Κρατική Ορχήστρα Αθηνών «Φως και Σκιές στην Ισπανία του Greco»

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών «Φως και Σκιές στην Ισπανία του Greco» Facebook Twitter
0

Με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεατοκόπουλου (Χάνδακας 1541-Τολέδο 1614), 7 σπουδαίοι σολίστ και 4 λυρικοί τραγουδιστές και μουσικοί, επιλέγουν και ερμηνεύουν έργα που αντανακλούν την εποχή και το πνεύμα του μεγάλου «Ελ Γκρέκο» της ισπανικής Αναγέννησης.

Στα τέλη του 16ου αιώνα, η Ισπανία είναι η οικονομική υπερδύναμη της εποχής και πύλη για το Νέο Κόσμο. Κι έτσι καθώς καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη συρρέουν στο παλάτι του Εσκοριάλ και τη Μαδρίτη, η χώραδημιουργεί τις δικές της μορφές έκφρασης σε όλες τις τέχνες, αφομοιώνοντας ποικίλες επιρροές αλλά και τοπικά στοιχεία. Στη λογοτεχνία ο Θερβάντες σηματοδοτεί την γέννηση του μυθιστορήματος και ο Λόπε ντε Βέγκα του νεώτερου θεάτρου. Η μουσική συνδυάζει την κληρονομιά της φλαμανδικής σχολής,με την πολυρρυθμία και τον αυτοσχεδιασμό κι ακόμα την συντηρητική ευρωπαϊκή πολυφωνία με τις μελωδίες των τοπικών λαϊκών χορών. Αντιστοίχως η αρχιτεκτονική αφομοιώνει επιρροές από ρωμαϊκά, αραβικά, φλαμανδικά και άλλα ευρωπαϊκά στοιχεία. Και στα εικαστικά η παράδοση του μανιερισμού μαζί με ιταλικά, φλαμανδικά και τοπικά στοιχεία θα δημιουργήσουν ένα μπαρόκ ύφος, με έμφαση στο ρεαλισμό, στο οποίο όμως δεν εντάσσεται ο Γκρέκο καθώς ο ίδιος εισηγείται μία πολύ προσωπική τεχνοτροπία...

Γεννημένος στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη,ο Ελ Γκρέκο έζησε τη νεότητά του στη Βενετία (σπουδάζονταςμε τον Τιτσιάνο) και τη Ρώμη, προτού καταλήξει στο Τολέδο. Εξ ου κι οιπολλαπλές καταβολές του: βυζαντινές, ενετικές, αναγεννησιακές, τις οποιίες εκφράζει με το δικό του, πρωτότυπο ύφος...

Στην γοητευτική αλλά και σκοτεινή εποχή του Γκρέκο μας μεταφέρει η συναυλία στο gazARTE,με άξονα τη μουσική της όψιμης Ισπανικής Αναγέννησης και του πρώιμου Ιταλικού μπαρόκ.

Ερμηνεύουνοι: Δώρα Μπάκα (Σοπράνο), 'Eφη Μηνακούλη (Μέτζοσοπράνο/λαούτο), Σταύρος Μπερής (Τενόρος/Ούτι/Σάζι), Πέτρος Μαγουλάς (Μπάσσος/Διάφορα όργανα), Άγγελος Ρεπαπής  (Λύρα/Βιόλα/Κορνέττο), Ισίδωρος Σιδέρης (Βιόλα),Βαγγέλης Καραμπάς(Τρομπόνι), Ανδρέας Ρολάνδος Θεοδώρου (Τρομπόνι), Νίκος Παναγιωτίδης  (Κιθάρα/Λαούτο),Κατερίνα Κτώνα  (Σπινέττο/Οργανέττο),  Σπύρος Λάμπουρας  (Κρουστά).

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT