Absolut Creative Competition: Χρώματα και οικουμενικά μηνύματα πάνω από τη Στοκχόλμη

Absolut Creative Competition: Χρώματα και οικουμενικά μηνύματα πάνω από τη Στοκχόλμη Facebook Twitter
Η εμβληματική φιάλη της Absolut που εδώ και δεκαετίες έχει συνδεθεί με τον κόσμο της τέχνης αλλά και το όραμα της Absolut για ένα καλύτερο αύριο, αποτέλεσαν αφετηρία έμπνευσης και δημιουργίας 7.500 έργων από 20 χώρες παγκοσμίως.
0

Ήταν ένα διήμερο γεμάτο μηνύματα, καλλιτέχνες από τις πιο μακρινές γωνιές του πλανήτη, απίθανα χρώματα, ατελείωτη έμπνευση. Η εμβληματική φιάλη της Absolut που εδώ και δεκαετίες έχει συνδεθεί με τον κόσμο της τέχνης αλλά και το όραμα της Absolut για ένα καλύτερο αύριο, αποτέλεσαν αφετηρία έμπνευσης και δημιουργίας 7.500 έργων από 20 χώρες παγκοσμίως.

Νέοι εικαστικοί και καταξιωμένες προσωπικότητες του χώρου της τέχνης έδωσαν το «παρών» στον παγκόσμιο τελικό της Στοκχόλμης για να μάθουν ποιο τελικά ήταν το έργο εκείνο που εντυπωσίασε για τον σχεδιασμό του και συγχρόνως συγκίνησε την επιτροπή με τα μηνύματά του. Και κυρίως ποιος δημιουργός θα πρόσθετε το όνομά του στη λίστα των πρωτοποριακών καλλιτεχνών με τους οποίους έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα η Absolut, όπως οι Keith Haring, Romero Britto, Arman Armand και Maurizio Cattelan.

Η ελληνική αποστολή έφτασε στη Στοκχόλμη έχοντας στις αποσκευές της ένα έργο που είχε τίτλο "Absolut Senses Sight" και στο οποίο αντικατοπτρίζεται το όραμα της Absolut για ένα καλύτερο αύριο.


Η ελληνική αποστολή έφτασε στη Στοκχόλμη έχοντας στις αποσκευές της ένα έργο που είχε τίτλο "Absolut Senses Sight" και στο οποίο αντικατοπτρίζεται το όραμα της Absolut για ένα καλύτερο αύριο. Είχε αποχρώσεις έντονες, πράσινο, ροζ, πορτοκαλί, γαλάζιο, μια ιδέα κίτρινο, μηνύματα σύγχρονα και πολύτιμα για τις σημερινές κοινωνίες: ένα μάτι που περιβάλλεται από όλα τα χρώματα της ανθρώπινης επιδερμίδας, η ελεύθερη έκφραση μέσα από ένα μεγάφωνο, ένα φιλί ανεξαρτήτως φύλου και το ισότιμο άγγιγμα ανδρών και γυναικών.

Absolut Creative Competition: Χρώματα και οικουμενικά μηνύματα πάνω από τη Στοκχόλμη Facebook Twitter
Η Μαρούλα Θεοφίλου


H δημιουργός του, Μαρούλα Θεοφίλου, η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που ζει και δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της που βρισκόταν μεταξύ των είκοσι χωρών που θα διαγωνίζονταν για μια θέση στο πάνθεον των έργων που άντλησαν έμπνευση από την εμβληματική φιάλη. «Είμαστε εδώ, ζούμε τη στιγμή και τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευτυχία της συμμετοχής» επαναλάμβανε.


Πάνω σε ένα από τα δεκάδες κανάλια της πόλης, πλάι σε ένα πάρκο, η καλλιτεχνική έδρα της Absolut είναι ένας χώρος γεμάτος με έργα και ιστορία. Στο Spritmuseum, όπως ονομάζεται, έγινε η πρώτη συνάντηση με όλες της αποστολές και τους καλλιτέχνες. Έτσι, για όσο διήρκεσε η ξενάγηση, το χθες (με τα δεκάδες έργα κρεμασμένα στους τοίχους) ήταν σαν να συναντούσε το αύριο.

Absolut Creative Competition: Χρώματα και οικουμενικά μηνύματα πάνω από τη Στοκχόλμη Facebook Twitter
Στο Spritmuseum αυτό το διάστημα (έως τις 2 Οκτωβρίου 2019) το θέμα της θερινής έκθεσης του 2019 είναι η φωτογραφία.


Μπαίνοντας, λοιπόν, στο μουσείο που φιλοξενεί την καλλιτεχνική συλλογή της Absolut Vodka, η παρουσία της ιστορίας είναι περισσότερο από αισθητή, αφού στα έργα που έγιναν με αφορμή την εμβληματική φιάλη διακρίνει κανείς αναφορές, ενίοτε κι υπαινιγμούς, για τα ιστορικά κλαμπ της Νέας Υόρκης, τα πρώτα θύματα της επιδημίας του AIDS, τις πολιτικές εξελίξεις (όπως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου), τη γέννηση της κοινωνίας της πληροφορίας.


Συνολικά η Absolut Art Collection αριθμεί περισσότερα από 850 έργα τέχνης που φιλοτέχνησαν 550 περίπου καλλιτέχνες, κατά την περίοδο 1986-2004. Πολύχρωμη, πολύγλωσση, πολυεθνική η συλλογή δίνει την ευκαιρία σε λιγότερο γνωστούς δημιουργούς να σταθούν πλάι σε κορυφαία ονόματα της τέχνης.

 
Στο Spritmuseum αυτό το διάστημα (έως τις 2 Οκτωβρίου 2019) το θέμα της θερινής έκθεσης του 2019 είναι η φωτογραφία. Έτσι, από τη συλλογή Absolut Art Collection επιλέχθηκαν και στολίζουν τους τοίχους του χώρου 60 έργα τέχνης από 23 φημισμένους φωτογράφους της τέχνης και της μόδας. Όλες τους τραβήχτηκαν μεταξύ 1990 και 2004 κι έτσι αντανακλούν τις «ανησυχίες» εκείνων των ετών, όπως την έκρηξη του hip-hop και της τεχνολογίας, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αλλά και την αρχή της ψηφιακής εποχής. Ανάμεσά τους δεν μπορείς να μην ξεχωρίσεις τις εικονικές φωτογραφίες μόδας του Χέλμουτ Νιούτον, τα πορτρέτα της Aνι Λίμποβιτς, τις υποβλητικές φωτογραφίες του Σουηδού φωτογράφου Dawid.

Absolut Creative Competition: Χρώματα και οικουμενικά μηνύματα πάνω από τη Στοκχόλμη Facebook Twitter
Στα έργα που έγιναν με αφορμή το μπουκάλι ενός εμπορικού σήματος διακρίνει κανείς αναφορές, ενίοτε κι υπαινιγμούς, για τα ιστορικά κλαμπ της Νέας Υόρκης, τα πρώτα θύματα της επιδημίας του AIDS, τις πολιτικές εξελίξεις, τη γέννηση της κοινωνίας της πληροφορίας.


Κάπου ανάμεσα στα εκθέματα που εξιστορούσαν τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του παρελθόντος τριγύριζε και η διεθνής κριτική επιτροπή του διαγωνισμού που το ίδιο βράδυ θα ανακοίνωνε τον παγκόσμιο νικητή του Absolut Creative Competition. Το ένα από τα 3 διακεκριμένα μέλη της ήταν ο Bose Krishnamachari, καλλιτέχνης και ανεξάρτητος επιμελητής που ζει και εργάζεται στη Βομβάη και στο Κότσι. Η ποικιλόμορφη δράση του ως καλλιτέχνη και επιμελητή περιλαμβάνει το σχέδιο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τον σχεδιασμό, τις εγκαταστάσεις και την αρχιτεκτονική.

Ο δεύτερος κριτής ήταν ο Aaron Cezar, διευθυντής του ιδρύματος Delfina Foundation του Λονδίνου, ενός ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που διευκολύνει την καλλιτεχνική ανταλλαγή και αναπτύσσει τη δημιουργική ενασχόληση μέσω τοπικών οργανώσεων, εταιρικών συνεργασιών και προγραμμάτων του δημοσίου.


Την τριάδα συμπλήρωνε η σπουδαία Αμερικανίδα Mickalene Thomas, μια από τους καλλιτέχνες του Francie Bishop Good των Ηνωμένων Πολιτειών, μέλος του David Horvitz και Ακαδημαϊκη Επίτιμη Διδάκτωρ στη Νέα Υόρκη. Η διακεκριμένη ζωγράφος, σκηνοθέτρια και επιμελήτρια που έχει συμμετάσχει σε σπουδαίες εκθέσεις είναι μια πολύ σημαντική περσόνα του νεοϋορκέζικου καλλιτεχνικού κόσμου, γνωστή για έργα που συνδυάζουν καλλιτεχνικές, ιστορικές, πολιτικές και ποπ-πολιτισμικές αναφορές.

  

Οι δημιουργίες της (πολλές στολίζουν τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Μουσείου του Μπρούκλιν, των Guggenheim, Whitney, Smithsonian, κ.ά.) εισάγουν σύνθετες αντιλήψεις για τη θηλυκότητα και προκαλούν κοινούς ορισμούς για την ομορφιά και την αισθητική εκπροσώπηση των γυναικών, ενώ περίφημα είναι πια τα πορτρέτα που έφτιαξε για τη Μισέλ Ομπάμα και τη Solange.

Absolut Creative Competition: Χρώματα και οικουμενικά μηνύματα πάνω από τη Στοκχόλμη Facebook Twitter
Το έργο της Μαρούλας Θεοφίλου (πάνω αριστερά) ανάμεσα στις συμμετοχές των άλλων χωρών στο φετινό Absolut Creative Competition


«Μετά τη συνεργασία μου με την Absolut για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, είμαι ενθουσιασμένη που επιστρέφω ως μέλος της κριτικής επιτροπής για έναν διαγωνισμό με τόσο ισχυρό μήνυμα. Έχοντας ήδη φανταστεί "τις καλύτερες μέρες" για τη δική μου Art Basel δημιουργία με την Absolut, ανυπομονώ να δω ποια είναι τα οράματα ενός "καλύτερου μέλλοντος" από όλο τον κόσμο» λέει η Mickalene Thomas που έχει υπάρξει πολλές φορές στη θέση του κριτή μιας επιτροπής.

«Αυτό που με εμπνέει περισσότερο είναι που ανακαλύπτω την πίστη και συνειδητοποιώ το πάθος των συμμετεχόντων. Ο τρόπος που ανέπτυξαν τις ιδέες τους πάνω στις αξίες της Absolut που τους είχαν δοθεί είναι πολύ συγκινητικός. Κάποιες πράγματι μου είναι οικείες γιατί θυμίζουν όλα εκείνα που με απασχολούν στη δική μου τέχνη.

Κάποιες όμως μου είναι άγνωστες διότι αντανακλούν τις κοινωνικές ανησυχίες των δικών τους χωρών. Κι αυτό έχει τρομερό ενδιαφέρον: να βάζεις στο τραπέζι ενός διεθνή διαγωνισμού θέματα που για την πατρίδα σου είναι ταμπού (όπως η ελευθερία σε ζητήματα φύλων) ή απασχολούν το σύνολο του πληθυσμού τότε αυτό ξεπερνά κάθε προσδοκία».


Κι αν έπρεπε σήμερα να πάρει εκείνη μέρος στο διαγωνισμό, τι θα ζωγράφιζε πάνω στο εμβληματικό μπουκάλι; «Ωωω μη με δυσκολεύετε τόσο! Αυτό που είχα κάνει στο παρελθόν προφανώς είχε όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης μου, ένα από αυτά και η ανάγκη για ισότητα των γυναικών. Σήμερα όμως μάλλον θα στρεφόμουν στην ελευθερία της έκφρασης. Ο αγώνας για ελευθερία είναι πάντοτε χρήσιμος κι επίκαιρος. Και σήμερα και αύριο και πάντα».


Κι έτσι το βράδυ, όταν ανακοινώθηκε πως η Sarah Saroufim από τον Λίβανο ήταν η παγκόσμια νικήτρια του Absolut Creative Competition και η οθόνη στην αίθουσα του τελικού γέμισε φούξια χρώμα και το μήνυμά της εικαστικού "Don't keep things bottled up" πλημμύρισε τον χώρο, όλα έδεσαν με όσα είχαμε ακούσει από την Mickalene Thomas νωρίτερα το απόγευμα. «Όσο περισσότερο μιλάμε για την ψυχική ασθένεια, τόσο πιο κοντά φτάνουμε στο να την ξεπεράσουμε» εξηγούσε η Λιβανέζα για το έργο της. «Για να εκφράσω αυτή μου την ιδέα χρησιμοποίησα στο έργο μου τη φράση "Μην καταπνίγετε τα πράγματα" και το γέμισα με φυσαλίδες έκφρασης...».

Μια σπουδαία συνεργασία ξεκίνησε λοιπόν για την νέα αυτή καλλιτέχνιδα! Το έργο της Saroufim θα προβληθεί σε ένα διεθνές εμβληματικό σημείο στον κόσμο και θα λάβει 20.000€ από την Absolut, ως έπαθλο για την μεγάλη της διάκριση.

Absolut Creative Competition: Χρώματα και οικουμενικά μηνύματα πάνω από τη Στοκχόλμη Facebook Twitter
Absolut Creative Competition: Χρώματα και οικουμενικά μηνύματα πάνω από τη Στοκχόλμη Facebook Twitter
Absolut Creative Competition: Χρώματα και οικουμενικά μηνύματα πάνω από τη Στοκχόλμη Facebook Twitter
Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ