Ο φανταστικός κόσμος του M. Hulot

Ο φανταστικός κόσμος του M. Hulot Facebook Twitter
0

ΓΑΛΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ. Σύμπτωση; (Τι άλλο;). Από τη στιγμή που πρόσεξα την επιγραφή στο μαγαζάκι με τα βιολογικά της Εμμανουήλ Μπενάκη «Εδώ πωλείται γαϊδουρινό γάλα», το γάλα γαϊδούρας πλημμύρισε τα ρεπορτάζ των πρωινάδικων, των δελτίων ειδήσεων και κοντεύει να ξεπεράσει σε talk of the town ακόμα και το νέο άλμπουμ του Caribou. Το «Swim» είναι το άλμπουμ της φετινής άνοιξης (χμ, τουλάχιστον για σήμερα) και σίγουρα ο ιδιοφυής Dan Snaith το έχει στο τσεπάκι το άριστα στο Pitchfork (8,7 και βάλε). Το «Swim» είναι τόσο feel-good που θέλεις να το μοιραστείς αμέσως με ανθρώπους που συμπαθείς και δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου φτιάξει τη διάθεση. Ο Snaith μπορεί να δηλώνει ότι δεν είχε σκοπό να φτιάξει έναν dance δίσκο κι έκανε ό,τι του κατέβαινε («ακολουθώ μόνο τη μύτη μου και προσθέτω ό,τι συστατικό βρίσκω ελκυστικό» λέει για τον τρόπο που δουλεύει), αλλά το αποτέλεσμα θυμίζει τόσο αρχές '90s, που λείπουν μόνο τα Sunrise πάρτι και τα πάρτι στα Οινόφυτα. Το «Swim» είναι ένας «υγρός» δίσκος, σύμφωνα με τον Snaith, κυρίως επειδή έπαθε ψύχωση με το κολύμπι τα περασμένα Χριστούγεννα. «Οι μόνοι λόγοι που βγήκα απ' το σπίτι τον τελευταίο χρόνο ήταν για να κολυμπήσω και αργά το βράδυ για να πάω σε κάποιο κλαμπ», εξηγεί. «Και παρόλο που ένα κομμάτι του δίσκου ονομάζεται "Sun", το "Swim" είναι ιδανικό για τη νύχτα ή τουλάχιστον το σούρουπο», ενώ μέσα του μπορείς να εντοπίσεις τον ήχο του Sheffield, τους LFO και το acid house, την dream pop των '80s και τα '60s γλυκερά φωνητικά που ήταν το σήμα κατατεθέν του Andorra. Το κομμάτι που κλείνει το δίσκο (το «Jamelia») είναι από τις σύγχρονες στιγμές ποπ μεγαλείου με τα φωνητικά του τραγουδιστή των Born Ruffians, του Luke Lalonde. (Παρεμπιπτόντως, το γάλα γαϊδούρας κάνει 70 ευρώ το λίτρο).

ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΟΡΟΦΟ. Στο πολύ καλογραμμένο κείμενο για τη σκηνή της Θεσσαλονίκης που υπάρχει στο «Global Ear» (στο «Wire» Απριλίου) γίνεται μια εκτενής αναφορά στους Mohammad (Coti K, Ilios και Νίκος Βελιώτης) και στις δραστηριότητες κάθε μέλους του γκρουπ. Αφορμή είναι η εμφάνισή τους στον Πρώτο Όροφο, ένα στούντιο γραφιστικής και από τους ελάχιστους χώρους που φιλοξενούν event της πειραματικής σκηνής στη Θεσσαλονίκη (και σαφώς του αξίζει η προβολή). Μόνο που το μισό άρθρο καταναλώνεται στη δραστηριότητα ελληνικών ονομάτων με διεθνή αναγνώριση που έχουν παίξει στον συγκεκριμένο χώρο, παρόλο που δρουν στην Αθήνα ή στην Πάτρα (Mohammad, Spyweirdos) κι η «underground σκηνή της Θεσσαλονίκης» που υποτίθεται ότι είναι το κύριο θέμα (όπως υπονοεί ο τίτλος) περνάει σε δεύτερη μοίρα. Πολύ σωστά αναφέρονται οι δραστηριότητες των Good Luck Mr Gorsky / Inverz, των Eventless Plot, της Granny Records, της Gracetone Recordings και του Emdy, αγνοούνται όμως εντελώς ονόματα όπως η May Roosevelt (η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο φετινό Red Bull Music Academy στο Λονδίνο και μάλιστα ο James Pants στο workshop του Σαββάτου την ανέφερε ως υπόδειγμα παρουσίασης του theremin), οι Your Hand In Mine, οι Fun with Nuns, 6daEXIt, Κωστής Κηλύμης - Syndromes, Freecall, το (διεθνούς διανομής) label Organized Music From Thessaloniki κι άλλοι αρκετοί που ορίζουν αυτήν τη στιγμή την underground σκηνή της πόλης. (Η μοναδική φωτογραφία στο θέμα είναι οι Mohammad!).

ΠΑΣΧΑ ON THE WAY. Αναρωτιόμουν τι έκανε ο μασκαράς-κούνελος μεσημεριάτικα στην Πανεπιστημίου (χόρευε σαν go-go boy ανάμεσα στους αδιάφορους περαστικούς και δυο τύποι απέναντι τον τραβούσαν βίντεο), όταν συνειδητοποίησα ότι μας χωρίζουν σχεδόν δυο εβδομάδες απ' το Πάσχα. Έμοιαζε με παρωδία του Donnie Darko στο κέντρο της Αθήνας και σκεφτόμουν τι έπρεπε να πέσει πάνω του για να γίνει το σενάριο ακόμα πιο κωμικό (δεν είχα ανακαλύψει ακόμα το γάλα γαϊδούρας). Όταν σταμάτησα να τον φωτογραφίσω, αγρίεψε. Στα ακουστικά ένα παλιό ufo-θρησκευτικό τραγούδι του Σωτήρη Κοματσιούλη απ' τα '70s με τίτλο «Επιδρομή από τον Άρη» που λέει «Πανι-κο-βλη-θήκαν όλοι οι άνθρωποι στη Γη, 'μάθαν απ' τον Άρη πώς θα γίνει εισβολή, μες στις εκκλησίες τρέχουν γρήγορα να μπουν, όλοι την ανάγκη νιώθουν να προσευχηθούν. Διαστη-μό-πλοια θα γεμίσει ο ουρανός, μάθε λύση θα μας σώσει ο Θεός. Κι αν τον ξέχασαν, συγγνώμη του ζητούν, και νομίζουνε πως έτσι θα σωθούν. Έγινε το θαύμα 'φύγαν οι Αρειανοί, μα η κακία γύρισε ξανά πάνω στη Γη». Μετά αναφέρει τα φριχτά που επακολούθησαν πάνω στη Γη, ότι θα έρθει η ημέρα που όλοι θα απολογηθούν και λοιπά πασχαλινά.

DUM DUM DANCE. Είναι τρελό το hype των τελευταίων ημερών με τις Dum Dum Girls (και είναι ακόμα η αρχή) - έχουν πάρει ήδη ένα 10άρι στο αγγλικό «Vice» και ετοιμάζονται να σαρώσουν, τουλάχιστον τα αμερικάνικα media. Ο πρώτος επίσημος δίσκος τους, που κυκλοφορεί στο τέλος του μήνα από την Sub Pop σε παραγωγή του θρυλικού Richard Gottehrer των Go-Go's και των Blondie, είναι περίπου κάτι σαν «οι θηλυκοί Jesus and Mary Chain με φωνητικά απ' τα γυναικεία γκρουπ του Spector να συναντούν τους Voidoids». Δεν είναι ΤΟΣΟ καλό όσο οι πρώτες απίθανες κυκλοφορίες τους, αλλά είναι αρκετό για να τις κάνει αστέρια (έστω και διάττοντα). To Dum Dum Girls προέκυψε σαν φόρος τιμής στο «Dum Dum Boy» του Iggy Pop και στο άλμπουμ «Dum-Dum» των Vaselines, ενώ στο νοσταλγικό εξώφυλλο υπάρχει μια παλιά φωτογραφία της μάνας της Dee Dee, της μυστηριώδους ηγετικής περσόνας του γκρουπ που για καιρό έκρυβε το πρόσωπό της πίσω από μάσκες και δίσκους βινυλίου για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το hype. Τα κατάφερε.

IRON MΕN. Ακούω την αγνώριστη εκτέλεση του «Iron Man» των Black Sabbath απ' τον Ταϊλανδέζο Soreng Santi (σπάνια και καταπληκτική), την οποία κυκλοφόρησε μόλις σε single η Finders Keepers με τις φόρμες της ταϊλανδέζικης μουσικής να μπλέκονται με το ψυχεδελικό ροκ και τα παραδοσιακά φωνητικά του Santi που έχουν αντικαταστήσει τα ουρλιαχτά του Ozzy και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατό να κυκλοφορεί τόσο συμβατική, βαρετή μουσική από ελληνικά γκρουπ, σήμερα που όλοι οι ήχοι του κόσμου είναι διαθέσιμοι και προσφέρονται για να «κλέψεις». Βάζοντας αμέσως μετά το ντεμπούτο άλμπουμ των Rangers (το σχήμα του Joe Knight), με πιάνει ακόμα πιο μεγάλη απογοήτευση (αν εξαιρέσεις τον Boy και τον Άγγελο Κυρίου, σχεδόν όλα τα «ελληνικά» ροκ που έχουν εμφανιστεί τελευταία ακούγονται παλιά και παρωχημένα). Το «Suburban Tours» ακούγεται σαν μια πιο προσανατολισμένη στα '80s εκδοχή του Ariel Pink, με ακόμα πιο τεμπέλικο τέμπο και πειραγμένα φωνητικά. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο, αλλά τουλάχιστον ακούγεται «φρέσκο».

TEN FOR MY I-POD: άγγελος κυρίου-ξεδίψασε απ' την αναγνώριση, caribou-swim, forest swords-dagger paths, rangers-suburban tours, dum dum girls-i will be, cromagnon-cave rock, levon vincent-six figures, the xx-islands remixes, soreng santi-iron man, the advisory circle-mind how you go

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα ένα νο1 άλμπουμ και τρία τραγούδια στην πεντάδα των UK Charts και τρια κομμάτια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT