Χρίστος Παπαγεωργίου: «Ο Ιωνάθαν είναι ταγμένος, εγώ είμαι ευδαιμονιστής»

Χρίστος Παπαγεωργίου: «Ο Ιωνάθαν είναι ταγμένος, εγώ είμαι ευδαιμονιστής» Facebook Twitter
«Το Ταξίδι του Ιωνάθαν» θα παρουσιαστεί την 1η Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
0

Με αφορμή την παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Το Ταξίδι του Ιωνάθαν», που θα παρουσιαστεί την 1η Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο πολυσχιδής και πολυβραβευμένος πιανίστας, συνθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός Χρίστος Παπαγεωργίου μιλά για την έμπνευση, τη μοναξιά και την αγάπη αναζητώντας τον ρόλο τους στη ζωή και τη δημιουργία.

— Πώς νιώθετε για την παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών; Ποια η γνώμη σας για την Ορχήστρα;

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη διότι το έργο μου παρουσιάζεται από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μαζί με κορυφαία έργα του ρεπερτορίου. Ευτυχής λοιπόν αλλά και με αγωνία, επειδή με όλους σχεδόν τους μουσικούς γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, ανήκουν στην καλύτερη ορχήστρα της Ελλάδος και θέλω να μείνουν ικανοποιημένοι.

– Γιατί επιλέξατε το μυθιστόρημα «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» ως πηγή έμπνευσης για τη σύνθεσή σας;

Ο «Ιωνάθαν» μου ασκεί την ίδια συγκλονιστική επίδραση κάθε φορά που το διαβάζω εδώ και περισσότερο από τριάντα χρόνια. Αυτό μου δημιούργησε προσθετικά την ανάγκη να ανταποδώσω-εκτονώσω κάποια στιγμή αυτή τη συγκίνηση. Βέβαια, δευτερευόντως, συνηγορεί θετικά και το ότι αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο αλλά η επιλογή έγινε κυρίως για τον πρώτο λόγο.

Είναι σαν μια σύντομη σουίτα, δηλαδή μια ακολουθία από αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από μια φανταστική πλήρη ταινία ή μια φανταστική ολοκληρωμένη μουσική αφήγηση έτσι όπως θα την ήθελα εγώ.

— «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» είναι ένα αλληγορικό μυθιστόρημα με σαφείς φιλοσοφικές και υπαρξιακές αναζητήσεις. Μέσα από ποιους δρόμους εκφράστηκε αυτό συνθετικά;

Επέλεξα την κινηματογραφική ροή αφήγησης. Περιγραφική και συμβολιστική με πολλά leitmotiv. Θέματα και μοτίβα για: Θάλασσα και Γλάρους, Ιωνάθαν, Κραυγή/Κάλεσμα του Σμήνους, Μοναξιά του Ιωνάθαν, Άνοδο/Aνάβαση, Χαρά της Πτήσης, Τυφώνες και Κινδύνους.

Είναι σαν μια σύντομη σουίτα, δηλαδή μια ακολουθία από αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από μια φανταστική πλήρη ταινία ή μια φανταστική ολοκληρωμένη μουσική αφήγηση έτσι όπως θα την ήθελα εγώ, αν είχα όλο το χρόνο στη διάθεσή μου.

— Θα πρέπει να έχει κάποιος διαβάσει το βιβλίο για να κατανοήσει το έργο;

Σίγουρα βοηθάει αλλά δεν επαφίεμαι σε αυτό γιατί δεν είναι πάντα εξασφαλισμένο και το έργο πρέπει να στέκει ως μουσική ανεξάρτητα του βιβλίου. Ας πούμε ότι ακόμα και αν δεν γνωρίζει τίποτα ο ακροατής, αρκεί να κοιτάξει τη σύντομη διάρθρωση των γεγονότων η οποία θα βρίσκεται στα σχόλια του προγράμματος της συναυλίας, για να μπορέσει να παρακολουθήσει τη ροή της μουσικής. Αλλά και αν δεν παίξει αυτό το παιχνίδι των μουσικών ταυτοποιήσεων θα βρει πιστεύω κάτι άλλο πιο προσωπικό που είναι και το τελικό ζητούμενο στη μουσική.

— Είστε διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας και συνθέτης, με πλήθος διακρίσεων και παρουσία στις πιο σημαντικές αίθουσες παγκοσμίως. Ποια η θέση του πιάνου σε αυτό το έργο;

Στο πιάνο γράφω τη μουσική μου, αλλά αυτή τη φορά θέλησα να δώσω βάρος στα άλλα όργανα και το έχω βάλει κυρίως σαν ενίσχυση όπου μου ταίριαξε το χρώμα του. Εκτός βέβαια από ένα κομβικό σημείο που ο Ιωνάθαν χρειάστηκε βοήθεια για να ξαναπετάξει και εκεί ο ήχος του για προφανείς λόγους μου ενέπνεε ασφάλεια και σιγουριά και του έδωσα κύριο ρόλο.

Χρίστος Παπαγεωργίου: «Ο Ιωνάθαν είναι ταγμένος, εγώ είμαι ευδαιμονιστής» Facebook Twitter

— Έχετε νιώσει όπως ο γλάρος Ιωνάθαν; Την ανάγκη αναζήτησης υψηλού νοήματος στη ζωή με όποιο κόστος;

Ως προς το κόστος θα έλεγα ότι η ανάγκη μας για το οτιδήποτε μας αποκαλύπτει άμεσα και το ακριβές μέγεθος της αντικαταβολής. Το υψηλό νόημα είναι εκεί που μπορεί να δει ο καθένας μας, συνήθως ένα σκαλί παραπάνω από εκεί που είμαστε εμείς, όχι οι άλλοι. Είναι ο «καζαντζάκειος» ανήφορός μας και εκεί είμαστε –και πρέπει να είμαστε– μόνοι. Η αποξένωση σε βοηθάει να δεις καλύτερα το νόημα. Αυτό είναι το κοινό που έχω νιώσει σίγουρα.

Επίσης συμφωνώ με τον Ιωνάθαν στο ότι αξίζει να ζούμε κάνοντας αυτό που μας ευχαριστεί. Στην ουσία ο γλάρος αυτός το κάνει γιατί περνάει καλά. Η αυτοπραγμάτωσή του είναι προσωπική χαρά του όχι καθήκον απέναντι σε κάποιον πατέρα, λαό, σύζυγο, τέκνο, έρωτα κ.λπ. Δεν θυσιάζεται για κάποιον για αυτό και το τελευταίο μάθημα είναι η αγάπη (αυτό δεν υπάρχει στο έργο μου – σταμάτησα στη μοναξιά) που δεν την γνωρίζει διότι σε όλο το βιβλίο αυτό χτυπιέται αλύπητα να φτάσει στα όρια του θανάτου του Χριστού για το κέφι του!

Αυτό με συγκινεί και αυτό ήθελα να βγάλω μέσα από τη μουσική: Μοναξιά και θάρρος. Επιπλέον είμαι πεπεισμένος ότι αν αποφασίσεις να κάνεις κάτι με οποιοδήποτε κόστος είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα το καταφέρεις. Είναι νομοτελειακό. Όλοι θα φτάσουμε αργά η γρήγορα. Ο Ιωνάθαν είναι ταγμένος, εγώ είμαι ευδαιμονιστής.

— Είναι η ικανότητα για αγάπη η ύψιστη υπεροχή;

Σε συνέχεια των παραπάνω, λέω λογικά ναι. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή και το έχουν πολλοί χωρίς να έχουν υπεροχή. Η υπεροχή βρίσκεται στην ικανότητα να αντιμετωπίζεις επιτυχώς κυρίως τις αρνητικές συνέπειες της αγάπης που είναι η αχαριστία, η απώλεια,η απόρριψη, το μίσος, ο χλευασμός, η παραφθορά, το πάθος, η θυσία, ο πόνος και αυτό είναι το μάθημα του Ιωνάθαν στα επόμενα στάδια –και κρυφό δίδαγμα του βιβλίου– επειδή η αγάπη είναι καταστροφή, εξαφάνιση του εγώ με πόνο αφόρητο συχνά και μετατροπή του σε προσφορά. Αυτό λέει η λογική μου αν και πρακτικά απέχω μακράν και δεν μπορώ να ξέρω από πρώτο χέρι.

— Λαμβανομένων των παραπάνω να περιμένουμε ένα έργο βαθιά συναισθηματικό;

Ναι, είναι και ελπίζω να βγει και στη συναυλία έτσι.

— Είστε ένας καλλιτέχνης που δεν επαναπαύεται ποτέ, συνεχώς ασχολείστε με νέα projects. Η ενασχόλησή σας με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές τι σας έχει διδάξει;

Ότι η τέχνη είναι περισσότερο άλλοθι για επικοινωνία και δευτερευόντως λόγος για την πρωτογενή αισθητική ευχαρίστηση που πηγάζει από αυτήν. Ότι δηλαδή η ανάγκη του κόσμου να επικοινωνήσει γενικά με κάθε τρόπο, μπορεί να επισκιάσει και την ίδια τη μουσική και τα οποιαδήποτε νοήματά της.

— Η επικοινωνία με τους ακροατές σας έχει επηρεάσει και αν ναι, με ποιο τρόπο;

Ναι, μέσω της κριτικής στην οποία υπόκειμαι καθημερινά, ως προς την διαχείριση της ύψιστης τέχνης του μέτρου.

Χρίστος Παπαγεωργίου: «Ο Ιωνάθαν είναι ταγμένος, εγώ είμαι ευδαιμονιστής» Facebook Twitter

— Διατελέσατε και διευθυντής του ιστορικού Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ. Πόσο δύσκολη είναι η συνύπαρξη καλλιτέχνη και «μάνατζερ»; Ποιος από τους δύο υπερισχύει συνήθως;

Ο καλλιτέχνης είναι καπετάνιος και αρχηγός στο καράβι πρωτίστως του εαυτού του. Ο μάνατζερ είναι και έμπορος, διαχειριστής και εξισορροπιστής, ένας παντός καιρού πολιτικός. Έχουν διαφορετικό στόχο αλλά –όπως όλα– είναι αλληλοεξαρτώμενοι.

Τα σπουδαία σύνολα απαρτίζονται από άξια μεμονωμένα άτομα που αδερφοποιούνται μόνο όταν και επειδή συναντιούνται στις κορυφές. Προτιμώ τη μοναξιά του καλλιτέχνη που όποιος μπορεί τον ακολουθεί. Αυτός βρίσκω ότι είναι ο κύριος νόμος –όχι κάθε τέχνης αλλά μόνο– της μεγάλης τέχνης την οποία υπηρετεί η κλασική μουσική. Απλός, αδυσώπητος και τίμιος.

— Πέρα από τον Μπαχ ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας; Σκέφτεστε κι άλλους τέτοιους διαλόγους λογοτεχνίας-μουσικής;

Ο Όμηρος, ο Καζαντζάκης, ο Λόντον, ο Κίπλινγκ. Αλλά ουσιαστικά δεν προτιμώ συγκεκριμένους συγγραφείς, αλλά έργα. Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο ιδιοφυές του Γιώργου Κατσούλα «Το πιόνι απέναντι στον βασιλιά». Επίσης, ο Αύγουστος Κορτώ με έχει εντυπωσιάσει με τη συνθετική του δεξιότητα και ο Απόστολος Δοξιάδης με την πρωτότυπη σκέψη του, η Κική Δημουλά με την ανατρεπτική πυκνότητά της αλλά δεν διατίθεμαι προς το παρόν τουλάχιστον να παρεισφρήσω στα κείμενά τους, μια χαρά στέκουν μόνα τους.

— Στον εξαιρετικά απαιτητικό και ανταγωνιστικό διεθνή καλλιτεχνικό στίβο που κινείστε, μπορεί κάποιος να νοιώσει ικανοποιημένος από τον εαυτό του;

Η απάντηση διαφέρει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός μας. Αυτό που έχει γούστο –διότι είναι πάντα σταθερό– είναι το επίρρημα που συνοδεύει και τις δύο πιθανότητες και είναι το «δυστυχώς». Εάν νιώσεις ικανοποιημένος, δυστυχώς χαλαρώνεις για λίγο και σε πιάνει στον ύπνο ο επόμενος λυσσασμένος να διακριθεί που σε αφήνει πίσω αδιάβαστο.

Αν δεν είσαι ικανοποιημένος δυστυχώς περνάς μια ζωή σαν τον κυνηγημένο, χωρίς να έχεις πει: «Είμαι χορτάτος». Ο έσω-έλεγχος είναι μάλλον το θέμα. Ο Κίπλινγκ στο «Αν» έχει μια φράση που μεταξύ άλλων αναγράφεται και στην αίθουσα αναμονής των φιναλίστ του Γουΐμπλεντον, εκεί που κάθονται οι τενίστες λίγο πριν βγουν για τον τελικό: «... Αν μπορείς να συναντιέσαι με τον θρίαμβο και τη συμφορά και το ίδιο να φέρεσαι στους δύο αυτούς απατεώνες...»

— Ποιος ο αγαπημένος σας συνθέτης; Αυτός που έχει εγγραφεί εντός σας;

Ο Μπετόβεν. Μόλις τον άκουσα με προσοχή σε ηλικία 10 χρόνων είπα ότι είναι το σημαντικότερο και ωραιότερο πράγμα που υπάρχει στη ζωή. Η μεγαλύτερη παρηγοριά και νουθεσία. Το μαγικό φίλτρο που σε κάνει ανίκητο. Όλα τα άλλα γύρω του είναι δευτερεύοντα, συνοδευτικά. Η επόμενη στάση ήταν ο Σοπέν και έκτοτε λιγότερα και πλέον «όλοι από λίγο και πάρα πολύ κανένας» για να αναφέρω και πάλι τον Κίπλινγκ.

Επίσης διάφορες μουσικές με έχουν επηρεάσει έντονα και ανήκουν στους Γουόλτον, Προκόφιεφ, Στραβίνσκι, Τζον Γουΐλιαμς, Μπρους Μπρότον, Άαρον Τζέι Κέρνις, Γκριγκ, Μπάρι Γουάιτ, ΑΒΒΑ, Τζέρι Γκόλντσμιθ, Ξενάκη, Στράους, Βάγκνερ, Μπιζέ, Άντριου Λόιντ Βέμπερ, Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Χιώτη, Παραδοσιακά, Σιμπέλιους Τσαϊκόφσκι, Κιθ Τζάρετ Μάλερ, Τζέιμς Χόρνερ, Ένιο Μορικόνε.

— Ως πατέρα, σας απασχολεί να αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας;

Ως πατέρας αναγκαστικά αποτελώ πρότυπο. Το θέμα μου είναι τι είδους πρότυπο είμαι και εκεί τρέμω διότι τα παιδιά βλέπουν καθαρά τα πάντα – θετικά και αδυναμίες. Θα ήθελα κάποια στιγμή στο μέλλον να με δει ο γιος μου ως συνθέτη, που σε αυτό νιώθω καλύτερος, γιατί προς το παρόν εκτός από τον Μότσαρτ όλους τους άλλους τους βρίσκει απλά χάλια...

Info

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Ώρα: 20:30

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SARA LANDRY

Μουσική / Η ωμή techno της Sara Landry απέναντι στους haters

Όσα πρέπει να ξέρετε για την DJ που ξεκίνησε από τα σκοτεινά κλαμπ του Τέξας, κατάφερε να χτίσει τον δικό της θρόνο σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από ανδρικά ονόματα και ετοιμάζεται να δονήσει για πρώτη φορά την Αθήνα με 150 bpm και πάνω.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο Μότσαρτ και τα μυστήρια

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο Μότσαρτ και τα μυστήρια

Η πιο διάσημη Συμφωνία του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κρύβει ακόμη και σήμερα άλυτα μυστήρια για ακροατές και μελετητές, τόσο για τη δημιουργία της όσο και για την πρώτη της εκτέλεση. Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 21 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία θα ακουστεί το περίφημο έργο, γίνεται αφορμή για τη Ματούλα Κουστένη να «σκαλίσει» τη ζωή του μεγάλου συνθέτη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκαν τα τελευταία του έργα.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Μπάκουλης: «Έχω σταθεί τυχερός λόγω του φύλου μου»

Lifo Videos / Δημήτρης Μπάκουλης: «Έχω σταθεί τυχερός λόγω του φύλου μου»

Ο τραγουδοποιός που ξεκίνησε από το YouTube μιλά για τη νέα του δουλειά «Η άνθρωπος», για την ανάγκη να σπάσουν τα γλωσσικά στερεότυπα και για τον σεξισμό που επικρατεί στη μουσική βιομηχανία. 
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η «καταραμένη γενιά» των Βρετανίδων ποπ σταρ

Μουσική / Η «καταραμένη γενιά» των Βρετανίδων ποπ σταρ

Η μουσική βιομηχανία συχνά ρομαντικοποιεί τον πόνο, αλλά οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα. Από την Amy Winehouse μέχρι τη Duffy, πολλές επιτυχημένες τραγουδίστριες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με ανελέητη πίεση, κακοποίηση και προβλήματα ψυχικής υγείας.
THE LIFO TEAM
79’ με τον Παντελή Δημητριάδη

Μουσική / «Νιώθω ότι δεν μπορώ να συμπλεύσω με τον κόσμο γύρω μου»

Ο Παντελής Δημητριάδης, βασικός δημιουργός των Παιδιών της Παλαιότητας –αρχικά Κόρε. Ύδρο.– μιλά για όλα όσα τον κάνουν να νιώθει ως ένα ον σε μια παράλληλη πραγματικότητα, σε μια ειλικρινή συνέντευξη-απολογισμό με αφορμή τις εμφανίσεις τους στην Αθήνα.
M. HULOT
Laibach: «Μπορούμε να είμαστε όλα όσα φοβάστε και όλα όσα επιθυμείτε»

Μουσική / Laibach: «Μπορούμε να είμαστε όλα όσα φοβάστε και όλα όσα επιθυμείτε»

Λίγο πριν από την αποψινή της περφόρμανς στην Αθήνα (Gazarte), η ρηξικέλευθη σλοβένικη μουσική κολεκτίβα εκθέτει το καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό της μανιφέστο στη LiFO «προειδοποιώντας» ότι δεν είναι εδώ για να προσφέρει την άνεση του ψέματος, αλλά τη δυσφορία της αλήθειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαδημητρίου - Βερόνικα Δαβάκη: «Στο ρεμπέτικο έχουν ειπωθεί πράγματα πιο καίρια και πιο λακωνικά απ’ ό,τι στην υψηλή ποίηση»

Μουσική / «Στο ρεμπέτικο έχουν ειπωθεί πράγματα πιο καίρια απ’ ό,τι στην υψηλή ποίηση»

Με αφορμή τη νέα τους μουσική παράσταση με εντελώς άγνωστα τραγούδια των Παπαϊωάννου και Τούντα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Βερόνικα Δαβάκη μιλάνε για όσα οραματίζονται για το «Ελληνικό Σχέδιο» που βρίσκεται στην υπηρεσία της ελληνικής μουσικής και των δημιουργών της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα ένα νο1 άλμπουμ και τρία τραγούδια στην πεντάδα των UK Charts και τρια κομμάτια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT