ENOUGH!: Το αθηναϊκό πανκ γκρουπ που κλέβει τις εντυπώσεις

Οι Enough! είναι το new thing στην ελληνική σκηνή Facebook Twitter
Οι ENOUGH! είναι αυτό που έλειπε εδώ και καιρό, ένας ήχος που είναι απόλυτα σημερινός και εναρμονισμένος με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό αλλά και ένα attitude πάνω στη σκηνή εντελώς επαγγελματικό και ξεσηκωτικό. Φωτ.: Κατερίνα Μωραΐτου
0

Οι ENOUGH! είναι από τις πιο συναρπαστικές live ελληνικές μπάντες που μπορεί να πετύχεις στην Αθήνα αυτήν τη στιγμή. Κάπως έτσι τους ανακάλυψα. Toυς είδα να παίζουν ως support σε μια πρόσφατη συναυλία των Noda and the Pappas στο Ρομάντσο και πραγματικά ήταν από αυτές τις εμφανίσεις που δεν γίνεται να μην προσέξεις. Φίλοι και γνωστοί ρωτούσαν ποιοι ήταν αυτοί οι πιτσιρικάδες που «σε κάνουν να ξαναβρείς τη χαμένη σου πίστη στη ροκ μουσική».

Και δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για τέσσερα νέα παιδιά, καινούργιες φάτσες σε μια εγχώρια ανεξάρτητη σκηνή που τελευταία ανακυκλώνεται, ούτε το στυλ μουσικής που παίζουν, δηλαδή πανκ. Είναι αυτό που έλειπε εδώ και καιρό, ένας ήχος που είναι απόλυτα σημερινός και εναρμονισμένος με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό αλλά και ένα attitude πάνω στη σκηνή εντελώς επαγγελματικό και ξεσηκωτικό.

Στο Ρομάντσο παρουσίασαν ένα ολόκληρο σετ και μια απίθανη διασκευή στο «Rebel Girl» των Bikini Kill, με αναφορές περισσότερο στους Melvins, όμως, πιο γρήγορο και aggressive δηλαδή, με περισσότερα χτυπήματα σε έγχορδα και ντραμς. Και οι δυο είναι άμεσες επιρροές τους.

Σε κερδίζουν αμέσως και χωρίς πολλά πολλά, σαν να είναι ένα ώριμο συγκρότημα και όχι ένα γκρουπ που εμφανίζεται μόλις για τέταρτη φορά μπροστά σε κοινό. Βέβαια, ξεχωρίζουν κυρίως επειδή για πρώτη φορά ίσως από τη δεκαετία του ’90 και γκρουπ όπως οι Nonmadol (οι Ελληνίδες L7 που δυστυχώς διαλύθηκαν νωρίς), Εcho Tattoo και Make Believe ή, πιο πρόσφατα, το one-off άλμπουμ των Testera (που δυστυχώς δεν είχαν συνέχεια), βλέπουμε μια τόσο δυναμική frontwoman σε πανκ γκρουπ να κρατάει όλη την μπάντα στους ώμους της.

Οι Enough! είναι το new thing στην ελληνική σκηνή Facebook Twitter
«Η mainstream μουσική έχει μεγάλη απόκλιση από αυτό που κάνουμε εμείς, όπως και η πανκ σκηνή στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Δεν με εκφράζει τόσο πολύ. Θεωρώ, όμως, ότι πάντα κάτι καινούργιο είναι καλό». Φωτ.: Μαρία Αλεξοπούλου

Η μικροκαμωμένη Lou βγάζει τόσο θυμό και ιδρώτα πάνω στη σκηνή που απλώς σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Η ειρωνεία είναι, όπως μου λέει η Αθηνά για το alter-ego της, ότι δεν είναι καθόλου έτσι στην πραγματική της ζωή. «Nιώθω καμιά φορά ότι δεν μπορώ να συνδεθώ με πιο σύγχρονες γυναικείες μπάντες επειδή είμαι soft άτομο. Τo στυλ μου είναι πιο συντηρητικό και girly και καμιά φορά νιώθω ότι είναι μεγάλη η απόσταση που έχω από το πανκ. Μπορεί η φωνή και οι στίχοι μου να βγάζουν μια αγριάδα, αλλά όταν με βλέπει κάποιος, βλέπει ένα κοριτσάκι, εξού και το logo μας», μου εκμυστηρεύεται.

Στη σελίδα τους στο bandcamp έχουν μόνο ένα κομμάτι, το «Break up your band», το πρώτο που έγραψαν, όπως μου λένε ο Chino (Θανάσης) και η Lou (Αθηνά) στο venue που τους πρωτοείδα, στο Ρομάντσο. Στην μπάντα παίζουν ο αδερφός του Chino, Johanan (μπάσο), και ο Plath (ντραμς), ιδρυτής της πανκ μπάντας Memory και πρώην μέλος Bazooka.

Το «Break up your band» ήταν καθοριστικό για το αν θα έφτιαχναν το συγκρότημα, το οποίο ήταν μια ιδέα του Chino – παρεμπιπτόντως το ψευδώνυμο το έχει πάρει από την ομώνυμη ταινία του Τσαρλς Μπρόνσον, του ’73. Είχε γράψει κάποια πανκ κομμάτια και προσπαθούσε να φτιάξει μια μπάντα για να ολοκληρώσει το πρότζεκτ. Είχε κολλήσει στη φωνή. Αισθανόταν ότι τα ανδρικά φωνητικά ήταν χιλιοακουσμένα και παρότι δοκίμασε αρκετό κόσμο, δεν του ταίριαζαν.

ENOUGH! - Break Up Your Band (Music Video)

Επιπλέον, δεν θεωρούσε ότι μπορούσε να περάσει κάποιο μήνυμα έτσι. «Τι άλλο έχει να πει ο άντρας στην πανκ; Η απάντησή ήταν “απολύτως τίποτα”», αναφέρει «Ήθελα αυθεντικό δυναμισμό στα φωνητικά, ούτε διαφραγματικές, ούτε αρρενωπά γρεζια, ούτε τεχνικές ωδείων. Ωμή γυναικεία αντίδραση. Ένας άντρας δεν έχει πια κάτι να πει». Την Αθηνά την πέτυχε να χορεύει Μαντόνα σε ένα στόρι της στο Instagram. «Είχε femme fatale αύρα και της έστειλα κατευθείαν την ιδέα που είχα».

Του απάντησε ότι μοιράζονταν το ίδιο παιδικό όνειρο, να φτιάξουν ένα συγκρότημα. Και έτσι έγινε. Όλα αυτά πριν από περίπου δύο χρόνια. Ξεκίνησαν αμέσως να γράφουν φωνητικά πάνω στη μουσική που είχε ετοιμάσει και έτσι προέκυψε το χιουμοριστικό, όπως το χαρακτηρίζουν, πρώτο τους τραγούδι, που αναφέρεται στην κοινοτοπία των σημερινών πανκ συγκροτημάτων. Το ηχογράφησαν σε σπίτι, στο δώμα φίλων, για να μην τους ακούνε οι γείτονες να ουρλιάζουν και να κάνουν θόρυβο. Το βίντεο, επίσης, το γύρισαν μόνοι τους. Γενικά, έχουν μια DIY φιλοσοφία. Ο Chino έχει σχεδιάσει και το logo και το artwork της μπάντας.

«No talent and no respect / Always on a losing bet / We used to jam for the game / Now you suck at everything» (Ούτε ταλέντο ούτε σεβασμός / Πάντα σε ένα χαμένο στοίχημα / Τζαμάραμε μαζί για την πλάκα / Τώρα είσαι χάλια παντού) τραγουδά αυθάδικα η Lou.

Φαίνεται να κρύβουν μια πιο βαθιά απογοήτευση όσον αφορά την εγχώρια σκηνή. «Η σκηνή, λέει ότι είναι μαζί μας, στην πράξη όμως δεν είναι πουθενά», λέει ο Chino. «Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει σκηνή. Υπάρχουν 3-4 μπάντες συνολικά και μεταξύ τους μοιράζονται τα venues. Όσον αφορά το κοινό, τα ίδια άτομα θα έρθουν στα live.

Σίγουρα θα δεις ένα καινούργιο γκρουπ, απλώς θα είναι τα ίδια άτομα που παίζουν σε πέντε διαφορετικές μπάντες και θα αλλάζουν το ύφος τους ανάλογα με την κουλτούρα και τη μόδα που επικρατεί κάθε φορά στη μουσική. Γιατί να προσαρμόσεις τον δικό σου χαρακτήρα και να βάλεις όρια στον εαυτό σου, στο τι μπορείς να κάνεις; Μοιάζει σαν τελετουργικό η ψευδαίσθηση ότι αν συνδυάσεις ένα mainstream είδος, που κάθεται εύκολα στο μέσο αυτί, με τα στοιχεία της χώρας σου και σε χαρακτηρίσουν πρωτοπόρο, θα τα έχεις καταφέρει στη σκηνή της Ελλάδας».

Οι Enough! είναι το new thing στην ελληνική σκηνή Facebook Twitter
Το «Break up your band» ήταν καθοριστικό για το αν θα έφτιαχναν το συγκρότημα, το οποίο ήταν μια ιδέα του Chino. Φωτ.: Κατερίνα Μωραΐτου

Φυσικά, το «Break up your band» δεν είναι το μόνο κομμάτι που έχουν γράψει. Θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τους ΕP προς την άνοιξη, όπως μου λένε. Στο Ρομάντσο παρουσίασαν ένα ολόκληρο σετ και μια απίθανη διασκευή στο «Rebel Girl» των Bikini Kill, με αναφορές περισσότερο στους Melvins, όμως, πιο γρήγορο και aggressive δηλαδή, με περισσότερα χτυπήματα σε έγχορδα και ντραμς. Και οι δυο είναι άμεσες επιρροές τους.

Ένα από τα πρότυπα της Lou τα τελευταία χρόνια είναι η Tobi Veil, λόγω της μπάντας. Η Αθηνά γεννήθηκε στη Βοστώνη, όπου έζησε για δέκα χρόνια, προτού γυρίσει πίσω στην Ελλάδα. Της έμεινε η άψογη προφορά, γι’ αυτό κάποιοι νομίζουν ότι το συγκρότημα είναι από το εξωτερικό, και η αλήθεια είναι ότι αν αυτήν τη στιγμή έπαιζαν σε Αμερική ή Βρετανία, θα έκαναν ήδη καριέρα ‒ είναι τόσο άρτιοι. 

«Η mainstream μουσική έχει μεγάλη απόκλιση από αυτό που κάνουμε εμείς, όπως και η πανκ σκηνή στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Δεν με εκφράζει τόσο πολύ. Θεωρώ, όμως, ότι πάντα κάτι καινούργιο είναι καλό», τονίζει η Lou.

«Σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε κι άλλες κοπέλες να βγουν με θάρρος και θράσος στη μουσική σκηνή της χώρας μας. Θέλω να εμψυχώσω τις γυναίκες, πιστεύω στη γυναικεία ενδυνάμωση ‒ μπορεί να φαίνομαι μικρό κοριτσάκι, αλλά όταν βγαίνω στη σκηνή, τα σπάω. Θέλω όσες με βλέπουν να αισθάνονται ότι είναι frontwomen και είναι ωραίο που με τον Θανάση συμφωνούμε σε αυτό, κυρίως επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν κάποια γυναικεία πρότυπα τα οποία είναι πολύ στερεοτυπικά. Πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας και αυτό αρκεί για να μας ενδυναμώσει. Δεν χρειάζεται να πλασάρεσαι ως bitch επειδή είναι το νέο τρεντ».

Βρείτε τους ENOUGH! στο bandcamp εδώ. 

Instagram: @worldsyummiestband

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα τρία τραγούδια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT