Η εγγονή του Picasso πουλάει μεγάλο τμήμα της προσωπικής της συλλογής σε δημοπρασία.

Η εγγονή του Picasso πουλάει μεγάλο τμήμα της προσωπικής της συλλογής σε δημοπρασία. Facebook Twitter
Pablo Picasso, Ο Picasso κι ο Jacques Couelle (1960), σχέδιο πάνω σε φωτογραφία του David Douglas Duncan.
0

Αρκετά από τα έργα του Pablo Picasso που παρέμεναν στο στούντιο του για χρόνια θα δημοπρατηθούν φέτος για πρώτη φορά. Η εγγονή του, Marina Picasso, κληρονόμησε τα έργα όταν πέθανε ο καλλιτέχνης το 1973, και δεν τα έχει αποχωριστεί έκτοτε. 

Η δημοπρασία με τον τίτλο "Ο Picasso κατ' ιδίαν: Έργα από την Συλλογή της Marina Picasso" θα λάβει χώρα στις 5 Φεβρουαρίου στον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο και εκτιμάται ότι θα αποφέρει περίπου 9, 15 εκ. με – 12.81 εκ. ευρώ. 

 

Τον προηγούμενο Ιανουάριο η Marina, η οποία είχε μια δύσκολη σχέση με τον εκλιπόντα ζωγράφο, ανακοίνωσε τα σχέδια της να πουλήσει ένα σύνολο επτά έργων του που συνολικά κοστολογούνται στα 265,75 εκ. δολάρια, καθώς και την "La California," την βίλα στις Κάννες που επίσης είχε κληρονομήσει από εκείνον. Η Marina είχε παρουσιάσει κάποια σημαντικά κομμάτια της συλλογής της σε μία έκθεση άνευ πώλησης στο Sotheby's του Παρισιού, την άνοιξη του 2014.

"Κανείς στην οικογένεια μου δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από την σκιά αυτής της μεγαλοφυϊας" είχε γράψει η 65χρονη κληρονόμος σχετικά με την φορτισμένη σχέση με τον διάσημο συγγενή της το 2001 στο βιβλίο της Picasso: Ο παππούς μου.

 

Η εγγονή του Picasso πουλάει μεγάλο τμήμα της προσωπικής της συλλογής σε δημοπρασία. Facebook Twitter
Pablo Picasso, Νεκρή φύση με φρούτα (1945).

Τον Ιούνιο η Marina ξεφορτώθηκε μια συλλογή 126 κομματιών κεραμικών του παππού της σε μια sold-out, ή όπως λέγεται στον κοσμο της τέχνης δημοπρασία "white-glove", που απέφερε 17,78 εκ. δολάρια στον οίκο Sotheby's του Λονδίνου.

Η επερχόμενη δημοπρασία θα συμπεριλαμβάνει πάνω από 100 έργα σε χαρτί που καλύπτουν όλη την καριέρα του Ισπανού ζωγράφου, και 70 κεραμικά γλυπτά που χρονολογούνται κυρίω από τα τέλης της δεκαετίας του 1940 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Στενός της φίλος δήλωσε σε κοσμική στήλη ότι οι προσπάθειες της Marina να αποχωριστεί την συλλογή της είναι για να "αφήσει πίσω της το παρελθόν."

Ο οίκος δημοπρασιών δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τον πλήρη κατάλογο των προς πώληση έργων, αλλά έχει δημοσιοποιήσει τα αναμενόμενα σημαντικότερα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένης της Γυναίκας με Μισάνοιχτο Φόρεμα, ένα τολμηρά ζωγραφισμένο κεραμικό του 1955, με εναρκτήρια εκτιμώμενη τιμή πώλησης στα 48.110 ευρώ. Ένα σκίτσο του 1962 με τίτλο Γυναικείο Πρόσωπο αναμένεται να πωληθεί προς  245.000 με 340.000 ευρώ. 

Η εγγονή του Picasso πουλάει μεγάλο τμήμα της προσωπικής της συλλογής σε δημοπρασία. Facebook Twitter
Pablo Picasso, Γυναίκα με μισάνοιχτο φόρεμα (1955).

Υπάρχει ακόμα και μια φωτογραφία του καλλιτέχνη με τον αρχιτέκτονα Jacques Couёlle, από τον David Douglas Duncan, την οποία ο Picasso στόλισε με υπέροχες έγχρωμες ζωγραφιές. Ο οίκος Sotheby's υπολογίζει ότι θα πουληθεί στην τιμή των 80.000 ευρώ. 

"Η υπέροχη αυτή συλλογή παρουσιάζει μια προσωπική ματιά του καλλιτέχνη στις δημιουργικές του στιγμές, σαν να στεκόμαστε πάνω από τον ώμο του Picasso, παρατηρώντας την δημιουργική του διαδικασία καθώς επανεφεύρισκε τον εαυτό του ως καλλιτέχνη ξανά και ξανά." λέει η Helena Newman, μία από τους επικεφαλής Ιμπρεσιονισμού και σύχρονης τέχνης του Sotheby's.

Τα κορυφαία κομμάτια της συλλογής θα παρουσιαστούν 13 με 17 Ιανουαρίου στον οίκο Sotheby's της Νέας Υόρκης και από 28 Ιανουρίου έως 4 Φεβρουαρίου στον Sotheby's του Λονδίνου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT