Βραδιές γεμάτες με ελληνική μουσική σε Ηρώδειο και Πειραιώς 260

Βραδιές γεμάτες με ελληνική μουσική Facebook Twitter
Ο Χατζιδάκις είχε στενούς δεσμούς με την ΚΟΑ, της οποίας διετέλεσε διευθυντής την περίοδο 1976-1982.
0

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Λουκάς Καρυτινός

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι: Το χαμόγελο της Τζοκόντας – Όρνιθες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 18/7, 21:00

Φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), του παλαιότερου ελληνικού συμφωνικού συνόλου. Στο πλαίσιο των εορτασμών αυτής της σημαντικής επετείου η ορχήστρα αποτίει φόρο τιμής στον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, παρουσιάζοντας δύο διάσημα έργα του, το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» και τη μουσική που έγραψε για τους Όρνιθες το 1959 για το ανέβασμα της κωμωδίας του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν σε διασκευή Βασίλη Ρώτα. Το «Χαμόγελο της Τζοκόντας», ένα από τα πιο γνωστά ορχηστρικά έργα του Χατζιδάκι, ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1965 με παραγωγό τον Quincy Jones. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της ανεκτίμητης αξίας του συνθετικού έργου του, που σφράγισε ανεξίτηλα τη μεταπολεμική μουσική, ο Χατζιδάκις είχε στενούς δεσμούς με την ΚΟΑ, της οποίας διετέλεσε διευθυντής την περίοδο 1976-1982.

Μ. Ηulot

Ross Daly

40 χρόνια «Λαβύρινθος»
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 11/7, 21:00

Βραδιές γεμάτες με ελληνική μουσική Facebook Twitter
Φωτ.: Αngelina Demosthenous

Μια συναυλία προς τιμήν του κορυφαίου μουσικού, συνθέτη και δασκάλου Ross Daly που αγκαλιάζει τον κόσμο ολόκληρο από το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι της Κρήτης με την ευκαιρία των σαράντα χρόνων λειτουργίας του στην Ελλάδα. Δημιουργός του όρου «σύγχρονη τροπική μουσική», συνένωσε με την ευρηματικότητά του αχανείς μουσικούς τόπους λαϊκών και κλασικών παραδόσεων από τη Δυτική Αφρική έως τη Μογγολία και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη μιας νέας αισθητικής που έχει άξονα τη δημιουργική προσέγγιση των παραδόσεων αυτών και όχι τη στατική φολκλορική αναπαραγωγή τους. Μαζί του θα έχουμε την ευκαιρία να αφεθούμε στα μελωδικά καλέσματα πολλών και αγαπημένων Ελλήνων και ξένων μουσικών μέσα από μια αναδρομή σε συνεργασίες του από το 1982 έως σήμερα, από την Κρήτη και τον Βασίλη Σταυρακάκη, μαζί με μια ιστορική παρέα Κρητών καλλιτεχνών, έως το Μάλι με τον Μπαλακέ Σισόκο και την Περσία με τους Ντιαμσίντ και Μπιτζάν Σεμιρανί που απολαύσαμε πέρσι στη Μικρή Επίδαυρο, αλλά και μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών, μαθητών του Λαβυρίνθου, που αποτελούν τη μαγιά για τη συνέχεια αυτού του διαχρονικού ταξιδιού έμπνευσης που δεν γνωρίζει σύνορα.

Μ. Ηulot

Sonic Convergence

Πειραιώς 260, 13/7, 21:00

Βραδιές γεμάτες με ελληνική μουσική Facebook Twitter

Τέσσερις από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και μουσικούς που διαπρέπουν με το έργο τους στο εξωτερικό ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια μοναδική συναυλία στην Πειραιώς 260. Σκοπός τους είναι να μεταδώσουν τη μαγεία της μουσικής και να βρουν ηχητικές συγκλίσεις (εξού και το όνομα του σχήματος, Sonic Concergence) που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν μια νεα μουσική γλώσσα η οποία δεν γνωρίζει εύκολες κατηγοριοποιήσεις. Μέλη του γκρουπ είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Χρήστος Χατζής, ο σπουδαίος βιμπραφωνίστας Χρήστος Ραφαηλίδης, που έχει διαπρέψει στην τζαζ σκηνή της Νέας Υόρκης, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια –έχει περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο και ως σολίστ–, ο μπασίστας, συνθέτης, παραγωγός και καθηγητής μουσικής Πέτρος Κλαμπάνης, που έχει κάνει εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη αλλά και σε όλο τον κόσμο, και ο Αντώνης Σουσάμογλου, προεξάρχων βιολιστής στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ένας από τους πιο ενεργούς βιολιστές της γενιάς του με πλούσια καλλιτεχνική δράση και ως συνθέτης και ως ενορχηστρωτής.

Μαρία Παππά

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Έξω από το κάδρο
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 16/6, 21:00

Βραδιές γεμάτες με ελληνική μουσική Facebook Twitter
Φωτ.: Νικόλας Μάστορας

Πολλές εκπλήξεις μάς επιφυλάσσει ο Δημήτρης Παδημητρίου με το «Έξω από το κάδρο» που θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Ηρώδειο. Ο κορυφαίος σύγχρονος  Έλληνας συνθέτης επιλέγει τραγούδια από όλο το έργο του σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ισορροπεί μεταξύ των μεγάλων του αξέχαστων επιτυχιών και πιο άγνωστων πτυχών της πολύπλευρης καριέρας του, προτείνοντας στο κοινό να τις ανακαλύψει εκ νέου. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν εκλεκτοί καλεσμένοι, όπως οι Kώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Βερόνικα Δαβάκη, Γιώργος Φλωράκης, Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης, Αιμιλιανός Σταματάκης. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1959 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Παρά τις σπουδές του στη Νομική Αθηνών, τον κέρδισε η μουσική. Το Πάσχα του 1980 o Μάνος Χατζιδάκις τον παρουσιάζει μεταξύ των έξι συνθετών του Τρίτου Προγράμματος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ το 1981 με τίτλο «Τοπία», ένα progressive ροκ άλμπουμ, ενώ την ίδια περίοδο ξεκινά η μακροχρόνια σχέση του με τον κινηματογράφο. Το 1982 συνθέτει το score για την ταινία μικρού μήκους Αθέμιτος Ανταγωνισμός του Δήμου Αβδελιώδη και το 1983 τη μουσική για την ταινία Ρεβάνς του Νίκου Βεργίτση. Έχει τιμηθεί με έξι βραβεία μουσικής στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και με κρατικά βραβεία μουσικής του υπουργείου Πολιτισμού. Έργα του έχουν παιχτεί σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα μεγάλα θέατρα και τις μουσικές σκηνές της Αθήνας, στο επίσημο πρόγραμμα του Musikverein της Βιέννης (Φεστιβάλ της Άνοιξης), στη Ρώμη, στη Νέα Υόρκη και στην Ozawa Hall του Tanglewood.

Μαρία Παππά

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT