Κάτι αλλάζει με τα φεστιβάλ στην Αθήνα. Εκεί που υπήρχε ξεραΐλα σχετικά με τις ανακοινώσεις και ακόμη περισσότερες απορίες για το αν τελικά θα δούμε τίποτα να κινείται μουσικά το καλοκαίρι, ξεπήδησε από το πουθενά το Release Athens 2016 και έκλεισε ονόματα όπως η PJ Harvey και οι Sigur Ros που έχουμε να δούμε χρόνια από τα μέρη μας - ειδικά στην περίπτωση των Ros. Είναι ένα αρκετά φιλόδοξο φεστιβάλ. Ένας από τους στόχους του είναι να γίνει και άλλες φορές στο μέλλον παρά τα εμπόδια που υπάρχουν στην διοργάνωση κάτι μεγάλου. Το τελικό line-upδεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και περιμένουμε να δούμε τι άλλες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει. Μιλήσαμε αποκλειστικά με τον υπεύθυνο τύπου Θωμά Μαχαίρα.
—Γιατί κάνατε άλλο ένα φεστιβάλ, τι νέο έχει να προσφέρει στην πόλη;
Η αφορμή ήταν η συμπλήρωση 10 ετών από το ξεκίνημα του Fuzz Live Music Club. Αγγίζοντας αυτό το ορόσημο, συνειδητοποιήσαμε πως έχει έρθει η ώρα να πραγματοποιήσουμε κάτι μεγαλύτερο σε σχέση με το αντικείμενο που αγαπάμε και που δεν είναι άλλο από τη μουσική και τις συναυλίες. Πέρα από αυτό, αισθανόμαστε πως η ζωή μας παράεχει γίνει σκοτεινή και δύσκολη. Αν μπορείς να κάνεις κάτι, στο μέτρο των όποιων δυνατοτήτων σου, καλό είναι να δοκιμάσεις. Εξωστρέφεια και ελπίδα χρειαζόμαστε τη δεδομένη στιγμή, ειδάλλως θα βλέπουμε τα χρόνια να περνούν άσκοπα, μέσα στα προβλήματα και την παθητικότητα που μας έχει επιβληθεί.
—Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Πού θα θέλατε να φτάσει;
Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε καλή μουσική και να δούμε τον κόσμο να περνάει καλά. Τόσο απλά. Παράλληλα, να προσφέρουμε κάτι το διαφορετικό. Ονόματα που βρίσκονται τώρα στην ακμή τους, ονόματα που αποτελούν σπουδαίες ελπίδες για το μέλλον, ονόματα καθιερωμένα και ανερχόμενα, που όμως έχουν όλα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το καθένα στο είδος του. Πιστεύουμε πως το ελληνικό κοινό, παρά τις τρομερές οικονομικές δυσκολίες, τιμάει πάντοτε κάτι που αξίζει. Το έχει αποδείξει αυτό στο παρελθόν. Διοργανώνοντας ένα event τέτοιου μεγέθους, το ζητούμενο είναι να κατορθώσεις να συνδυάσεις την εμπορική επιτυχία - απαραίτητη ώστε η όλη κατάσταση να είναι βιώσιμη και, αν μη τι άλλο, να συνεχίσουμε να βλέπουμε ενδιαφέροντα πράγματα στη χώρα μας - με τόλμη και φρέσκια ματιά όσον αφορά τόσο στους καλλιτέχνες που αποφασίζεις να φέρεις όσο και στην παραγωγή που συνολικά θα παρουσιάσεις.
—Θα μπορούσε μια μέρα να γίνει ένα φεστιβάλ όπως τα μεγάλα του εξωτερικού;
Είναι η πρώτη χρονιά του Release Athens και, όπως είναι λογικό, οφείλουμε να είμαστε σεμνοί και μετρημένοι. Παρ' όλα αυτά, δεν κρύβουμε πως στόχος μας είναι να δούμε το φεστιβάλ να εξελίσσεται σε έναν θεσμό με ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Θέλουμε να προσφέρουμε χαρά στον κόσμο που θα το τιμήσει, να μπορεί να πει με σιγουριά πως στο πλαίσιό του θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει, επιτέλους, κάποια ονόματα που ίσως να μην φανταζόταν πως θα έβλεπε στην Ελλάδα. Και όλα αυτά, υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών, στον χώρο, τον ήχο, τα φώτα και όλες εκείνες τις μεγάλες και μικρές λεπτομέρειες που κάνουν ένα event να σου φέρνει όμορφες αναμνήσεις. Eίμαστε ακόμα στο πρώτο στάδιο. Το ότι μόλις στην πρώτη μας χρονιά φέρνουμε τόσο σημαντικά ονόματα (PJ Harvey, Sigur Ros, Beirut, Parov Stelar αλλά και τα υπόλοιπα acts που θα πλαισιώσουν κάθε βραδιά) ίσως βάζει ψηλά τον πήχη, αλλά - χωρίς μεγάλα λόγια - σε αυτή τη φάση απλά δίνει ένα πρώτο δυναμικό στίγμα όσον αφορά στον καλλιτεχνικό προσανατολισμό μας. Κακά τα ψέματα, απέχουμε πάρα πολύ από τα αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού, γενικώς στην Ελλάδα. Άλλωστε, στην πραγματικότητα, περισσότερο πρόκειται για μία σειρά από one-day events, όπου 4-5 ονόματα εμφανίζονται σε μία σκηνή, παρά για φεστιβάλ όπως εννοούνται στο εξωτερικό. Αν ανταποκριθεί ο κόσμος - και τα πρώτα δείγματα είναι παραπάνω από θετικά - το Release Athens θα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, χωρίς να αλλοιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει.
—Γιατί αποφασίσατε να το χωρίσετε σε 4 μέρες; Αντί σε 2 π.χ.;
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι που να μπορούν να φιλοξενήσουν events με πολλές σκηνές. Κατά συνέπεια, ο χρόνος εμφάνισης στη μία και μοναδική σκηνή περιορίζεται σε λίγες ώρες, αν λάβουμε υπόψιν και το ότι στην Ελλάδα το καλοκαίρι υπάρχει ηλιοφάνεια μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες. Φυσικά, άλλος ένας παράγοντας σε αυτό έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα των ονομάτων που επιλέξαμε ως headliners.
—Ένα φεστιβάλ που θα μπορούσε να μαζέψει νεαρόκοσμο από όλη την Ελλάδα και τις γύρω χώρες είναι η καλύτερη διαφήμιση για την Αθήνα και δίνει κίνητρο να έρθει ένα κοινό που ίσως να μην ερχόταν διαφορετικά. Έχετε καμία βοήθεια από το κράτος; Από τον Δήμο;
Πραγματικά, ένα φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν ονόματα τέτοιου βεληνεκούς θα μπορούσε να προσελκύσει κόσμο ακόμα και από άλλες χώρες. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οπότε ο συνδυασμός διακοπών και καλής μουσικής θα μπορούσε να είναι ιδανική συνθήκη για πολλούς επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο πως βοηθάει τόσο την πόλη όσο και την γενική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Βοήθεια από το κράτος δεν υπάρχει, σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν στο εξωτερικό. Για να είμαστε ειλικρινείς, σε αυτό το ξεκίνημά μας δεν την επιδιώξαμε κιόλας. Όμως είναι η πρώτη μας χρονιά στην Πλατεία Νερού και κατά συνέπεια και η πρώτη φορά που θα συνεργαστούμε με τις τοπικές Αρχές (Δήμος Καλλιθέας), ευελπιστώντας πως θα τα πάμε πολύ καλά.
—Η πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζατε / αντιμετωπίζετε όταν το στήνατε ποια είναι;
Η βασικότερη δυσκολία έγκειται στο να πείσεις τα μεγαλύτερα ονόματα να συμπεριλάβουν την Ελλάδα στην περιοδεία τους. Το routing αποτελεί πονοκέφαλο για εκείνους, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας. Γενικά, η Ανατολική Ευρώπη για τους περισσότερους αποτελεί μία περιοχή με την οποία θα ασχοληθούν μετά από τις μεγάλες αγορές της Κεντρικής και Βόρειας. Η Ελλάδα, ακόμα και σε καλύτερες εποχές, ποτέ δεν ήταν ελκυστικός προορισμός για τους περισσότερους καλλιτέχνες, αφού δισκογραφικά (σαν αγορά) δεν είχε να τους προσφέρει τίποτα απολύτως.
—Έχουν ρίξει τις τιμές τους τα μεγάλα ονόματα, κάνουν κάποια καλύτερη προσφορά για την Ελλάδα ή δεν αλλάζει τίποτα στο κοστολόγιο τους η κατάσταση που επικρατεί εδώ; Ο Γιαν Φαμπρ π.χ. έφερε με ελάχιστα μια πανάκριβη παράσταση στη Θεσσαλονίκη.
Τις τιμές τους δεν τις έχουν ρίξει. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, οι απαιτήσεις φαντάζουν υπερβολικές. Ούτως ή άλλως, δεν διαπραγματεύεσαι με τους καλλιτέχνες αλλά με τους ατζέντηδες και το management τους. Πάντως, θα τολμούσαμε να πούμε πως τα "βαριά χαρτιά" του Release Athens 2016 έδειξαν μία αληθινή διάθεση να έρθουν τελικά στα μέρη μας. Οι συζητήσεις ήταν μακροχρόνιες, τα εμπόδια αρκετά και σημαντικά, αλλά στο τέλος αποφάσισαν να μας εμπιστευθούν - ένα φεστιβάλ στην πρώτη χρονιά του - και να ενδώσουν στις επίμονες προσπάθειές μας. Αν μη τι άλλο, πάνω από οτιδήποτε, απέδειξαν πως το ελληνικό κοινό μετράει για εκείνους.
—Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους καλλιτέχνες; Είναι ένα ροκ φεστιβάλ;
Πρωτίστως μας ενδιαφέρει να φέρνουμε ονόματα που έχουν κάτι ουσιαστικό να προσφέρουν. Το αναφέραμε και στην αρχή. Ιδανικά, θα θέλαμε να συνδυάσουμε ορισμένους μεγάλους και καθιερωμένους καλλιτέχνες και μπάντες με νεώτερους κι ελπιδοφόρους. Μας ενδιαφέρει η καλή μουσική απ’ όπου κι αν προέρχεται, χωρίς να αποκλείεται κανένας, σε οποιοδήποτε μουσικό ρεύμα κι αν "ανήκει", αρκεί να συγκεντρώνει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Rock, pop, alternative, indie, dance, soul, post-rock, electronica, psych-rock, λίγη σημασία έχει. Το σημαντικότερο είναι ο κόσμος που θα έρθει να αποκομίσει μία εμπειρία που θα τον γεμίσει, που θα τον κάνει να περάσει καλά και θα τη θυμάται για καιρό με τις καλύτερες εντυπώσεις. Εννοείται, πως πρώτα απ' όλα θέλουμε να καλέσουμε ονόματα που πιστεύουμε πως θα έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό. Άλλωστε, περισσότερο και από τη σπουδαιότερη μπάντα του κόσμου, το κοινό είναι αυτό που κάνει ένα φεστιβάλ μεγάλο. Ταυτόχρονα, όμως, επειδή ο κόσμος παντού - και ίσως ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα - διψάει για καινούργια συναρπαστικά πράγματα, πέρα από τα γνωστά και καθιερωμένα, θέλουμε να έχουμε κοντά μας και κάποια ονόματα που είτε δεν έχουν έρθει ποτέ στη χώρα μας είτε τα βλέπουμε σπάνια.
—Τι θα δούμε φέτος; Έλληνες θα έχει;
Στην πρώτη μας χρονιά, έχουμε ως headliners τους εξής:
Την 1η ημέρα (1/6), τους Beirut, μια μπάντα ιδιαίτερα αγαπητή στην Ελλάδα. Indie-folk μελωδίες, με έντονη την επιρροή των Βαλκανίων, και την χαρακτηριστική μελαγχολική φωνή του Zach Condon σε πρώτο πλάνο. Από τα groups που ο κόσμος περίμενε πολλά χρόνια για να δει.
Την 2η ημέρα (3/6), τον Parov Stelar και την πολυμελή μπάντα του. Ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζεται ο Αυστριακός μουσικός / παραγωγός / DJ. Είναι ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος του electro-swing παγκοσμίως και το όνομά του αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για μια βραδιά γεμάτη χορό και κέφι. Το ελληνικό κοινό τον λατρεύει και το έχει αποδείξει.
Την 3η ημέρα (7/6), την PJ Harvey, μαζί με 10 μουσικούς επί σκηνής! Τι να πρωτοπούμε για αυτή τη γυναίκα; Δύσκολα θα βρούμε 3-4 ονόματα με πορεία αντάξια της δικής της τα τελευταία 25-30 χρόνια. Από τις κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας rock'n'roll σκηνής, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία. Ευτυχής συγκυρία το ότι έρχεται έχοντας στις αποσκευές της το νέο της album, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Απριλίου.
Την 4η ημέρα (13/6), τους Sigur Ros. Η μεγαλύτερη post-rock μπάντα του κόσμου, στο peak της καριέρας της. Είτε είσαι fan του συγκεκριμένου μουσικού είδους είτε όχι, είναι αδύνατον να μείνεις ασυγκίνητος από τα τραγούδια τους. Πραγματικά, η ομορφιά τους είναι σχεδόν εξωγήινη. Σίγουρα πολύς κόσμος θα ταξιδέψει νοερά σε ονειρικά τοπία εκείνο το βράδυ.
Μέχρι στιγμής, έχουμε ανακοινώσει και άλλα τρία ονόματα που θα πλαισιώσουν τους παραπάνω.
Οι υπέροχοι Daughter, η indie-folk / dream pop μπάντα που αποτελεί το τελευταίο απόκτημα της υπερ-εκλεκτικής 4AD, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα εμφανιστούν την 1η ημέρα του φεστιβάλ. Οι Chinese Man, η εκρηκτική κολεκτίβα από τη Γαλλία φαντάζει ως το ιδανικό συμπλήρωμα στην 2η ημέρα. Hip-hop, swing, jazz, dub, ένα οπτικο-ακουστικό θέαμα γεμάτο κέφι και ρυθμό. Οι Brian Jonestown Massacre, που θα εμφανιστούν την 3η ημέρα, δεν χρειάζονται συστάσεις, ιδίως για τους φίλους της psych-rock σκηνής. Μέσα στα χρόνια, ο Anton Newcombe και η πολυπληθής παρέα του έχουν αποκτήσει ένα cult status, ενώ η ποιότητα της μουσικής τους παραμένει αξιοζήλευτη. Από τις σημαντικότερες rock μπάντες, γενικά, τα τελευταία 25 χρόνια.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθούν περισσότερα ονόματα και για τις 4 ημέρες του Release Athens, από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Πιστεύουμε πως όλα μαζί θα συγκροτήσουν ένα line-up που κάθε μουσικόφιλος θα θεωρήσει πραγματικά καλό. Αναμείνετε κι άλλες ευχάριστες εκπλήξεις!
σχόλια