Η Τέχνη του Paul McCartney σε ένα χορταστικό tribute με 34 τραγούδια

Η Τέχνη του Paul McCartney σε ένα χορταστικό tribute με 34 τραγούδια Facebook Twitter
Από τους τίτλους και μόνο, γίνεται κατανοητό πως τη μερίδα του λέοντος στο διπλό αυτό tribute CD καταλαμβάνουν οι συνθέσεις του McCartney από την περίοδο με τους Beatles δίπλα σε κομμάτια της σόλο δισκογραφίας του κι αυτής με τους Wings από τις αρχές του 1970.
0

Η Τέχνη του Paul McCartney σε ένα χορταστικό tribute με 34 τραγούδια Facebook Twitter
The Art Of McCartney (Vinyl Box Set)

 

Δανείζομαι σαν υπότιτλο του άρθρου τον αντίστοιχο υπότιτλο από το εξώφυλλο της συγκεκριμένης ολοκαίνουργιας έκδοσης που κυκλοφόρησε παγκοσμίως στα τέλη του 2014. Για να μη νομίζει κανείς πως θρύλοι της rock μπήκαν στο στούντιο για να διασκευάσουν τον Paul McCartney επί τούτου, την περασμένη χρονιά δηλαδή, είναι σωστό πρώτα απ' όλα να πούμε πως μόνο 5 από τα 34 κομμάτια ηχογραφήθηκαν μεσ' στο ΄14.

 

Όλα τα άλλα γράφτηκαν από το 2003 και λίγο μετά, τότε που ο McCartney δούλευε στο στούντιο με τον παραγωγό Ralph Sall ένα τραγούδι του πού'χε μείνει εκτός από το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ, ''Ram'', του 1971. Ο δαιμόνιος Sall είχε την ιδέα να αξιοποιήσει την υπάρχουσα μπάντα, αποτελούμενη από μουσικούς που συνόδευαν τον McCartney στις συναυλίες του (οι Rusty Anderson - Brian Ray στις κιθάρες, ο Paul ''Wix'' Vickens στα κίμπορντς, ο Abe Laboriel Jr. στα ντραμς) και να καλέσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς rock σκηνής για να ηχογραφήσουν τραγούδια του. Πρώτος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ralph Sall, με τη συναίνεση - εννοείται - του McCartney, ήταν ο Brian Wilson των Beach Boys που είπε το ''Wanderlust''.

 

Στο ''The Art of McCartney'' κοντράρονται ο τίτλος με το περιεχόμενο. Γιατί ναι μεν δεν κομίζουν καμία πρωτοτυπία τα covers των τραγουδιών του, μας θυμίζουν όμως πόσο σπουδαίος καλλιτέχνης υπήρξε ο Paul McCartney από το 1957, από τότε που γνώρισε τον John Lennon.

 

Ακολούθησαν ο Roger Daltrey των Who στο ''Helter Skelter'', ο Paul Rodgers των Free/ Bad Company στο ''Let me roll it'', ο Alice Cooper στο ''Eleanor Rigby'', ο B.B. King στο ''On the way'', ο Steve Miller στα ''Junior's farm'' και ''Hey Jude'', η Chrissie Hynde των Pretenders στο ''Let it be'', ο βετεράνος Allen Toussaint στο ''Lady Madonna'', αλλά και πιο απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως οι Def Leppard στο ''Helen wheels'', οι Kiss στο ''Venus in Mars/ Rock Show'' ή η νέα Αγγλίδα τραγουδοποιός Corinne Bailey Rae στο ''Bluebird''. Μέχρι και οι Cure επιστρατεύθηκαν στην επανεκτέλεση του ''Hello goodbye'' με τη σύμπραξη μάλιστα του James McCartney, μοναχογιού του Sir Paul. Το κομμάτι με τους Cure/ James McCartney, αν και ηχογραφημένο πριν μία δεκαετία κι αυτό, κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο - για την ακρίβεια ανέβηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού ''Rolling Stone'' ως προπομπός της παρούσας έκδοσης.

 

 

Από τους τίτλους και μόνο, γίνεται κατανοητό πως τη μερίδα του λέοντος στο διπλό αυτό tribute CD καταλαμβάνουν οι συνθέσεις του McCartney από την περίοδο με τους Beatles δίπλα σε κομμάτια της σόλο δισκογραφίας του κι αυτής με τους Wings από τις αρχές του 1970.

 

Δεν υπάρχει επίσης καμία ενορχηστρωτική καινοτομία, αν υποτεθεί πως η ίδια μπάντα έπαιξε σε όλα τα tracks και οι, ανομοιογενείς μεταξύ τους, καλλιτέχνες απλά έβαλαν τη φωνή και την ερμηνεία τους. Δεν συναντάμε εν ολίγοις καμία pop metal προσέγγιση από τους Def Leppard, λόγου χάριν, ή και αντίστοιχη hard rock από τους Heart, τον Alice Cooper κλπ. Ίσως μοναδικές ''παραφωνίες'' να είναι ένα πιο reggae ''Come and get it'' λόγω Toots Hibbert και ένα πιο bluesy ''On the way'' λόγω B.B. King. Μέσα σ' όλο το πακέτο, όμως, ξεχωρίζουν κάποιοι καλλιτέχνες που φαίνεται να οικειοποιήθηκαν περισσότερο από τους άλλους τα κομμάτια του McCartney σα να τα είχαν γράψει οι ίδιοι μια φορά κι έναν καιρό.

 

 

Αναφέρομαι στον Willie Nelson που μετέτρεψε το ''Yesterday'' σε μια συγκλονιστική country μπαλάντα, ακόμη και στον τέως Cat Stevens και νυν Yusuf Islam που απέδωσε το ''The long and winding road'' λες και γύρισε κι αυτός σχεδόν 40 χρόνια πίσω, τότε που ηχογραφούσε το δικό του, ''Matthew and son''.

 

Το να ακούς, τέλος, τον γερόλυκο Bob Dylan να αποδίδει με την τσακισμένη χαρακτηριστική φωνή του το ''Things we said today'' (μία από τις λίγες ηχογραφήσεις του 2014), σίγουρα έχει το γούστο του. Όχι ότι είναι η πρώτη φορά που ο Dylan τραγουδάει Beatles και, μεταξύ μας, υπάρχει καλλιτέχνης της διεθνούς σκηνής που να μην έχει πει/ ηχογραφήσει κάτι δικό τους; Σαν τους Τσιτσάνη/ Βαμβακάρη/ Χατζιδάκι ένα πράγμα, για να πάμε και στα καθ'ημάς, που πάντα θα εμφανίζονται επανεκτελέσεις τους στην ελληνική δισκογραφία.

 

 

Κατά τα άλλα, στο ''The Art of McCartney'' κοντράρονται ο τίτλος με το περιεχόμενο. Γιατί ναι μεν δεν κομίζουν καμία πρωτοτυπία τα covers των τραγουδιών του, μας θυμίζουν όμως πόσο σπουδαίος καλλιτέχνης υπήρξε ο Paul McCartney από το 1957, από τότε που γνώρισε τον John Lennon.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT