ΤΟ WICKED ΣΠΑΕΙ ταμεία αυτήν τη στιγμή στους κινηματογράφους στην Αμερική· και το σάουντρακ σπάει ρεκόρ στις πωλήσεις. Η νέα ταινία της Nτίσνεϊ στην οποία πρωταγωνιστούν η Σίνθια Ερίβο και η Aριάνα Γκράντε βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό μιούζικαλ και αφορά δευτερεύοντες χαρακτήρες από τον Μάγο του Οζ. Είναι ένα από τα μακροβιότερα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ (έκανε πρεμιέρα το 2003). Ήδη αρκετά κομμάτια του όπως τα «Defying Gravity» και «Popular» έχουν γίνει viral στα social media.
Ήταν κάπως απρόσμενη η συγκεκριμένη εξέλιξη, μια και πρόκειται για μια πονεμένη παραγωγή με διάφορα σκάνδαλα που πέρασε από χίλια κύματα πριν προβληθεί επίσημα. Για μιούζικαλ, μάλιστα, είναι τεράστια η επιτυχία, μια και πρόκειται για ένα είδος που φαινόταν να έχει παρακμάσει τα τελευταία χρόνια. Και άσχετα από το αν σου αρέσουν ή όχι, όπως όλα δείχνουν, ο λαός τραγούδι θέλει!
Βέβαια, δεν είναι το μόνο που μεταφέρεται τόσο πετυχημένα από το Μπρόντγουεϊ ή το West End στο σινεμά και η κινηματογραφική του εκδοχή γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν άπειρες τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή μιούζικαλ που μεταφέρθηκαν με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη και vice versa. Συγκεντρώσαμε τα πιο γνωστά.
Υπάρχουν άπειρες τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή μιούζικαλ που μεταφέρθηκαν με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη και vice versa. Συγκεντρώσαμε τα πιο γνωστά.
Chicago (2002)
Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1975 σε ένα θέατρο στη Φιλαδέλφεια προτού μεταφερθεί, λίγους μήνες μετά, στο Μπρόντγουεϊ σε σκηνοθεσία Μπομπ Φόσι. Βασισμένο σε μια μουσική παράσταση του 1926, είναι το δεύτερο μακροβιότερο μιούζικαλ στην ιστορία του West End. Και η μεταφορά του στον κινηματογράφο με το πρωταγωνιστικό τρίο των Ρενέ Ζελβέγκερ, Κάθριν-Ζίτα Τζόουνς και Ρίτσαρντ Γκιρ θεωρείται ίσως το καλύτερο μιούζικαλ που έχει γυριστεί ποτέ ή αυτό που αντέχεται περισσότερο από τους μη φαν του είδους. Κέρδισε 6 Όσκαρ.
West Side Story (1961)
Όχι μία αλλά δύο ταινίες έχουν γυριστεί με βάση το συγκεκριμένο μιούζικαλ που ο Ζερόμ Ρόμπινς οραματίστηκε ως μια σύγχρονη μεταφορά του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στους δρόμους της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’50. Τη μουσική ανέλαβε ο αξεπέραστος Λέοναρντ Μπέρνσταϊν και ανέβηκε για πρώτη φορά στην σκηνή το 1957. Ο Ελληνοαμερικανός George Tsakiris ήταν ο μόνος ηθοποιός που μεταπήδησε και στην ταινία από το θέατρο. Απέσπασε 10 Όσκαρ και ανέδειξε τη Νάταλι Γουντ. Το 2021, ο Στίβεν Σπίλπεργκ ανέλαβε τη δεύτερη ταινία, και ακόμη αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο.
Grease (1978)
«I got chills / They’re multiplying»: αυτό τον στίχο θυμάσαι περισσότερο, και τη φωνή του Τζον Τραβόλτα να τον τραγουδάει. Τα τραγούδια των Τζιμ Τζέικομπς και Γουόρεν Κέισι είναι αξεπέραστα και λειτούργησαν ανεξάρτητα από το φιλμ. Παίχτηκε για πρώτη φορά σε ένα κλαμπ στο Σικάγο το 1971 προτού εκτοξευτεί στο Μπρόντγουεϊ έναν χρόνο μετά. Είναι η ιστορία μιας ομάδας έφηβων της εργατικής τάξης της δεκαετία του ’50, στην οποία έγιναν κάποιες σημαντικές αλλαγές όταν διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο, π.χ. έγινε πιο ποπ και φωτεινό, και προστέθηκαν νέα τραγούδια.
Les Miserables (2012)
Το Les Miserables αρχικά ήταν concept album του Κλοντ-Μισέλ Σένμπεργκ με γαλλόφωνα τραγούδια που κυκλοφόρησε το 1980. Η πρώτη θεατρική εκδοχή του παρουσιάστηκε τον ίδιο χρόνο στο Palais des Sports του Παρισιού. Ο παραγωγός του Cats, Κάμερον Μάκιντος, αν και στην αρχή ήταν διστακτικός, αποφάσισε να ανεβάσει την αγγλική εκδοχή του στο Barbican πριν το μεταφέρει στο West End. H ταίνια γυρίστηκε το 2012 με τον Χιου Τζάκμαν ως Γιάννη Αγιάννη να αναδεικνύει το ταλέντο του πέρα από τον χαρακτήρα του Wolverine.
The Sound of Music (1965)
Η αληθινή ιστορία της οικογένειας Φον Tραπ που το έσκασε από την Αυστρία επειδή δεν υποστήριξε τους ναζί ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1959 από τους Ρίτσαρντ Ρότζερς και Όσκαρ Χάμερσταϊν, κορυφαίους δημιουργούς στον συγκεκριμένο τομέα με παραγωγές όπως το The King and I, Oklahoma! κ.λπ. Έμελλε να είναι το τελευταίο μιούζικαλ που έγραψαν μαζί, μια και ο Χάμερσταϊν πέθανε από καρκίνο λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα του. Φυσικά, ο υπόλοιπος κόσμος το έμαθε από την κλασική ταινία του 1965 με την Τζούλι Άντριους. Fun Fact: o Κρίστοφερ Πλάμερ, που είχε τον ρόλο του Φον Τραπ, δεν τραγουδούσε o ίδιος!
Mamma Mia! (2008)
Τα πιο γνωστά τραγούδια των Abba έγιναν μιούζικαλ με την υπογραφή της Κάθριν Τζόνσον, που ανέλαβε την υπόθεση. Το Mamma Mia! ανέβηκε για πρώτη φορά στο West End το 1999 και έκτοτε παίζεται συστηματικά. Σταμάτησε μόνο για έναν χρόνο, το 2020, λόγω πανδημίας. Στο Μπρόντγουει έκανε πρεμιέρα το 2001. Έγινε ταινία το 2008 με τη Μέριλ Στριπ, και γυρίστηκε στην Σκόπελο!
The Phantom of the Opera (2004)
Το μακροβιότερο μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ και η μεγαλύτερη επιτυχία του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ. Ανέβηκε πρώτα στο Λονδίνο το 1985 και μετά στη Νέα Υόρκη το 1986. Στον κινηματογράφο το μετέφερε ο Τζόελ Σουμάχερ με τον Τζέραρντ Μπάτλερ στον ομώνυμο ρόλο – το όνομα του Χιου Τζάκμαν έπαιζε κι εδώ. Οι κριτικοί μίσησαν την ταινία, τη θεώρησαν υποδεέστερη της θεατρικής παραγωγής, που τουλάχιστον διατηρούσε ένα horror χαρακτήρα, το κοινό, όμως, δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Sweeney Todd: Ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ (2007)
Ένα θεατρικό έργο του 1970 έδωσε το έναυσμα στον κορυφαίο συνθέτη Στίβεν Σόντχαϊμ να γράψει τη μουσική και τους στίχους για το συγκεκριμένο μιούζικαλ που έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ. Ένα αρκετά δύσκολο έργο που μεταφέρθηκε αριστοτεχνικά στον κινηματογράφο το 2007 από τον Tιμ Μπάρτον σε ένα αξιοπερίεργο φιλμ που συνδυάζει τη μαύρη κωμωδία, το μιούζικαλ και το slasher με τον γοτθικό τρόμο.
Hair (1979)
Βιετνάμ, σεξουαλική επανάσταση, το κίνημα των χίπηδων και ένα από τα κορυφαία medley όλων των εποχών – όλα υπάρχουν στο ιστορικό ροκ μιούζικαλ των Τζερόμ Ράγκνι και Τζέιμς Ράντο σε μουσική του Γκαλτ Μακντέρμοτ. Ανέβηκε το 1967 στο Μπρόντγουεϊ και έγινε ταινία το 1979. Την παράσταση, φυσικά, έκλεψε το «Aquarius / Let the sunshine in» (μια μείξη δυο τραγουδιών που ακούγονταν στην ταινία, ερμηνευμένα από τους 5th Dimension).
Και μερικές ταινίες που έγιναν μιούζικαλ
Ποτέ την Κυριακή (1960) - Ilya Darling (1967)
Το Ποτέ την Κυριακή του Ζιλ Ντασέν είχε τόσο μεγάλη επιτυχία στην Αμερική που έγινε μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, με τη Μελίνα Μερκούρη να επαναλαμβάνει τον ρόλο της. Οι παραστάσεις διήρκεσαν έναν χρόνο, από το 1967 μέχρι το 1968.
The Lion King (1994)
Η γνωστή ταινία κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ μετατράπηκε σε ένα από τα πιο εμπορικά μιούζικαλ όλων των εποχών το 1997 σε μουσική του Έλτον Τζον.
Mary Poppins (1964)
Χρειάστηκαν σαράντα χρόνια για να μετατραπεί σε μιούζικαλ μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες της Ντίσνεϊ.
Moulin Rouge! (2001)
Η πολύχρωμη εξτραβαγκάνζα του Μπαζ Λούρμαν ανέβηκε στη θεατρική σκηνή το 2018 και απέσπασε ό,τι θεατρικό βραβείο υπήρχε εκείνη την περίοδο.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.