Η ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ανθρώπου με το περιβάλλον αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας και είναι τόσο σημαντική όσο η αξία της ίδιας της ζωής –όχι απλώς της επιβίωσης–, αφού μέσα από την επαφή με τη φύση μπορείς πραγματικά να αποκτήσεις επαφή με τον εαυτό σου. Μέσα σε αυτή την καθημερινή αναζήτηση το πρότζεκτ «Eden» της Joyce DiDonato είναι ίσως εκείνο το φιλικό χτύπημα στην πλάτη που σε αφυπνίζει ώστε να δεις την αλήθεια της σχέσης φύσης και ανθρώπου.
Η Αμερικανίδα μεσόφωνος, η οποία έχει βραβευτεί τρεις φορές με Grammy, κάνει στάση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας της για την παρουσίαση της δικής της «Εδέμ» που ταξιδεύει από το 2022 έως το 2024 σε 45 πόλεις και 5 ηπείρους και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Μας μεταφέρει σε μια όαση γεμάτη τραγούδια και σπόρους ρεαλιστικά και κυριολεκτικά, καθώς πραγματικοί σπόροι που μπορούν να φυτευτούν θα διανέμονται στο κοινό, εκτός της συναυλιακής αίθουσας.
Ένα συναισθηματικό ταξίδι που μιλά στην καρδιά των ανθρώπων, καλώντας τους να επανασυνδεθούν με τη φύση. Μια μουσική περιπλάνηση τεσσάρων αιώνων σε ονειρικές συνθέσεις των Francesco Cavalli, Aaron Copland, Christoph Willibald Gluck, Georg Friedrich Haendel, Charles Ives, Gustav Mahler και άλλων σημαντικών ονομάτων. Ανάμεσα στις ονειρικές μουσικές που θα ακούσουμε περιλαμβάνεται και το τραγούδι «Τhe first morning of the world» («Το πρώτο πρωινό του κόσμου») που γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας από τη βραβευμένη με Όσκαρ Rachel Portman και πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του «Εden», αλλά και το κομμάτι «Seeds of Hope» («Σπόροι ελπίδας»), που αποτελεί τον ύμνο της «Εδέμ». Ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε μέσα από τη συλλογική προσπάθεια των παιδιών της Χορωδίας Καντέρμπερι του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία συμμετείχαν σε εργαστήριο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που διοργανώθηκε με αφορμή το «Εden».
Αυτήν ακριβώς την ευαισθητοποίηση θέλει να πετύχει η Joyce DiDonato, παρουσιάζοντας μια ολιστική μουσική εμπειρία που ξεπερνά τα όρια του συναυλιακού χώρου. Μας μεταφέρει σε μια όαση γεμάτη τραγούδια και σπόρους ρεαλιστικά και κυριολεκτικά, καθώς πραγματικοί σπόροι που μπορούν να φυτευτούν θα διανέμονται στο κοινό, εκτός της συναυλιακής αίθουσας. Με αυτόν τον τρόπο μας προτρέπει να αναλάβουμε ενεργό δράση για το περιβάλλον σε δρόμους, κήπους και οπουδήποτε μπορεί να ακουστεί η φωνή μας.
H Joyce DiDonato είναι αναμφισβήτητα μια superstar, και όχι μόνο χάρη στην εξαιρετική φωνή της. Έχει το χάρισμα να μιλά στους ανθρώπους με έναν τρόπο μοναδικό, να τους εμπνέει και να τους παρακινεί. Μέσα από τη δημιουργικότητά της, η οποία δεν σταματά ποτέ, καταφέρνει να αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας και να αφήνει το δικό της στίγμα μέσα από κάθε πρότζεκτ της (η «Εden» έρχεται μετά το βραβευμένo «Σε πόλεμο και ειρήνη: αρμονία μέσα από τη μουσική» που παρακολούθησαν πάνω από τρία εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως).
Όπως είχε πει η ίδια, «τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα στρέψω όλη μου την προσοχή στο "Eden" γιατί είμαι σίγουρη ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όσους το παρακολουθήσουν. Ελπίζω ότι θα συμμετέχετε μαζί μου σε αυτή την επίκαιρη πρόκληση και ότι, ναι, θα βοηθήσουμε να αλλάξει ο κόσμος».
Η Joyce DiDonato και η «Εδέμ» της πλαισιώνονται από την Ορχήστρα Il Pomo d’Oro που διευθύνει ο Maxim Emelyanychev, ο οποίος ερμηνεύει επίσης τα μέρη για τσέμπαλο. Σε ρόλο ηθοποιού θα απολαύσουμε τον χορευτή και χορογράφο Manuel Palazzo. Μαζί τους, η Νεανική Χορωδία του El Sistema Greece υπό τη μουσική διδασκαλία της Βάγιας Παπαγιαννοπούλου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Marie Lambert-Le Bihan, και τους φωτισμούς ο John Torres.
Την Τρίτη 30 Μαΐου, στις 20:30, η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μετατρέπεται σε μια όαση όπου φύση και άνθρωπος επικοινωνούν, συνδέονται, συνυπάρχουν. Το πρότζεκτ, που εντάσσεται στον κύκλο «Μεγάλοι Ερμηνευτές του ΜΜΑ», παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Mytilineos Energy and Metals.
Η DiDonato το 2022 ένωσε τις δυνάμεις της με την UNESCO ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης στο 50ό έτος του Συνεδρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Με αυτόν τον τρόπο μοιράζεται το όραμά της για την ευαισθητοποίηση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή στην εποχή μετά την κρίση της πανδημίας Covid-19. Άλλωστε, στην καρδιά της «Eden» βρίσκεται μια δέσμευση σε επίπεδο εκπαίδευσης και παρακίνησης που μπορεί να αλλάξει τη στάση απέναντι στον πλανήτη και τελικά να συμβάλει στην αλλαγή.
Η επιδραστική καλλιτέχνιδα είναι επίσης πρέσβειρα του ITAC (International Teaching Artists Collaborative) και συνεργάζεται μαζί του, δημιουργώντας και παρουσιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα στη μουσική που απευθύνονται σε παιδικές χορωδίες και σχολεία σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τον συνιδρυτή του ITAC, Eric Booth, πραγματοποιεί ένα τεράστιο έργο, στο πλαίσιο του οποίου καθηγητές με ειδίκευση στις τέχνες, σε κάθε κοινότητα όπου κάνει στάση η περιοδεία Eden, διοργανώνουν workshops ώστε να δώσουν στα παιδιά τη δυνατότητα να βρεθούν στη σκηνή με την Joyce. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερα πιλοτικά εργαστήρια για παιδιά 3-13 ετών σε σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την εξερεύνηση της φύσης, τη φύτευση σπόρων και τη δημιουργία τραγουδιών με θέμα την κλιματική αλλαγή. Όπως έχει δηλώσει μια από τις δασκάλες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: «Ο τρόπος που συνδυάζεται η μουσική με τη φύση είναι αποκαλυπτικός! Είναι απίστευτη η μετάλλαξη των παιδιών μέσα από αυτήν τη σύνδεση!».
Το EDEN με την Joyce DiDonato παρουσιάζεται στις 30 Μαΐου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μέγαρου Μουσικής Αθηνών.
Il Pomo d’Oro
Μουσική διεύθυνση, τσέμπαλο: Maxim Emelyanychev
Χορωδία Νέων του El Sistema Greece
Μουσική διδασκαλία: Βάγια Παπαγιαννοπούλου
Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.megaron.gr.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.