Το Thessaloniki Hip Hop Festival, το μεγαλύτερο και μακροβιότερο hip hip φεστιβάλ της Ελλάδας, κλείνει φέτος τα δώδεκά του χρόνια. Λίγο πριν το THHF 2014 ανοίξει τις πόρτες του συναντηθήκαμε με τον Αλέξανδρο, την Πόπη, και την Ντίνα – τον πυρήνα της ομάδας του φεστιβάλ- λύσαμε όλες τις απορίες μας σχετικά με το ελληνικό hip hop, και τους ζητήσαμε να θυμηθούν τις 12 πιο σημαντικές στιγμές της δωδεκάχρονης πορείας τους.
Το 2002 η παρέα της Zoltan Tribe, ορμώμενη από την από την αγάπη της για την αστική κουλτούρα, ξεκίνησε να συμμετέχει στα underground πολιτιστικά δρώμενα της πόλης με workshops, κυκλοφορίες δίσκων, κτλ.
"Ουσιαστικά θέλαμε να μεταφέρουμε τις αξίες του προηγούμενου αιώνα στη νέα χιλιετία, με άξονα όμως πάντα την εξέλιξη. Κάτι σαν το Looking for the Perfect Beat του Afrika Bambaataa, μόνο που εμείς ψάχνουμε το τέλειο πάρτι", μου εξηγεί ο Αλέξανδρος.
Ένα χρόνο μετά διοργανώθηκε το πρώτο THHF, ένα φεστιβάλ-θεσμός στην ελληνική hip hop σκηνή που κάθε χρόνο πραγματοποιείται χάρη σε μια τεράστια οικογένεια από γραφίστες, παραγωγούς, DJs, κι εθελοντές, και διαμορφώνεται από την παροιμιώδη συμμετοχή του κόσμου.
Πώς προέκυψε αρχικά το Thessaloniki Hip Hop Festival; Ποιο ήταν το βασικό όραμα;
Όλα ξεκίνησαν με αφορμή μια συναυλία των FF.C που διοργανώσαμε το 2002 στην Ξάνθη.
Για τον κόσμο οι FF.C είναι το πρώτο hip hop συγκρότημα της Ελλάδας, αλλά για μας είναι τρεις άνθρωποι που μας ενέπνευσαν να κάνουμε αυτό που κάνουμε και να σεβόμαστε τη μουσική, τον κόσμο της, και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Από τότε, τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ήμασταν είκοσι χρονών αλλά το είχαμε πάρει πολύ σοβαρά κι έτσι βρήκαμε ανθρώπους που μας στήριξαν από καρδιάς.
To φετινό μότο του THHF, "Respect The Roots and Celebrate The Future", είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό που είχαμε κατά νου όταν ξεκινούσαμε. Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά με το μήνυμα της Συνύπαρξης και του Αλληλοσεβασμού.
Η δολοφονία του Killah P μας άλλαξε όλους. Κοινό και καλλιτέχνες.Τίποτε δεν ήταν το ίδιο μετά απ' αυτό, κι είναι ακόμα νωρίς για να πούμε πώς μεταφράζεται
Πώς βλέπετε το επίπεδο του ελληνικού hip hop σήμερα;
Η ελληνική hip hop σκηνή είναι πλέον σαφώς πιο ώριμη κι έχει ανέβει πολλά επίπεδα, αλλά υπάρχει το εξής οξύμωρο:
Το φάντασμα του παρελθόντος, ή αλλιώς ο "ελέφαντας στο δωμάτιο", που δεν είναι άλλος από το ότι οι πρώτοι ελληνικοί hip hop δίσκοι δεν ξεπεράστηκαν ποτέ (TXC, FF.C, Παρεμβολές, Razastarr, Άλφα Γάμα) κι ας έχει ανέβει φαινομενικά το επίπεδο τόσο στο MCing όσο και στο Beatmaking.
Περιμένουμε πλέον τη νέα γενιά.
Ποια είναι τα συν της ελληνική σκηνής, και ποια τα μελανά της σημεία;
Το συν είναι οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, οι οποίες είναι ιδανικές για να ευδοκιμήσει το αληθινό hip hop ρίζα του οποίου είναι να δίνει βήμα και φωνή στις καταπιεσμένες τάξεις.
Όσον αφορά το αδύνατό της σημείο αυτό είναι η συνεργασία.
Βλέπουμε ότι δυστυχώς η ουσία της hip hop κουλτούρας, ο σεβασμός και η συνύπαρξη, ξεχνιούνται με τον καιρό. Πρέπει να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε ώστε να ξέρουμε προς τα πού πηγαίνουμε. Αλλιώς τι κάνουμε εδώ;
Τι είναι αυτό που έχετε δει να αλλάζει περισσότερο στην ελληνική σκηνή τα τελευταία χρόνια;
Η δολοφονία του Killah P μας άλλαξε όλους. Κοινό και καλλιτέχνες.
Τίποτε δεν ήταν το ίδιο μετά απ' αυτό, κι είναι ακόμα νωρίς για να πούμε πώς μεταφράζεται αυτό.
Και η μεγαλύτερη παρανόηση στην Ελλάδα σχετικά με το hip hop;
Η μεγαλύτερη παρανόηση είναι ότι hip hop είναι μόνο αυτό που εμφανίζεται στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.
Η σκηνή βράζει, και σε ολόκληρη τη χώρα βγαίνουν συνέχεια ενδιαφέροντα πράγματα που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.
Το αδύνατο σημείο της ελληνικής hip hop σκηνής είναι η συνεργασία, και η μεγαλύτερη παρανόηση στην Ελλάδα γι' αυτή τη μουσική είναι ότι hip hop είναι μόνο αυτό που εμφανίζεται στην τηλεόραση
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες διοργάνωσης ενός φεστιβάλ τέτοιου μεγέθους στη σημερινή Ελλάδα;
Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εαυτός μας.
Επειδή δεν υπάρχουν πολλά αντίστοιχα φεστιβάλ ουσιαστικά δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, οπότε κάθε χρόνο συναγωνιζόμαστε με την προηγούμενη διοργάνωση. Είναι μεγάλη πρόκληση να προσπαθήσεις να επαναλάβεις μια επιτυχία χωρίς όμως να μένεις προσκολλημένος σ' αυτή.
Νιώσατε ποτέ ότι "υστερεί" το φεστιβάλ λόγω διεξαγωγής του στην Θεσσαλονίκη, αντί για την Αθήνα;
Όχι μόνο δεν υστερεί αλλά ίσα-ίσα η Θεσσαλονίκη του δίνει έναν άλλο αέρα αφού η πόλη ήταν ανέκαθεν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.
Άλλωστε, στο THHF έρχονται fans από όλες τις γωνίες της Ελλάδας, από Κρήτη μέχρι Ορεστιάδα. Κανείς δεν λέει όχι σε ένα διήμερο στην Θεσσαλονίκη αν υπάρχει καλή παρέα.
Σχολιάστε μου το πρόσφατο εγχώριο rap challenge.
Το rap challenge από μόνο του ήταν μια πολύ καλή κίνηση αφού βοήθησε τους χιπχόπερς (έστω και αργοπορημένα) να ανακαλύψουν τη δύναμη των social media.
Σκέψου όλο αυτό να γινότανε για κάποιο σκοπό. Από την άλλη, βοήθησε να αναδυθεί στην επιφάνεια και η άγνοια της νέας γενιάς σχετικά με το hip hop.
Ακούστηκαν πολλά λόγια που μετά από λίγο χάνουν το νόημά τους γιατί δεν πείθουν χωρίς πράξεις. Και εδώ έρχεται ο KRS One και συμπληρώνει : Το ραπ είναι κάτι που το κάνεις, το hip hop είναι κάτι που το ζεις.
Τι θα δούμε στο φετινό THHF; Τι ξεχωρίζετε;
Το κάθε act, από τον newcomer Νέγρο του Μοριά μέχρι τους ξένους καλεσμένους Life MC και DJ Nappa, διαλέχτηκε με ιδιαίτερη προσοχή και προσθέτει το δικό του ξεχωριστό στοιχείο στην γενικότερη εμπειρία που θέλουμε να δημιουργήσουμε στον επισκέπτη.
Από όσο ξέρω, πολλοί περιμένουμε με ανυπομονησία τους Χατζηφραγκέτα, που ήταν μια ευχάριστη έκπληξη στο φετινό πρόγραμμα!
Φυσικά θα υπάρχει και ο θεσμός του MC Battle που είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ. Οκτώ νέοι MC's θα αναμετρηθούν και ο κόσμος θα ανακηρύξει τον πρωταθλητή.
Και μόνο η εμφάνιση μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους διαγωνιζομένους, ενώ για τους θεατές έχει πάντα πλάκα η ψηφοφορία δια βοής.
Τέλος, φέτος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο THHF και ο διαγωνισμός Greek Beatbox Championship, μια διαδραστική πλατφόρμα ανάδειξης της τέχνης του human beatbox και του καλύτερου Έλληνα beatboxer.
Το rap challenge ήταν από μόνο του μια καλή κίνηση, ανέδειξε όμως και την άγνοια της νέας γενιάς σχετικά με το hip hop
Τέλος, ποιες 12 στιγμές του φεστιβάλ θυμάστε πιο έντονα αυτά τα δώδεκα χρόνια;
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για μέρες, αλλά αφού ρωτάς οι πρώτες που μας έρχονται στο μυαλό είναι:
- Οι FF.C στη σκηνή του THHF 2003.
- Η γνωριμία μας με τον Sifu VERSUS το 2003.
- Το THHF 2004 ήταν η πρώτη συναυλία με την επαναλειτουργία του Μύλου (αφού προηγουμένως είχε καεί)
- To "Χαβάη" από την Dogmother το 2006, πριν από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.
- Ο R.A. The Rugged Man να επιτίθεται στο κοινό στην πρώτη σειρά το THHF 2007.
- Η ζωντανή εκτέλεση του "Το Φως του Ήλιου" από τους Razastarr και τον Αντώνη Φραγκιαδάκη το 2008.
- Η εμφάνιση του Leeroy από τους Saian Supa Crew, επίσης το 2008.
- Το Wall of Death των Foreign Beggars, το 2009.
- Ο DJ Woody με το project Turntables in Technicolor (2010)
- Το "Όταν ταξιδεύω" των Στίχοιμα στο THHF 2012.
- To "Nα τους δω να τρέχουν" από τον Ευθύμη των Terror X Crew στο THHF 2012
- O Νικήτας Κλιντ με τον DJ The Boy στο περσινό THHF
___________________________________
Πότε: Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης 15:00
Πού: Principal (Μύλος), Θεσσαλονίκη
Εισιτήρια: 15€ / Στην είσοδο 18€
Πρόγραμμα, acts, εδώ
σχόλια