Η Ελένη Βιτάλη του Διονύση Σαββόπουλου

Η Ελένη Βιτάλη του Διονύση Σαββόπουλου Facebook Twitter
Γεγονός είναι, πάντως, πως οι παραστάσεις του Σαββόπουλου και της Βιτάλη στο ''Κύτταρο'' εν έτει 2015 - 16 φέρουν τον τίτλο ''Σήκω, ψυχή μου, δώσε ρεύμα'' - στίχοι του Σαββόπουλου από το οριακό ''Ζεϊμπέκικο (Μ' αεροπλάνα και βαπόρια)''. Κι αν μεταξύ των μουσικών που θα τους συνοδεύσουν, συναντάμε τον μπασίστα Γιώτη Κιουρτσόγλου (στενό συνεργάτη του Νιόνιου τα τελευταία χρόνια) και τον Δημήτρη Λάππα στις κιθάρες και το μπουζούκι, εντύπωση προξενεί η παρουσία δύο άλλων μουσικών στα πνευστά, του Θοδωρή Σούκερα στο τρομπόνι και του Δημήτρη Αγάθου στην τρομπέτα.
0

Τον Φεβρουάριο του 2014 η Ελένη Βιτάλη μίλησε στο LIFO.gr και για τον Διονύση Σαββόπουλο, μεταξύ πολλών άλλων: ''Με τον Σαββόπουλο έχω μια σχέση που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Πάντα! Με τον δημιουργό Σαββόπουλο έχω πάθει την πλάκα μου, τον βλέπω συνέχεια μπροστά μου, όπως και τον Γκάτσο''. Και λίγο παρακάτω, η τραγουδίστρια εξηγούσε πως δεν γνώρισε τον Σαββόπουλο μέσω του Αλέκου Πατσιφά - όπως θα περίμενε κανείς, μια και ανήκαν στην ίδια εταιρεία -, αλλά μέσω του συζύγου της, του μουσικού Βαγγέλη Ξύδη. 

 

Πραγματικά, ο Βαγγέλης Ξύδης το 1977, παντρεμένος ήδη με τη Βιτάλη, συμμετείχε στη θρυλική παράσταση ''Αχαρνής'' του Διονύση Σαββόπουλου μαζί με μία πλειάδα άλλων μουσικών, από τον Ηλία Λιούγκο και τον Μανώλη Ρασούλη μέχρι τη Μελίνα Τανάγρη και τον Νίκο Ζιώγαλα. Τον ίδιο καιρό και για να είμαστε ακριβείς, ένα χρόνο πριν, είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ ''Τσαντιράκι'', στο οποίο η Βιτάλη τραγουδούσε λαϊκά τραγούδια, σαν τον ''Καμηλιέρη'', τον ''Αμάραντο'' και το ''Ζωντανή θα πάω στον Άδη''. Στη Lyra το ''Τσαντιράκι'', στη Lyra και οι ''Αχαρνής''. 

 

 

Στη Lyra, επίσης, βγήκε το ΄79 και η ''Ρεζέρβα'' του Σαββόπουλου, όπου έχουμε καταγραμμένη την πρώτη επίσημη συνεργασία του τραγουδοποιού με την τραγουδίστρια σε ένα κομμάτι. Πρόκειται φυσικά για τη ''Μικρή Ελλάδα'' σε μουσική - στίχους του Σαββόπουλου, ντουέτο του με τη Βιτάλη. Εδώ, ωστόσο, υπεύθυνος για το ''πάντρεμα'' δεν ήταν ο Ξύδης, αλλά ο Πατσιφάς, που είχε τη Βιτάλη υπό την προστασία του και αγαπούσε εξίσου τον Σαββόπουλο. 

 

Τα χρόνια πέρασαν, όχι πολλά, όταν ο Σαββόπουλος κάλεσε την Ελένη Βιτάλη να συμμετάσχει στη μεγάλη συναυλία του στο Ολυμπιακό Στάδιο. Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 1983. Είχε ήδη προηγηθεί η έκδοση του προσωπικού του άλμπουμ, ''Τραπεζάκια Έξω'', με το συγκλονιστικό ''Μυστικό τοπίο'' του. Αυτό ήταν ένα από τα τραγούδια που απέδωσε σε εκείνη τη συναυλία η Βιτάλη δίπλα σε μια σειρά άλλων καλλιτεχνών - guests του Σαββόπουλου. Η συναυλία μάλιστα κυκλοφόρησε το 1999 σε συλλεκτικό CD με το τεύχος 50 του περιοδικού ''Δίφωνο'', με τίτλο ''Διονύσης Σαββόπουλος - Κάποτε στο Ολυμπιακό''. Η Μαριάννα Κορομηλά, που το '83 βρέθηκε στην Καλογρέζα ως ανταποκρίτρια του Δευτέρου Προγράμματος της ΕΡΑ, είχε την επιμέλεια της έκδοσης του CD. Αντιγράφω από το κείμενο της: ''Ογδόντα χιλιάδες συνταξιδιώτες είχαν έρθει.Τόσους χωρούσε η Καλογρέζα. Μα και όσοι δε μπόρεσαν να έρθουν, όσοι ήξεραν να κρατούν φιλίες απ' τα παλιά, ήταν εκεί. Και δεν ήταν μόνο ο κόσμος στις κερκίδες. Ήταν και όλοι εκείνοι που ήρθαν από κοντά κι από μακριά για τη γιορτή. Ο Θανάσης Βέγγος και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στον στίβο, η Σωτηρία Μπέλλου, η Δόμνα Σαμίου, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, η Δήμητρα Γαλάνη, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ελένη Βιτάλη στο πάλκο, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Ζυλ Ντασσέν, ο Γιώργος Τρόντζος στις γιγαντοοθόνες''. Αυτοί ήταν guests, έτσι; Όχι αστεία! 

 

 

Πιθανώς και λογικά, όλο και κάπου θα ξανασυναντήθηκαν συναυλιακά ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη τις δεκαετίες του 1980 και του ΄90, εφόσον δισκογραφικά αυτό δεν συνέβη ποτέ άλλοτε, από το '79 με τη ''Ρεζέρβα'' ίσαμε σήμερα, τουλάχιστον σε πρωτότυπη σύνθεση του Νιόνιου. Διότι το 1987 η παρουσία της Βιτάλη στην τηλεοπτική εκπομπή του Σαββόπουλου, ''Ζήτω το ελληνικό τραγούδι'', αποτυπώθηκε και στη δισκογραφική έκδοση με την ίδια σε ένα ποτ-πουρί με δύο παραδοσιακά τραγούδια (''Σιγά καλέ την άμαξα'', ''Σάλα - Σάλα'') και δύο λαϊκά (''Τι τα θέλεις τα λεφτά'' των Γιάννη Παπαϊωάννου - Βασίλη Παπαδόπουλου και ''Μια ζωή μέσα στους δρόμους'' των Τάκη Σούκα - Βασίλη Παπαδόπουλου). 

 

Οι τέσσερις προγραμματισμένες κοινές παραστάσεις τους στο κλαμπ ''Κύτταρο'' της οδού Ηπείρου έχουν ξεχωριστή σημασία και για τους δύο. Ο Σαββόπουλος έχει ταυτιστεί με το ''Κύτταρο'' απ' όταν διένυε τη ροκ περίοδο του, αρχές των 70s. Η Βιτάλη, πάλι, εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο ανακαινισμένο ''Κύτταρο Live Club'' το 2009 μαζί με τον Haig Yazdjian και την Αρετή Κετιμέ. Στα τέλη εκείνης της χρονιάς, μάλιστα, κυκλοφόρησε και διπλό CD από τις παραστάσεις με τίτλο ''Ελένη Βιτάλη - Ζωντανό Κύτταρο''. Βέβαια, το θρυλικό ''Ζωντανοί στο Κύτταρο'' με τον Διονύση Σαββόπουλο απλά στα φωνητικά της ''Μαύρης Θάλασσας'' είχε κυκλοφορήσει το ΄71 από τη Lyra του Πατσιφά, ενώ το ''Ζωντανό Κύτταρο'' της Βιτάλη, 38 χρόνια αργότερα, από τη Legend του Γιαννίκου. Άλλα μεγέθη, άλλες καταστάσεις...

 

Η Ελένη Βιτάλη του Διονύση Σαββόπουλου Facebook Twitter

 

Γεγονός είναι, πάντως, πως οι παραστάσεις του Σαββόπουλου και της Βιτάλη στο ''Κύτταρο'' εν έτει 2015 - 16 φέρουν τον τίτλο ''Σήκω, ψυχή μου, δώσε ρεύμα'' - στίχοι του Σαββόπουλου από το οριακό ''Ζεϊμπέκικο (Μ' αεροπλάνα και βαπόρια)''. Κι αν μεταξύ των μουσικών που θα τους συνοδεύσουν, συναντάμε τον μπασίστα Γιώτη Κιουρτσόγλου (στενό συνεργάτη του Νιόνιου τα τελευταία χρόνια) και τον Δημήτρη Λάππα στις κιθάρες και το μπουζούκι, εντύπωση προξενεί η παρουσία δύο άλλων μουσικών στα πνευστά, του Θοδωρή Σούκερα στο τρομπόνι και του Δημήτρη Αγάθου στην τρομπέτα. Θα βρεθούμε όλοι εκεί, λοιπόν, και οι αναμνήσεις που μοιραία θα ακολουθήσουν δεν θα είναι πια προσωπικές του καθενός μας. Για να παραφράσω λίγο τη Μαριάννα Κορομηλά, μια τσιμεντένια αγκαλιά θα τυλίξει και τους δυο τους. Οι παραστάσεις αυτές θα είναι μια δύσκολη αναμέτρηση του παρελθόντος με το παρόν. Τό'χουμε τόση ανάγκη! Όπως τη δραμαμίνη ένας υποψήφιος ναυαγός την εποχή της απόλυτης ναυτίας...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ