστος κάθε λεπτού μiας ταινίας ισοδυναμεί με πολλά μεροκάματα στο γραφείο» Facebook Twitter

Η ταινία πραγματεύεται τον ρατσισμό και η προβολή της συνέπεσε χρονικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επηρεάστηκες από την πολιτική κατάσταση της χώρας γυρίζοντάς τη;

Από καιρό με απασχολούσαν τα φαινόμενα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του φασισμού, τα οποία είναι ορατά εδώ και χρόνια, ακόμα και πριν από την εκλογική τους έκρηξη. Επιπλέον, το θέμα της ταινίας (η επιδίωξη του ατόμου για αποδοχή και ένταξη που συχνά οδηγεί σε ολέθριους συμβιβασμούς και στρεβλώσεις) αποτελεί ένα βαθύτερο ιδεολογικό-αξιακό-φιλοσοφικό-υπαρξιακό ζήτημα που με απασχολεί και νομίζω ότι δεν είναι ανεπίκαιρο στην εποχή μας.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς δημιουργώντας μια ταινία μικρού μήκους στην Ελλάδα σήμερα;

Άπειρες. Το πρόβλημα ξεκινάει από την έλλειψη αισθητικής αγωγής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Πέρα από αυτό, η κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των ταινιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη, άσχετα από το πόσο καλά λειτουργούσαν κάποιοι φορείς, που μέχρι τώρα πρόσφεραν στήριξη. Τώρα πέφτει ψαλίδι παντού – είδατε τι έγινε με την ΕΡΤ και το Microfilm.

Πόσο έχει επηρεάσει τους νέους Έλληνες δημιουργούς (πρακτικά αλλά και ψυχολογικά) η πρόσφατη άνθηση του ελληνικού κινηματογράφου και η ευρεία αποδοχή του από τα ξένα φεστιβάλ;

Δεν ξέρω αν έχει επηρεάσει τους Έλληνες δημιουργούς «η μεγάλη αποδοχή τους από τα ξένα φεστιβάλ», αλλά νομίζω ότι το θέμα είναι πόσο και πώς οι νέοι δημιουργοί (ή και γενικά οι δημιουργοί) θα επηρεάσουν την πραγματική άνθηση του ελληνικού κινηματογράφου και όχι το αντίστροφο.

Ποια εφόδια σου έδωσαν οι σπουδές σου στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ; Μίλησέ μου λίγο για την εμπειρία σου.

Στην ΑΚΜΗ παρακολούθησα και ολοκλήρωσα το τελευταίο (3ο) έτος των σπουδών μου με την υποτροφία που είχα κερδίσει στο online διαβαλκανικό φεστιβάλ του AltCine, τον Οκτώβριο του 2012. (http://altcineaction.com/altcine/2012/home.action). Είχα εξαιρετικούς καθηγητές (Ευθύμη Χατζή, Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο, Ηλέκτρα Βενάκη), οι οποίοι με βοήθησαν σε όλα τα στάδια παραγωγής της ταινίας (σενάριο, casting, διεύθυνση ηθοποιών, ύφος, ντεκουπάζ, μοντάζ κ.λπ.). Οι καθηγητές είχαν στόχο τους όχι απλώς να ολοκληρώσουμε την πτυχιακή μας ταινία αλλά να αφήσουμε στις ταινίες μας τη δική μας σκηνοθετική σφραγίδα. Αν δείτε όλες τις ταινίες του έτους, θα διαπιστώσετε ότι σπουδαστές και καθηγητές, μέχρι ένα σημείο, το έχουμε επιτύχει.

Έχεις σπουδάσει επίσης χορό και μουσική. Αντιμετωπίζεις την καλλιτεχνική έκφραση ως ολότητα;

Ο κινηματογράφος δανείζεται εκφραστικά μέσα από τις υπόλοιπες τέχνες. Υπάρχει, για παράδειγμα, σχέση ανάμεσα στο κινηματογραφικό κάδρο και τη ζωγραφική, ανάμεσα στο μοντάζ και τον ρυθμό της μουσικής. Παράλληλα, υπάρχει μια εσωτερική σχέση ανάμεσα σε όλες τις τέχνες, ακόμα και αν τα εκφραστικά τους μέσα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο κινηματογράφος απαιτεί νομίζω ολόπλευρη καλλιέργεια. Πολύ πιο εύκολα θα συνεργαστείς με τον συνθέτη της ταινίας, αν κι εσύ έχεις γνώσεις μουσικής, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι και απαραίτητο – ο κάθε σκηνοθέτης έχει τον δικό του τρόπο να κάνει ταινίες.

Εργάζεσαι και ως οικονομολόγος, εκτός από τη σκηνοθεσία. Ανάγκη βιοπορισμού ή αγάπη για μια πιο πρακτική εργασία;

Προφανώς, ανάγκη βιοπορισμού και επιπλέον χρηματοδότησης της κινηματογραφικής παραγωγής. Παρά το γεγονός ότι το 3ο έτος των σπουδών μου στο AMC αλλά και το 50% σχεδόν του κόστους του Red Hulk καλύφθηκε από το βραβείο που κέρδισα πέρσι στο ΑltcineΑction, τελικά το κόστος κάθε λεπτού της ταινίας ισοδυναμεί με πολλά μεροκάματα στο γραφείο. Άλλωστε, το να είσαι σκηνοθέτης και παραγωγός μια ανεξάρτητης δημιουργίας έχει πάρα πολλή πρακτική δουλειά.

Σκηνοθέτες που σε έχουν επηρεάσει;

Tριφό, Κουστουρίτσα, Φελίνι, ακόμα κι αν δεν φαίνεται στη συγκεκριμένη ταινία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια και πώς θα αξιοποιήσεις το βραβείο σου;

Αυτό που ξέρω τώρα είναι ότι θέλω η ταινία να συνεχίσει την πορεία της (συμμετοχή σε φεστιβάλ, άλλες προβολές κ.λπ.) μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο της. Έχω κάποιες ιδέες για επόμενες ταινίες, όμως βρίσκονται σε πολύ εμβρυακό στάδιο. Το χρηματικό έπαθλο σίγουρα θα αξιοποιηθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες επόμενης παραγωγής.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ