Τι σημαίνει η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας στο «Poor Things»

Τι σημαίνει η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας στο «Poor Things» Facebook Twitter
Το Poor Things κερδίζει άραγε έδαφος με αυτήν τη νίκη-έκπληξη; Φωτ.: Michael Buckner/Golden Globes 2024/Golden Globes 2024 via Getty Images
0

Το Poor Things απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας/Μιούζικαλ, την κατηγορία που η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου έχει εφεύρει εδώ και δεκαετίες για να κάνει τη διαφορά από τα Όσκαρ και να τιμήσει περισσότερους αστέρες στην ετήσια γιορτή της. Μετά από ατυχείς επιλογές στο παρελθόν (όπως το The Martian που ακόμη και οι συντελεστές τους έκραξαν από σκηνής), το Poor Things αποτελεί μια έξοχη διόρθωση πορείας και ταυτόχρονα ένα απαραίτητο boost στις πιθανότητες της ταινίας για μία ακόμη ανατροπή, αυτήν τη φορά στα βραβεία που μετρούν περισσότερο, τα επερχόμενα Όσκαρ, που θα απονεμηθούν στις 10 Μαρτίου.

Ακολουθώντας παρόμοια στρατηγική προώθησης, η Searchlight λάνσαρε το Poor Things στο Φεστιβάλ Βενετίας όπως ακριβώς και την Ευνοούμενη το 2019. Το βασιλικό δράμα έφυγε με το δεύτερο βραβείο της διοργάνωσης, ενώ το έπος της ενηλικίωσης της Μπέλα Μπάξτερ κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα. Στις Χρυσές Σφαίρες είχαν αμφότερες περίπου τον ίδιο αριθμό υποψηφιοτήτων και η πρωταγωνίστρια Ολίβια Κόλμαν ήταν η μόνη που έφυγε νικήτρια εκείνη τη βραδιά.

Το Poor Things κερδίζει, άραγε, έδαφος με αυτήν τη νίκη-έκπληξη; Οι Χρυσές Σφαίρες, τα έχουμε πει και γράψει επανειλημμένως, είναι ένας αυτόκλητος θεσμός που πιθηκίζει, ενίοτε εξαιρετικά, τα γούστα και τις τάσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ.

Χθες, πάντα στην αίθουσα του ξενοδοχείου Μπέβερλι Χίλτον, η Έμα Στόουν νίκησε στην ίδια κατηγορία, με τη διαφορά πως και η ταινία τα κατάφερε. Είναι σίγουρο πως θα πλασαριστεί σε πολλές κατηγορίες στα Όσκαρ, ίσως και περισσότερες από τις 10 της Ευνοούμενης. Ωστόσο, με τη διαδρομή της μέχρι στιγμής, και κυρίως με τον θρίαμβο στις Σφαίρες, ίσως η πρωταγωνίστρια δεν είναι το μοναδικό φαβορί. Το Poor Things είναι η μοναδική ταινία που μπορεί να σπάσει το μπλοκ όχι του Βarbenheimer αλλά της μονομαχίας των δραματικών saga του Σκορσέζε και του Νόλαν, αν υποθέσουμε πως μοιράζονται οι ψήφοι ανάμεσά τους, με σταθερή προτίμηση, έστω και σε χαμηλότερη θέση στα ψηφοδέλτια, στον Λάνθιμο και τη δική του ταινία. 

Τι σημαίνει η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας στο Poor Things Facebook Twitter
Aν ήθελαν να ερμηνεύσουν τι σημαίνει επίτευγμα, μάλλον θα το απένειμαν στην Τέιλορ Σουίφτ για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της διασημότητας με την αίθουσα με αφορμή την κινηματογραφική μεταφορά της περιοδείας της. Φωτ.: Amy Sussman/Getty Images

Κανείς δεν είναι σίγουρος για τα γούστα των μελών της Ακαδημίας (ο αναλυτής Σκοτ Φάινμπεργκ πιστεύει στην Barbie), αλλά η ταινία της Γκρέτα Γκέργουιγκ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στις Σφαίρες, αν και προηγούνταν με 9 υποψηφιότητες. Πήρε μεν το καλύτερο τραγούδι, όχι για το κεφάτο «I am just Ken» του Μαρκ Ρόνσον αλλά για το άλλο, της Μπίλι Άιλις και του Φίνεας, το πιο ψαγμένο, ας πούμε, «What was I made for?», και βασικά αρκέστηκε στο καινούργιο, κατσαρό αγκίστρι/βραβείο με τον τίτλο «καλύτερο εισπρακτικό επίτευγμα στον κινηματογράφο» – είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που έριξε στο τραπέζι η Ακαδημία όταν είδε τις τηλεθεάσεις να κατακρημνίζονται το 2018, αλλά η πρόταση συνάντησε αγριεμένες αντιδράσεις και αποσύρθηκε όπως όπως.

Η Γκέργουιγκ και η παραγωγός και ψυχή της ταινίας Μάργκο Ρόμπι παρέλαβαν το βραβείο χωρίς ίχνος ειρωνείας ωστόσο: έδειξαν ευγνωμοσύνη και εξέφρασαν την απέραντη χαρά τους σε όλους, θεατές, Warner και Mattel, για την αγάπη και το ρίσκο αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, οι Σφαίρες ξεμπέρδεψαν με την Barbie δίνοντάς της το νεοσύστατο βραβεία που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την εμπορική πορεία και δεν δείχνει καμία κρίση. Διότι αν ήθελαν να ερμηνεύσουν τι σημαίνει επίτευγμα, μάλλον θα το απένειμαν στην Τέιλορ Σουίφτ για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της διασημότητας με την αίθουσα, με αφορμή την κινηματογραφική μεταφορά της περιοδείας της. 

Στο επίπεδο των ερμηνειών, τα φαβορί επικράτησαν. Στους δεύτερους ρόλους, η Νταβάιν Τζόι Ράντολφ κέρδισε με τα Παιδιά του Χειμώνα του Αλεξάντερ Πέιν και ο Ρόμπερ Ντάουνι με το Οπενχάιμερ – η σεζόν φαίνεται να τους ανήκει. Τους απειλούν, ίσως, η Ντανιέλ Μπρουκς με το Πορφυρό Χρώμα και ο Ράιαν Γκόσλινγκ με την Barbie αντίστοιχα – δύσκολο να τους κερδίσουν. Απεναντίας, στους πρώτους ρόλους οι Σφαίρες έκαναν μια χαρά την παραδοσιακή μοιρασιά τους, με αποτέλεσμα να μη δώσουν σαφή γραμμή για το τι θα γίνει στα Bafta και στα Όσκαρ.

Τι σημαίνει η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας στο «Poor Things» Facebook Twitter
Φωτ.: Steve Granitz/FilmMagic/Getty Images/Ideal Image

Μετά την επιλογή της ως καλύτερης ερμηνείας της χρονιάς από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης, η Λίλι Γκλάντστοουν, πάντα για τους Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού, έγινε η πρώτη αυτόχθων ηθοποιός με major βραβείο στο Χόλιγουντ. Η Έμα Στόουν μπαίνει κι αυτή στην τελική ευθεία με το αντίστοιχο βραβείο στην κατηγορία της κωμωδίας. Τα είπε ωραία στον λόγο της, επισημαίνοντας πως όντως το Poor Things μπορεί να αναγνωσθεί και ως ρομαντική κομεντί, με την Μπέλα να έχει ερωτευθεί τη ζωή. Ο Κίλιαν Μέρφι επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί σε μια αλά Ντάνιελ Ντέι Λιούις φάση σεβασμού και δέους για το επίτευγμά του, ενώ στο μέτωπο του comedy, ο Πολ Τζιαμάτι για τα Παιδιά του Χειμώνα αναγνωρίζεται με ορίζοντα τα Όσκαρ που τον αγνοούν εδώ και χρόνια, όπως τον αγνόησαν ακόμη και για τον σπαρακτικό του ρόλο στο Πλαγίως

Εντύπωση προκαλεί η ήδη διαγνωσμένη συμπάθεια του Χόλιγουντ στην Ανατομία μιας πτώσης. Το δράμα της Ζιστίν Τριέ επικράτησε στην κατηγορία του σεναρίου, υποχρεώνοντας τους αγγλόφωνους αντιπάλους να τη χειροκροτήσουν. Ο Χρυσός Φοίνικας του 2023 δεν θα διαγωνιστεί στο διεθνές Όσκαρ γιατί η Γαλλία υπέβαλε το Στη Φωτιά του Τραν Αν Χουνγκ, αλλά δείχνει να κερδίζει πόντους στη συγκεκριμένη κατηγορία και με τον τρόπο αυτό να σιγουρεύει την είσοδό της στη δεκάδα των κορυφαίων ταινιών. 

Τι σημαίνει η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας στο «Poor Things» Facebook Twitter
Τα είπε ωραία στον λόγο της, επισημαίνοντας πως όντως το Poor Things μπορεί να αναγνωσθεί και ως ρομαντική κομεντί, με την Μπέλα να έχει ερωτευθεί τη ζωή. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Το Poor Things κερδίζει, άραγε, έδαφος με αυτήν τη νίκη-έκπληξη; Οι Χρυσές Σφαίρες, όπως τα έχουμε πει και γράψει επανειλημμένως, είναι ένας αυτόκλητος θεσμός που πιθηκίζει, ενίοτε εξαιρετικά, τα γούστα και τις τάσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ. Μετά από ένα σχετικά σύντομο στραπάτσο, εξαγοράστηκε από άλλον φορέα, έκανε ένα μικρό λίφτινγκ με νέα μέλη για να ενισχύσει, υποτίθεται, τη διεθνή ψήφο, άλλαξε τηλεοπτικό δίκτυο μετάδοσης και πλέον βγαίνει από τη συχνότητα του σοβαρού CBS με τους σταρ όλους παρόντες, σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Η τακτική της κολακείας στα μεγάλα ονόματα και στην κρίση της κοινής γνώμης στα δύσκολα, με ελάχιστες και σπάνιες αποκλίσεις, αποδίδει εδώ και δεκαετίες, οπότε γιατί να την αλλάξουν τώρα που τη χρειάζονται περισσότερο; Αυτό φαίνεται και στα φετινά τους βραβεία στην τηλεόραση. Το «Succession», το «Bear» και το «Beef» που σάρωσαν είναι μια χαρά, και επίσης η χαρά του φαβορί, κάτι που φέρνει το Poor Things στη θέση της μοναδικής πηγής έκπληξης και κυρίως εντυπώσεων.

Παντού γράφτηκε πως αυτό είναι το upset της βραδιάς, ο πονοκέφαλος για το Barbie, το party pooper του Barbenheimer, επισκιάζοντας μερικώς ακόμη και τον θρίαμβο του Οπενχάιμερ, που κέρδισε τις περισσότερες Σφαίρες της βραδιάς, 5 στο σύνολο, για δράμα, σκηνοθεσία, δύο ρόλους και τη μουσική ταπετσαρία του Λούντβιχ Γκόρανσον. Είναι φαβορί για τα Όσκαρ, χωρίς να ξεγράφουμε τον Σκορσέζε, ειδικά στην κατηγορία της ταινίας και της γυναικείας ερμηνείας. Η Barbie υποχωρεί και το Poor Things μπαίνει πιο δυναμικά στην τετράδα των υπολογίσιμων ταινιών της χρονιάς, εκεί όπου ούτως ή άλλως βρισκόταν, αλλά πιο ευδιάκριτα, στην τέταρτη θέση. Τώρα ανεβαίνει πλέον και ο Γιώργος Λάνθιμος – όσο προχωρά το ατελείωτο σιρκουί των βραβείων, δείχνει να χαλαρώνει και, σαν παιδί σε ζαχαροπλαστείο, να το απολαμβάνει: στη σκηνή του Μπέβερλι Χίλτον δεν σταμάτησε να ευχαριστεί τον ήρωά του, Μπρους Σπρίνγκστιν –υποψήφιο, και ηττημένο, για το θέμα της ταινίας She came to me της Ρεμπέκα Μίλερ– απλώς που υπάρχει, που τον είδε και είναι υπεύθυνος για την εξέλιξη της προσωπικότητάς του. Κλείνοντας, έδειξε τον Μάρτιν Σκορσέζε, περίπου όπως ο Μπον Τζουν Χο στα Όσκαρ του 2020, όταν και πάλι, τότε με τον Ιρλανδό, ο Αμερικανός δάσκαλος έβλεπε τους νεότερους να τον κερδίζουν, υποκλινόμενοι.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Poor Things: Χρυσές Σφαίρες στον Γιώργο Λάνθιμο και την Έμα Στόουν

Πολιτισμός / «Poor Things»: Χρυσές Σφαίρες στον Γιώργο Λάνθιμο και την Έμα Στόουν

Χρυσή Σφαίρα απέσπασε ο Γιώργος Λάνθιμος για το «Poor Things» στην κατηγορία καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ ενώ και η Έμα Στόουν επιβεβαίωσε τις φήμες κερδίζοντας τη Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη γυναικεία ερμηνεία.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ