Είναι αυτά που χαζεύεις στο δρόμο, αυτά που φωτογραφίζεις, αυτά που αναγνωρίζεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και διάφορα μέρη του κόσμου. Δυο νέοι καλλιτέχνες, η Σιμόνη και ο Ser, πήραν μέρος στη θεματική ομαδική έκθεση Like Now, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Πολυμορφία, στο Μουσείο Μπενάκη, συμμετέχοντας έτσι σε έναν διάλογο ανάμεσα στον κλασικό τρόπο δημιουργίας και στον αντισυμβατικό που αναζητά η εποχή μας.
Στα συνεργατικά μας έργα - είτε πρόκειται για πίνακες είτε για τοιχογραφίες - αλληλοεπηρεαζόμαστε. Προσπαθούμε να συναντήσουμε ο ένας τον άλλο, και το αποτέλεσμα είναι ο καθρέφτης της συνάντησης μας
Με το 1ο Φεστιβάλ Δημόσια Τέχνης, η street art φαίνεται να αναγνωρίζεται ως είδος τέχνης που ταιριάζει και στο μουσείο. Είναι, όντως έτσι;
Στα δικά μας μάτια -και πιστεύουμε και σε πολλών ακόμη ανθρώπων- το graffiti ήταν ανέκαθεν ένα σημαντικό είδος τέχνης και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Κατά κύριο λόγο επίσης, γίνεται σε δημόσιο χώρο, υπέρ της δημόσιας τέρψης. Είναι όμως πολύ ωραίο όταν το συγκεκριμένο είδος τέχνης παρουσιάζεται σε έναν χώρο με θεσμικό κύρος και δείχνει να αγκαλιάζεται από ένα κοινό που ίσως να μην έχει τόσο μεγάλη τριβή μαζί του. Είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.
Είναι η πρώτη φορά που τα έργα σας φιλοξενούνται στο μουσειακό χώρο; Πώς έγινε η πρόταση από το Μουσείο Μπενάκη και ποια έργα σας επιλέχτηκαν;
Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε ξαναπαρουσιάσει δουλειά σε Μουσείο. Είναι όμως η πρώτη φορά που φιλοξενούνται σε σημαντικό Μουσείο της Αθήνας και η πρώτη φορά που μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε ένα σώμα δουλειάς σε τέτοια κλίμακα. Τα έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση και ήταν μια διαδικασία προκλητική. H δουλειά μας είχε τίτλο "Arcane''και αποτελούνταν από τρία έργα μεγάλων διαστάσεων τα Fragment 1, 2 και 3. Επειδή έτσι κι αλλιώς δουλεύαμε στο δρόμο, η δουλειά μεγάλης κλίμακας είναι φυσικά στο πρόγραμμα, χρειάστηκε όμως αρκετή πειθαρχεία εκ μέρους μας ώστε να μπορέσουμε να μεταφράσουμε αυτήν την πρακτική στον καμβά, λαμβάνοντας υπ' όψη όλες τις παραμέτρους που επέβαλε η περίσταση.
Νιώθετε ότι η έκθεσή σας στο Μουσείο Μπενάκη είναι κάτι το ανατρεπτικό;
Είμαστε επιφυλακτικοί με τη χρήση των όρων ανατρεπτικό και αντισυμβατικό. Είναι όροι που μπορούν και είναι ωραίο να χαρακτηρίζουν την τέχνη, αλλά - για εμάς- αυτό αφορά στην ποιότητα των έργων, κάθε φορά από την αρχή. Δε θεωρούμε απαραίτητα ένα είδος τέχνης εν γένει ανατρεπτικό. Δε συστηνόμαστε σαν "αντισυμβατικοί" καλλιτέχνες. Είμαστε απλώς καλλιτέχνες και αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Όσον αφορά το Μουσείο Μπενάκη είναι γνωστό για το πρωτοποριακό του outlook, δεν είναι έκπληξη για εμάς ότι θέλησαν και τόλμησαν να παρουσιάσουν μια τέτοια έκθεση, δίνει έτσι εμπράκτως δείγμα της "ανατρεπτικής" του φιλοσοφίας.
Έχοντας συμμετάσχει και σε εκθέσεις στο εξωτερικό, θεωρείτε ότι στη χώρα μας είμαστε πίσω στο θέμα αποδοχής και αναγνώρισης της street art από επίσημους φορείς και απλούς ανθρώπους;
Δυστυχώς είμαστε αρκετά πίσω σε αυτό το θέμα, όχι όμως όσον αφορά την αποδοχή από τον κόσμο. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας δείχνει ότι το Ελληνικό κοινό αγαπάει την Street Art, πολύ περισσότερο ίσως απ ότι θα νόμιζε κανείς. Η θεσμική υποστήριξη είναι ένα θέμα, ωστόσο αυτό μάλλον αφορά τις τέχνες γενικότερα και όχι το graffiti συγκεκριμένα. Φαίνεται όμως ότι αρχίζει και αλλάζει αυτό τελευταία, ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι αλλάζει.
Είστε ένα δημιουργικό ζευγάρι. H τέχνη είναι μοίρασμα και συνεργασία; Έχετε δουλέψει σε κοινά έργα;
Πέρα από τις ατομικές καλλιτεχνικές μας ταυτότητες, υπάρχει το συνεργατικό κομμάτι που μας προσδιορίζει εξίσου σαν δημιουργούς. Δουλεύουμε μαζί όσο πιο συχνά μπορούμε, καθώς είναι κάτι που διασκεδάζουμε πολύ και μας βοηθάει να εξελιχθούμε. Στα συνεργατικά μας έργα - είτε πρόκειται για πίνακες είτε για τοιχογραφίες - αλληλοεπηρεαζόμαστε. Προσπαθούμε να συναντήσουμε ο ένας τον άλλο, και το αποτέλεσμα είναι ο καθρέφτης της συνάντησης μας, κάτι που αντιπροσωπεύει εξίσου και τους δυο μας.
Διατηρείτε μαζί κατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Τελικά η street art επιβιώνει;
Το The Box Gallery είναι το "κέντρο συντονισμού" της προσπάθειας μας να φέρουμε την Street Art κοντά στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα στοίχημα που προς το παρόν κερδίζεται.
Μετά την έκθεση των έργων σας στο Μουσείο Μπενάκη, υπάρχουν σχέδια και όνειρα για ανάλογους μουσειακούς χώρους στην πόλη σου, τη Θεσσαλονίκη;
Σχέδια και όνειρα υπάρχουν πάντα, όχι μόνο για μουσειακούς χώρους και όχι μόνο για την πόλη μας. Ονειρευόμαστε διαρκώς τα επόμενα βήματα και προσπαθούμε να τα κάνουμε πραγματικότητα.
σχόλια