Επιστήμη και υπνωτιστικά visuals κάνουν τις συναυλίες του Max Cooper μια ξεχωριστή εμπειρία

Επιστήμη και υπνωτιστικά visuals κάνουν τις συναυλίες του Max Cooper μια ξεχωριστή εμπειρία Facebook Twitter
0

Από τις σπουδές του στη γενετική, ο Max Cooper μεταπήδησε με ευκολία στον χώρο της μουσικής, συνδυάζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τα ενδιαφέροντά του.

Οι ζωντανές εμφανίσεις του, που αποτελούν μια ιδιαίτερη οπτικοακουστική εμπειρία, συγχωνεύουν την ηλεκτρονική μουσική με visual arts και επιστημονικά concepts.

Συγκεκριμένα αφού ο Ιρλανδός καταλήξει στην επιστημονική ιδέα που θέλει να εστιάσει, αναθέτει σε καλλιτέχνες τη δημιουργία βίντεο, τα οποία στη συνέχεια ο ίδιος ντύνει με μουσική, με αποτελέσματα που γοητεύουν.

 

— Ποιος ήταν ο βασικός λόγος που σε έκανε να ασχοληθείς με την επιστήμη και ποιος με τη μουσική;

Στον κόσμο της επιστήμης συναντάς τις πιο μεγάλες και τρελές ιδέες που υπάρχουν. Γιατί να μην θέλει να ασχοληθεί κάποιος με αυτήν;

Η μουσική από την άλλη είναι καθαρή συναισθηματική ανταμοιβή. Το μυαλό μάς ευχαριστεί επειδή διεγείρουμε την τάση που έχει να βρίσκει παντού μοτίβα. Και αυτό μου φαινόταν επίσης πάντοτε ελκυστικό.

Γενικά θα έλεγα ότι μου αρέσουν τα μοτίβα, είτε αυτά αποκαλύπτονται στη φύση μέσω της επιστήμης, είτε στον ήχο μέσω της μουσικής.

— Μίλησέ μου λίγο για τις σπουδές σου. Τι περιλάμβαναν;

Έχω ασχοληθεί με τη βιολογία συστημάτων. Καθόμουν όλη μέρα μπροστά στον υπολογιστή και «έπαιζα» με μοντέλα που έδειχναν πώς τα γονίδια εξελίσσονται μέσα σε εκατομμύρια χρόνια ώστε να δημιουργήσουν ένα είδος μικρού υπολογιστή μέσα σε κάθε κύτταρο, τα γενετικά ρυθμιστικά δίκτυα.

Δεν προγραμματίζω ποτέ τι θα παίξω, ειδικά όταν πρόκειται να εμφανιστώ σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως σε αυτόν στην Αθήνα.

— Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ μουσικής και βιολογίας;

Η αγάπη για τα μοτίβα και τη δομή (υπό την έννοια ότι τα δύο αυτά πράγματα έχουν συναισθηματικό αντίκρισμα) και η απόλαυση τού να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή ως επέκταση του ανθρώπινου μυαλού.

— Αντιλαμβανόσουν πάντα την ομορφιά που εμπεριέχει η επιστήμη; Ποια ήταν η πρώτη φορά που θυμάσαι να αισθάνθηκες έτσι;

Θυμάμαι να διαβάζω για τη σχετικότητα όταν ήμουν μικρός και να σκέφτομαι πόσο εκπληκτικό πράγμα ήταν ότι κάτι τόσο περίεργο και φαινομενικά παράλογο μπορούσε να είναι αληθινό. Ότι ο καθημερινός, πεζός κόσμος δεν είναι η μόνη πραγματικότητα. Ήταν σαν να ανακάλυπτα ότι οι μάγοι υπάρχουν και είναι αληθινοί.

 

Max Cooper - Reflex - Official Video by Lauren Pedrosa

— Ποια ήταν η έμπνευση για την τελευταία σου δουλειά;

Το τελευταίο μου άλμπουμ με τίτλο «One hundred billion sparks» έχει να κάνει με το μυαλό και τη δέσμη εκατό δισεκατομμυρίων νευρώνων που πυροδοτούνται και δημιουργούν τη γεμάτη νόημα ύπαρξή μας.

«Κλειδώθηκα» μόνος μου, χωρίς να έχω καμία σχεδόν ανθρώπινη επαφή για έναν μήνα, και προσπάθησα να ψάξω εσωτερικά ιδέες σχετικά με το μυαλό.

Ως συνήθως, προσπάθησα να βρω πράγματα που να έχουν ενδιαφέρον και να μπορούν να μεταφραστούν οπτικά σε όμορφες ιστορίες, πάνω στις οποίες εγώ με τη σειρά μου θα έγραφα μουσική. Εξηγώ όλη την διαδικασία εδώ.

— Τι θα παίξεις στην Αθήνα;

Δεν προγραμματίζω ποτέ τι θα παίξω, ειδικά όταν πρόκειται να εμφανιστώ σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως σε αυτόν στην Αθήνα. Θέλω πρώτα να τσεκάρω το μέρος και την ακουστική του και έπειτα το κοινό, την ώρα που παίζω, και πολλούς άλλους παράγοντες. Θα βάλω να δυνατά μου για να δημιουργήσω μια ωραία ατμόσφαιρα.

— Το ποιο ξεχωριστό πράγμα/μέρος που έχεις δει σ' αυτό τον πλανήτη;

Ένα νεογέννητο μωρό.

 

Max Cooper - Order From Chaos (official video by Maxime Causeret)

 

Max Cooper - Seething - Official Video by Andy Lomas

Info

Max Cooper

St Paul's Sessions

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27 & Σιμωνίδου)

28/2, 20:00 & 21:45

Eισ.: 18 ευρώ

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ