Η Τέχνη του Paul McCartney σε ένα χορταστικό tribute με 34 τραγούδια

Η Τέχνη του Paul McCartney σε ένα χορταστικό tribute με 34 τραγούδια Facebook Twitter
Από τους τίτλους και μόνο, γίνεται κατανοητό πως τη μερίδα του λέοντος στο διπλό αυτό tribute CD καταλαμβάνουν οι συνθέσεις του McCartney από την περίοδο με τους Beatles δίπλα σε κομμάτια της σόλο δισκογραφίας του κι αυτής με τους Wings από τις αρχές του 1970.
0

Η Τέχνη του Paul McCartney σε ένα χορταστικό tribute με 34 τραγούδια Facebook Twitter
The Art Of McCartney (Vinyl Box Set)

 

Δανείζομαι σαν υπότιτλο του άρθρου τον αντίστοιχο υπότιτλο από το εξώφυλλο της συγκεκριμένης ολοκαίνουργιας έκδοσης που κυκλοφόρησε παγκοσμίως στα τέλη του 2014. Για να μη νομίζει κανείς πως θρύλοι της rock μπήκαν στο στούντιο για να διασκευάσουν τον Paul McCartney επί τούτου, την περασμένη χρονιά δηλαδή, είναι σωστό πρώτα απ' όλα να πούμε πως μόνο 5 από τα 34 κομμάτια ηχογραφήθηκαν μεσ' στο ΄14.

 

Όλα τα άλλα γράφτηκαν από το 2003 και λίγο μετά, τότε που ο McCartney δούλευε στο στούντιο με τον παραγωγό Ralph Sall ένα τραγούδι του πού'χε μείνει εκτός από το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ, ''Ram'', του 1971. Ο δαιμόνιος Sall είχε την ιδέα να αξιοποιήσει την υπάρχουσα μπάντα, αποτελούμενη από μουσικούς που συνόδευαν τον McCartney στις συναυλίες του (οι Rusty Anderson - Brian Ray στις κιθάρες, ο Paul ''Wix'' Vickens στα κίμπορντς, ο Abe Laboriel Jr. στα ντραμς) και να καλέσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς rock σκηνής για να ηχογραφήσουν τραγούδια του. Πρώτος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ralph Sall, με τη συναίνεση - εννοείται - του McCartney, ήταν ο Brian Wilson των Beach Boys που είπε το ''Wanderlust''.

 

Στο ''The Art of McCartney'' κοντράρονται ο τίτλος με το περιεχόμενο. Γιατί ναι μεν δεν κομίζουν καμία πρωτοτυπία τα covers των τραγουδιών του, μας θυμίζουν όμως πόσο σπουδαίος καλλιτέχνης υπήρξε ο Paul McCartney από το 1957, από τότε που γνώρισε τον John Lennon.

 

Ακολούθησαν ο Roger Daltrey των Who στο ''Helter Skelter'', ο Paul Rodgers των Free/ Bad Company στο ''Let me roll it'', ο Alice Cooper στο ''Eleanor Rigby'', ο B.B. King στο ''On the way'', ο Steve Miller στα ''Junior's farm'' και ''Hey Jude'', η Chrissie Hynde των Pretenders στο ''Let it be'', ο βετεράνος Allen Toussaint στο ''Lady Madonna'', αλλά και πιο απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως οι Def Leppard στο ''Helen wheels'', οι Kiss στο ''Venus in Mars/ Rock Show'' ή η νέα Αγγλίδα τραγουδοποιός Corinne Bailey Rae στο ''Bluebird''. Μέχρι και οι Cure επιστρατεύθηκαν στην επανεκτέλεση του ''Hello goodbye'' με τη σύμπραξη μάλιστα του James McCartney, μοναχογιού του Sir Paul. Το κομμάτι με τους Cure/ James McCartney, αν και ηχογραφημένο πριν μία δεκαετία κι αυτό, κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο - για την ακρίβεια ανέβηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού ''Rolling Stone'' ως προπομπός της παρούσας έκδοσης.

 

 

Από τους τίτλους και μόνο, γίνεται κατανοητό πως τη μερίδα του λέοντος στο διπλό αυτό tribute CD καταλαμβάνουν οι συνθέσεις του McCartney από την περίοδο με τους Beatles δίπλα σε κομμάτια της σόλο δισκογραφίας του κι αυτής με τους Wings από τις αρχές του 1970.

 

Δεν υπάρχει επίσης καμία ενορχηστρωτική καινοτομία, αν υποτεθεί πως η ίδια μπάντα έπαιξε σε όλα τα tracks και οι, ανομοιογενείς μεταξύ τους, καλλιτέχνες απλά έβαλαν τη φωνή και την ερμηνεία τους. Δεν συναντάμε εν ολίγοις καμία pop metal προσέγγιση από τους Def Leppard, λόγου χάριν, ή και αντίστοιχη hard rock από τους Heart, τον Alice Cooper κλπ. Ίσως μοναδικές ''παραφωνίες'' να είναι ένα πιο reggae ''Come and get it'' λόγω Toots Hibbert και ένα πιο bluesy ''On the way'' λόγω B.B. King. Μέσα σ' όλο το πακέτο, όμως, ξεχωρίζουν κάποιοι καλλιτέχνες που φαίνεται να οικειοποιήθηκαν περισσότερο από τους άλλους τα κομμάτια του McCartney σα να τα είχαν γράψει οι ίδιοι μια φορά κι έναν καιρό.

 

 

Αναφέρομαι στον Willie Nelson που μετέτρεψε το ''Yesterday'' σε μια συγκλονιστική country μπαλάντα, ακόμη και στον τέως Cat Stevens και νυν Yusuf Islam που απέδωσε το ''The long and winding road'' λες και γύρισε κι αυτός σχεδόν 40 χρόνια πίσω, τότε που ηχογραφούσε το δικό του, ''Matthew and son''.

 

Το να ακούς, τέλος, τον γερόλυκο Bob Dylan να αποδίδει με την τσακισμένη χαρακτηριστική φωνή του το ''Things we said today'' (μία από τις λίγες ηχογραφήσεις του 2014), σίγουρα έχει το γούστο του. Όχι ότι είναι η πρώτη φορά που ο Dylan τραγουδάει Beatles και, μεταξύ μας, υπάρχει καλλιτέχνης της διεθνούς σκηνής που να μην έχει πει/ ηχογραφήσει κάτι δικό τους; Σαν τους Τσιτσάνη/ Βαμβακάρη/ Χατζιδάκι ένα πράγμα, για να πάμε και στα καθ'ημάς, που πάντα θα εμφανίζονται επανεκτελέσεις τους στην ελληνική δισκογραφία.

 

 

Κατά τα άλλα, στο ''The Art of McCartney'' κοντράρονται ο τίτλος με το περιεχόμενο. Γιατί ναι μεν δεν κομίζουν καμία πρωτοτυπία τα covers των τραγουδιών του, μας θυμίζουν όμως πόσο σπουδαίος καλλιτέχνης υπήρξε ο Paul McCartney από το 1957, από τότε που γνώρισε τον John Lennon.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα ένα νο1 άλμπουμ και τρία τραγούδια στην πεντάδα των UK Charts και τρια κομμάτια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT