Ηχητική περιπέτεια: Τα highlights του φετινού Tectonics Festival

Τα highlights του φετινού Tectonics Festival Facebook Twitter
Στη Νέα Σκηνή και στο φουαγέ του Ωδείου Αθηνών θα ανέβουν η Park Jiha και τα παραδοσιακά κορεάτικα μουσικά όργανά της. Φωτ.: Marcin T. Jozefiak
0

O Δεκέμβρης ξεκινά με πολλή νέα μουσική και το καθιερωμένο ραντεβού που μας δίνει το Τectonics Festival για τρεις ημέρες, από τις 2 έως 4 τις Δεκεμβρίου. Είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώνεται το ανατρεπτικό φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάσης, σε συνεργασία αυτήν τη φορά με το Ωδείο Αθηνών που θα φιλοξενήσει τις περιπετειώδεις μουσικές δράσεις και συναυλίες του. Από το 2012, την πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε στην Ισλανδία, το Tectonics παρουσιάζει τις νέες τάσεις από την από την κλασική ορχηστρική μουσική μέχρι την ηλεκτρονική και πειραματική σκηνή, ενώ φιλοξενεί από μουσικές εγκαταστάσεις μέχρι αυτοσχεδιάστικες παραστάσεις ‒ γενικά, σχετίζεται με οτιδήποτε θεωρείται σύγχρονη μουσική σήμερα.

Στο τιμόνι του φεστιβάλ είναι ο ιδρυτής του, o φημισμένος Iσραηλινός μαέστρος Ilan Volkov, που, μαζί μαζί με τον Μιχάλη Μοσχούτη και την Anne Hilde Neset, αναλαμβάνει να δημιουργήσει ακόμη ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ για τη μουσική σκηνή της Αθήνας με στόχο να μείνει αξέχαστο. Το φετινό φεστιβάλ περιέχει ένα άτυπο αφιέρωμα σε δυο μεγάλες συνθέτριες της ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής, τη Γερμανίδα αβανγκάρντ Lumpe Fuchs, που θα κάνει μια περφόρμανς στον Πολυχώρο του Ωδείου την πρώτη μέρα, και έναν θρύλο της ηλεκτρονικής μουσικής, την Eliane Radique, με έμφαση στο μεταγενέστερο έργο της.

Από το 2012, την πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε στην Ισλανδία, το Tectonics παρουσιάζει τις νέες τάσεις από την κλασική ορχηστρική μουσική μέχρι την ηλεκτρονική και πειραματική σκηνή, ενώ φιλοξενεί από μουσικές εγκαταστάσεις μέχρι αυτοσχεδιάστικες παραστάσεις ‒ γενικά, σχετίζεται με οτιδήποτε θεωρείται σύγχρονη μουσική σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, το πολύπλευρο πρόγραμμα του φεστιβάλ ανεβάζει αυλαία στις 2 Δεκεμβρίου με αιχμηρούς ηλεκτροακουστικούς ήχους, ιδιοκατασκευές και μια απρόσμενη συνεργασία: ξεκινά με τη Σαβίνα Γιαννάτου που συναντά τους Έλενα Κακλιάγκου, Κωστή Δρυγιανάκη και Χάρη Παζαρούλα. Ακολουθεί η εμφάνιση της 81χρονης Fuchs, που φτιάχνει μουσικά όργανα με υλικά όπως η πέτρα, ο μπρούντζος και το ξύλο και κλείνει με την πειραγμένη techno του Rashad Becker.

Σαβίνα Γιαννάτου Facebook Twitter
Το πολύπλευρο πρόγραμμα του φεστιβάλ ανεβάζει αυλαία στις 2 Δεκεμβρίου και ξεκινά με τη Σαβίνα Γιαννάτου. Φωτ.: Σπύρος Περδίου

Τη δεύτερη μέρα, στις 3 Δεκεμβρίου, οι αντιθέσεις κυριαρχουν μέσα από τη συμφωνική σύνθεση, τον ελεύθερο αυτοσχεδιάσμο, την κορεάτικη μουσική παράδοση και το μουσικό κολάζ. Ο Ilan Volkov θα αναλάβει τη διεύθυνση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και μαζί θα ερμηνεύσουν έργα του Krzysztof Penderecki σε συνδυασμό με συνθέσεις του Αντώνη Ανισέγκου, του Μιχάλη Παρασκάκη, αλλά και με το ανοιχτό αυτοσχεδιαστικό έργο του Αυστραλού Oren Ambarchi.

Στη Νέα Σκηνή και στο φουαγέ του Ωδείου Αθηνών θα ανέβουν η Park Jiha και τα παραδοσιακά κορεάτικα μουσικά όργανά της, η Mariam Rezaei σε ένα μουσικό κολάζ, χρησιμοποιώντας βινύλια και πικάπ, ενώ η αυτοδίδακτη μουσικός Farida Amadou δημιουργεί μια sui generis μουσική γλώσσα με το ηλεκτρικό μπάσο της, που το μετατρέπει σε ντραμς, συνθεσάιζερ και κιθάρα. Την ίδια μέρα ο Enrico Malatesta θα ερμηνεύσει Eliane Radique.

Τα highlights του φετινού Tectonics Festival Facebook Twitter
Αφιέρωμα στην Eliane Radique, έναν θρύλο της ηλεκτρονικής μουσικής, με έμφαση στο μεταγενέστερο έργο της.

Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, 4 Δεκεμβρίου, η μουσική αγκαλιάζει τη φύση, τη φυσική και την τεχνολογία. H Ιαπωνοκορεάτισσα Ryoko Akama θα κάνει μια μεγάλη περφόρμανς, η Αυστραλή συνθέτρια Cat Hope θα ερμηνεύσει μια σειρά έργων πάνω σε φλάουτο, ο James Saunders θα μεταφέρει τον ήχο που βγάζουν 100 συσκευές οι οποίες ανοιγοκλείνουν. Το WHI ensemble και ο Αλέξης Πορφυριάδης θα παρουσιάσουν δυο διαφορετικά έργα σύγχρονης μουσικής, η Άννα Παγκάλου θα προσπαθήσει να τραγουδήσει με την εντυπωσιακή φωνή της πάνω σε δυο ηλεκτρονικά παραγόμενα καθαρά κύματα που σχηματίζουν ένα ουράνιο τόξο. Τέλος, την αυλαία του Tectonics θα ρίξει το νορβηγικό συγκρότημα των Supersilent.

Τα highlights του φετινού Tectonics Festival Facebook Twitter
Enrico Malatesta Φωτ.: Annalisa Lazoi

Τι δεν πρέπει να χάσεις

Κωστής Δρυγιανάκης, Έλενα Κακαλιάγκου, Χάρης Παζαρούλας, Σαβίνα Γιαννάτου
Τέσσερις σπουδαίοι Έλληνες μουσικοί, γνωστοί για το αυτοσχεδιαστικό τους έργο, συμπράττουν στη σκηνή για πρώτη φορά σε μια περφόρμανς κατά την οποία θα δημιουργήσουν μια πρωτότυπη 40λεπτη σύνθεση αποτελούμενη από διάσπαρτα ηχητικά τοπία με ασυνήθιστους ήχους χρησιμοποιώντας τη φωνή, το γαλλικό κόρνο, το κοντραμπάσο και τις ηλεκτρονικές συσκευές ηχογράφησης. 2/12, στον Πολυχώρο Ω2

Park Jiha
Με μια τελετουργική προσέγγιση η Κορεάτισσα πολυοργανίστρια Park Jiha χτίζει λεπτεπίλεπτες μελωδίες παιγμένες με μουσικά όργανα από μακρινές και αρχαίες παραδόσεις της χώρα της με βάση έναν πανέμορφο διαλογισμό πάνω στη μουσική και το φως. 3/12, στο Φουαγέ Τεχνών

Ryoko Akama

Τα highlights του φετινού Tectonics Festival Facebook Twitter
Τα έργα της Ryoko Akama σμιλεύουν οικιακές συσκευές και άχρηστα υλικά με αόρατη ενέργεια, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη θερμότητα, τον μαγνητισμό και τη βαρύτητα, μετατρέποντάς τα σε κινητικούς μηχανισμούς.

Η Ryoko Akama είναι καλλιτέχνιδα από την Ιαπωνία και την Κορέα που ζει στη Βρετανία και ασχολείται με τις εγκαταστάσεις, την περφόρμανς και τη σύνθεση. Τα έργα της σμιλεύουν οικιακές συσκευές και άχρηστα υλικά με αόρατη ενέργεια, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη θερμότητα, τον μαγνητισμό και τη βαρύτητα, μετατρέποντάς τα σε κινητικούς μηχανισμούς. Είναι μέλος του σχήματος ηλεκτρονικής μουσικής The Lappetites από το 2000 και του εννιαμελούς συγκροτήματος a.hop. Στο Ωδείο Αθηνών θα παρουσιάσει τη μεγάλης διάρκειας περφόμανς της με τίτλο «shimatsu 12», που ανήκει σε έναν γενικότερο κύκλο σόλο εμφανίσεων της. Το συγκεκριμένο έργο της σειράς εξετάζει αποκλειστικά την αρχιτεκτονική του χώρου. 4/12, στη Νέα Σκηνή

Cat Hope

Τα highlights του φετινού Tectonics Festival Facebook Twitter
Cat Hope Φωτ.: Oriele Grimaldi

Στο Three times - we parted - Breath - and I, όπως είναι ο τίτλος της περφόμανς της, η Cat Hope θα ερμηνεύσει τρία διαφορετικά έργα με φλάουτο, άλτο φλάουτο και ηλεκτρονικά. Ένα από αυτά ανήκει στον κύκλο συνθέσεων της Eliane Radique με τίτλο «Occam Ocean». Το 2000 η Radique σταμάτησε να συνθέτει ηλεκτρονική μουσική και αποφάσισε να αφιερωθεί στα ακουστικά όργανα. Το «Occam Ocean XXIV» έχει μεταδοθεί στη Hope απευθείας από τη Radique, χωρίς παρτιτούρα, μέσα από έναν προφορικό και ακουστικό διάλογο υπό την καθοδήγησή της. Θα ακουστούν, επίσης, το «The Long Now II», το δεύτερο μιας σειράς κομματιών για σόλο όργανα που οφείλει την ονομασία του στο Ίδρυμα Long Now, και μια σύνθεση του Lionel Marchetti για ακουστικά όργανα. 4/12, στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος

Supersilent

Τα highlights του φετινού Tectonics Festival Facebook Twitter
Οι Supersilent παίζουν ένα εκρηκτικό μείγμα από πειραματική αυτοσχεδιαστική τζαζ με drones και noise που ακροβατεί μεταξύ απόλυτου θορύβου και σιωπής.

Το τρίο των Arve Henriksen (τρομπέτα, φωνή, electronics), Ståle Storløkken (πλήκτρα, electronics) και Helge Sten (electronics) από τη μακρινή Νορβηγία σχηματίστηκε το 1997. Παίζουν ένα εκρηκτικό μείγμα από πειραματική αυτοσχεδιαστική τζαζ με drones και noise που ακροβατεί μεταξύ απόλυτου θορύβου και σιωπής. 

4/12, στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος
2-4.12.2022, Ωδείο Αθηνών
Δράσεις με ελεύθερη είσοδο & με εισιτήριο €5-12
www.onassis.org/el/whats-on/tectonics-athens-22

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα ένα νο1 άλμπουμ και τρία τραγούδια στην πεντάδα των UK Charts και τρια κομμάτια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT