FALL PREVIEW: CALLAS Facebook Twitter
Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images

Το φθινόπωρο της Μαρίας Κάλλας

0

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών να παρουσιάζει δύο γκαλά και μία σημαντική έκθεση.

Στις 24 Σεπτεμβρίου με τη σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών η Ρωσίδα σοπράνο Έλενα Στίκινα και ο Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς θα τραγουδήσουν αγαπημένες άριες της ρομαντικής ιταλικής όπερας με έμφαση στον Τζιουζέπε Βέρντι, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών θα συνοδεύσει τη διάσημη υψίφωνο Ερμονέλα Γιάχο και τον διακεκριμένο τενόρο Τσαρλς Καστρονόβο.  

Τη μουσική διεύθυνση και στα δύο οπερατικά γκαλά έχει αναλάβει ο Λουκάς Καρυτινός. Συγχρόνως, στις 3 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται η μεγάλη έκθεση «Καληνύχτα, σας αγαπώ: 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας» σε επιμέλεια της Λίλης Πεζανού, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2024. Θα περιλαμβάνει αντικείμενα από τις συλλογές του Νίκου Χαραλαμπόπουλου, του Μουσείου Τσαρούχη, του Διονύση Φωτόπουλου και άλλων συλλεκτών.

Τα πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα δίνουν πρόσβαση σε ιστορίες και στάσεις που έχουν αποσιωπηθεί ή παραλειφθεί από το κυρίαρχο αφήγημα, προσφέροντας μια ευκαιρία επανεξέτασης του μύθου της Κάλλας, διατηρώντας πάντα αναλλοίωτη την καλλιτεχνική προσφορά της.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος της έκθεσης «UNBOXING CALLAS: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη Συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ» από τις 26 Νοεμβρίου έως τον Ιανουάριο του 2024 στον 2ο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος – ΚΠΙΣΝ. Η επιμέλεια είναι του Βασίλη Ζηδιανάκη και συμμετέχουν οι εικαστικοί Μαρία Βαρελά, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Πέτρος Ευσταθιάδης, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Ελευθερία Κοτζάκη, Αριστείδης Λάππας, Αγγελική Μπόζου, Λυκούργος Πορφύρης, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου και Αλέξης Φιδετζής.

FALL PREVIEW: CALLAS Facebook Twitter
Η έκθεση εμπνέεται από προσωπικές ιστορίες, μνήμες και αρχειακά αντικείμενα αλλά και από συλλογές που αποκτήθηκαν πρόσφατα. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images

Η έκθεση εμπνέεται από προσωπικές ιστορίες, μνήμες και αρχειακά αντικείμενα αλλά και από συλλογές που αποκτήθηκαν πρόσφατα, όπως το αρχείο του συλλέκτη Δημήτρη Πυρομάλλη για την τέχνη και τη ζωή της Μαρίας Κάλλας, το φωτογραφικό αρχείο του Κλεισθένη Δασκαλάκου αλλά και το μοναδικό υλικό από το Αρχείο Κατίνας Παξινού και Αλέξη Μινωτή –παραχώρηση του ΜΙΕΤ-ΕΛΙΑ–, καθώς επίσης και υλικό από το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη.

Μια επιτελεστική έκθεση αρχειακού υλικού, με το σύνολο της συλλογής να παρουσιάζεται σε μεγάλα τραπέζια εργασίας σαν ένα μεγάλο εργαστήριο όπου ερευνητές και καλλιτέχνες δουλεύουν πάνω σε αυτό το αρχείο· το ταξινομούν, το συντηρούν, το καταγράφουν, το αρχειοθετούν και επανερμηνεύουν τα τεκμήριά του. Τα πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα δίνουν πρόσβαση σε ιστορίες και στάσεις που έχουν αποσιωπηθεί ή παραλειφθεί από το κυρίαρχο αφήγημα, προσφέροντας μια ευκαιρία επανεξέτασης του μύθου της Κάλλας, διατηρώντας πάντα αναλλοίωτη την καλλιτεχνική προσφορά της.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, θα κάνει πρεμιέρα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ένα νέο ντοκιμαντέρ για την κορυφαία υψίφωνο του 20ού αιώνα, η οποία έκανε τα πρώτα σημαντικά βήματα της σταδιοδρομίας της στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λούρα «Μαίρη, Μαριάνα, Μαρία – Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την εταιρεία παραγωγής ESCAPE, εστιάζει στα χρόνια κατά τα οποία έλαβε την καλλιτεχνική της μόρφωση και ερμήνευσε τους πρώτους της ρόλους στη Λυρική Σκηνή (1937-1945), καθώς επίσης και στις τρεις μεταγενέστερες εμφανίσεις της στο Ηρώδειο (1957) με το Φεστιβάλ Αθηνών και στην Επίδαυρο (1960 και 1961) με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

FALL PREVIEW: CALLAS Facebook Twitter
Το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Ολύμπια-«Μαρία Κάλλας» θα ολοκληρώσει το επετειακό αφιέρωμα του 2023 στη Μαρία Κάλλας στις 14 Οκτωβρίου με την παρουσίαση σε συναυλιακή μορφή της όπερας του Βιτσέντζο Μπελίνι «I puritani». Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images

Μέσα από αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις συναδέλφων της, ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, αλλά και από μεταγενέστερες συνεντεύξεις της ίδιας της Κάλλας, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να συγκεντρώσει από κάθε δυνατή πηγή θραύσματα πληροφοριών και τα στοιχεία εκείνα που θα τεκμηριώσουν, θα διηγηθούν και θα φωτίσουν την πιο άγνωστη –αλλά και ταυτόχρονα τόσο καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της– περίοδο της ζωής της Κάλλας, η οποία έχει υποβαθμιστεί ή ακόμα και αγνοηθεί στις δεκάδες απόπειρες βιογραφίας της.

Το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Ολύμπια-«Μαρία Κάλλας» θα ολοκληρώσει το επετειακό αφιέρωμα του 2023 στη Μαρία Κάλλας στις 14 Οκτωβρίου με την παρουσίαση σε συναυλιακή μορφή της όπερας του Βιτσέντζο Μπελίνι «I puritani», έργο με το οποίο η Κάλλας θριάμβευσε το 1949 στη Βενετία χάρη στην ιδιοφυή προσέγγιση του εύθραυστου χαρακτήρα της Ελβίρα, σφραγίζοντας έτσι την απόλυτη κυριαρχία της στο ιταλικό bel canto. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν σημαντικοί τραγουδιστές όπως ο Αμερικανός τενόρος John Osborn και η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, ενώ την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα διευθύνει ο Γάλλος αρχιμουσικός Alphonse Cemin.

Στις 21 Σεπτεμβρίου το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη παρουσιάσε τη «Συμμετοχική Όπερα: 100 χρόνια Μαρία Κάλλας» σε επιμέλεια και υλοποίηση της Κάτιας Πάσχου. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του «Κύκλου Μαρία Κάλλας» με επίτιμο προσκεκλημένο τον τενόρο Δημήτρη Σιγαλό και τον Μανώλη Παπασηφάκη στο πιάνο. Ακολουθεί μια σειρά μουσικών αναλογιών σε επιμέλεια Μάγδας Μαυρογιάννη. Το πρώτο στις 12 Οκτωβρίου έχει τίτλο «… στο ντιβάνι, Elvira de Hidalgo, ο φύλακας άγγελος της Μαρίας». Η Μάγδα Μαυρογιάννη, η οποία υπογράφει και τα κείμενα, θα διηγηθεί ως Elvira de Hidalgo τη μοναδική σχέση των δύο, ενώ η ψυχολόγος Αιμιλία Διακοπούλου θα αναλύσει τις ιδιαιτερότητες αυτής της σχέσης. Θα συμμετάσχει μουσικά φυτώριο νέων τραγουδιστών στο αναλόγιο με τη συνοδεία πιάνου του Δημήτρη Γιάκα.

FALL PREVIEW: CALLAS Facebook Twitter
Ο "Κύκλος Μαρία Κάλλας" θα συνεχιστεί με δύο ακόμα εκδηλώσεις. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images

Την 1 Νοεμβρίου ο κύκλος συνεχίζεται με το αναλόγιο «… στο ντιβάνι, Μέσα από τα μάτια της αδελφής της», βασισμένο στη σχέση και τη ζωή των δύο αδελφών, Μαρίας και Τζάκυ Καλογεροπούλου, και στη δύσκολη σχέση που είχαν μεταξύ τους ενώ η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη και ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός θα ερμηνεύσουν γνωστές άριες που τραγούδησε στην καριέρα της η μεγάλη ντίβα συνοδευμένοι στο πιάνο από τον Δημήτρη Γιάκα.

Στις 16 Νοεμβρίου με το «… στο ντιβάνι, Μαρία Κάλλας – Ειρήνη Παπά» η Μάγδα Μαυρογιάννη θα παραθέσει τη ζωή, τις συμπτώσεις και το φως της Μαρίας και της Ειρήνης. Το μουσικό ρεπερτόριο θα ερμηνεύσουν οι λυρικές τραγουδίστριες Μαρία Μητσοπούλου και Αιμιλία Διακοπούλου με τον Δημήτρη Γιάκα και ο Φώτης Παπαθανασίου θα μιλήσει για την προσωπική του φίλη, Ειρήνη Παπά.

Το τελευταίο αναλόγιο στις 23 Νοεμβρίου αφορά τη σχέση της Κάλλας με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Μουσική
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ